StoryEditorOCM
Otocičiovo na nogama

Bili smo na mjestu najveće borbe s vatrenom stihijom: ‘Ovo nam je najgori požar ove godine! A još nije gotovo...‘

Piše Božidar Lončar
27. srpnja 2023. - 22:40

6:50 Marin Buble, zapovjednik trogirskih vatrogasaca, jutros je u razgovoru za Radio Split rekao kako je požar i dalje aktivan te da čekaju zračne snage koje će stići svaki tren.

"Po noći smo uspješno radili odbijanje od svih putova, izgorjelo je preko 400 hektara", dodao je.

6:20: "Noć mirnija. Još ima otvorenog plamena mjestimično i izdimljavanja. 145 vatrogasaca i 45 vozila aktivno čuvali požarište. Kanaderi će poletjeti u 05:45 sati radi sanacije. Izgorjelo 450 ha trave i niskog raslinja", doznao je jutros Index od glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića.

SINOĆ:

Nešto iza 22 sata vatrogasci iz JVP Split sjeli su s nama u automobil i krenuli smo u "patrolu" put Žednoga, gdje je večeras zabranjen prilaz. Prošli smo kontrolnu točku put otvorenog plamena, koji se vidi na nekoliko mjesta. 

Vatrogasci kontroliraju požar pa tu situaciju koriste ili za odmor, ili za okrjepu, jer im je stigla i hrana, neki se presvlače... 

image

Vatrogasne ekipe su raspoređene duž linije požarišta

Sd/

Čitavim putem osjeća se intenzivan miris paljevine, na mjestima požarište još izdmiljava. Ono što izaziva zabrinutost su ti manji jezici plamena koji se vidi uokolo. Valjda neće okrenuti neki jači vjetar...

"Ovo je najveći i najgori požar ove godine! Uz bok ovom što je bio kraj Šibenika... Užas jedan!", pričaju nam vatrogasci, umorni od borbe s vatrenom stihijom. Ali, što je najvažnije, kako kažu, "sve je pod kontrolom". Iako vatra prijeti crkvi Gospe od Prizidnice.

"Gori na jugozapadnom dijelu otoka, plan nam je stjerati vatru do mora", dodaju. 

image

Mještani idu put požarišta, ako zatreba bilo kakva pomoć vatrogascima, kažu, tu smo!

Sd/

Putem smo sreli i mještane i navijače Hajduka koji idu put požarišta, kako bi pomogli u svladavanju manjih plamenih jezika... Jer, borba s vatrom i dalje traje! 

image

U daljini još gori

Sd/

Mještani najviše strahuju od šteta koje će ih dočekati u maslinicima. Ali, kažu, najvažnije je da su kuće obranjene! Jer, u jednom trenutku vatra se spustila gotovo do kuća u Slatinama. 

"Ma bilo je apsolutno ludilo ovdje, srića da se vitar smirija jer inače ne bi bilo dobro!", priča nam jedan mladić iznad čije su kuće danas intenzivno letjeli kanaderi, za razliku od ostalih dana kada se na nebu vidi samo putničke zrakoplove iz obližnje zračne luke. 

"Pred nama je neizvjesna noć, šta da vam kažem... Ružne scene su ovo bile, ne pamtim ovakav požar!", kaže nam stariji gospodin.

Zahvaljuju Bogu što je danas vrijeme drukčije nego jučer, jer bi "inače bilo puno, puno gore!".

Neki su u čudu što je od trenutka izbijanja požara do dolaska kanadera navodno prošlo sat vremena. 

"Ne možeš sam gasit toliki požar... Moraš čekat nekakvu pomoć. A Divulje su nam tu, priko puta!", kaže nam grupica mještana, još pod adrenalinom od opasnosti.

Kako bilo, pred svima njima je duga i besana noć, nadamo se bez novih većih požara!

image

Slatine - strah i neizvjesnost na svakom koraku

Sd/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 03:57