StoryEditorOCM
OtociJEDINSTVEN NALAZ

Arheološka senzacija u srcu Dalmacije: u pećini pronađeni ostaci konja ili divljeg magarca stari čak 17 tisuća godina! Tadašnji stanovnici nalazili su se na vrhuncu ledenog doba

Piše Ivica Nevešćanin
26. rujna 2022. - 14:30
Istraživanje pećine Vlakno na Dugom otoku, pronađen kostru glave konja star 17 tisuća godinaSveučilište u Zadru/Odjel za arheologiju

Arheološka senzacija na Dugom otoku: zadarski su arheolozi u pećini Vlakno pronašli konjsku lubanju staru 17 tisuća godina!

- Riječ je o vremenu nakon vrhunca ledenog doba, kada je cijelo područje izgledalo potpuno drugačije od današnjeg. More je bilo 120 metara niže što je cijelo područje pretvorilo u kopno. No, čak i u ekstremno hladnim klimatskim uvjetima ljudi su dolazili u Vlakno, što je raritet na prostoru Jadrana.

Pećinu Vlakno koriste za različite namjene, od kampa za lovne aktivnosti do nastambe, sve do početka Holocene. Za sada nalazi ukazuju na korištenje pećine u razdoblju od 20 tisuća do devet tisuća godina, iako se mogu očekivati i stariji nalazi. Trenutno se istražuju slojevi od prije 17 tisuća godina koje pronalazimo na dubinama od četiri metra.

Nal...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 04:30