StoryEditorOCM
ObalaVAJT U MAKARSKOJ

Za promociju plaćaju 30 tisuća eura tvrtki splitskog PR stručnjaka, oporba u čudu: ‘Pa imamo već u Gradu stručnu osobu‘

4. veljače 2024. - 21:58

Od kada je u Makarskoj na vlast došao gradonačelnik Zoran Paunović (SDP), ‘‘Bijela kuća‘‘ je živnula po pitanju troškova za odvjetnike, savjetnike i ostale stručnjake pa je tako novost da se za usluge odnosa s javnošću nedavno platilo 5112 eura, točnije dva puta po 2556 eura splitskoj tvrtki Vajt.

Kada smo kod odnosa s javnošću, vrijedi podsjetiti da su u svibnju ove godine pročelnici upravnih odjela Grada Makarske, njihovi zamjenici i voditelji projekata sudjelovali u obuci o javnom i medijskom nastupu, odnosno prošli su trening za javne i televizijske nastupe.

image

Zgrada gradske uprave u Makarskoj

Ivo Ravlić/Cropix

Za dvodnevnu obuku Grad je isplatio 2884 eura dvama obrtima iz Zagreba. Tu su još i odvjetničke usluge Grada koji je do sada angažirao čak sedam odvjetnika i društava uglavnom iz Zagreba na što je do danas potrošeno 141.208,09 eura, a najveći iznos od 63.168, 00 eura isplaćen je zagrebačkom Mihočeviću i Bajsu koji su ‘‘majstori‘‘ za tužbe protiv novinara.

‘Opterećenje proračuna‘

Potom je na listi zagrebački odvjetnik Vedran Ramadanović kojem je isplaćeno 62.286,00 eura, a onda slijede odvjetničko društvo Grubišić, Lović i Lalić iz Zagreba sa 1250 eura isplate, Stela Džaja, odvjetnički ured Španović i šibenski Burić i Koudela. Ali, to nije sve jer je Grad za konzultantske usluge u sigurnosnoj domeni do sada platio 2712 eura, a makarskim savjetnicima za sport te kapitalna ulaganja, Stjepanu Zeliću i Frani Filipetiju od siječnja ove godine do danas je isplaćeno 25.300 eura bruto, 12.842 eura i 12.458 eura, također bruto, odnosno 8199 eura neto i 7942 eura neto, po svakom mjesečno oko 700 eura na ugovor o djelu kao isplata drugog dohotka.

Nedavni angažman tvrtke Vajt koja će gradonačelniku pomoći oko odnosa s javnošću bio je tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća Makarska, a za vlasnika, splitskog PR stručnjaka Jerka Trogrlića interesirala se oporba, HDZ i NLO.

image

Jerko Trogrlić, vlasnik agencije Vajt





 

Nikola Vilić/Cropix

Kako je kazala Ivana Miočević Franić (NLO), Grad je angažirao PR stručnjaka Jerka Trogrlića kako bi, prema gradonačelnikovim riječima, njegov rad bio još transparentniji i dostupniji građanima.

- Inače, na razini jedne godine govorimo o iznosu od 30 tisuća eura. Obzirom na to da Grad Makarska u svojoj upravi ima osobu zaduženu za protokol i odnose s javnošću, novinarku Ivanu Pleić koja dugi niz godina stručno i profesionalno obavlja svoj posao, zanima me zašto se dodatno opterećuje proračun angažmanom vanjskog suradnika i što točno građani pri tom plaćaju?

Osobno smatram da komunikacija s građanima treba ići interno iz gradske uprave i nisu nam potrebni novi stručnjaci koje angažirate kao vanjske suradnike i trošite velik iznos novca. Gradski pročelnici su nedavno prošli seminar medijske pismenosti i komunikacije i smatram da je ovo ishitrena odluka. Angažman nekakvog PR stručnjaka možda je opravdan za političku stranku, ali za gradsku upravu relativno malog grada, mislim da je pretenciozno - kazala je Miočević Franić.

Za tvrtku Vajt zanimao se i vijećnik Joško Lelas (HDZ) koji je kazao da se ne može oteti dojmu da ova gradska vlast pod pojmom angažiranja profesionalaca, smatra samo ljude koji nisu iz Makarske.

- Zar naša Ivana Pleić nije profesionalac? Što god je iz Makarske, po vama nije profesionalno, a ja smatram upravo obrnuto i to je podanički ili kmetski mentalitet. Trebamo cijeniti svoje, čak i ako smo lošiji, trebamo našim ljudima dati pravo da se dokažu jer se oni trude učiti i napredovati kroz dane poslove i to rade s puno većom odgovornošću nego što rade ljudi angažirani sa strane - kazao je Lelas.

Angažman stručnjaka za odnose s javnošću pravdao je gradonačelnik Paunović prema čijim riječima je Grad odlučio angažirati pravog profesionalca.

- Umjesto da zapošljava nekoga tko bi se bavio PR službom, Grad je odlučio da jednostavno angažiramo profesionalce i to je odluka kojom se vodimo od starta kada smo došli na vlast. Mislim da kvalitetno obavještavanje javnosti, transparentnost, važnost da građani budu upoznati sa svim projektima koje gradska uprava radi, šum koji se nalazi u medijskom prostoru - sve su to stvari koje trebaju obavljati profesionalci.

Na taj način smo pristupili saniranju svih loših odluka koje su se dogodile u prošlosti, angažirali smo stručnjake za ozelenjavanje Makarske i na taj način smo radili na Prostornom planu, kao i sve strategije. Mislim da stručnjacima koji su najbolji u svom poslu, treba dati posao da to odrade kako treba. U konačnici, da smo zapošljavali nekog novog na to radno mjesto, to bi bio puno veći trošak za građane.

Kada spominjete Ivanu Pleić, ona ima opis svog radnog mjesta u kojem se najmanji segment tiče obavještavanja javnosti, a čak 90 i više posto njezinog posla, nije vezano uz to. Angažiranje stručnjaka je najbolji i najjeftiniji način za informiranje javnosti. Vidimo da unatoč svemu ovome nedostaje informacija i takvih stručnjaka je na tržištu izuzetno malo, a koštaju izuzetno puno - kazao je Paunović, dodavši da ukoliko gradska uprava nije zadovoljna ljudima koji rade na obavještavanju javnosti, može ugovor prekinuti u roku od mjesec dana.

Prošli na natječaju

Što će tvrtka Vajt za 2556 eura mjesečno točno raditi za Grad, kakvu vrstu promocije, doznali smo iz prve ruke. Kako kazuju iz Vajta, u rujnu su kroz postupak javne nabave, odabrani kao najpovoljnija od tri tvrtke koje imaju iskustva s komunikacijom jedinica lokalne samouprave.

- Grad Makarska je u procesu donošenja i provođenja novih, važnih politika za građane, od izmjena Prostornog plana, preko brojnih javnih radova, participativnog budžetiranja, odvajanja otpada, a sve da bi dugoročno bile uspješno provedene i prihvaćene, traže kontinuiranu interakciju s građanima. Brojni planirani projekti i politike predstavljaju pozitivnu promjene za Makarsku, ali kao i svim zapadnim demokracijama, pa i EU projektima nužno je kvalitetno komunicirati s građanima.

Naš zadatak je pružiti savjete za povećanje transparentnosti rada gradske uprave, učiniti je dostupnijom građanima u skladu s dobrim praksama uspješnih europskih gradova. Ugovor na koji se referirate u upitu, na razini je jedne bruto plaće profesionalca u odnosima s javnošću, a Grad nema nikakve trajne obveze u slučaju raskida ugovora, niti će netko ostati trajno zaposlen - kazali su iz Vajta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 17:05