stdClass Object ( [id] => 1356031 [title] => Užas za dubrovačke podstanare: tridesetak kvadrata 400 eura, prije ljeta moraš se iseliti i još si sretan ako ga nađeš [alias] => uzas-za-dubrovacke-podstanare-tridesetak-kvadrata-400-eura-prije-ljeta-moras-se-iseliti-i-jos-si-sretan-ako-ga-nades [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Nepisano je pravilo 10 kvadrata, 100 eura. Ako je 51 kvadrat stana, najam se već računa 600 eura mjesečno - priča nam dubrovački podstanar o teškoćama podstanarstva u Dubrovniku. Stanova za dugoročni najam ni za lijeka, a ono sitno što se nađe, po zlato je. A cijena ne jamči da budućeg stanara zatečeno stanje objekta neće šokirati. Gotovo je nemoguće pronaći stan za dugoročni najam, kaže nam sugovornik koji je nedavno dobio otkaz u prijašnjem stanu.

- Uhvatiš se za glavu i kreneš kopat po facebook stranicama, listaš oglase. Imo sam sreće pa me ubolo i evo me u 36 kvadrata za 400 eura. Dobro je, ali kad napa u kuhinji radi, ventilacija u zahodu ne radi. A utičnice, nedajbože da što uštekaš, kabeli vire iz zida. Ali ne žalim se - kaže nam pun optimizma.

- Budi sretan da što nađeš, a onda sam popravljaš. Zato vlasnici ništa i ne rade jer znaju da jadna čeljad koja nema krova nad glavom pristaje na sve.

Lokacija stana igra veliku ulogu u cijeni, kao i opremljenost. Iako ono iz oglasa nekad ne odgovara stvarnom stanju.

U potrazi za kvadratima, još jedan sugrađanin podstanar, svojoj se muci zna dobro i nasmijati.

- Senjaš iznajmljuje se 30 kvadrata na dulje vrijeme. Cijena na upit. Misliš super, provede me gazdarica kroz stan i na moje pitanje ‘nema kuhinje’, ona mrtvo hladno ‘kako nema, evo je u hodniku’. A đe je špaher?! Okreneš se i tražiš dalje. Ili rupčaga za 300 eura, higijenski uvjeti ajme meni, banja godište moje tetke, kuhinja poluimprovizirana ko skladište. A tek kamara, s kreveta uđeš u ormar oprat zube jer banja je za hobite, ko ulaz u albanski bunker, nedajbože da si viši. I sve to se odvija u Solitudu, onoj ekskluzivnoj četvrti - priča nam svoje podstanarske peripetije.

‘Da imam toliki novac, ne bih tražio stan‘

- Ili naiđeš na super stan s top pozicijom, dobro opremljen, cijena super ali, uvijek ima ali, moraš iselit ljeti tri mjeseca pa se onda možeš vratit. Što ćeš, spavat tri mjeseca na otvorenom?! U oglasu nije pisalo da moraš iselit! - kaže nam Dubrovčanin u unajmljenim kvadratima te naglašava kako je u usporedbi sa stanjem od prije dvije godine mnogo teže naći stan za dugoročni najam.

- Jedino ako ćeš iskeširat ogromnu lovu za najam da bi imao uvjete za život u objektu. Ali da imam toliki novac ne bi sigurno tražio stan, imo bi svoj!

Samac je pa će kroz smijeh kako u njegovom slučaju glavno pitanje najmodavaca nije imaš li stalni posao nego imaš li stalnog partnera.

---

image

 Lapad 64 četvorna metra 850 eura, na istoj lokaciji stan od 95 kvadrata 1200 eura, a jedan od 120 kvadrata 2000 eura mjesečno, dio je cijena za podstanare u Dubrovniku (ilustracija) 

/Shutterstock
---

- Bolje imat hemoroide nego partnericu. Ako si mlađi, ne možeš se obranit od pitanja: jesi li u vezi, hoće li ti tko dolazit, samo što me ne pitaju koliko često imam seksualne odnose. Jedna stanodavka je čak rekla kako se nada da ću je počastit kad mi dođe rodbina u posjet. Nadam se da je mislila na kutiju keksa i kafu.

Valja priznati da se nađe i normalnih gazda, ali ima i onih koji čak uvjetuju gdje će stanar staviti svoje stvari, zabranjuju bilo kakvu komunikaciju u stanu poslije 22 sata jer vlasnici ranije liježu na spavanje...

Još nije sreo gazdu koji je rekao: ‘Nisi u stanu bio 10 dana pa ću ti smanjiti najamninu’. Iako mu je stanarina u odnosu na primanja pretjerano visoka, nije uspio naći nešto povoljnije, pa živi u nadi kako mu trenutni najmodavac neće još povećavati stanarinu.

Tvrtkama 200 eura po krevetu

- Skočile su stanarine, sretan si ako se povećala ‘samo’ 50 eura. Obiteljima je poseban problem. Znam podstanarku u Lapadu, sad seli u Župu radi prihvatljivije cijene. Ali nezgodno je selit cijeli život kad imaš djecu, još ako idu u školu u gradu - kaže nam pa navodi primjer kako se manji stan iz 1972. na području grada iznajmljuje za 600 eura mjesečno.

- Barem te nasmiju komentari ispod takvih oglasa tipa ‘a malo je to za ovakav luksuz’ - kroz osmijeh će Dubrovčanin.

Krenete li iščitavati oglase po facebook stranicama i internetskim platformama prednjače oni ‘tražim mali, jednosoban, dvosoban stan na duže vrijeme ako neko ima da izdaje’. Ova druga strana nešto je rjeđa. Na jednoj platformi tek je 15 oglasa za dugoročni najam stanova obiteljima ili samcima u Dubrovniku. Zato svako malo iskaču oglasi za najam stanova, prizemlja ili katova kuća namijenjen tvrtkama za smještaj radne snage i to na dulje vrijeme. Primjerice, u Župi se iznajmljuje prizemlje kuće s tri sobe u koje može stati sedam kreveta, na istoj lokaciji cijeli kat za deset osoba, u Lozici se u jednom objektu može smjestiti njih dvanaest. U prosjeku se naplaćuje 200 eura po krevetu mjesečno. Jedan komentar možda najbolje opisuje aktualnu situaciju:

---

image

Sve je više oglasa za najam stanova namijenjenih tvrtkama za smještaj radne snage

Dubrovački vjesnik
---

‘Samo slušam kako se radnicima i turistima iznajmljuje. Izgleda da će se od dobrotvornih donacija graditi stanovi za mlade i bračne parove. Žalosno!’ Valja istaknuti kako pojedine tvrtke pa čak i ugostiteljski objekti plaćaju stan cijelu godinu iako mjesecima bude prazan, a sve kako ne bi imali problema sa smještajem radnika kad krene sezona.

Uz turiste koji donose bolju zaradu i smještaj radnika koji je očito isplativiji od smještaja obitelji, kako podstanar uopće ima šansu na tržištu?

Na dulji se rok pretežno iznajmljuje u Rožatu, Mokošici ili Župi, Cavtatu, Grudi..., teško je na dulje vrijeme pronaći stan primjerice u Lapadu, Gružu... Pile, Ploče ili Grad ne treba ni spominjati jer tu je ‘for tourists only’. Zbog svega nerealno zvuči, iako ne bi trebalo biti, oglas o potražnji stana ‘na dulje za cijenu od 200 do 300 eura i to u blizini centra, može Lapad ili povijesna jezgra’. Ne treba niti spomenuti kako je ta objava pobrala ‘haha’ emotikone. Kućni ljubimci su posebna priča, često su nepoželjni, no najviše žalosti što su i djeca sudeći prema pojedinim oglasima također nepoželjna.

 Cijene najma porasle 30 posto

Ima tu lijepo uređenih stanova pa je i cijena lijepa, ali ima doslovno rupa. U maloj nazovi kuhinji do sudopera je makinja za robu, a na njoj prijenosni špaher. Radnu ploču pridržava bokun drva. Soba s tri kreveta, do svakog možeš jedino preko onog drugog.

A cijene: Lapad 64 četvorna metra 850 eura, na istoj lokaciji stan od 95 kvadrata 1200 eura, a jedan od 120 kvadrata 2000 eura mjesečno. U Gružu 30 četvornih metara 500 eura, stan na Batali 70-ak kvadrata 850 eura, Solitudo 90 kvadrata 900 eura mjesečno, Kantafig 140 kvadrata dvije tisuće eura, Nuncijata 79 kvadrata 1000 eura... sve to je dostupno cijele godine.

Domagoj Mutić, administrator i moderator facebook grupe ‘Iznajmljivanje stanova Dubrovnik’ ističe kako je uvijek više onih koji potražuju od onih koji nude kvadrate, a primjećuje kako su cijene stanova za najam porasle sigurno za 30 posto u odnosu na prošlu godinu.

---

image

Domagoj Mutić, FB grupa ‘Iznajmljivanje stanova Dubrovnik’: Sad je jednosoban stan ili garsonijeru praktički nemoguće naći ispod 400, 500 eura mjesečno

Privatni album
---

- Stanarine su svi digli gore i sad je jednosoban stan ili garsonijeru praktički nemoguće naći ispod 400, 500 eura mjesečno, što prije nije bio slučaj. Rekao bih da se taj rast dogodio posljednjih nekoliko mjeseci. Recimo, moj stan je sada skočio s 530 na 700 eura. I vjerojatno će te cijene ići još gore - kaže Domagoj koji je i sam podstanar u Dubrovniku.

- Grupa ima 18 tisuća članova, to je poprilična brojka, nadam se da je mnogima pomogla i naći stan i iznajmiti stan. U krajnju ruku, to i jest svrha cijele priče.

Dodaje kako se dosta stanova renta za firme, tako se čak i oglašavaju, ‘ima toga sigurno više nego što je prije bilo. Stanova za dugoročni najam više je izvan Dubrovnika jer se grad uglavnom drži za turiste.

- Kvadrat u najmu ide od 10 pa i do 15 eura po kvadratu, sve ovisi u kakvom je stan stanju i na kojoj je lokaciji. Nerealne su cijene za prosječna hrvatska primanja, čovjek tu nema što reći više - dodaje Mutić. O kvaliteti kvadrata koji se daju u najam ističe:

- Uglavnom oni što nemaju stan za prezentaciju ne stave slike uz oglas na stranicu, valjda im bude neugodno pa ni ne stave, ali onda imate što vidjeti kad dođete pogledati, tu stvarno bude svega. A ovi što imaju lijepe stanove drage volje stave slike. Kao podstanar kroz ove godine sam stvarno prošao svakakvih stanova i za pogledati, ali i za živjeti kad nije bilo izbora. Nešto nije ni dostojno čovjeka - kaže nam ovaj rođeni Slavonac s adresom u Dubrovniku već deset godina.

---

image

U ljetna tri mjeseca, kada navale turisti, podstanarima se najčešće otkazuje najam 

Božo Radić/Cropix
---

---

Nema iz kratkog u dugi

- Nema baš primjera da se netko ostavio iznajmljivanja turistima i pošao u dugoročni najam. Pogotovo s najavama o restrikcijama, odnosno da se neće moći registrirati netko novi, a da se postojeće apartmane neće dirati, mislim da su se iznajmljivači dodatno prepali odustajanja od kratkoročnog najma. Praktički, netko bi nekad možda rekao ‘ajde idem probat godinu dana dugoročno iznajmljivati pa ćemo vidjeti’, a sad je to dugoročno potencijalno trajna odluka jer onda ostaješ bez dozvole za kratkoročni najam. Općenito sezona je bolja od prošle pa je tom logikom manje onih koji idu u dugoročni najam jer branša kratkoročnog najma ide sve bolje i bolje – kaže Nino Dubretić glavni izvršni direktor i suosnivač Direct bookera, agencije koja se bavi privatnim smještajem i dodaje:

- Rješenja ima ali je potrebno raditi ciljano, a ne prepusti tržištu jer u protivnom imaš situaciju u kojoj ne znam kako se ljudi uopće snađu.

---

---

Subvencije iste

Gradsku Subvenciju za najam stana mladima lani je iskoristilo 45 korisnika u ukupnom iznosu od nešto malo više od 41 tisuće eura. Subvencija se odnosi na punoljetne građane do navršenih 35 godina života, a potrebno je ispuniti određene uvjete primjerice da u svom vlasništvu nemaju nekretnine. Subvencija mjesečno iznosi od 53 do 100 eura, ovisno o broju članova kućanstva. U gradskoj upravi smo pitali namjeravaju li, s obzirom na rast najamnina povećavati subvenciju kao i dob onih na koje se ona odnosi:

- U Proračunu za 2024. za sada nisu planirane korekcije navedene Odluke. Svi oni koji su prešli 35 godina automatski se prebacuju u kategoriju za subvenciju najma stana ostalim socijalnim kategorijama, što je definirano gradskim Mjerama socijalnog programa – kažu iz uprave. Naglašavaju kako je Grad svjestan problema osiguranja stambenog prostora s kojim su suočeni mladi, pa spominju Dubrovačku stanogradnju, projekt zgrada u Solitudu te zemljište na Pobrežju gdje će se mladima dodjeljivati parcele za izgradnju tipskih kuća.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako i naletiš na stan na top poziciji, dobro opremljen i cijenom prihvatljiv, ne zanosi se -. Najam radnicima postao je isplativiji od dugoročnog najma podstanarima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bez krova nad glavom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Ako i naletiš na stan na top poziciji, dobro opremljen i cijenom prihvatljiv, ne zanosi se -. Najam radnicima postao je isplativiji od dugoročnog najma podstanarima bez krova nad glavom 2 0 8169 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-12 09:57:27 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Kristina Filičić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-17 06:43:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-17 06:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ako i naletiš na stan na top poziciji, dobro opremljen i cijenom prihvatljiv, ne zanosi se -. Najam radnicima postao je isplativiji od dugoročnog najma podstanarima [metadata] => robots= author= title=Užas za dubrovačke podstanare: tridesetak kvadrata 400 eura, prije ljeta moraš se iseliti i još si sretan ako ga nađeš page_title=Užas za dubrovačke podstanare: tridesetak kvadrata 400 eura, prije ljeta moraš se iseliti i još si sretan ako ga nađeš [metakey] => unajmljivanje stanova, podstanari, Dubrovnik, cijene, turizam, Nino Dubretić, nekretnine najamnina, Domagoj Mutić , FB grupa Iznajmljivanje stanova Dubrovnik [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26345111.png","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26284921.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26311166.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26345627.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/19408416.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26344987.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix\/Shutterstock","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","\/Shutterstock","Dubrova\u010dki vjesnik","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Privatni album "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Danas je u Dubrovniku gotovo nemogu\u0107e na\u0107i pristojan podstanarski smje\u0161taj<\/p>","

U ljetna tri mjeseca, kada navale turisti, podstanarima se naj\u010de\u0161\u0107e otkazuje najam\u00a0<\/p>","

\u00a0Lapad 64 \u010detvorna metra 850 eura, na istoj lokaciji stan od 95 kvadrata 1200 eura, a jedan od 120 kvadrata 2000 eura mjese\u010dno, dio je cijena za podstanare u Dubrovniku (ilustracija)\u00a0<\/p>","

Sve je vi\u0161e oglasa za najam stanova namijenjenih tvrtkama za smje\u0161taj radne snage<\/p>","

Nino Dubreti\u0107, izvr\u0161ni direktor i suosniva\u010d Direct bookera: Nema ba\u0161 primjera da se netko ostavio iznajmljivanja turistima i po\u0161ao u dugoro\u010dni najam<\/p>","

Domagoj Muti\u0107, FB grupa \u2018Iznajmljivanje stanova Dubrovnik\u2019: Sad je jednosoban stan ili garsonijeru prakti\u010dki nemogu\u0107e na\u0107i ispod 400, 500 eura mjese\u010dno<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26345111_1920.png":"1920x1080","k_26345111_1280.png":"1280x1280","k_26345111_1024.png":"1024x1024","k_26345111_640.png":"640x640","k_26345111_480.png":"480x480","k_26345111_340.png":"340x340","k_26345111_220.png":"220x220","o_26345111_1280.png":"1280x853","o_26345111_1024.png":"1024x682","o_26345111_640.png":"640x426","o_26345111_480.png":"480x320","o_26345111_340.png":"340x226","o_26345111_220.png":"220x146","h_26345111_1280.png":"1280x854","h_26345111_1024.png":"1024x683","h_26345111_640.png":"640x427","h_26345111_480.png":"480x320","h_26345111_340.png":"340x227","h_26345111_220.png":"220x147","pp_26345111_1280.png":"1280x1628","pp_26345111_1024.png":"1024x1303","pp_26345111_640.png":"640x814","pp_26345111_480.png":"480x611","pp_26345111_340.png":"340x432","pp_26345111_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26284921_1920.jpg":"1920x1080","k_26284921_1280.jpg":"1280x1280","k_26284921_1024.jpg":"1024x1024","k_26284921_640.jpg":"640x640","k_26284921_480.jpg":"480x480","k_26284921_340.jpg":"340x340","k_26284921_220.jpg":"220x220","o_26284921_1280.jpg":"1280x854","o_26284921_1024.jpg":"1024x683","o_26284921_640.jpg":"640x427","o_26284921_480.jpg":"480x320","o_26284921_340.jpg":"340x227","o_26284921_220.jpg":"220x146","h_26284921_1280.jpg":"1280x854","h_26284921_1024.jpg":"1024x683","h_26284921_640.jpg":"640x427","h_26284921_480.jpg":"480x320","h_26284921_340.jpg":"340x227","h_26284921_220.jpg":"220x147","pp_26284921_1280.jpg":"1280x1628","pp_26284921_1024.jpg":"1024x1303","pp_26284921_640.jpg":"640x814","pp_26284921_480.jpg":"480x611","pp_26284921_340.jpg":"340x432","pp_26284921_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x667","hd_26311166_1920.jpg":"1920x1080","k_26311166_1280.jpg":"1280x1280","k_26311166_1024.jpg":"1024x1024","k_26311166_640.jpg":"640x640","k_26311166_480.jpg":"480x480","k_26311166_340.jpg":"340x340","k_26311166_220.jpg":"220x220","o_26311166_1280.jpg":"1280x853","o_26311166_1024.jpg":"1024x683","o_26311166_640.jpg":"640x426","o_26311166_480.jpg":"480x320","o_26311166_340.jpg":"340x226","o_26311166_220.jpg":"220x146","h_26311166_1280.jpg":"1280x854","h_26311166_1024.jpg":"1024x683","h_26311166_640.jpg":"640x427","h_26311166_480.jpg":"480x320","h_26311166_340.jpg":"340x227","h_26311166_220.jpg":"220x147","pp_26311166_1280.jpg":"1280x1628","pp_26311166_1024.jpg":"1024x1303","pp_26311166_640.jpg":"640x814","pp_26311166_480.jpg":"480x611","pp_26311166_340.jpg":"340x432","pp_26311166_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26345627_1920.jpg":"1920x1080","k_26345627_1280.jpg":"1280x1280","k_26345627_1024.jpg":"1024x1024","k_26345627_640.jpg":"640x640","k_26345627_480.jpg":"480x480","k_26345627_340.jpg":"340x340","k_26345627_220.jpg":"220x220","o_26345627_1280.jpg":"1280x1706","o_26345627_1024.jpg":"1024x1365","o_26345627_640.jpg":"640x853","o_26345627_480.jpg":"480x640","o_26345627_340.jpg":"340x453","o_26345627_220.jpg":"220x293","h_26345627_1280.jpg":"1280x854","h_26345627_1024.jpg":"1024x683","h_26345627_640.jpg":"640x427","h_26345627_480.jpg":"480x320","h_26345627_340.jpg":"340x227","h_26345627_220.jpg":"220x147","pp_26345627_1280.jpg":"1280x1628","pp_26345627_1024.jpg":"1024x1303","pp_26345627_640.jpg":"640x814","pp_26345627_480.jpg":"480x611","pp_26345627_340.jpg":"340x432","pp_26345627_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_19408416_1920.jpg":"1920x1080","k_19408416_1280.jpg":"1280x1280","k_19408416_1024.jpg":"1024x1024","k_19408416_640.jpg":"640x640","k_19408416_480.jpg":"480x480","k_19408416_340.jpg":"340x340","k_19408416_220.jpg":"220x220","o_19408416_1280.jpg":"1280x1920","o_19408416_1024.jpg":"1024x1536","o_19408416_640.jpg":"640x960","o_19408416_480.jpg":"480x720","o_19408416_340.jpg":"340x510","o_19408416_220.jpg":"220x330","h_19408416_1280.jpg":"1280x854","h_19408416_1024.jpg":"1024x683","h_19408416_640.jpg":"640x427","h_19408416_480.jpg":"480x320","h_19408416_340.jpg":"340x227","h_19408416_220.jpg":"220x147","pp_19408416_1280.jpg":"1280x1628","pp_19408416_1024.jpg":"1024x1303","pp_19408416_640.jpg":"640x814","pp_19408416_480.jpg":"480x611","pp_19408416_340.jpg":"340x432","pp_19408416_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1350x1800","hd_26344987_1920.jpg":"1920x1080","k_26344987_1280.jpg":"1280x1280","k_26344987_1024.jpg":"1024x1024","k_26344987_640.jpg":"640x640","k_26344987_480.jpg":"480x480","k_26344987_340.jpg":"340x340","k_26344987_220.jpg":"220x220","o_26344987_1280.jpg":"1280x1706","o_26344987_1024.jpg":"1024x1365","o_26344987_640.jpg":"640x853","o_26344987_480.jpg":"480x640","o_26344987_340.jpg":"340x453","o_26344987_220.jpg":"220x293","h_26344987_1280.jpg":"1280x854","h_26344987_1024.jpg":"1024x683","h_26344987_640.jpg":"640x427","h_26344987_480.jpg":"480x320","h_26344987_340.jpg":"340x227","h_26344987_220.jpg":"220x147","pp_26344987_1280.jpg":"1280x1628","pp_26344987_1024.jpg":"1024x1303","pp_26344987_640.jpg":"640x814","pp_26344987_480.jpg":"480x611","pp_26344987_340.jpg":"340x432","pp_26344987_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38397849 Threads: 3 Questions: 7098025262 Slow queries: 3300456 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608349867 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/uzas-za-dubrovacke-podstanare-tridesetak-kvadrata-400-eura-prije-ljeta-moras-se-iseliti-i-jos-si-sretan-ako-ga-nades-1356031 [printLink] => /dalmacija/obala/uzas-za-dubrovacke-podstanare-tridesetak-kvadrata-400-eura-prije-ljeta-moras-se-iseliti-i-jos-si-sretan-ako-ga-nades-1356031?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 744398 [name] => unajmljivanje stanova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-17 07:44:13 [main_article_id] => 0 [alias] => unajmljivanje-stanova [link] => /tag/unajmljivanje-stanova ) [1] => stdClass Object ( [id] => 331405 [name] => podstanari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => podstanari [link] => /tag/podstanari ) [2] => stdClass Object ( [id] => 358947 [name] => Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovnik [link] => /tag/dubrovnik ) [3] => stdClass Object ( [id] => 340010 [name] => cijene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cijene [link] => /tag/cijene ) [4] => stdClass Object ( [id] => 409726 [name] => turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam [link] => /tag/turizam ) [5] => stdClass Object ( [id] => 668283 [name] => Nino Dubretić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-23 07:27:08 [main_article_id] => 0 [alias] => nino-dubretic [link] => /tag/nino-dubretic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 700468 [name] => nekretnine najamnina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-19 14:42:31 [main_article_id] => 0 [alias] => nekretnine-najamnina [link] => /tag/nekretnine-najamnina ) [7] => stdClass Object ( [id] => 450090 [name] => Domagoj Mutić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => domagoj-mutic [link] => /tag/domagoj-mutic ) [8] => stdClass Object ( [id] => 744399 [name] => FB grupa Iznajmljivanje stanova Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-17 07:44:14 [main_article_id] => 0 [alias] => fb-grupa-iznajmljivanje-stanova-dubrovnik [link] => /tag/fb-grupa-iznajmljivanje-stanova-dubrovnik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako i naletiš na stan na top poziciji, dobro opremljen i cijenom prihvatljiv, ne zanosi se -. Najam radnicima postao je isplativiji od dugoročnog najma podstanarima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bez krova nad glavom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Užas za dubrovačke podstanare: tridesetak kvadrata 400 eura, prije ljeta moraš se iseliti i još si sretan ako ga nađeš [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-21-36-08-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26345111.png [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix/Shutterstock [mainImageDesc] =>

Danas je u Dubrovniku gotovo nemoguće naći pristojan podstanarski smještaj

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26345111.png [title] =>

Danas je u Dubrovniku gotovo nemoguće naći pristojan podstanarski smještaj

Cropix/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26284921.jpg [title] =>

U ljetna tri mjeseca, kada navale turisti, podstanarima se najčešće otkazuje najam 

Božo Radić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26311166.jpg [title] =>

 Lapad 64 četvorna metra 850 eura, na istoj lokaciji stan od 95 kvadrata 1200 eura, a jedan od 120 kvadrata 2000 eura mjesečno, dio je cijena za podstanare u Dubrovniku (ilustracija) 

/Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26345627.jpg [title] =>

Sve je više oglasa za najam stanova namijenjenih tvrtkama za smještaj radne snage

Dubrovački vjesnik ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/19408416.jpg [title] =>

Nino Dubretić, izvršni direktor i suosnivač Direct bookera: Nema baš primjera da se netko ostavio iznajmljivanja turistima i pošao u dugoročni najam

Božo Radić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26344987.jpg [title] =>

Domagoj Mutić, FB grupa ‘Iznajmljivanje stanova Dubrovnik’: Sad je jednosoban stan ili garsonijeru praktički nemoguće naći ispod 400, 500 eura mjesečno

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Nepisano je pravilo 10 kvadrata, 100 eura. Ako je 51 kvadrat stana, najam se već računa 600 eura mjesečno - priča nam dubrovački podstanar o teškoćama podstanarstva u Dubrovniku. Stanova za dugoročni najam ni za lijeka, a ono sitno što se nađe, po zlato je. A cijena ne jamči da budućeg stanara zatečeno stanje objekta neće šokirati. Gotovo je nemoguće pronaći stan za dugoročni najam, kaže nam sugovornik koji je nedavno dobio otkaz u prijašnjem stanu.

- Uhvatiš se za glavu i kreneš kopat po facebook stranicama, listaš oglase. Imo sam sreće pa me ubolo i evo me u 36 kvadrata za 400 eura. Dobro je, ali kad napa u kuhinji radi, ventilacija u zahodu ne radi. A utičnice, nedajbože da što uštekaš, kabeli vire iz zida. Ali ne žalim se - kaže nam pun optimizma.

- Budi sretan da što nađeš, a onda sam popravljaš. Zato vlasnici ništa i ne rade jer znaju da jadna čeljad koja nema krova nad glavom pristaje na sve.

Lokacija stana igra veliku ulogu u cijeni, kao i opremljenost. Iako ono iz oglasa nekad ne odgovara stvarnom stanju.

U potrazi za kvadratima, još jedan sugrađanin podstanar, svojoj se muci zna dobro i nasmijati.

- Senjaš iznajmljuje se 30 kvadrata na dulje vrijeme. Cijena na upit. Misliš super, provede me gazdarica kroz stan i na moje pitanje ‘nema kuhinje’, ona mrtvo hladno ‘kako nema, evo je u hodniku’. A đe je špaher?! Okreneš se i tražiš dalje. Ili rupčaga za 300 eura, higijenski uvjeti ajme meni, banja godište moje tetke, kuhinja poluimprovizirana ko skladište. A tek kamara, s kreveta uđeš u ormar oprat zube jer banja je za hobite, ko ulaz u albanski bunker, nedajbože da si viši. I sve to se odvija u Solitudu, onoj ekskluzivnoj četvrti - priča nam svoje podstanarske peripetije.

‘Da imam toliki novac, ne bih tražio stan‘

- Ili naiđeš na super stan s top pozicijom, dobro opremljen, cijena super ali, uvijek ima ali, moraš iselit ljeti tri mjeseca pa se onda možeš vratit. Što ćeš, spavat tri mjeseca na otvorenom?! U oglasu nije pisalo da moraš iselit! - kaže nam Dubrovčanin u unajmljenim kvadratima te naglašava kako je u usporedbi sa stanjem od prije dvije godine mnogo teže naći stan za dugoročni najam.

- Jedino ako ćeš iskeširat ogromnu lovu za najam da bi imao uvjete za život u objektu. Ali da imam toliki novac ne bi sigurno tražio stan, imo bi svoj!

Samac je pa će kroz smijeh kako u njegovom slučaju glavno pitanje najmodavaca nije imaš li stalni posao nego imaš li stalnog partnera.

---

image

 Lapad 64 četvorna metra 850 eura, na istoj lokaciji stan od 95 kvadrata 1200 eura, a jedan od 120 kvadrata 2000 eura mjesečno, dio je cijena za podstanare u Dubrovniku (ilustracija) 

/Shutterstock
---

- Bolje imat hemoroide nego partnericu. Ako si mlađi, ne možeš se obranit od pitanja: jesi li u vezi, hoće li ti tko dolazit, samo što me ne pitaju koliko često imam seksualne odnose. Jedna stanodavka je čak rekla kako se nada da ću je počastit kad mi dođe rodbina u posjet. Nadam se da je mislila na kutiju keksa i kafu.

Valja priznati da se nađe i normalnih gazda, ali ima i onih koji čak uvjetuju gdje će stanar staviti svoje stvari, zabranjuju bilo kakvu komunikaciju u stanu poslije 22 sata jer vlasnici ranije liježu na spavanje...

Još nije sreo gazdu koji je rekao: ‘Nisi u stanu bio 10 dana pa ću ti smanjiti najamninu’. Iako mu je stanarina u odnosu na primanja pretjerano visoka, nije uspio naći nešto povoljnije, pa živi u nadi kako mu trenutni najmodavac neće još povećavati stanarinu.

Tvrtkama 200 eura po krevetu

- Skočile su stanarine, sretan si ako se povećala ‘samo’ 50 eura. Obiteljima je poseban problem. Znam podstanarku u Lapadu, sad seli u Župu radi prihvatljivije cijene. Ali nezgodno je selit cijeli život kad imaš djecu, još ako idu u školu u gradu - kaže nam pa navodi primjer kako se manji stan iz 1972. na području grada iznajmljuje za 600 eura mjesečno.

- Barem te nasmiju komentari ispod takvih oglasa tipa ‘a malo je to za ovakav luksuz’ - kroz osmijeh će Dubrovčanin.

Krenete li iščitavati oglase po facebook stranicama i internetskim platformama prednjače oni ‘tražim mali, jednosoban, dvosoban stan na duže vrijeme ako neko ima da izdaje’. Ova druga strana nešto je rjeđa. Na jednoj platformi tek je 15 oglasa za dugoročni najam stanova obiteljima ili samcima u Dubrovniku. Zato svako malo iskaču oglasi za najam stanova, prizemlja ili katova kuća namijenjen tvrtkama za smještaj radne snage i to na dulje vrijeme. Primjerice, u Župi se iznajmljuje prizemlje kuće s tri sobe u koje može stati sedam kreveta, na istoj lokaciji cijeli kat za deset osoba, u Lozici se u jednom objektu može smjestiti njih dvanaest. U prosjeku se naplaćuje 200 eura po krevetu mjesečno. Jedan komentar možda najbolje opisuje aktualnu situaciju:

---

image

Sve je više oglasa za najam stanova namijenjenih tvrtkama za smještaj radne snage

Dubrovački vjesnik
---

‘Samo slušam kako se radnicima i turistima iznajmljuje. Izgleda da će se od dobrotvornih donacija graditi stanovi za mlade i bračne parove. Žalosno!’ Valja istaknuti kako pojedine tvrtke pa čak i ugostiteljski objekti plaćaju stan cijelu godinu iako mjesecima bude prazan, a sve kako ne bi imali problema sa smještajem radnika kad krene sezona.

Uz turiste koji donose bolju zaradu i smještaj radnika koji je očito isplativiji od smještaja obitelji, kako podstanar uopće ima šansu na tržištu?

Na dulji se rok pretežno iznajmljuje u Rožatu, Mokošici ili Župi, Cavtatu, Grudi..., teško je na dulje vrijeme pronaći stan primjerice u Lapadu, Gružu... Pile, Ploče ili Grad ne treba ni spominjati jer tu je ‘for tourists only’. Zbog svega nerealno zvuči, iako ne bi trebalo biti, oglas o potražnji stana ‘na dulje za cijenu od 200 do 300 eura i to u blizini centra, može Lapad ili povijesna jezgra’. Ne treba niti spomenuti kako je ta objava pobrala ‘haha’ emotikone. Kućni ljubimci su posebna priča, često su nepoželjni, no najviše žalosti što su i djeca sudeći prema pojedinim oglasima također nepoželjna.

 Cijene najma porasle 30 posto

Ima tu lijepo uređenih stanova pa je i cijena lijepa, ali ima doslovno rupa. U maloj nazovi kuhinji do sudopera je makinja za robu, a na njoj prijenosni špaher. Radnu ploču pridržava bokun drva. Soba s tri kreveta, do svakog možeš jedino preko onog drugog.

A cijene: Lapad 64 četvorna metra 850 eura, na istoj lokaciji stan od 95 kvadrata 1200 eura, a jedan od 120 kvadrata 2000 eura mjesečno. U Gružu 30 četvornih metara 500 eura, stan na Batali 70-ak kvadrata 850 eura, Solitudo 90 kvadrata 900 eura mjesečno, Kantafig 140 kvadrata dvije tisuće eura, Nuncijata 79 kvadrata 1000 eura... sve to je dostupno cijele godine.

Domagoj Mutić, administrator i moderator facebook grupe ‘Iznajmljivanje stanova Dubrovnik’ ističe kako je uvijek više onih koji potražuju od onih koji nude kvadrate, a primjećuje kako su cijene stanova za najam porasle sigurno za 30 posto u odnosu na prošlu godinu.

---

image

Domagoj Mutić, FB grupa ‘Iznajmljivanje stanova Dubrovnik’: Sad je jednosoban stan ili garsonijeru praktički nemoguće naći ispod 400, 500 eura mjesečno

Privatni album
---

- Stanarine su svi digli gore i sad je jednosoban stan ili garsonijeru praktički nemoguće naći ispod 400, 500 eura mjesečno, što prije nije bio slučaj. Rekao bih da se taj rast dogodio posljednjih nekoliko mjeseci. Recimo, moj stan je sada skočio s 530 na 700 eura. I vjerojatno će te cijene ići još gore - kaže Domagoj koji je i sam podstanar u Dubrovniku.

- Grupa ima 18 tisuća članova, to je poprilična brojka, nadam se da je mnogima pomogla i naći stan i iznajmiti stan. U krajnju ruku, to i jest svrha cijele priče.

Dodaje kako se dosta stanova renta za firme, tako se čak i oglašavaju, ‘ima toga sigurno više nego što je prije bilo. Stanova za dugoročni najam više je izvan Dubrovnika jer se grad uglavnom drži za turiste.

- Kvadrat u najmu ide od 10 pa i do 15 eura po kvadratu, sve ovisi u kakvom je stan stanju i na kojoj je lokaciji. Nerealne su cijene za prosječna hrvatska primanja, čovjek tu nema što reći više - dodaje Mutić. O kvaliteti kvadrata koji se daju u najam ističe:

- Uglavnom oni što nemaju stan za prezentaciju ne stave slike uz oglas na stranicu, valjda im bude neugodno pa ni ne stave, ali onda imate što vidjeti kad dođete pogledati, tu stvarno bude svega. A ovi što imaju lijepe stanove drage volje stave slike. Kao podstanar kroz ove godine sam stvarno prošao svakakvih stanova i za pogledati, ali i za živjeti kad nije bilo izbora. Nešto nije ni dostojno čovjeka - kaže nam ovaj rođeni Slavonac s adresom u Dubrovniku već deset godina.

---

image

U ljetna tri mjeseca, kada navale turisti, podstanarima se najčešće otkazuje najam 

Božo Radić/Cropix
---

---

Nema iz kratkog u dugi

- Nema baš primjera da se netko ostavio iznajmljivanja turistima i pošao u dugoročni najam. Pogotovo s najavama o restrikcijama, odnosno da se neće moći registrirati netko novi, a da se postojeće apartmane neće dirati, mislim da su se iznajmljivači dodatno prepali odustajanja od kratkoročnog najma. Praktički, netko bi nekad možda rekao ‘ajde idem probat godinu dana dugoročno iznajmljivati pa ćemo vidjeti’, a sad je to dugoročno potencijalno trajna odluka jer onda ostaješ bez dozvole za kratkoročni najam. Općenito sezona je bolja od prošle pa je tom logikom manje onih koji idu u dugoročni najam jer branša kratkoročnog najma ide sve bolje i bolje – kaže Nino Dubretić glavni izvršni direktor i suosnivač Direct bookera, agencije koja se bavi privatnim smještajem i dodaje:

- Rješenja ima ali je potrebno raditi ciljano, a ne prepusti tržištu jer u protivnom imaš situaciju u kojoj ne znam kako se ljudi uopće snađu.

---

---

Subvencije iste

Gradsku Subvenciju za najam stana mladima lani je iskoristilo 45 korisnika u ukupnom iznosu od nešto malo više od 41 tisuće eura. Subvencija se odnosi na punoljetne građane do navršenih 35 godina života, a potrebno je ispuniti određene uvjete primjerice da u svom vlasništvu nemaju nekretnine. Subvencija mjesečno iznosi od 53 do 100 eura, ovisno o broju članova kućanstva. U gradskoj upravi smo pitali namjeravaju li, s obzirom na rast najamnina povećavati subvenciju kao i dob onih na koje se ona odnosi:

- U Proračunu za 2024. za sada nisu planirane korekcije navedene Odluke. Svi oni koji su prešli 35 godina automatski se prebacuju u kategoriju za subvenciju najma stana ostalim socijalnim kategorijama, što je definirano gradskim Mjerama socijalnog programa – kažu iz uprave. Naglašavaju kako je Grad svjestan problema osiguranja stambenog prostora s kojim su suočeni mladi, pa spominju Dubrovačku stanogradnju, projekt zgrada u Solitudu te zemljište na Pobrežju gdje će se mladima dodjeljivati parcele za izgradnju tipskih kuća.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix/Shutterstock Božo Radić/Cropix /Shutterstock Dubrovački vjesnik Božo Radić/Cropix Privatni album
Cropix/Shutterstock

Danas je u Dubrovniku gotovo nemoguće naći pristojan podstanarski smještaj

Božo Radić/Cropix

U ljetna tri mjeseca, kada navale turisti, podstanarima se najčešće otkazuje najam 

/Shutterstock

 Lapad 64 četvorna metra 850 eura, na istoj lokaciji stan od 95 kvadrata 1200 eura, a jedan od 120 kvadrata 2000 eura mjesečno, dio je cijena za podstanare u Dubrovniku (ilustracija) 

Dubrovački vjesnik

Sve je više oglasa za najam stanova namijenjenih tvrtkama za smještaj radne snage

Božo Radić/Cropix

Nino Dubretić, izvršni direktor i suosnivač Direct bookera: Nema baš primjera da se netko ostavio iznajmljivanja turistima i pošao u dugoročni najam

Privatni album

Domagoj Mutić, FB grupa ‘Iznajmljivanje stanova Dubrovnik’: Sad je jednosoban stan ili garsonijeru praktički nemoguće naći ispod 400, 500 eura mjesečno

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/uzas-za-dubrovacke-podstanare-tridesetak-kvadrata-400-eura-prije-ljeta-moras-se-iseliti-i-jos-si-sretan-ako-ga-nades-1356031 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=07dc6c722b090c8af71be493368f4c9ccf47d8ee [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U%C5%BEas+za+dubrova%C4%8Dke+podstanare%3A+tridesetak+kvadrata+400+eura%2C+prije+ljeta+mora%C5%A1+se+iseliti+i+jo%C5%A1+si+sretan+ako+ga+na%C4%91e%C5%A1&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fuzas-za-dubrovacke-podstanare-tridesetak-kvadrata-400-eura-prije-ljeta-moras-se-iseliti-i-jos-si-sretan-ako-ga-nades-1356031 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fuzas-za-dubrovacke-podstanare-tridesetak-kvadrata-400-eura-prije-ljeta-moras-se-iseliti-i-jos-si-sretan-ako-ga-nades-1356031 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako i naletiš na stan na top poziciji, dobro opremljen i cijenom prihvatljiv, ne zanosi se -. Najam radnicima postao je isplativiji od dugoročnog najma podstanarima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bez krova nad glavom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obalabez krova nad glavom

Užas za dubrovačke podstanare: tridesetak kvadrata 400 eura, prije ljeta moraš se iseliti i još si sretan ako ga nađeš

Piše Kristina Filičić
17. siječnja 2024. - 07:34

- Nepisano je pravilo 10 kvadrata, 100 eura. Ako je 51 kvadrat stana, najam se već računa 600 eura mjesečno - priča nam dubrovački podstanar o teškoćama podstanarstva u Dubrovniku. Stanova za dugoročni najam ni za lijeka, a ono sitno što se nađe, po zlato je. A cijena ne jamči da budućeg stanara zatečeno stanje objekta neće šokirati. Gotovo je nemoguće pronaći stan za dugoročni najam, kaže nam sugovornik koji je nedavno dobio otkaz u prijašnjem stanu.

- Uhvatiš se za glavu i kreneš kopat po facebook stranicama, listaš oglase. Imo sam sreće pa me ubolo i evo me u 36 kvadrata za 400 eura. Dobro je, ali kad napa u kuhinji radi, ventilacija u zahodu ne radi. A utičnice, nedajbože da što uštekaš, kabeli vire iz zida. Ali ne žalim se - kaže nam pun optimizma.

- Bu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 23:36