StoryEditorOCM
ObalaZBOGOM, DR. MATIJACA

Umro vrhunski dalmatinski liječnik i čovjek koji je vodio veliku bolnicu, a književni talent ‘brusio‘ je u ‘Slobodnoj‘

Piše Dalmacija SD
31. listopada 2023. - 18:34

U gotovo istom razdoblju u kojem je, u znatno mlađoj životnoj dobi, prekinut životni put dr. Marija Kukavice, u Zagrebu je preminuo još jedan liječnik sa čvrstim dalmatinskim korijenima - neuropsihijatar primarijus dr. Bartul Bare Matijaca.

Premda rođen 1937. godine na Sušaku, onom dijelu današnjega grada Rijeke koji između dvaju svjetskih ratova nije bio pripojen fašističkoj Italiji, Matijaca svoje porijeklo vuče iz Kaštel Lukšića. Kako se navodi u njegovoj biografiji, maturirao je u Splitu 1954. godine, a Medicinski fakultet je završio u Zagrebu 1960. godine.

Od 1963. do 1964. boravio je u inozemstvu, jer je kao običan mornar oplovio cijeli svijet na brodu pod liberijskom zastavom. U psihijatrijskoj bolnici u zagrebačkom Vrapču radio je od 1965. do odlaska u mirovinu 2002. godine. Specijalistički ispit položio je 1968., a 1980. stekao zvanje primarijusa.

Ravnatelj spomenute medicinske ustanove bio je od proljeća 1991. do ljeta 1994. godine. Poseban stručni interes usmjeravao je na kronične psihijatrijske bolesti i na međuodnos psihijatrije i društva o čemu je objavio više radova i to ne samo u zdravstvenim publikacijama, već i u časopisima šireg društvenog i kulturnog značenja.

Prve književne radove objavio je 1977. u "Forumu" (HAZU). Objavljivao je pjesme u prozi i pripovijetke, a kratke priče u našoj "Slobodnoj Dalmaciji" i "Večernjem listu". Uz niz djela iz svoje struke, prije 33 godine objavio je knjigu "pjesničkih proza" pod naslovom "Trag zaveslaja", a 2001. i 2013. zbirke kratkih priča "Crno more" i "Začarana".

Značajna mu je i knjiga "Parapsihologija i spiritizam, između opsjene i znanosti s mnogo neobičnih priča" u kojoj je bio suautor svojem stricu Miroslavu Matijaci, splitskom svećeniku i vjeroučitelju u Kaštel Kambelovcu, koji je godinama radio u Gradskoj knjižnici u Splitu, a do 1943. bio je i ravnatelj Klasične gimnazije.

Primarijus Bartul Bare Matijaca bio je pročelnik Odjela za etnopsihijatriju, antropologiju i psihološku medicinu središnjice Matice Hrvatske. Odlukom predsjednika Republike Franje Tuđmana je 1998. bio odlikovan Spomenicom domovinske zahvalnosti.

Pogreb dr. Matijace bit će u subotu, 4. studenog, u 13.20 sati iz mrtvačnice na zagrebačkome Mirogoju.

image

Primarijus dr. Bartul Bare Matijaca

Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 09:43