stdClass Object ( [id] => 1379891 [title] => Umjesto u rezalište, ide u novi život! A iskusni pomorac zaljubljen je u legendarni brod: ‘Sada imam samo jednu želju‘ [alias] => umjesto-u-rezaliste-ide-u-novi-zivot-a-iskusni-pomorac-zaljubljen-je-u-legendarni-brod-sada-imam-samo-jednu-zelju [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Dobro je, vedri se, vedri! - s tim je riječima nasmijani Saša Jurat, inače zapovjednik SAR broda za traganje i spašavanje Lučke kapetanije u Šibeniku komentirao važan dan za budući život putničkog broda "Tijat". Ovih dana, šest i po mjeseci nakon što ga je kupila Županija, "Tijat" ide na osnovni remont u šibenski škver "Iskra brodogradilište". Više neće skupljati ruzinu na vezu kod Autobusnog kolodvora, kako se ne bez zajedljivosti, komentiralo na društvenim mrežama.

Jurat je i tajnik šibenske Udruge pomorskih kapetana i časnika te jedan od najzaslužnijih što će "Tijat", kao reprezentativni dio hrvatske pomorske baštine i dalje ostati u morskoj brazdi. Postat će prvim plovećim brodom muzejem u zemlji, s turističkom i edukativnom namjenom u vlasništvu Šibensko-kninske županije, u čijem je pomorskom okružju desetljećima bio pouzdana poveznica otoka i kopna. Bio je život!

Ugovor o remontu potpisali su u utorak župan Marko Jelić i Roko Vuletić, direktor nekadašnjeg "Remonta", a "Tijat" će najvjerojatnije do kraja sljedeće godine, biti generalno obnovljen u najvećoj mjeri s novcem iz EU fondova.

"Najvoljeniji brod" s jednako legendarne linije 505 Šibensko-kninska županija kupila je od "Jadrolinije" za 35 tisuća eura. Prethodno je brod bio upisan na listu kulturnih dobara RH, a u raspremu ga je kompanija prošlog ljeta odvezla iz Šibenika, gdje se vratio na jesen, 4. listopada.

Deset godina rada

No, da tome upravo sjajnom potezu Jelićeve županijske administracije nije prethodilo deset godina rada srčanih poklonika "Tijata" na Facebook stranici "Tijat u srcu", koju su, pored Saše Jurata, pokrenuli Ivana Beban i Robert Udiljak da bi zavaljali veliku grudu najtoplijih emocija za brod br. 1 svih šibenskih otočana, otišao bi "Tijat" u staro željezo "bogu za svjedoka", ili bi - budući da je i nakon gotovo sedam desetljeća još uvijek u solidnom stanju - bio prodan nekom privatnom brodaru da ga preuredi u manji kruzer. Uostalom, tu sudbinu već je doživio jedan "Tijatov" brod blizanac.

---

image

Svečani doček broda "Tijat" u Šibeniku 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

- Javna nabava usporava stvari i ja razumijem te komentare da "Tijat" jedino skuplja ruzinu, da nema pomaka u njegovoj obnovi. Mi smo to znali, međutim, nije bilo druge nego istrpjeti rokove za potrebnu proceduru - govori Saša Jurat.

Koliko god da je zahvalan županu Jeliću što je prelomio stvar i odlučio kupiti brod, toliko je pomirljiv prema onima koji su javno negodovali da je preuređenje "Tijata" bacanje javnog novca da bi se ispunila želja "skupine nostalgičara". To je legitimno, živimo u demokraciji, ali napominjem svima koji smatraju da se za taj novac mogao izgraditi jedan dječji vrtić, primjerice, da su to strogo namjenska sredstva i ne mogu se potrošiti ni na što drugo osim u preuređenje Tijata.

Saša Jurat (1967. godište) pravi je školjar, Žirjanin. Kada se bolje razmisli, njemu je od rođenja "Tijat" bio – sudbina. Na njemu su navigavali njegovi stari – did Mate bio je noštromo, a otac Ante zapovjednik, brodovođa. Prema tome, "Tijat" mu je bio kolijevka, a zvuk makine, pouzdanog, "nepoderivog" švicarskog Sulzera najmilija uspavanka!

U razgovoru mu spominjem kako sam 80-ih godina, u prepunom brodu sjedio pored kapse s pokojnikom, a odmah do, bile su naslagane kašete s kruhom.

-To je život! Ili ćeš s mrtvacem u salon, ili ćeš tamo premjestiti kruv! To se nije moglo izbjeći, s brodom se živjelo i umiralo! Vozio je "Tijat" i priobalne linije Zaton, Raslina i Bilice do izgradnje "magistrale" i puno je ljudi bilo vezano za brod. Ako ne bi pristao na otok, nisi se mogao prebaciti autobusom - a što se "Tijata" tiče i njemu sličnih ili istih brodova koji više ne plove, taj je probijao i najteže more. Njegove maritimne karakteristike su upravo nedostižne, ta sigurnost davala je otočanima snagu da će i po najtežem vremenu doći do kopna i obaviti nužne poslove. Teško je nekima objasniti da je starije bolje: suvremeni katamarani, lagani i visoki, ne mogu ono što može "Tijat" i "Postira" u dubrovačkom okružju nego ostanu privezani za kraj! - kaže Saša.

---

image

Saša Jurat (lijevo), kap. Dragomir Mucić i Ivana Beban u "Tijatovom" brodskom salonu
 

Privatni album
---

Pomorska tradicija

S druge strane, misao vodilja u njegovu zauzimanju za "Tijata" bila je porazna činjenica da Hrvatska, pored svoje vrhunske brodogradnje i jednake velike pomorske tradicije, nema ni jedan brod muzej, kakvih u svijetu ima na desetke. Ima sačuvanih brodova od 100 godina koji i dalje održavaju linije, kao u Norveškoj recimo, a ima i parobroda koji još uvijek plove! A "Tijat" je nastavlja, svakako naša pamet. Izgrađen je u splitskom škveru, a trebalo bi i neke drvene brodove sačuvati. Za "parnjake" je već kasno, tako da je naša tradicija, nažalost, ostala na usmenoj predaji - zaključuje Jurat.

Veseli ga što će "Tijat" u svome novom životu u brazdi sebe isplaćivati: za njega je, kao školski brod, zainteresiran Pomorski fakultet u Splitu, te Prometno-tehnička škola u Šibeniku, osim što će voziti i turističke rute šibenskim akvatorijem.

Ako netko misli da pomorci novaci, "špicfajeri", ne mogu ništa naučiti na starome brodu, taj se ljuto vara. Ne samo da će "Tijat" nakon obnove dobiti još neke, najsuvremenije navigacijske uređaje, nego je upravo idealan kao ploveće učilište. O konopima i čvorovima, timunu, pajetima, špringu, kaniželama... pa i to da nauče hodati po brodu. Jer, nije brod Poljana, a ni Kalelarga, nego se onaj koji nije savladao korake može teško ozlijediti.

Ima na brodu cijevi, lamarina, željeza i to znaju svi boduli – da na brodu treba znati hodati. U suprotnome, lako možeš postati ranjenik! - kaže Saša Jurat.

I naposljetku, dodaje, neka budući pomorci prespavaju na jednom klasičnom brodu, neka osjete kako šumi more, kako se miris uvijek dobre brodske spize isprepleće s vonjem nafte... I naposljetku, da ne budu kući u postelji, neka osjete život pomorca u svim nijansama!

---

image

"Najvoljeniji brod" s jednako legendarne linije 505 Šibensko-kninska županija kupila je od "Jadrolinije" za 35 tisuća eura.

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Pomorac od kolina

Zanimljivo, on se na "Tijata" ukrcao kao "bijelo osoblje" 1988., budući da je izučio za konobara i godinama navigao na "strancima" bateći svjetska mora. Na "Tijatu" je odradio praksu i otisnuo se dalje.

- Međutim, mene je uvijek vukao komandni most. Jedan mi je barba rekao da bih onda trebao završiti nautičko zvanje. Potom sam radio na kopnu – šest godina u TEF-u, ugašenoj Tvornici elektroda i ferolegura, da bih naposljetku, već u nekim ozbiljnijim godinama sjeo u školske klupe pomorske škole s dicom – i eto me, za timunom SAR broda Lučke kapetanije. Već sam 21 godinu u Kapetaniji i ne žalim se.

- Sve što šuška i plovi po moru – meni nije teško! - govori Saša s ljubavlju o svome pozivu.

Treba podsjetiti, dodaje, da je "Jadrolinija", tri godine prije nego što je "Tijata" odredila za raspremu, mjesnim odborima šibenskih otoka ostavila mogućnost da izaberu žele li da im i dalje liniju održavaju stariji brodovi, poput "Tijata" ili žele plovila novije koncepcije. Izjasnili su se za novo, međutim, već se kod bodula javlja nostalgija za "Tijatom" kojega je zamijenila veća "Premuda", također odličan brod, ali nije za tijesne luke.

Međutim, kaže Saša, "Tijat" je napravljen "kao da je neko mirija porte" i brod napravija po njima. Idealan je i zato vjeruje da bi, nakon obnove, "Tijat" mogao biti i rezervni brod u službi "Jadrolinije" kada ustreba. Važno je da smo ga spasili! - zadovoljan je Jurat.

Pomorac od kolina, dobio je ime po Saši Zalepuginu, legendarnom televizijskom voditelju, jer je tako htio dida Mate, 60-ih godina timunjer i noštromo na "Tijatu".

- Ja sam pravi Žirjanin po svemu, osim po imenu! Toliko je bilo neobično na mome otoku, da su mištani u čudu pitali moju mater šta je malome dala ime "Čaša"!? - nasmijao se Saša. Pomorac od iskustva voli brodove, ali u jednoga je zaljubljen! Nije teško pogoditi u kojeg.

- Prije mirovine želio bih samo jedno: da se ukrcam na "Tijata"! - povjerio nam je veliku želju.

I ovako, jedva da ima sretnijeg čovjeka od njega; srce mu je veliko kao kuća zbog "Tijata", a da s njega otiđe u mirovinu, kucalo bi još jače kao "Tijatova" neuništiva makina. Za koju Jurat kaže da možda jest bučna, ali joj je frekvencija ugodna, smirujuća... Ako vam to nije poznato, mogli biste se lako uvjeriti, jer će "najvoljeniji brod" opet u brazdu!

---

image

Jadranka Fržop, David Sopta, Marko Jelić i Saša Jurat prilikom dočeka 2Tijata" u Šibeniku

Nikša Stipaničev/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Umjesto u rezalište, ide u novi život! A iskusni pomorac zaljubljen je u legendarni brod: ‘Sada imam samo jednu želju‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čovjek s "tijata" [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Umjesto u rezalište, ide u novi život! A iskusni pomorac zaljubljen je u legendarni brod: ‘Sada imam samo jednu želju‘ čovjek s "tijata" 2 0 8140 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-11 10:54:14 [created_by] => 3104 [created_by_alias] => Branimir Periša [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-11 14:04:47 [modified_by] => 3104 [publish_up] => 2024-04-11 14:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Umjesto u rezalište, ide u novi život! A iskusni pomorac zaljubljen je u legendarni brod: 'Sada imam samo jednu želju' [metadata] => robots= author= title=Umjesto u rezalište, ide u novi život! A iskusni pomorac zaljubljen je u legendarni brod: 'Sada imam samo jednu želju' page_title=Umjesto u rezalište, ide u novi život! A iskusni pomorac zaljubljen je u legendarni brod: 'Sada imam samo jednu želju' [metakey] => saša jurat, Tijat, ivana beban, robert udiljak, Šibenik [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/11\/24740222.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/25775651.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/24740209.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/25775649.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/25775658.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/25775664.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Privatni album","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sa\u0161a Jurat pored \u201dTijata\u201d, broda na kojem je zapo\u010deo ploviti
\n\u00a0<\/p>","

Jadranka Fr\u017eop, David Sopta, Marko Jeli\u0107 i Sa\u0161a Jurat prilikom do\u010deka 2Tijata\u201d u \u0160ibeniku<\/p>","

Sa\u0161a Jurat (lijevo), kap. Dragomir Muci\u0107 i\u00a0Ivana Beban u \u201dTijatovom\u201d brodskom salonu
\n\u00a0<\/p>","

Sve\u010dani do\u010dek broda \u201dTijat\u201d u \u0160ibeniku\u00a0<\/p>","

Sve\u010dani do\u010dek broda \u201dTijat\u201d u \u0160ibeniku\u00a0<\/p>","

\u201dNajvoljeniji brod\u201d s jednako legendarne linije 505 \u0160ibensko-kninska \u017eupanija kupila je od \u201dJadrolinije\u201d za 35 tisu\u0107a eura.<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1764","hd_24740222_1920.jpg":"1920x1080","k_24740222_1280.jpg":"1280x1280","k_24740222_1024.jpg":"1024x1024","k_24740222_640.jpg":"640x640","k_24740222_480.jpg":"480x480","k_24740222_340.jpg":"340x340","k_24740222_220.jpg":"220x220","o_24740222_1280.jpg":"1280x1176","o_24740222_1024.jpg":"1024x940","o_24740222_640.jpg":"640x588","o_24740222_480.jpg":"480x441","o_24740222_340.jpg":"340x312","o_24740222_220.jpg":"220x202","h_24740222_1280.jpg":"1280x854","h_24740222_1024.jpg":"1024x683","h_24740222_640.jpg":"640x427","h_24740222_480.jpg":"480x320","h_24740222_340.jpg":"340x227","h_24740222_220.jpg":"220x147","pp_24740222_1280.jpg":"1280x1628","pp_24740222_1024.jpg":"1024x1303","pp_24740222_640.jpg":"640x814","pp_24740222_480.jpg":"480x611","pp_24740222_340.jpg":"340x432","pp_24740222_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25775651_1920.jpg":"1920x1080","k_25775651_1280.jpg":"1280x1280","k_25775651_1024.jpg":"1024x1024","k_25775651_640.jpg":"640x640","k_25775651_480.jpg":"480x480","k_25775651_340.jpg":"340x340","k_25775651_220.jpg":"220x220","o_25775651_1280.jpg":"1280x853","o_25775651_1024.jpg":"1024x682","o_25775651_640.jpg":"640x426","o_25775651_480.jpg":"480x320","o_25775651_340.jpg":"340x226","o_25775651_220.jpg":"220x146","h_25775651_1280.jpg":"1280x854","h_25775651_1024.jpg":"1024x683","h_25775651_640.jpg":"640x427","h_25775651_480.jpg":"480x320","h_25775651_340.jpg":"340x227","h_25775651_220.jpg":"220x147","pp_25775651_1280.jpg":"1280x1628","pp_25775651_1024.jpg":"1024x1303","pp_25775651_640.jpg":"640x814","pp_25775651_480.jpg":"480x611","pp_25775651_340.jpg":"340x432","pp_25775651_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24740209_1920.jpg":"1920x1080","k_24740209_1280.jpg":"1280x1280","k_24740209_1024.jpg":"1024x1024","k_24740209_640.jpg":"640x640","k_24740209_480.jpg":"480x480","k_24740209_340.jpg":"340x340","k_24740209_220.jpg":"220x220","o_24740209_1280.jpg":"1280x960","o_24740209_1024.jpg":"1024x768","o_24740209_640.jpg":"640x480","o_24740209_480.jpg":"480x360","o_24740209_340.jpg":"340x255","o_24740209_220.jpg":"220x165","h_24740209_1280.jpg":"1280x854","h_24740209_1024.jpg":"1024x683","h_24740209_640.jpg":"640x427","h_24740209_480.jpg":"480x320","h_24740209_340.jpg":"340x227","h_24740209_220.jpg":"220x147","pp_24740209_1280.jpg":"1280x1628","pp_24740209_1024.jpg":"1024x1303","pp_24740209_640.jpg":"640x814","pp_24740209_480.jpg":"480x611","pp_24740209_340.jpg":"340x432","pp_24740209_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25775649_1920.jpg":"1920x1080","k_25775649_1280.jpg":"1280x1280","k_25775649_1024.jpg":"1024x1024","k_25775649_640.jpg":"640x640","k_25775649_480.jpg":"480x480","k_25775649_340.jpg":"340x340","k_25775649_220.jpg":"220x220","o_25775649_1280.jpg":"1280x853","o_25775649_1024.jpg":"1024x682","o_25775649_640.jpg":"640x426","o_25775649_480.jpg":"480x320","o_25775649_340.jpg":"340x226","o_25775649_220.jpg":"220x146","h_25775649_1280.jpg":"1280x854","h_25775649_1024.jpg":"1024x683","h_25775649_640.jpg":"640x427","h_25775649_480.jpg":"480x320","h_25775649_340.jpg":"340x227","h_25775649_220.jpg":"220x147","pp_25775649_1280.jpg":"1280x1628","pp_25775649_1024.jpg":"1024x1303","pp_25775649_640.jpg":"640x814","pp_25775649_480.jpg":"480x611","pp_25775649_340.jpg":"340x432","pp_25775649_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25775658_1920.jpg":"1920x1080","k_25775658_1280.jpg":"1280x1280","k_25775658_1024.jpg":"1024x1024","k_25775658_640.jpg":"640x640","k_25775658_480.jpg":"480x480","k_25775658_340.jpg":"340x340","k_25775658_220.jpg":"220x220","o_25775658_1280.jpg":"1280x853","o_25775658_1024.jpg":"1024x682","o_25775658_640.jpg":"640x426","o_25775658_480.jpg":"480x320","o_25775658_340.jpg":"340x226","o_25775658_220.jpg":"220x146","h_25775658_1280.jpg":"1280x854","h_25775658_1024.jpg":"1024x683","h_25775658_640.jpg":"640x427","h_25775658_480.jpg":"480x320","h_25775658_340.jpg":"340x227","h_25775658_220.jpg":"220x147","pp_25775658_1280.jpg":"1280x1628","pp_25775658_1024.jpg":"1024x1303","pp_25775658_640.jpg":"640x814","pp_25775658_480.jpg":"480x611","pp_25775658_340.jpg":"340x432","pp_25775658_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25775664_1920.jpg":"1920x1080","k_25775664_1280.jpg":"1280x1280","k_25775664_1024.jpg":"1024x1024","k_25775664_640.jpg":"640x640","k_25775664_480.jpg":"480x480","k_25775664_340.jpg":"340x340","k_25775664_220.jpg":"220x220","o_25775664_1280.jpg":"1280x853","o_25775664_1024.jpg":"1024x682","o_25775664_640.jpg":"640x426","o_25775664_480.jpg":"480x320","o_25775664_340.jpg":"340x226","o_25775664_220.jpg":"220x146","h_25775664_1280.jpg":"1280x854","h_25775664_1024.jpg":"1024x683","h_25775664_640.jpg":"640x427","h_25775664_480.jpg":"480x320","h_25775664_340.jpg":"340x227","h_25775664_220.jpg":"220x147","pp_25775664_1280.jpg":"1280x1628","pp_25775664_1024.jpg":"1024x1303","pp_25775664_640.jpg":"640x814","pp_25775664_480.jpg":"480x611","pp_25775664_340.jpg":"340x432","pp_25775664_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6118675 Threads: 85 Questions: 1107807825 Slow queries: 0 Opens: 204919 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.053 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9933458 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/umjesto-u-rezaliste-ide-u-novi-zivot-a-iskusni-pomorac-zaljubljen-je-u-legendarni-brod-sada-imam-samo-jednu-zelju-1379891 [printLink] => /dalmacija/obala/umjesto-u-rezaliste-ide-u-novi-zivot-a-iskusni-pomorac-zaljubljen-je-u-legendarni-brod-sada-imam-samo-jednu-zelju-1379891?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 652403 [name] => saša jurat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-10 11:56:42 [main_article_id] => 0 [alias] => sasa-jurat [link] => /tag/sasa-jurat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 368236 [name] => tijat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tijat [link] => /tag/tijat ) [2] => stdClass Object ( [id] => 755201 [name] => ivana beban [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-11 13:37:26 [main_article_id] => 0 [alias] => ivana-beban [link] => /tag/ivana-beban ) [3] => stdClass Object ( [id] => 755202 [name] => robert udiljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-11 13:37:27 [main_article_id] => 0 [alias] => robert-udiljak [link] => /tag/robert-udiljak ) [4] => stdClass Object ( [id] => 391153 [name] => Šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibenik [link] => /tag/sibenik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Umjesto u rezalište, ide u novi život! A iskusni pomorac zaljubljen je u legendarni brod: ‘Sada imam samo jednu želju‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čovjek s "tijata" [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Umjesto u rezalište, ide u novi život! A iskusni pomorac zaljubljen je u legendarni brod: ‘Sada imam samo jednu želju‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3104 [name] => Branimir Periša [username] => branimir.perisa [email] => brane.perisa@sibenski-list.hr [password] => $2y$10$ZdQPcBrYLDSYK64AG4toqOHYzVpM8P76cigc/kJ7WJeNwwZNdsQlq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/branimir-perisa-3104 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1622 [gender] => m [description] => [image] => 1622.png [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1622.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/24740222.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] =>

Saša Jurat pored ”Tijata”, broda na kojem je započeo ploviti
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/24740222.jpg [title] =>

Saša Jurat pored ”Tijata”, broda na kojem je započeo ploviti
 

Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/25775651.jpg [title] =>

Jadranka Fržop, David Sopta, Marko Jelić i Saša Jurat prilikom dočeka 2Tijata” u Šibeniku

Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/24740209.jpg [title] =>

Saša Jurat (lijevo), kap. Dragomir Mucić i Ivana Beban u ”Tijatovom” brodskom salonu
 

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/25775649.jpg [title] =>

Svečani doček broda ”Tijat” u Šibeniku 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/25775658.jpg [title] =>

Svečani doček broda ”Tijat” u Šibeniku 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/25775664.jpg [title] =>

”Najvoljeniji brod” s jednako legendarne linije 505 Šibensko-kninska županija kupila je od ”Jadrolinije” za 35 tisuća eura.

Nikša Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Dobro je, vedri se, vedri! - s tim je riječima nasmijani Saša Jurat, inače zapovjednik SAR broda za traganje i spašavanje Lučke kapetanije u Šibeniku komentirao važan dan za budući život putničkog broda "Tijat". Ovih dana, šest i po mjeseci nakon što ga je kupila Županija, "Tijat" ide na osnovni remont u šibenski škver "Iskra brodogradilište". Više neće skupljati ruzinu na vezu kod Autobusnog kolodvora, kako se ne bez zajedljivosti, komentiralo na društvenim mrežama.

Jurat je i tajnik šibenske Udruge pomorskih kapetana i časnika te jedan od najzaslužnijih što će "Tijat", kao reprezentativni dio hrvatske pomorske baštine i dalje ostati u morskoj brazdi. Postat će prvim plovećim brodom muzejem u zemlji, s turističkom i edukativnom namjenom u vlasništvu Šibensko-kninske županije, u čijem je pomorskom okružju desetljećima bio pouzdana poveznica otoka i kopna. Bio je život!

Ugovor o remontu potpisali su u utorak župan Marko Jelić i Roko Vuletić, direktor nekadašnjeg "Remonta", a "Tijat" će najvjerojatnije do kraja sljedeće godine, biti generalno obnovljen u najvećoj mjeri s novcem iz EU fondova.

"Najvoljeniji brod" s jednako legendarne linije 505 Šibensko-kninska županija kupila je od "Jadrolinije" za 35 tisuća eura. Prethodno je brod bio upisan na listu kulturnih dobara RH, a u raspremu ga je kompanija prošlog ljeta odvezla iz Šibenika, gdje se vratio na jesen, 4. listopada.

Deset godina rada

No, da tome upravo sjajnom potezu Jelićeve županijske administracije nije prethodilo deset godina rada srčanih poklonika "Tijata" na Facebook stranici "Tijat u srcu", koju su, pored Saše Jurata, pokrenuli Ivana Beban i Robert Udiljak da bi zavaljali veliku grudu najtoplijih emocija za brod br. 1 svih šibenskih otočana, otišao bi "Tijat" u staro željezo "bogu za svjedoka", ili bi - budući da je i nakon gotovo sedam desetljeća još uvijek u solidnom stanju - bio prodan nekom privatnom brodaru da ga preuredi u manji kruzer. Uostalom, tu sudbinu već je doživio jedan "Tijatov" brod blizanac.

---

image

Svečani doček broda "Tijat" u Šibeniku 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

- Javna nabava usporava stvari i ja razumijem te komentare da "Tijat" jedino skuplja ruzinu, da nema pomaka u njegovoj obnovi. Mi smo to znali, međutim, nije bilo druge nego istrpjeti rokove za potrebnu proceduru - govori Saša Jurat.

Koliko god da je zahvalan županu Jeliću što je prelomio stvar i odlučio kupiti brod, toliko je pomirljiv prema onima koji su javno negodovali da je preuređenje "Tijata" bacanje javnog novca da bi se ispunila želja "skupine nostalgičara". To je legitimno, živimo u demokraciji, ali napominjem svima koji smatraju da se za taj novac mogao izgraditi jedan dječji vrtić, primjerice, da su to strogo namjenska sredstva i ne mogu se potrošiti ni na što drugo osim u preuređenje Tijata.

Saša Jurat (1967. godište) pravi je školjar, Žirjanin. Kada se bolje razmisli, njemu je od rođenja "Tijat" bio – sudbina. Na njemu su navigavali njegovi stari – did Mate bio je noštromo, a otac Ante zapovjednik, brodovođa. Prema tome, "Tijat" mu je bio kolijevka, a zvuk makine, pouzdanog, "nepoderivog" švicarskog Sulzera najmilija uspavanka!

U razgovoru mu spominjem kako sam 80-ih godina, u prepunom brodu sjedio pored kapse s pokojnikom, a odmah do, bile su naslagane kašete s kruhom.

-To je život! Ili ćeš s mrtvacem u salon, ili ćeš tamo premjestiti kruv! To se nije moglo izbjeći, s brodom se živjelo i umiralo! Vozio je "Tijat" i priobalne linije Zaton, Raslina i Bilice do izgradnje "magistrale" i puno je ljudi bilo vezano za brod. Ako ne bi pristao na otok, nisi se mogao prebaciti autobusom - a što se "Tijata" tiče i njemu sličnih ili istih brodova koji više ne plove, taj je probijao i najteže more. Njegove maritimne karakteristike su upravo nedostižne, ta sigurnost davala je otočanima snagu da će i po najtežem vremenu doći do kopna i obaviti nužne poslove. Teško je nekima objasniti da je starije bolje: suvremeni katamarani, lagani i visoki, ne mogu ono što može "Tijat" i "Postira" u dubrovačkom okružju nego ostanu privezani za kraj! - kaže Saša.

---

image

Saša Jurat (lijevo), kap. Dragomir Mucić i Ivana Beban u "Tijatovom" brodskom salonu
 

Privatni album
---

Pomorska tradicija

S druge strane, misao vodilja u njegovu zauzimanju za "Tijata" bila je porazna činjenica da Hrvatska, pored svoje vrhunske brodogradnje i jednake velike pomorske tradicije, nema ni jedan brod muzej, kakvih u svijetu ima na desetke. Ima sačuvanih brodova od 100 godina koji i dalje održavaju linije, kao u Norveškoj recimo, a ima i parobroda koji još uvijek plove! A "Tijat" je nastavlja, svakako naša pamet. Izgrađen je u splitskom škveru, a trebalo bi i neke drvene brodove sačuvati. Za "parnjake" je već kasno, tako da je naša tradicija, nažalost, ostala na usmenoj predaji - zaključuje Jurat.

Veseli ga što će "Tijat" u svome novom životu u brazdi sebe isplaćivati: za njega je, kao školski brod, zainteresiran Pomorski fakultet u Splitu, te Prometno-tehnička škola u Šibeniku, osim što će voziti i turističke rute šibenskim akvatorijem.

Ako netko misli da pomorci novaci, "špicfajeri", ne mogu ništa naučiti na starome brodu, taj se ljuto vara. Ne samo da će "Tijat" nakon obnove dobiti još neke, najsuvremenije navigacijske uređaje, nego je upravo idealan kao ploveće učilište. O konopima i čvorovima, timunu, pajetima, špringu, kaniželama... pa i to da nauče hodati po brodu. Jer, nije brod Poljana, a ni Kalelarga, nego se onaj koji nije savladao korake može teško ozlijediti.

Ima na brodu cijevi, lamarina, željeza i to znaju svi boduli – da na brodu treba znati hodati. U suprotnome, lako možeš postati ranjenik! - kaže Saša Jurat.

I naposljetku, dodaje, neka budući pomorci prespavaju na jednom klasičnom brodu, neka osjete kako šumi more, kako se miris uvijek dobre brodske spize isprepleće s vonjem nafte... I naposljetku, da ne budu kući u postelji, neka osjete život pomorca u svim nijansama!

---

image

"Najvoljeniji brod" s jednako legendarne linije 505 Šibensko-kninska županija kupila je od "Jadrolinije" za 35 tisuća eura.

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Pomorac od kolina

Zanimljivo, on se na "Tijata" ukrcao kao "bijelo osoblje" 1988., budući da je izučio za konobara i godinama navigao na "strancima" bateći svjetska mora. Na "Tijatu" je odradio praksu i otisnuo se dalje.

- Međutim, mene je uvijek vukao komandni most. Jedan mi je barba rekao da bih onda trebao završiti nautičko zvanje. Potom sam radio na kopnu – šest godina u TEF-u, ugašenoj Tvornici elektroda i ferolegura, da bih naposljetku, već u nekim ozbiljnijim godinama sjeo u školske klupe pomorske škole s dicom – i eto me, za timunom SAR broda Lučke kapetanije. Već sam 21 godinu u Kapetaniji i ne žalim se.

- Sve što šuška i plovi po moru – meni nije teško! - govori Saša s ljubavlju o svome pozivu.

Treba podsjetiti, dodaje, da je "Jadrolinija", tri godine prije nego što je "Tijata" odredila za raspremu, mjesnim odborima šibenskih otoka ostavila mogućnost da izaberu žele li da im i dalje liniju održavaju stariji brodovi, poput "Tijata" ili žele plovila novije koncepcije. Izjasnili su se za novo, međutim, već se kod bodula javlja nostalgija za "Tijatom" kojega je zamijenila veća "Premuda", također odličan brod, ali nije za tijesne luke.

Međutim, kaže Saša, "Tijat" je napravljen "kao da je neko mirija porte" i brod napravija po njima. Idealan je i zato vjeruje da bi, nakon obnove, "Tijat" mogao biti i rezervni brod u službi "Jadrolinije" kada ustreba. Važno je da smo ga spasili! - zadovoljan je Jurat.

Pomorac od kolina, dobio je ime po Saši Zalepuginu, legendarnom televizijskom voditelju, jer je tako htio dida Mate, 60-ih godina timunjer i noštromo na "Tijatu".

- Ja sam pravi Žirjanin po svemu, osim po imenu! Toliko je bilo neobično na mome otoku, da su mištani u čudu pitali moju mater šta je malome dala ime "Čaša"!? - nasmijao se Saša. Pomorac od iskustva voli brodove, ali u jednoga je zaljubljen! Nije teško pogoditi u kojeg.

- Prije mirovine želio bih samo jedno: da se ukrcam na "Tijata"! - povjerio nam je veliku želju.

I ovako, jedva da ima sretnijeg čovjeka od njega; srce mu je veliko kao kuća zbog "Tijata", a da s njega otiđe u mirovinu, kucalo bi još jače kao "Tijatova" neuništiva makina. Za koju Jurat kaže da možda jest bučna, ali joj je frekvencija ugodna, smirujuća... Ako vam to nije poznato, mogli biste se lako uvjeriti, jer će "najvoljeniji brod" opet u brazdu!

---

image

Jadranka Fržop, David Sopta, Marko Jelić i Saša Jurat prilikom dočeka 2Tijata" u Šibeniku

Nikša Stipaničev/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Nikša Stipaničev/Cropix Privatni album Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix
Privatni album

Saša Jurat pored ”Tijata”, broda na kojem je započeo ploviti
 

Nikša Stipaničev/Cropix

Jadranka Fržop, David Sopta, Marko Jelić i Saša Jurat prilikom dočeka 2Tijata” u Šibeniku

Privatni album

Saša Jurat (lijevo), kap. Dragomir Mucić i Ivana Beban u ”Tijatovom” brodskom salonu
 

Nikša Stipaničev/Cropix

Svečani doček broda ”Tijat” u Šibeniku 

Nikša Stipaničev/Cropix

Svečani doček broda ”Tijat” u Šibeniku 

Nikša Stipaničev/Cropix

”Najvoljeniji brod” s jednako legendarne linije 505 Šibensko-kninska županija kupila je od ”Jadrolinije” za 35 tisuća eura.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/umjesto-u-rezaliste-ide-u-novi-zivot-a-iskusni-pomorac-zaljubljen-je-u-legendarni-brod-sada-imam-samo-jednu-zelju-1379891 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ddebe4a8d06a9a83be5c9fe8deb7531577990c01 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Umjesto+u+rezali%C5%A1te%2C+ide+u+novi+%C5%BEivot%21+A+iskusni+pomorac+zaljubljen+je+u+legendarni+brod%3A+%E2%80%98Sada+imam+samo+jednu+%C5%BEelju%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fumjesto-u-rezaliste-ide-u-novi-zivot-a-iskusni-pomorac-zaljubljen-je-u-legendarni-brod-sada-imam-samo-jednu-zelju-1379891 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fumjesto-u-rezaliste-ide-u-novi-zivot-a-iskusni-pomorac-zaljubljen-je-u-legendarni-brod-sada-imam-samo-jednu-zelju-1379891 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Umjesto u rezalište, ide u novi život! A iskusni pomorac zaljubljen je u legendarni brod: ‘Sada imam samo jednu želju‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => čovjek s "tijata" [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Obalačovjek s "tijata"

Umjesto u rezalište, ide u novi život! A iskusni pomorac zaljubljen je u legendarni brod: ‘Sada imam samo jednu želju‘

Piše Branimir Periša
11. travnja 2024. - 16:04

- Dobro je, vedri se, vedri! - s tim je riječima nasmijani Saša Jurat, inače zapovjednik SAR broda za traganje i spašavanje Lučke kapetanije u Šibeniku komentirao važan dan za budući život putničkog broda "Tijat". Ovih dana, šest i po mjeseci nakon što ga je kupila Županija, "Tijat" ide na osnovni remont u šibenski škver "Iskra brodogradilište". Više neće skupljati ruzinu na vezu kod Autobusnog kolodvora, kako se ne bez zajedljivosti, komentiralo na društvenim mrežama.

Jurat je i tajnik šibenske Udruge pomorskih kapetana i časnika te jedan od najzaslužnijih što će "Tijat", kao reprezentativni dio hrvatske pomorske baštine i dalje ostati u morskoj brazdi. Postat će prvim plovećim brodom muzejem u zemlji, s turističkom i edukativnom namjenom u vlasništvu Šibensko-kninsk...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:42