StoryEditorOCM
ObalaDOVEDENI PRED ZID

Ugostitelji u dalmatinskom gradu čiji objekti imaju nadstrešnice; ‘Plaćati porez 400 eura po kvadratu ili sve rušiti!‘

20. veljače 2024. - 17:40

Godišnji porez na korištenje javne površine za nadstrešnice ugostiteljskih objekata u centru Makarske odlukom o gradskim porezima povećan je za čak 223 posto pa je cijena s lanjskih 179 eura po metru kvadratnom skočila na 400 eura po kvadratu.

Vlasnici kafića i restorana u 1. zoni, koji imaju postavljene nadstrešnice, a ne suncobrane ili jednostrešne ili dvostrešne tende, porez će plaćati 400 eura po kvadratu.

Naime, ugostiteljski objekti na makarskoj rivi i u cjelokupnoj staroj gradskoj jezgri trebali su po odluci Grada Makarske do početka ove godine ukloniti nadstrešnice sukladno odluci o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno-povijesne cjeline Makarske.

Nadstrešnice nisu uklonjene niti su ugostitelji dobili nova dizajnerska rješenja, ali prošlog tjedna su završili sastanke s Gradom pa im je rečeno da će kvadrat javne površine u 1. zoni plaćati 400 eura godišnje ako ne uklone nadstrešnice.

image

Štekat na Kačićevu trgu u Makarskoj

Ivo Ravlić/Cropix

Kako su nam kazali makarski ugostitelji, s uklanjanjem nadstrešnica i postavljanjem tendi ili suncobrana moraju kupovati i nove, i to plastične stolove i stolice jer će postojeće smočiti kiša tako da će im sve to biti ogroman trošak, a uskrsni blagdani i predsezona su pred vratima tako da najvjerojatnije neće ništa ni uklanjati, već će se ‘’stisnuti’’ i sav zarađeni novac od sezone davat će na plaćanje poreza za štekate s nadstrešnicama.

Tražili rok do 1. listopada

Kako nam je kazao Danko Kovačević, direktor hotela ‘’Biokovo’’ koje ima ostakljenu baštu, sada je kasno za rušenje staklenika i postavljanje tendi.

- Nakon održanih sastanaka na kojima je bilo nas osmero čiji su ugostiteljski objekti u 1. zoni ‘’kritični’’ jer imaju nadstrešnice ili staklenik, donesena je odluka da sve to moramo ukloniti.

Na sastancima je bilo prijedloga da nam ostave rok do 1. listopada uz bjanko zadužnice da ćemo tada ukloniti sve što treba, ali Grad nije popustio i sada smo se našli pred zidom.

Ostakljena bašta hotela ‘’Biokovo’’ ima 100 kvadrata i po novom cjeniku, godišnji porez ćemo plaćati 40 tisuća eura za razliku od prijašnjih 17.900 eura. Da sada naručimo potrebne tende ili suncobrane, dostava bi nam bila za najmanje 60 dana, a za vrijeme uklanjanja i postavljanja novih tendi morali bismo biti zatvoreni najmanje dva mjeseca, što ne možemo dopustiti, s time da nam je sve ovo veliki financijski udar jer bi nas samo tenda koštala oko 40 tisuća eura - kazao je Kovačević.

Na istim mukama je i restoran ‘’Basta’’ pa nam je tako voditelj Mario Beroš kazao da moraju ukloniti pod, podest, fotelje, stolove i stolice i naručiti nekakve plastične inačice, s time da ‘’Basta’’ na štekatu ima 100 sjedećih mjesta.

- Zapravo moramo mijenjati kompletno cijeli objekt, a samo bi nam 15 dana trebalo za uklanjanje svega što nije u skladu s gradskom odlukom. Novi veliki suncobrani po komadu bi koštali oko 40 tisuća eura, a da ne govorim o stolovima i stolicama i zatvaranju objekta, što bi nam bio totalni nered. Jeftinije bi nam bilo sve ostaviti ovako kako je nego potpuno mijenjati vanjski izgled lokala - kazao je Beroš.

Potrošiti bogatstvo i živce

Jednako kao i ‘’Biokovo’’ i ‘’Basta’’, nadstrešnice će morati ukloniti i kafić ‘’Nautica’’ i pizzerija ‘’Centrum’’, a vlasnik Goran Šumelj kazuje kako za cjelokupni novi vanjski izgled ovih dvaju objekata mora potrošiti bogatstvo i živce, s time da bi, u slučaju uklanjanja sadašnjeg stanja, oba objekta bila zatvorena, što je nemoguće.

- Ako ikako uspijemo, mada sumnjam da hoćemo, postavili bismo suncobrane ili tende, a moramo kupiti i nove stolove i stolice jer ćemo sadašnje uništiti na otvorenome zbog kiše.

Grad sam molio da nam dozvole raditi s nadstrešnicama još ovu sezonu, ali eto, nisu nam udovoljili zahtjevu i sada zbilja ne znam što je pametno napraviti, plaćati kvadrat 400 eura i sve ukloniti nakon ljeta, ili sada naručiti sve potrebno koje će nam doći za najmanje dva mjeseca, zatvoriti oba lokala i na koncu platiti kvadrat štekata kao i do sada 179 eura - kazuje Šumelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:00