StoryEditorOCM
ObalaNOĆNA MATEMATIKA

Ugledni splitski liječnik izgubio u svojem gradu za samo - jedan glas, evo kako je HDZ uspio osvojiti SDP-ovu utvrdu

Piše Dalmacija SD
18. travnja 2024. - 07:17

Kada su se ognjica ili rezignacija izborne noći stišale, a volja birača prenesena kroz hladne statističke brojke dodatno izišla na vidjelo, na dalmatinskom području mogao se vidjeti koliko znači samo jedan glas.

Upravo taj jedan jedini "neznani junak" među stanovnicima grada Ploča i(li) okolnih mjesta koja mu teritorijalno pripadaju, donio je pobjedu HDZ-ovoj koalicijskoj listi u 10. izbornoj jedinici u odnosu na SDP-ovce i partnere koji, ne i u sada ponuđenom sastavu, drže lokalnu vlast.

Naime, nakon prebrojenih glasova na svih 15 izbornih mjesta, a njih je bilo gotovo 5000 ili oko dvije trećine svih upisanih birača, HDZ-ova lista dobila je 1964 glasa ili 40,63 posto, a SDP-ova samo glas manje, odnosno 1963 ili 40,61 posto.

U kontekstu cijele priče treba znati da je visoko na listi Rijeka pravde na ušću Neretve bio Mišo Krstičević, pločanski gradonačelnik i splitski liječnik, koji je sa četvrtim mjestom zadnji SDP-ovac koji ulazi u Sabor iz 10. izborne jedinice. To su mu birači s njegova područja i honorirali, jer je od ukupno 5651 preferencijskoga glasa u cijeloj jedinici, po čemu su iznad njega bili samo nositelj Ranko Ostojić i splitski poteštat Ivica Puljak (Centar), zavrijedio čak 1637 glasova na domaćem terenu.

Tek trećinu tog broja prefrencijskih glasova na području grada Ploča i susjednih mjesta dobila je HDZ-ova Marija Vučković, Neretvanka i ministrica poljoprivrede. Njezino ime na listiću je zaokružilo 568 građana s tog područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 07:18