stdClass Object ( [id] => 1321698 [title] => U njegovim oldtajmerima vozila se Kolinda, arapski filmaši: ‘Rus je htio otkupiti sve automobile, ali nema tih para!‘ [alias] => u-njegovim-oldtajmerima-vozila-se-kolinda-arapski-filmasi-rus-je-htio-otkupiti-sve-automobile-ali-nema-tih-para [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Već s brze ceste koja vodi od Solina prema Kaštelima teško da možete ne primijetiti veliki autoservis i mnoštvo automobila, što novih što starih, kako "uživaju" na suncu. Nije to neka obična automobilska radionica, zapravo sve je samo ne obična. Zaintrigirala nas je, odlučili smo je obići i iz prve smo se ruke uvjerili da se tamo krije sva raskoš automobila kakva se baš ne viđa svaki dan.

Većina automobila su oldtajmeri, o kojima se njihov ponosni vlasnik Jakiša Vranješ brine kao da su mu rođena djeca. Čovjek je, malo je kazati, punokrvni zaljubljenik u raritetna vozila, o kojima i govori u maniri pravog zanesenjaka. Kad je on počeo, priča je i nas ponijela...

---

---

---

image

Jakiša Vranješ: ‘Automobile ne preprodajem, ostavit ću ih unucima‘
 

Joško Šupić /Cropix
---

---

image

Nagrade i priznanja najbolje govore o Jakišinim trudima
 

Joško Šupić /Cropix
---

U maniri pravog domaćina ponosno nam pokazuje dio svoje kolekcije. Neki su dovezeni na servis, ali većina su njegovi osobni automobili. Već na ulazu vidimo Porsche iz 70-ih i stari Mercedes za koji bismo "odokativno" rekli da je star barem pola stoljeća. Već smo impresionirani, a zapravo još ništa nismo ni vidjeli. Nasmijani Jakiša govori nam kako se najbolji primjerci ipak čuvaju u garaži.

Jakiša ima 58 godina, rođen je u Vrgorcu i ima toliko automobila da smo odmah htjeli doznati je li vlasnik najvećeg broja oldtajmera u Hrvatskoj.

Drvo, krom, mesing...

– Ne vjerujem, možda i jesam. Mislim da imam najveći broj registriranih oldtajmera. Imam ih više od 30, registriranih 12.

Oldtajmeri su svi automobili stariji od 30 godina, ali za Jakišu, koji kupuje i obnavlja oldtajmere, postoji poseban set pravila.

– Mora imati kromirane branike, plemenite materijale, drvo, krom, mesing i leptir-stakla. Obilježja automobila iz 50-ih su leptir-stakla, kao kod mojeg Opel Kapitäna iz 1953. godine, koji ima takva stakla i na prednjim i stražnjim vratima. Ovaj Mercedes 220 S nema leptir-stakla straga i duži je. Takvi su automobili znali biti i do 10 centimetara duži. To je velika razlika.

Teško nam je pratiti ga, koliko čovjek zna i s koliko strasti govori o svojim ljubimcima. Vranjiša onda spušta u malo nižu brzinu i natenane nam objašnjava čime se odlikuju njegovi vremešni ljepotani. Ide od jednoga do drugoga i govori nam... Privukao nas je automobil koji izgleda poput furgona iz "Mućki".

–To je BMW Isseta i ona je spasila tu tvrtku – ističe Vranješ:

---

image

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix
---

---

image

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix
---

– Automobil je iz 1955. ili 1956. godine. Do tada je BMW proizvodio skupe automobile, koji nisu bili za opću upotrebu, i motocikle. Smislio ga je Talijan koji proizvodi hladnjake i vrata se otvaraju od naprijed pa izgleda kao da otvarate hladnjak. Tvrtka se zvala Iso Rivolta i zato se automobil zove Isseta. Ima četiri kotača, četiri brzine i ide do 100 kilometara na sat – spremno će ovaj znalac.

Nakon toga Jakiša nam je pokazao svoj Mercedes 220 S iz 1952. godine. U vrijeme kad je on bio mlad, taj automobil niste željeli vidjeti jer su ga vozili "vojna lica" i "oni iz Ozne".

– Ovo je bila moja mladenačka želja. Ja sam imao 190 dizel, koji smo zvali "pontoni". Vojska je prodavala ovaj auto, bio je na otpadu pokraj dvorane na Gripama. Ja sam odustao, automobil je promijenio dvije-tri ruke i poslije sam ga ipak otkupio.

– Za dva janjca?

---

image

Fiat Campagnola
 

Joško Šupić /Cropix
---

– Ma to je šala. Ja sam znao da ga vlasnik neće moći rekonstruirati. Ja sve radim sam. Imam pomoć limara, a povremeno i tapetara Mira Gusića, koji je uvijek tu. Izolacija, platno za krov, sve pomaže. Na ovom je automobilu sve napravljeno ručno i godinu dana sam radio na njemu. Evo, recimo, ovaj Volkswagen Karmann Ghia, i na njemu sam sve radio sam – govori nam Jakiša.

Obnovljeni do neprepoznatljivosti

– Iza ovog automobila krije se zanimljiva priča jer je dar od rođaka – kreće naš sugovornik. Bome, svaka čast kad imate takvu rodbinu, mislimo...

– Karmann Ghia stigao je iz Novog Zelanda, to mi je isto poklonio rođak. Zamislite vi to da vam netko pronađe automobil i kaže: "Samo ga moraš dovesti." Naravno, sve sam odmah napravio. Pomoć rođaka dobro je došla, ne samo u pronalasku oldtajmera, nego i u uštedi troškova jer je ovo skup hobi – govori nam Jakiša.

– Jedan žmigavac zna biti i po tisuću eura. Dvije lajsne za automobil platio sam 680 eura u Njemačkoj. Mercedes prati trendove, ali sve je preskupo. Četiri gume za BMW platio sam 2000 eura.

– Kakav BMW?

– BMW 502 iz 1958. koji je kupljen u Njemačkoj, i to naslijepo. Nadam se da će uskoro biti gotov – kao iz topa će.

Pokazuje nam fotografije BMW-a. Svaki automobil obnovljen je do neprepoznatljivosti, od neupotrebljivog do potpuno voznog stanja. I u svakome automobilu nalaze se albumi s fotografijama kako je izgledao proces transformacije. Kao uspomena na lijepe dane, jer Jakiša sve ovo radi iz ljubavi.

---

image

Opel Kapitan
 

Joško Šupić /Cropix
---

– Automobile ne preprodajem, nego ih ostavljam svojim unucima. Imam ih sedam. Sinovi Joško i Vladimir vode automehaničarsku radionicu i ne mogu se baviti oldtajmerima, iako ih vole. Imaju oni drugog posla oko automobila, djeca moraju stati na noge. Ali stariji unuk od 15 godina uzeo je VW Golf 2 (Golf "duju") kao vlastiti projekt i radi na njemu. Želi biti automehaničar i to me čini ponosnim – objašnjava nam Jakiša.

Za obnavljanje oldtajmera kaže da je to dugotrajna i skupa procedura. U biti, to je veliki "tramak", ali upravo je taj "tramak" ono što ovom strastvenom vozaču puni baterije.

– Bez strpljenja, ljubavi, znanja i novca nećete uspjeti. Recimo, ovaj Mercedes 220 S ležao je odjavljen 40 godina. Sve je zahrđalo na njemu. Zamislite što je sve trebalo napraviti, naći dijelove... Moj je posao kao vaš novinarski. Kada vas nešto zanima, onda vi i istražite, jel tako?

Svaki komad za kromiranje, dekromiranje, poliranje, nosim preko granice, u Konjic u Bosni i Hercegovini. Jednom nas je carinik zaustavio i meni je pukao film... Rekao samu mu: "Ma, nosi sve! Pa ne nosim drogu!" – zorno nam dočarava trenutke kad u procesu ne ide sve kao podmazano.

Pitamo ga što on od bogatog voznog parka vozi i kada koji automobil dođe na red, ima li kakav raspored. Od svih oldtajmera, Jakiša ima svoj automobil za kavu: a to je "fićo" koji mu je poklonio rođak. Vozi se onaj koji je prvi u garaži i onda se napravi "rošada"; automobili se zarotiraju i prvi postaje zadnji.

– Šalu na stranu, ne vozim ove automobile, onako svakodnevno. I oni su dovoljno brzi da plaćam kazne. Pogotovo kad su novi automobili, odmah ih plaćam. Nisam od onih koji voli prebrzu vožnju, ali ne volim ni presporu. Svatko ima svoju bolest, ovo je moja.

---

image

Mercedes 230 SL
 

Joško Šupić /Cropix
---

Nastavljamo s unikatima. Jakiša još ima, kako nam govori, i "fiću" s kontravratima, "bubu" cabrio, "Kübelwagen", Golf "jedinicu" cabrio... I tako ih redom nabraja. Toliko ih ima da ne stanu svi u jednu garažu u Kaštel Kambelovcu, još ih nekoliko ima u drugoj garaži.

‘Rus je htio otkupiti sve‘

Koji je onda najskuplji primjerak i je li ikad došao u "napast" da ga proda?

– Ovaj sivi cabrio, Mercedes Pagoda, mislim da je najvrjedniji. Svaki se detalj gleda. Kad sam ga obnovio, dobio sam ponudu od 130 tisuća eura.

– I niste ga prodali?

– Ma ne. Bio mi je jedan Rus i htio je sve otkupiti. Što sam ga više odbijao, to je on više nudio. Ali rekao sam da nije stvar u novcu. Ovaj automobil imao je jedino tenisač Pilić. Tablice su mu bile ST 111 II, tako da izgledaju kao pet jedinica. Još se sjećam kao momak kad je to imao. One automobile koje sam ja napravio, pronašao dijelove, vraćao ih kući, to se ne prodaje.

Koji je najstariji od njih?

---

image

Još jedan vremešni ljepotan

Joško Šupić /Cropix
---

– Najstariji je Fiat Topolino A iz 1937. godine. Prije nekoliko godina u Padovi sam dijelove platio 2100 eura, pun kufer dijelova.

Osim automobila, na zidovima i policama vidimo i na stotine zahvalnica, pohvalnica, medalja i trofeja...

– Pogledajte akreditacije, nema gdje nisam bio. Idem na susrete u Crnoj Gori, Albaniji, Sloveniji, u Hercegovinu, Banju Luku, Zagreb, prošao sam cijeli prostor bivše države, Italiju i Njemačku, i sve to kako bih vido što ljudi rade i koje sve automobile posjeduju.

Kod nas to još nije toliko rašireno, ali u svijetu je popularnost oldtajmera jako velika i nema primjerka ili dijelova koji se ne može pronaći. Koji je gušt, da samo znate, doći na Stradun ovim automobilom i popiti kavu pored oldtajmera – oduševljeno nam prepričava.

Dok razgovaramo o modelu Mercedes 220 S s posebnim žmigavcima, Jakiša nam govori i koje su se sve slavne i poznate osobe vozile u njegovim oldtajmerima.

---

image

Mercedes 230 SL - sve je cakum-pakum
 

Joško Šupić /Cropix
---

---

image

Detalj Mercedesa 220 S
 

Joško Šupić /Cropix
---

---

image

Volkswagen Karmann Ghia
 

Joško Šupić /Cropix
---

– U ovome se vozila Kolinda kad smo bili u Imotskom na oldtajmer susretu. Svidjelo joj se. Automobile su mi koristili i filmaši, i to za snimanje arapskih filmova. Spotove u mojim automobilima snimali su Zorica Andrijašević, Vetma, Zorica Kondža...

Voli i stare motocikle

Osim automobila, ima i nekoliko motocikala. Nekima od njih ni ne zna ime, ali ispričao nam je zanimljivu priču o jednom od njih koji je, kako nam veli, pokazatelj duha vremena u desetljećima proizvodnje i korištenja.

– Zove se Zündapp Bella. Iz 1952. je. Ima dva sica. U 70-ima je bila sramota da cura sjedi kao na današnjim motorima. Cure su sjedile sa strane. Imaju stope za obje noge koje se mogu spustiti do 30 centimetara. Bila je i mrežalica ispred, moglo se i po 20 kilograma spize staviti nakon tržnice.

Zanimalo nas je planira li uskoro s kojim od svojih mnogobrojnih "junaka" uskoro na kakav put...

– Osmog i devetog rujna idem u Fojnicu kod prijatelja Krepe Stanića. Tamo idem više od 10 godina. Ne znam kojim ću automobilom otići.

---

image

Volkswagen Karmann Ghia
 

Joško Šupić /Cropix
---

– Novim BMW-om?

– BMW tek dogodine, neće još biti gotov.

---

image

Nađe se tu i pokoji motocikl
 

Joško Šupić /Cropix
---

Naše druženje završili smo uz smijeh. Kaže nam kako bi o oldtajmerima mogao pričati "do sutra".

– O svakom automobilu mogle bi se napisati jedne novine. Dva, tri ili pet sati je premalo – kaže nam.

Mi smo uspjeli napisati članak, iako smo predstavili samo dio njegove bogate riznice.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BLAGO U KAŠTELIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => BLAGO U KAŠTELIMA 2 0 9891 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-31 18:14:25 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Božidar Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-10 17:42:47 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-09-10 12:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=U njegovim oldtajmerima vozila se Kolinda, arapski filmaši: 'Rus je htio otkupiti sve automobile, ali nema tih para!' [metakey] => Jakiša Vranješ, oldtimeri, Kaštela, Kolinda [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540307.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540355.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540343.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540345.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540410.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540409.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540407.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540371.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540370.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540365.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540366.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540367.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540368.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540369.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540364.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540363.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540362.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540361.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540359.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540357.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540355.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540353.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540348.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540346.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540345.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540344.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540343.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540342.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540338.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540337.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540331.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540330.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540327.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540321.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540329.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540328.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540324.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540334.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540309.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540304.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540297.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540301.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/31\/25540313.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107 \/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

BMW Isetta - \u010detiri kota\u010da, \u010detiri brzine i ide do 100 kilometara na sat
\n\u00a0<\/p>","

Fiat Campagnola
\n\u00a0<\/p>","

Detalj Mercedesa 220 S
\n\u00a0<\/p>","

Mercedes 230 SL - sve je cakum-pakum
\n\u00a0<\/p>","

Koliko je nagrada i priznanja Jaki\u0161a dobio, broja im se ne zna
\n\u00a0<\/p>","

I na\u0161 novinar \u2018bacio\u2018 je detaljan pregled
\n\u00a0<\/p>","

Nagrade i priznanja najbolje govore o Jaki\u0161inim trudima
\n\u00a0<\/p>","

Mercedes 220 S
\n\u00a0<\/p>","

Mercedes 220 S
\n\u00a0<\/p>","

Jo\u0161 jedan vreme\u0161ni ljepotan<\/p>","

Mercedes 220 S - zavirimo i u \u2018gepek\u2018
\n\u00a0<\/p>","

Mercedes 220 S
\n\u00a0<\/p>","

Mercedes 220 S
\n\u00a0<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","","

Mercedes 220 S
\n\u00a0<\/p>","

Mercedes 220 S
\n\u00a0<\/p>","

Fiat Campagnola - unutra\u0161njost
\n\u00a0<\/p>","

Fiat Campagnola - unutra\u0161njost
\n\u00a0<\/p>","

Fiat Campagnola
\n\u00a0<\/p>","

Fiat Campagnola
\n\u00a0<\/p>","

Mercedes 190
\n\u00a0<\/p>","

Mercedes 220 S
\n\u00a0<\/p>","

Mercedes 220 S
\n\u00a0<\/p>","

Mercedes 230 SL
\n\u00a0<\/p>","

Mercedes 220 S
\n\u00a0<\/p>","

Mercedes 220 S
\n\u00a0<\/p>","

Mercedes 220 S
\n\u00a0<\/p>","

Mercedes 190
\n\u00a0<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","

Volkswagen Karmann Ghia
\n\u00a0<\/p>","

Volkswagen Karmann Ghia
\n\u00a0<\/p>","

Na\u0111e se tu i pokoji motocikl
\n\u00a0<\/p>","

Jaki\u0161a Vranje\u0161: \u2018Automobile ne preprodajem, ostavit \u0107u ih unucima\u2018
\n\u00a0<\/p>","

Dio akreditacija s brojnih susreta oldtajmera
\n\u00a0<\/p>","

Razvodne kape
\n\u00a0<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","

Opel Kapitan
\n\u00a0<\/p>","

BMW Isetta
\n\u00a0<\/p>","

Mercedes 230 SL
\n\u00a0<\/p>","

Mercedes 230 SL
\n\u00a0<\/p>","

Opel Kapitan
\n\u00a0<\/p>","

Volkswagen Karmann Ghia
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1717","hd_25540307_1920.jpg":"1920x1080","k_25540307_1280.jpg":"1280x1280","k_25540307_1024.jpg":"1024x1024","k_25540307_640.jpg":"640x640","k_25540307_480.jpg":"480x480","k_25540307_340.jpg":"340x340","k_25540307_220.jpg":"220x220","o_25540307_1280.jpg":"1280x1144","o_25540307_1024.jpg":"1024x915","o_25540307_640.jpg":"640x572","o_25540307_480.jpg":"480x429","o_25540307_340.jpg":"340x304","o_25540307_220.jpg":"220x196","h_25540307_1280.jpg":"1280x854","h_25540307_1024.jpg":"1024x683","h_25540307_640.jpg":"640x427","h_25540307_480.jpg":"480x320","h_25540307_340.jpg":"340x227","h_25540307_220.jpg":"220x147","pp_25540307_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540307_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540307_640.jpg":"640x814","pp_25540307_480.jpg":"480x611","pp_25540307_340.jpg":"340x432","pp_25540307_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1265","hd_25540355_1920.jpg":"1920x1080","k_25540355_1280.jpg":"1280x1280","k_25540355_1024.jpg":"1024x1024","k_25540355_640.jpg":"640x640","k_25540355_480.jpg":"480x480","k_25540355_340.jpg":"340x340","k_25540355_220.jpg":"220x220","o_25540355_1280.jpg":"1280x843","o_25540355_1024.jpg":"1024x674","o_25540355_640.jpg":"640x421","o_25540355_480.jpg":"480x316","o_25540355_340.jpg":"340x224","o_25540355_220.jpg":"220x144","h_25540355_1280.jpg":"1280x854","h_25540355_1024.jpg":"1024x683","h_25540355_640.jpg":"640x427","h_25540355_480.jpg":"480x320","h_25540355_340.jpg":"340x227","h_25540355_220.jpg":"220x147","pp_25540355_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540355_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540355_640.jpg":"640x814","pp_25540355_480.jpg":"480x611","pp_25540355_340.jpg":"340x432","pp_25540355_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1252","hd_25540343_1920.jpg":"1920x1080","k_25540343_1280.jpg":"1280x1280","k_25540343_1024.jpg":"1024x1024","k_25540343_640.jpg":"640x640","k_25540343_480.jpg":"480x480","k_25540343_340.jpg":"340x340","k_25540343_220.jpg":"220x220","o_25540343_1280.jpg":"1280x834","o_25540343_1024.jpg":"1024x667","o_25540343_640.jpg":"640x417","o_25540343_480.jpg":"480x313","o_25540343_340.jpg":"340x221","o_25540343_220.jpg":"220x143","h_25540343_1280.jpg":"1280x854","h_25540343_1024.jpg":"1024x683","h_25540343_640.jpg":"640x427","h_25540343_480.jpg":"480x320","h_25540343_340.jpg":"340x227","h_25540343_220.jpg":"220x147","pp_25540343_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540343_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540343_640.jpg":"640x814","pp_25540343_480.jpg":"480x611","pp_25540343_340.jpg":"340x432","pp_25540343_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1208","hd_25540345_1920.jpg":"1920x1080","k_25540345_1280.jpg":"1280x1280","k_25540345_1024.jpg":"1024x1024","k_25540345_640.jpg":"640x640","k_25540345_480.jpg":"480x480","k_25540345_340.jpg":"340x340","k_25540345_220.jpg":"220x220","o_25540345_1280.jpg":"1280x805","o_25540345_1024.jpg":"1024x644","o_25540345_640.jpg":"640x402","o_25540345_480.jpg":"480x302","o_25540345_340.jpg":"340x213","o_25540345_220.jpg":"220x138","h_25540345_1280.jpg":"1280x854","h_25540345_1024.jpg":"1024x683","h_25540345_640.jpg":"640x427","h_25540345_480.jpg":"480x320","h_25540345_340.jpg":"340x227","h_25540345_220.jpg":"220x147","pp_25540345_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540345_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540345_640.jpg":"640x814","pp_25540345_480.jpg":"480x611","pp_25540345_340.jpg":"340x432","pp_25540345_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25540410_1920.jpg":"1920x1080","k_25540410_1280.jpg":"1280x1280","k_25540410_1024.jpg":"1024x1024","k_25540410_640.jpg":"640x640","k_25540410_480.jpg":"480x480","k_25540410_340.jpg":"340x340","k_25540410_220.jpg":"220x220","o_25540410_1280.jpg":"1280x854","o_25540410_1024.jpg":"1024x683","o_25540410_640.jpg":"640x427","o_25540410_480.jpg":"480x320","o_25540410_340.jpg":"340x227","o_25540410_220.jpg":"220x146","h_25540410_1280.jpg":"1280x854","h_25540410_1024.jpg":"1024x683","h_25540410_640.jpg":"640x427","h_25540410_480.jpg":"480x320","h_25540410_340.jpg":"340x227","h_25540410_220.jpg":"220x147","pp_25540410_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540410_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540410_640.jpg":"640x814","pp_25540410_480.jpg":"480x611","pp_25540410_340.jpg":"340x432","pp_25540410_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1301","hd_25540409_1920.jpg":"1920x1080","k_25540409_1280.jpg":"1280x1280","k_25540409_1024.jpg":"1024x1024","k_25540409_640.jpg":"640x640","k_25540409_480.jpg":"480x480","k_25540409_340.jpg":"340x340","k_25540409_220.jpg":"220x220","o_25540409_1280.jpg":"1280x867","o_25540409_1024.jpg":"1024x693","o_25540409_640.jpg":"640x433","o_25540409_480.jpg":"480x325","o_25540409_340.jpg":"340x230","o_25540409_220.jpg":"220x149","h_25540409_1280.jpg":"1280x854","h_25540409_1024.jpg":"1024x683","h_25540409_640.jpg":"640x427","h_25540409_480.jpg":"480x320","h_25540409_340.jpg":"340x227","h_25540409_220.jpg":"220x147","pp_25540409_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540409_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540409_640.jpg":"640x814","pp_25540409_480.jpg":"480x611","pp_25540409_340.jpg":"340x432","pp_25540409_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1266","hd_25540407_1920.jpg":"1920x1080","k_25540407_1280.jpg":"1280x1280","k_25540407_1024.jpg":"1024x1024","k_25540407_640.jpg":"640x640","k_25540407_480.jpg":"480x480","k_25540407_340.jpg":"340x340","k_25540407_220.jpg":"220x220","o_25540407_1280.jpg":"1280x844","o_25540407_1024.jpg":"1024x675","o_25540407_640.jpg":"640x422","o_25540407_480.jpg":"480x316","o_25540407_340.jpg":"340x224","o_25540407_220.jpg":"220x145","h_25540407_1280.jpg":"1280x854","h_25540407_1024.jpg":"1024x683","h_25540407_640.jpg":"640x427","h_25540407_480.jpg":"480x320","h_25540407_340.jpg":"340x227","h_25540407_220.jpg":"220x147","pp_25540407_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540407_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540407_640.jpg":"640x814","pp_25540407_480.jpg":"480x611","pp_25540407_340.jpg":"340x432","pp_25540407_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1067","hd_25540371_1920.jpg":"1920x1080","k_25540371_1280.jpg":"1280x1280","k_25540371_1024.jpg":"1024x1024","k_25540371_640.jpg":"640x640","k_25540371_480.jpg":"480x480","k_25540371_340.jpg":"340x340","k_25540371_220.jpg":"220x220","o_25540371_1280.jpg":"1280x711","o_25540371_1024.jpg":"1024x569","o_25540371_640.jpg":"640x355","o_25540371_480.jpg":"480x266","o_25540371_340.jpg":"340x188","o_25540371_220.jpg":"220x122","h_25540371_1280.jpg":"1280x854","h_25540371_1024.jpg":"1024x683","h_25540371_640.jpg":"640x427","h_25540371_480.jpg":"480x320","h_25540371_340.jpg":"340x227","h_25540371_220.jpg":"220x147","pp_25540371_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540371_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540371_640.jpg":"640x814","pp_25540371_480.jpg":"480x611","pp_25540371_340.jpg":"340x432","pp_25540371_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25540370_1920.jpg":"1920x1080","k_25540370_1280.jpg":"1280x1280","k_25540370_1024.jpg":"1024x1024","k_25540370_640.jpg":"640x640","k_25540370_480.jpg":"480x480","k_25540370_340.jpg":"340x340","k_25540370_220.jpg":"220x220","o_25540370_1280.jpg":"1280x854","o_25540370_1024.jpg":"1024x683","o_25540370_640.jpg":"640x427","o_25540370_480.jpg":"480x320","o_25540370_340.jpg":"340x227","o_25540370_220.jpg":"220x146","h_25540370_1280.jpg":"1280x854","h_25540370_1024.jpg":"1024x683","h_25540370_640.jpg":"640x427","h_25540370_480.jpg":"480x320","h_25540370_340.jpg":"340x227","h_25540370_220.jpg":"220x147","pp_25540370_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540370_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540370_640.jpg":"640x814","pp_25540370_480.jpg":"480x611","pp_25540370_340.jpg":"340x432","pp_25540370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1578","hd_25540365_1920.jpg":"1920x1080","k_25540365_1280.jpg":"1280x1280","k_25540365_1024.jpg":"1024x1024","k_25540365_640.jpg":"640x640","k_25540365_480.jpg":"480x480","k_25540365_340.jpg":"340x340","k_25540365_220.jpg":"220x220","o_25540365_1280.jpg":"1280x1052","o_25540365_1024.jpg":"1024x841","o_25540365_640.jpg":"640x526","o_25540365_480.jpg":"480x394","o_25540365_340.jpg":"340x279","o_25540365_220.jpg":"220x180","h_25540365_1280.jpg":"1280x854","h_25540365_1024.jpg":"1024x683","h_25540365_640.jpg":"640x427","h_25540365_480.jpg":"480x320","h_25540365_340.jpg":"340x227","h_25540365_220.jpg":"220x147","pp_25540365_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540365_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540365_640.jpg":"640x814","pp_25540365_480.jpg":"480x611","pp_25540365_340.jpg":"340x432","pp_25540365_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1225","hd_25540366_1920.jpg":"1920x1080","k_25540366_1280.jpg":"1280x1280","k_25540366_1024.jpg":"1024x1024","k_25540366_640.jpg":"640x640","k_25540366_480.jpg":"480x480","k_25540366_340.jpg":"340x340","k_25540366_220.jpg":"220x220","o_25540366_1280.jpg":"1280x816","o_25540366_1024.jpg":"1024x653","o_25540366_640.jpg":"640x408","o_25540366_480.jpg":"480x306","o_25540366_340.jpg":"340x216","o_25540366_220.jpg":"220x140","h_25540366_1280.jpg":"1280x854","h_25540366_1024.jpg":"1024x683","h_25540366_640.jpg":"640x427","h_25540366_480.jpg":"480x320","h_25540366_340.jpg":"340x227","h_25540366_220.jpg":"220x147","pp_25540366_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540366_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540366_640.jpg":"640x814","pp_25540366_480.jpg":"480x611","pp_25540366_340.jpg":"340x432","pp_25540366_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1316","hd_25540367_1920.jpg":"1920x1080","k_25540367_1280.jpg":"1280x1280","k_25540367_1024.jpg":"1024x1024","k_25540367_640.jpg":"640x640","k_25540367_480.jpg":"480x480","k_25540367_340.jpg":"340x340","k_25540367_220.jpg":"220x220","o_25540367_1280.jpg":"1280x877","o_25540367_1024.jpg":"1024x701","o_25540367_640.jpg":"640x438","o_25540367_480.jpg":"480x329","o_25540367_340.jpg":"340x233","o_25540367_220.jpg":"220x150","h_25540367_1280.jpg":"1280x854","h_25540367_1024.jpg":"1024x683","h_25540367_640.jpg":"640x427","h_25540367_480.jpg":"480x320","h_25540367_340.jpg":"340x227","h_25540367_220.jpg":"220x147","pp_25540367_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540367_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540367_640.jpg":"640x814","pp_25540367_480.jpg":"480x611","pp_25540367_340.jpg":"340x432","pp_25540367_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1296","hd_25540368_1920.jpg":"1920x1080","k_25540368_1280.jpg":"1280x1280","k_25540368_1024.jpg":"1024x1024","k_25540368_640.jpg":"640x640","k_25540368_480.jpg":"480x480","k_25540368_340.jpg":"340x340","k_25540368_220.jpg":"220x220","o_25540368_1280.jpg":"1280x864","o_25540368_1024.jpg":"1024x691","o_25540368_640.jpg":"640x432","o_25540368_480.jpg":"480x324","o_25540368_340.jpg":"340x229","o_25540368_220.jpg":"220x148","h_25540368_1280.jpg":"1280x854","h_25540368_1024.jpg":"1024x683","h_25540368_640.jpg":"640x427","h_25540368_480.jpg":"480x320","h_25540368_340.jpg":"340x227","h_25540368_220.jpg":"220x147","pp_25540368_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540368_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540368_640.jpg":"640x814","pp_25540368_480.jpg":"480x611","pp_25540368_340.jpg":"340x432","pp_25540368_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1008","hd_25540369_1920.jpg":"1920x1080","k_25540369_1280.jpg":"1280x1280","k_25540369_1024.jpg":"1024x1024","k_25540369_640.jpg":"640x640","k_25540369_480.jpg":"480x480","k_25540369_340.jpg":"340x340","k_25540369_220.jpg":"220x220","o_25540369_1280.jpg":"1280x672","o_25540369_1024.jpg":"1024x537","o_25540369_640.jpg":"640x336","o_25540369_480.jpg":"480x252","o_25540369_340.jpg":"340x178","o_25540369_220.jpg":"220x115","h_25540369_1280.jpg":"1280x854","h_25540369_1024.jpg":"1024x683","h_25540369_640.jpg":"640x427","h_25540369_480.jpg":"480x320","h_25540369_340.jpg":"340x227","h_25540369_220.jpg":"220x147","pp_25540369_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540369_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540369_640.jpg":"640x814","pp_25540369_480.jpg":"480x611","pp_25540369_340.jpg":"340x432","pp_25540369_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1239","hd_25540364_1920.jpg":"1920x1080","k_25540364_1280.jpg":"1280x1280","k_25540364_1024.jpg":"1024x1024","k_25540364_640.jpg":"640x640","k_25540364_480.jpg":"480x480","k_25540364_340.jpg":"340x340","k_25540364_220.jpg":"220x220","o_25540364_1280.jpg":"1280x826","o_25540364_1024.jpg":"1024x660","o_25540364_640.jpg":"640x413","o_25540364_480.jpg":"480x309","o_25540364_340.jpg":"340x219","o_25540364_220.jpg":"220x141","h_25540364_1280.jpg":"1280x854","h_25540364_1024.jpg":"1024x683","h_25540364_640.jpg":"640x427","h_25540364_480.jpg":"480x320","h_25540364_340.jpg":"340x227","h_25540364_220.jpg":"220x147","pp_25540364_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540364_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540364_640.jpg":"640x814","pp_25540364_480.jpg":"480x611","pp_25540364_340.jpg":"340x432","pp_25540364_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1379","hd_25540363_1920.jpg":"1920x1080","k_25540363_1280.jpg":"1280x1280","k_25540363_1024.jpg":"1024x1024","k_25540363_640.jpg":"640x640","k_25540363_480.jpg":"480x480","k_25540363_340.jpg":"340x340","k_25540363_220.jpg":"220x220","o_25540363_1280.jpg":"1280x919","o_25540363_1024.jpg":"1024x735","o_25540363_640.jpg":"640x459","o_25540363_480.jpg":"480x344","o_25540363_340.jpg":"340x244","o_25540363_220.jpg":"220x158","h_25540363_1280.jpg":"1280x854","h_25540363_1024.jpg":"1024x683","h_25540363_640.jpg":"640x427","h_25540363_480.jpg":"480x320","h_25540363_340.jpg":"340x227","h_25540363_220.jpg":"220x147","pp_25540363_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540363_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540363_640.jpg":"640x814","pp_25540363_480.jpg":"480x611","pp_25540363_340.jpg":"340x432","pp_25540363_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2954","hd_25540362_1920.jpg":"1920x1080","k_25540362_1280.jpg":"1280x1280","k_25540362_1024.jpg":"1024x1024","k_25540362_640.jpg":"640x640","k_25540362_480.jpg":"480x480","k_25540362_340.jpg":"340x340","k_25540362_220.jpg":"220x220","o_25540362_1280.jpg":"1280x1969","o_25540362_1024.jpg":"1024x1575","o_25540362_640.jpg":"640x984","o_25540362_480.jpg":"480x738","o_25540362_340.jpg":"340x523","o_25540362_220.jpg":"220x338","h_25540362_1280.jpg":"1280x854","h_25540362_1024.jpg":"1024x683","h_25540362_640.jpg":"640x427","h_25540362_480.jpg":"480x320","h_25540362_340.jpg":"340x227","h_25540362_220.jpg":"220x147","pp_25540362_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540362_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540362_640.jpg":"640x814","pp_25540362_480.jpg":"480x611","pp_25540362_340.jpg":"340x432","pp_25540362_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25540361_1920.jpg":"1920x1080","k_25540361_1280.jpg":"1280x1280","k_25540361_1024.jpg":"1024x1024","k_25540361_640.jpg":"640x640","k_25540361_480.jpg":"480x480","k_25540361_340.jpg":"340x340","k_25540361_220.jpg":"220x220","o_25540361_1280.jpg":"1280x854","o_25540361_1024.jpg":"1024x683","o_25540361_640.jpg":"640x427","o_25540361_480.jpg":"480x320","o_25540361_340.jpg":"340x227","o_25540361_220.jpg":"220x146","h_25540361_1280.jpg":"1280x854","h_25540361_1024.jpg":"1024x683","h_25540361_640.jpg":"640x427","h_25540361_480.jpg":"480x320","h_25540361_340.jpg":"340x227","h_25540361_220.jpg":"220x147","pp_25540361_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540361_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540361_640.jpg":"640x814","pp_25540361_480.jpg":"480x611","pp_25540361_340.jpg":"340x432","pp_25540361_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25540359_1920.jpg":"1920x1080","k_25540359_1280.jpg":"1280x1280","k_25540359_1024.jpg":"1024x1024","k_25540359_640.jpg":"640x640","k_25540359_480.jpg":"480x480","k_25540359_340.jpg":"340x340","k_25540359_220.jpg":"220x220","o_25540359_1280.jpg":"1280x854","o_25540359_1024.jpg":"1024x683","o_25540359_640.jpg":"640x427","o_25540359_480.jpg":"480x320","o_25540359_340.jpg":"340x227","o_25540359_220.jpg":"220x146","h_25540359_1280.jpg":"1280x854","h_25540359_1024.jpg":"1024x683","h_25540359_640.jpg":"640x427","h_25540359_480.jpg":"480x320","h_25540359_340.jpg":"340x227","h_25540359_220.jpg":"220x147","pp_25540359_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540359_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540359_640.jpg":"640x814","pp_25540359_480.jpg":"480x611","pp_25540359_340.jpg":"340x432","pp_25540359_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_25540357_1920.jpg":"1920x1080","k_25540357_1280.jpg":"1280x1280","k_25540357_1024.jpg":"1024x1024","k_25540357_640.jpg":"640x640","k_25540357_480.jpg":"480x480","k_25540357_340.jpg":"340x340","k_25540357_220.jpg":"220x220","o_25540357_1280.jpg":"1280x824","o_25540357_1024.jpg":"1024x659","o_25540357_640.jpg":"640x412","o_25540357_480.jpg":"480x309","o_25540357_340.jpg":"340x218","o_25540357_220.jpg":"220x141","h_25540357_1280.jpg":"1280x854","h_25540357_1024.jpg":"1024x683","h_25540357_640.jpg":"640x427","h_25540357_480.jpg":"480x320","h_25540357_340.jpg":"340x227","h_25540357_220.jpg":"220x147","pp_25540357_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540357_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540357_640.jpg":"640x814","pp_25540357_480.jpg":"480x611","pp_25540357_340.jpg":"340x432","pp_25540357_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1265","hd_25540355_1920.jpg":"1920x1080","k_25540355_1280.jpg":"1280x1280","k_25540355_1024.jpg":"1024x1024","k_25540355_640.jpg":"640x640","k_25540355_480.jpg":"480x480","k_25540355_340.jpg":"340x340","k_25540355_220.jpg":"220x220","o_25540355_1280.jpg":"1280x843","o_25540355_1024.jpg":"1024x674","o_25540355_640.jpg":"640x421","o_25540355_480.jpg":"480x316","o_25540355_340.jpg":"340x224","o_25540355_220.jpg":"220x144","h_25540355_1280.jpg":"1280x854","h_25540355_1024.jpg":"1024x683","h_25540355_640.jpg":"640x427","h_25540355_480.jpg":"480x320","h_25540355_340.jpg":"340x227","h_25540355_220.jpg":"220x147","pp_25540355_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540355_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540355_640.jpg":"640x814","pp_25540355_480.jpg":"480x611","pp_25540355_340.jpg":"340x432","pp_25540355_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1208","hd_25540353_1920.jpg":"1920x1080","k_25540353_1280.jpg":"1280x1280","k_25540353_1024.jpg":"1024x1024","k_25540353_640.jpg":"640x640","k_25540353_480.jpg":"480x480","k_25540353_340.jpg":"340x340","k_25540353_220.jpg":"220x220","o_25540353_1280.jpg":"1280x805","o_25540353_1024.jpg":"1024x644","o_25540353_640.jpg":"640x402","o_25540353_480.jpg":"480x302","o_25540353_340.jpg":"340x213","o_25540353_220.jpg":"220x138","h_25540353_1280.jpg":"1280x854","h_25540353_1024.jpg":"1024x683","h_25540353_640.jpg":"640x427","h_25540353_480.jpg":"480x320","h_25540353_340.jpg":"340x227","h_25540353_220.jpg":"220x147","pp_25540353_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540353_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540353_640.jpg":"640x814","pp_25540353_480.jpg":"480x611","pp_25540353_340.jpg":"340x432","pp_25540353_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1143","hd_25540348_1920.jpg":"1920x1080","k_25540348_1280.jpg":"1280x1280","k_25540348_1024.jpg":"1024x1024","k_25540348_640.jpg":"640x640","k_25540348_480.jpg":"480x480","k_25540348_340.jpg":"340x340","k_25540348_220.jpg":"220x220","o_25540348_1280.jpg":"1280x762","o_25540348_1024.jpg":"1024x609","o_25540348_640.jpg":"640x381","o_25540348_480.jpg":"480x285","o_25540348_340.jpg":"340x202","o_25540348_220.jpg":"220x130","h_25540348_1280.jpg":"1280x854","h_25540348_1024.jpg":"1024x683","h_25540348_640.jpg":"640x427","h_25540348_480.jpg":"480x320","h_25540348_340.jpg":"340x227","h_25540348_220.jpg":"220x147","pp_25540348_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540348_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540348_640.jpg":"640x814","pp_25540348_480.jpg":"480x611","pp_25540348_340.jpg":"340x432","pp_25540348_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25540346_1920.jpg":"1920x1080","k_25540346_1280.jpg":"1280x1280","k_25540346_1024.jpg":"1024x1024","k_25540346_640.jpg":"640x640","k_25540346_480.jpg":"480x480","k_25540346_340.jpg":"340x340","k_25540346_220.jpg":"220x220","o_25540346_1280.jpg":"1280x854","o_25540346_1024.jpg":"1024x683","o_25540346_640.jpg":"640x427","o_25540346_480.jpg":"480x320","o_25540346_340.jpg":"340x227","o_25540346_220.jpg":"220x146","h_25540346_1280.jpg":"1280x854","h_25540346_1024.jpg":"1024x683","h_25540346_640.jpg":"640x427","h_25540346_480.jpg":"480x320","h_25540346_340.jpg":"340x227","h_25540346_220.jpg":"220x147","pp_25540346_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540346_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540346_640.jpg":"640x814","pp_25540346_480.jpg":"480x611","pp_25540346_340.jpg":"340x432","pp_25540346_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1208","hd_25540345_1920.jpg":"1920x1080","k_25540345_1280.jpg":"1280x1280","k_25540345_1024.jpg":"1024x1024","k_25540345_640.jpg":"640x640","k_25540345_480.jpg":"480x480","k_25540345_340.jpg":"340x340","k_25540345_220.jpg":"220x220","o_25540345_1280.jpg":"1280x805","o_25540345_1024.jpg":"1024x644","o_25540345_640.jpg":"640x402","o_25540345_480.jpg":"480x302","o_25540345_340.jpg":"340x213","o_25540345_220.jpg":"220x138","h_25540345_1280.jpg":"1280x854","h_25540345_1024.jpg":"1024x683","h_25540345_640.jpg":"640x427","h_25540345_480.jpg":"480x320","h_25540345_340.jpg":"340x227","h_25540345_220.jpg":"220x147","pp_25540345_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540345_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540345_640.jpg":"640x814","pp_25540345_480.jpg":"480x611","pp_25540345_340.jpg":"340x432","pp_25540345_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1206","hd_25540344_1920.jpg":"1920x1080","k_25540344_1280.jpg":"1280x1280","k_25540344_1024.jpg":"1024x1024","k_25540344_640.jpg":"640x640","k_25540344_480.jpg":"480x480","k_25540344_340.jpg":"340x340","k_25540344_220.jpg":"220x220","o_25540344_1280.jpg":"1280x804","o_25540344_1024.jpg":"1024x643","o_25540344_640.jpg":"640x402","o_25540344_480.jpg":"480x301","o_25540344_340.jpg":"340x213","o_25540344_220.jpg":"220x138","h_25540344_1280.jpg":"1280x854","h_25540344_1024.jpg":"1024x683","h_25540344_640.jpg":"640x427","h_25540344_480.jpg":"480x320","h_25540344_340.jpg":"340x227","h_25540344_220.jpg":"220x147","pp_25540344_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540344_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540344_640.jpg":"640x814","pp_25540344_480.jpg":"480x611","pp_25540344_340.jpg":"340x432","pp_25540344_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1252","hd_25540343_1920.jpg":"1920x1080","k_25540343_1280.jpg":"1280x1280","k_25540343_1024.jpg":"1024x1024","k_25540343_640.jpg":"640x640","k_25540343_480.jpg":"480x480","k_25540343_340.jpg":"340x340","k_25540343_220.jpg":"220x220","o_25540343_1280.jpg":"1280x834","o_25540343_1024.jpg":"1024x667","o_25540343_640.jpg":"640x417","o_25540343_480.jpg":"480x313","o_25540343_340.jpg":"340x221","o_25540343_220.jpg":"220x143","h_25540343_1280.jpg":"1280x854","h_25540343_1024.jpg":"1024x683","h_25540343_640.jpg":"640x427","h_25540343_480.jpg":"480x320","h_25540343_340.jpg":"340x227","h_25540343_220.jpg":"220x147","pp_25540343_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540343_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540343_640.jpg":"640x814","pp_25540343_480.jpg":"480x611","pp_25540343_340.jpg":"340x432","pp_25540343_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1373","hd_25540342_1920.jpg":"1920x1080","k_25540342_1280.jpg":"1280x1280","k_25540342_1024.jpg":"1024x1024","k_25540342_640.jpg":"640x640","k_25540342_480.jpg":"480x480","k_25540342_340.jpg":"340x340","k_25540342_220.jpg":"220x220","o_25540342_1280.jpg":"1280x915","o_25540342_1024.jpg":"1024x732","o_25540342_640.jpg":"640x457","o_25540342_480.jpg":"480x343","o_25540342_340.jpg":"340x243","o_25540342_220.jpg":"220x157","h_25540342_1280.jpg":"1280x854","h_25540342_1024.jpg":"1024x683","h_25540342_640.jpg":"640x427","h_25540342_480.jpg":"480x320","h_25540342_340.jpg":"340x227","h_25540342_220.jpg":"220x147","pp_25540342_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540342_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540342_640.jpg":"640x814","pp_25540342_480.jpg":"480x611","pp_25540342_340.jpg":"340x432","pp_25540342_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2044","hd_25540338_1920.jpg":"1920x1080","k_25540338_1280.jpg":"1280x1280","k_25540338_1024.jpg":"1024x1024","k_25540338_640.jpg":"640x640","k_25540338_480.jpg":"480x480","k_25540338_340.jpg":"340x340","k_25540338_220.jpg":"220x220","o_25540338_1280.jpg":"1280x1362","o_25540338_1024.jpg":"1024x1090","o_25540338_640.jpg":"640x681","o_25540338_480.jpg":"480x511","o_25540338_340.jpg":"340x361","o_25540338_220.jpg":"220x234","h_25540338_1280.jpg":"1280x854","h_25540338_1024.jpg":"1024x683","h_25540338_640.jpg":"640x427","h_25540338_480.jpg":"480x320","h_25540338_340.jpg":"340x227","h_25540338_220.jpg":"220x147","pp_25540338_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540338_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540338_640.jpg":"640x814","pp_25540338_480.jpg":"480x611","pp_25540338_340.jpg":"340x432","pp_25540338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1221","hd_25540337_1920.jpg":"1920x1080","k_25540337_1280.jpg":"1280x1280","k_25540337_1024.jpg":"1024x1024","k_25540337_640.jpg":"640x640","k_25540337_480.jpg":"480x480","k_25540337_340.jpg":"340x340","k_25540337_220.jpg":"220x220","o_25540337_1280.jpg":"1280x814","o_25540337_1024.jpg":"1024x651","o_25540337_640.jpg":"640x407","o_25540337_480.jpg":"480x305","o_25540337_340.jpg":"340x216","o_25540337_220.jpg":"220x139","h_25540337_1280.jpg":"1280x854","h_25540337_1024.jpg":"1024x683","h_25540337_640.jpg":"640x427","h_25540337_480.jpg":"480x320","h_25540337_340.jpg":"340x227","h_25540337_220.jpg":"220x147","pp_25540337_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540337_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540337_640.jpg":"640x814","pp_25540337_480.jpg":"480x611","pp_25540337_340.jpg":"340x432","pp_25540337_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1184","hd_25540331_1920.jpg":"1920x1080","k_25540331_1280.jpg":"1280x1280","k_25540331_1024.jpg":"1024x1024","k_25540331_640.jpg":"640x640","k_25540331_480.jpg":"480x480","k_25540331_340.jpg":"340x340","k_25540331_220.jpg":"220x220","o_25540331_1280.jpg":"1280x789","o_25540331_1024.jpg":"1024x631","o_25540331_640.jpg":"640x394","o_25540331_480.jpg":"480x296","o_25540331_340.jpg":"340x209","o_25540331_220.jpg":"220x135","h_25540331_1280.jpg":"1280x854","h_25540331_1024.jpg":"1024x683","h_25540331_640.jpg":"640x427","h_25540331_480.jpg":"480x320","h_25540331_340.jpg":"340x227","h_25540331_220.jpg":"220x147","pp_25540331_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540331_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540331_640.jpg":"640x814","pp_25540331_480.jpg":"480x611","pp_25540331_340.jpg":"340x432","pp_25540331_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1403","hd_25540330_1920.jpg":"1920x1080","k_25540330_1280.jpg":"1280x1280","k_25540330_1024.jpg":"1024x1024","k_25540330_640.jpg":"640x640","k_25540330_480.jpg":"480x480","k_25540330_340.jpg":"340x340","k_25540330_220.jpg":"220x220","o_25540330_1280.jpg":"1280x935","o_25540330_1024.jpg":"1024x748","o_25540330_640.jpg":"640x467","o_25540330_480.jpg":"480x350","o_25540330_340.jpg":"340x248","o_25540330_220.jpg":"220x160","h_25540330_1280.jpg":"1280x854","h_25540330_1024.jpg":"1024x683","h_25540330_640.jpg":"640x427","h_25540330_480.jpg":"480x320","h_25540330_340.jpg":"340x227","h_25540330_220.jpg":"220x147","pp_25540330_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540330_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540330_640.jpg":"640x814","pp_25540330_480.jpg":"480x611","pp_25540330_340.jpg":"340x432","pp_25540330_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1339","hd_25540327_1920.jpg":"1920x1080","k_25540327_1280.jpg":"1280x1280","k_25540327_1024.jpg":"1024x1024","k_25540327_640.jpg":"640x640","k_25540327_480.jpg":"480x480","k_25540327_340.jpg":"340x340","k_25540327_220.jpg":"220x220","o_25540327_1280.jpg":"1280x892","o_25540327_1024.jpg":"1024x714","o_25540327_640.jpg":"640x446","o_25540327_480.jpg":"480x334","o_25540327_340.jpg":"340x237","o_25540327_220.jpg":"220x153","h_25540327_1280.jpg":"1280x854","h_25540327_1024.jpg":"1024x683","h_25540327_640.jpg":"640x427","h_25540327_480.jpg":"480x320","h_25540327_340.jpg":"340x227","h_25540327_220.jpg":"220x147","pp_25540327_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540327_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540327_640.jpg":"640x814","pp_25540327_480.jpg":"480x611","pp_25540327_340.jpg":"340x432","pp_25540327_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2821","hd_25540321_1920.jpg":"1920x1080","k_25540321_1280.jpg":"1280x1280","k_25540321_1024.jpg":"1024x1024","k_25540321_640.jpg":"640x640","k_25540321_480.jpg":"480x480","k_25540321_340.jpg":"340x340","k_25540321_220.jpg":"220x220","o_25540321_1280.jpg":"1280x1880","o_25540321_1024.jpg":"1024x1504","o_25540321_640.jpg":"640x940","o_25540321_480.jpg":"480x705","o_25540321_340.jpg":"340x499","o_25540321_220.jpg":"220x323","h_25540321_1280.jpg":"1280x854","h_25540321_1024.jpg":"1024x683","h_25540321_640.jpg":"640x427","h_25540321_480.jpg":"480x320","h_25540321_340.jpg":"340x227","h_25540321_220.jpg":"220x147","pp_25540321_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540321_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540321_640.jpg":"640x814","pp_25540321_480.jpg":"480x611","pp_25540321_340.jpg":"340x432","pp_25540321_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2784","hd_25540329_1920.jpg":"1920x1080","k_25540329_1280.jpg":"1280x1280","k_25540329_1024.jpg":"1024x1024","k_25540329_640.jpg":"640x640","k_25540329_480.jpg":"480x480","k_25540329_340.jpg":"340x340","k_25540329_220.jpg":"220x220","o_25540329_1280.jpg":"1280x1856","o_25540329_1024.jpg":"1024x1484","o_25540329_640.jpg":"640x928","o_25540329_480.jpg":"480x696","o_25540329_340.jpg":"340x493","o_25540329_220.jpg":"220x319","h_25540329_1280.jpg":"1280x854","h_25540329_1024.jpg":"1024x683","h_25540329_640.jpg":"640x427","h_25540329_480.jpg":"480x320","h_25540329_340.jpg":"340x227","h_25540329_220.jpg":"220x147","pp_25540329_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540329_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540329_640.jpg":"640x814","pp_25540329_480.jpg":"480x611","pp_25540329_340.jpg":"340x432","pp_25540329_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1738","hd_25540328_1920.jpg":"1920x1080","k_25540328_1280.jpg":"1280x1280","k_25540328_1024.jpg":"1024x1024","k_25540328_640.jpg":"640x640","k_25540328_480.jpg":"480x480","k_25540328_340.jpg":"340x340","k_25540328_220.jpg":"220x220","o_25540328_1280.jpg":"1280x1158","o_25540328_1024.jpg":"1024x926","o_25540328_640.jpg":"640x579","o_25540328_480.jpg":"480x434","o_25540328_340.jpg":"340x307","o_25540328_220.jpg":"220x199","h_25540328_1280.jpg":"1280x854","h_25540328_1024.jpg":"1024x683","h_25540328_640.jpg":"640x427","h_25540328_480.jpg":"480x320","h_25540328_340.jpg":"340x227","h_25540328_220.jpg":"220x147","pp_25540328_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540328_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540328_640.jpg":"640x814","pp_25540328_480.jpg":"480x611","pp_25540328_340.jpg":"340x432","pp_25540328_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1778","hd_25540324_1920.jpg":"1920x1080","k_25540324_1280.jpg":"1280x1280","k_25540324_1024.jpg":"1024x1024","k_25540324_640.jpg":"640x640","k_25540324_480.jpg":"480x480","k_25540324_340.jpg":"340x340","k_25540324_220.jpg":"220x220","o_25540324_1280.jpg":"1280x1185","o_25540324_1024.jpg":"1024x948","o_25540324_640.jpg":"640x592","o_25540324_480.jpg":"480x444","o_25540324_340.jpg":"340x314","o_25540324_220.jpg":"220x203","h_25540324_1280.jpg":"1280x854","h_25540324_1024.jpg":"1024x683","h_25540324_640.jpg":"640x427","h_25540324_480.jpg":"480x320","h_25540324_340.jpg":"340x227","h_25540324_220.jpg":"220x147","pp_25540324_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540324_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540324_640.jpg":"640x814","pp_25540324_480.jpg":"480x611","pp_25540324_340.jpg":"340x432","pp_25540324_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25540334_1920.jpg":"1920x1080","k_25540334_1280.jpg":"1280x1280","k_25540334_1024.jpg":"1024x1024","k_25540334_640.jpg":"640x640","k_25540334_480.jpg":"480x480","k_25540334_340.jpg":"340x340","k_25540334_220.jpg":"220x220","o_25540334_1280.jpg":"1280x854","o_25540334_1024.jpg":"1024x683","o_25540334_640.jpg":"640x427","o_25540334_480.jpg":"480x320","o_25540334_340.jpg":"340x227","o_25540334_220.jpg":"220x146","h_25540334_1280.jpg":"1280x854","h_25540334_1024.jpg":"1024x683","h_25540334_640.jpg":"640x427","h_25540334_480.jpg":"480x320","h_25540334_340.jpg":"340x227","h_25540334_220.jpg":"220x147","pp_25540334_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540334_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540334_640.jpg":"640x814","pp_25540334_480.jpg":"480x611","pp_25540334_340.jpg":"340x432","pp_25540334_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1428","hd_25540309_1920.jpg":"1920x1080","k_25540309_1280.jpg":"1280x1280","k_25540309_1024.jpg":"1024x1024","k_25540309_640.jpg":"640x640","k_25540309_480.jpg":"480x480","k_25540309_340.jpg":"340x340","k_25540309_220.jpg":"220x220","o_25540309_1280.jpg":"1280x952","o_25540309_1024.jpg":"1024x761","o_25540309_640.jpg":"640x476","o_25540309_480.jpg":"480x357","o_25540309_340.jpg":"340x252","o_25540309_220.jpg":"220x163","h_25540309_1280.jpg":"1280x854","h_25540309_1024.jpg":"1024x683","h_25540309_640.jpg":"640x427","h_25540309_480.jpg":"480x320","h_25540309_340.jpg":"340x227","h_25540309_220.jpg":"220x147","pp_25540309_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540309_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540309_640.jpg":"640x814","pp_25540309_480.jpg":"480x611","pp_25540309_340.jpg":"340x432","pp_25540309_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1062","hd_25540304_1920.jpg":"1920x1080","k_25540304_1280.jpg":"1280x1280","k_25540304_1024.jpg":"1024x1024","k_25540304_640.jpg":"640x640","k_25540304_480.jpg":"480x480","k_25540304_340.jpg":"340x340","k_25540304_220.jpg":"220x220","o_25540304_1280.jpg":"1280x708","o_25540304_1024.jpg":"1024x566","o_25540304_640.jpg":"640x354","o_25540304_480.jpg":"480x265","o_25540304_340.jpg":"340x188","o_25540304_220.jpg":"220x121","h_25540304_1280.jpg":"1280x854","h_25540304_1024.jpg":"1024x683","h_25540304_640.jpg":"640x427","h_25540304_480.jpg":"480x320","h_25540304_340.jpg":"340x227","h_25540304_220.jpg":"220x147","pp_25540304_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540304_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540304_640.jpg":"640x814","pp_25540304_480.jpg":"480x611","pp_25540304_340.jpg":"340x432","pp_25540304_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1288","hd_25540297_1920.jpg":"1920x1080","k_25540297_1280.jpg":"1280x1280","k_25540297_1024.jpg":"1024x1024","k_25540297_640.jpg":"640x640","k_25540297_480.jpg":"480x480","k_25540297_340.jpg":"340x340","k_25540297_220.jpg":"220x220","o_25540297_1280.jpg":"1280x858","o_25540297_1024.jpg":"1024x686","o_25540297_640.jpg":"640x429","o_25540297_480.jpg":"480x322","o_25540297_340.jpg":"340x228","o_25540297_220.jpg":"220x147","h_25540297_1280.jpg":"1280x854","h_25540297_1024.jpg":"1024x683","h_25540297_640.jpg":"640x427","h_25540297_480.jpg":"480x320","h_25540297_340.jpg":"340x227","h_25540297_220.jpg":"220x147","pp_25540297_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540297_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540297_640.jpg":"640x814","pp_25540297_480.jpg":"480x611","pp_25540297_340.jpg":"340x432","pp_25540297_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1559","hd_25540301_1920.jpg":"1920x1080","k_25540301_1280.jpg":"1280x1280","k_25540301_1024.jpg":"1024x1024","k_25540301_640.jpg":"640x640","k_25540301_480.jpg":"480x480","k_25540301_340.jpg":"340x340","k_25540301_220.jpg":"220x220","o_25540301_1280.jpg":"1280x1039","o_25540301_1024.jpg":"1024x831","o_25540301_640.jpg":"640x519","o_25540301_480.jpg":"480x389","o_25540301_340.jpg":"340x276","o_25540301_220.jpg":"220x178","h_25540301_1280.jpg":"1280x854","h_25540301_1024.jpg":"1024x683","h_25540301_640.jpg":"640x427","h_25540301_480.jpg":"480x320","h_25540301_340.jpg":"340x227","h_25540301_220.jpg":"220x147","pp_25540301_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540301_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540301_640.jpg":"640x814","pp_25540301_480.jpg":"480x611","pp_25540301_340.jpg":"340x432","pp_25540301_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1218","hd_25540313_1920.jpg":"1920x1080","k_25540313_1280.jpg":"1280x1280","k_25540313_1024.jpg":"1024x1024","k_25540313_640.jpg":"640x640","k_25540313_480.jpg":"480x480","k_25540313_340.jpg":"340x340","k_25540313_220.jpg":"220x220","o_25540313_1280.jpg":"1280x812","o_25540313_1024.jpg":"1024x649","o_25540313_640.jpg":"640x406","o_25540313_480.jpg":"480x304","o_25540313_340.jpg":"340x215","o_25540313_220.jpg":"220x139","h_25540313_1280.jpg":"1280x854","h_25540313_1024.jpg":"1024x683","h_25540313_640.jpg":"640x427","h_25540313_480.jpg":"480x320","h_25540313_340.jpg":"340x227","h_25540313_220.jpg":"220x147","pp_25540313_1280.jpg":"1280x1628","pp_25540313_1024.jpg":"1024x1303","pp_25540313_640.jpg":"640x814","pp_25540313_480.jpg":"480x611","pp_25540313_340.jpg":"340x432","pp_25540313_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38535325 Threads: 3 Questions: 7107244161 Slow queries: 3303353 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608591696 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/u-njegovim-oldtajmerima-vozila-se-kolinda-arapski-filmasi-rus-je-htio-otkupiti-sve-automobile-ali-nema-tih-para-1321698 [printLink] => /dalmacija/obala/u-njegovim-oldtajmerima-vozila-se-kolinda-arapski-filmasi-rus-je-htio-otkupiti-sve-automobile-ali-nema-tih-para-1321698?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 729187 [name] => Jakiša Vranješ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-08 13:58:52 [main_article_id] => 0 [alias] => jakisa-vranjes [link] => /tag/jakisa-vranjes ) [1] => stdClass Object ( [id] => 454699 [name] => oldtimeri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oldtimeri [link] => /tag/oldtimeri ) [2] => stdClass Object ( [id] => 454775 [name] => Kaštela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kastela [link] => /tag/kastela ) [3] => stdClass Object ( [id] => 679266 [name] => Kolinda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kolinda [link] => /tag/kolinda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BLAGO U KAŠTELIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U njegovim oldtajmerima vozila se Kolinda, arapski filmaši: ‘Rus je htio otkupiti sve automobile, ali nema tih para!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-11-47-24-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540307.jpg [galleryCount] => 43 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić /Cropix [mainImageDesc] =>

BMW Isetta - četiri kotača, četiri brzine i ide do 100 kilometara na sat
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540307.jpg [title] =>

BMW Isetta - četiri kotača, četiri brzine i ide do 100 kilometara na sat
 

Joško Šupić /Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540355.jpg [title] =>

Fiat Campagnola
 

Joško Šupić /Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540343.jpg [title] =>

Detalj Mercedesa 220 S
 

Joško Šupić /Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540345.jpg [title] =>

Mercedes 230 SL - sve je cakum-pakum
 

Joško Šupić /Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540410.jpg [title] =>

Koliko je nagrada i priznanja Jakiša dobio, broja im se ne zna
 

Joško Šupić /Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540409.jpg [title] =>

I naš novinar ‘bacio‘ je detaljan pregled
 

Joško Šupić /Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540407.jpg [title] =>

Nagrade i priznanja najbolje govore o Jakišinim trudima
 

Joško Šupić /Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540371.jpg [title] =>

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540370.jpg [title] =>

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540365.jpg [title] =>

Još jedan vremešni ljepotan

Joško Šupić /Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540366.jpg [title] =>

Mercedes 220 S - zavirimo i u ‘gepek‘
 

Joško Šupić /Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540367.jpg [title] =>

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540368.jpg [title] =>

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540369.jpg [title] =>


 

Joško Šupić /Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540364.jpg [title] => Joško Šupić /Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540363.jpg [title] =>

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540362.jpg [title] =>

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540361.jpg [title] =>

Fiat Campagnola - unutrašnjost
 

Joško Šupić /Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540359.jpg [title] =>

Fiat Campagnola - unutrašnjost
 

Joško Šupić /Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540357.jpg [title] =>

Fiat Campagnola
 

Joško Šupić /Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540355.jpg [title] =>

Fiat Campagnola
 

Joško Šupić /Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540353.jpg [title] =>

Mercedes 190
 

Joško Šupić /Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540348.jpg [title] =>

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540346.jpg [title] =>

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540345.jpg [title] =>

Mercedes 230 SL
 

Joško Šupić /Cropix ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540344.jpg [title] =>

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540343.jpg [title] =>

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540342.jpg [title] =>

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540338.jpg [title] =>

Mercedes 190
 

Joško Šupić /Cropix ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540337.jpg [title] =>


 

Joško Šupić /Cropix ) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540331.jpg [title] =>

Volkswagen Karmann Ghia
 

Joško Šupić /Cropix ) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540330.jpg [title] =>

Volkswagen Karmann Ghia
 

Joško Šupić /Cropix ) [32] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540327.jpg [title] =>

Nađe se tu i pokoji motocikl
 

Joško Šupić /Cropix ) [33] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540321.jpg [title] =>

Jakiša Vranješ: ‘Automobile ne preprodajem, ostavit ću ih unucima‘
 

Joško Šupić /Cropix ) [34] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540329.jpg [title] =>

Dio akreditacija s brojnih susreta oldtajmera
 

Joško Šupić /Cropix ) [35] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540328.jpg [title] =>

Razvodne kape
 

Joško Šupić /Cropix ) [36] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540324.jpg [title] =>


 

Joško Šupić /Cropix ) [37] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540334.jpg [title] =>

Opel Kapitan
 

Joško Šupić /Cropix ) [38] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540309.jpg [title] =>

BMW Isetta
 

Joško Šupić /Cropix ) [39] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540304.jpg [title] =>

Mercedes 230 SL
 

Joško Šupić /Cropix ) [40] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540297.jpg [title] =>

Mercedes 230 SL
 

Joško Šupić /Cropix ) [41] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540301.jpg [title] =>

Opel Kapitan
 

Joško Šupić /Cropix ) [42] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/31/25540313.jpg [title] =>

Volkswagen Karmann Ghia
 

Joško Šupić /Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Već s brze ceste koja vodi od Solina prema Kaštelima teško da možete ne primijetiti veliki autoservis i mnoštvo automobila, što novih što starih, kako "uživaju" na suncu. Nije to neka obična automobilska radionica, zapravo sve je samo ne obična. Zaintrigirala nas je, odlučili smo je obići i iz prve smo se ruke uvjerili da se tamo krije sva raskoš automobila kakva se baš ne viđa svaki dan.

Većina automobila su oldtajmeri, o kojima se njihov ponosni vlasnik Jakiša Vranješ brine kao da su mu rođena djeca. Čovjek je, malo je kazati, punokrvni zaljubljenik u raritetna vozila, o kojima i govori u maniri pravog zanesenjaka. Kad je on počeo, priča je i nas ponijela...

---

---

---

image

Jakiša Vranješ: ‘Automobile ne preprodajem, ostavit ću ih unucima‘
 

Joško Šupić /Cropix
---

---

image

Nagrade i priznanja najbolje govore o Jakišinim trudima
 

Joško Šupić /Cropix
---

U maniri pravog domaćina ponosno nam pokazuje dio svoje kolekcije. Neki su dovezeni na servis, ali većina su njegovi osobni automobili. Već na ulazu vidimo Porsche iz 70-ih i stari Mercedes za koji bismo "odokativno" rekli da je star barem pola stoljeća. Već smo impresionirani, a zapravo još ništa nismo ni vidjeli. Nasmijani Jakiša govori nam kako se najbolji primjerci ipak čuvaju u garaži.

Jakiša ima 58 godina, rođen je u Vrgorcu i ima toliko automobila da smo odmah htjeli doznati je li vlasnik najvećeg broja oldtajmera u Hrvatskoj.

Drvo, krom, mesing...

– Ne vjerujem, možda i jesam. Mislim da imam najveći broj registriranih oldtajmera. Imam ih više od 30, registriranih 12.

Oldtajmeri su svi automobili stariji od 30 godina, ali za Jakišu, koji kupuje i obnavlja oldtajmere, postoji poseban set pravila.

– Mora imati kromirane branike, plemenite materijale, drvo, krom, mesing i leptir-stakla. Obilježja automobila iz 50-ih su leptir-stakla, kao kod mojeg Opel Kapitäna iz 1953. godine, koji ima takva stakla i na prednjim i stražnjim vratima. Ovaj Mercedes 220 S nema leptir-stakla straga i duži je. Takvi su automobili znali biti i do 10 centimetara duži. To je velika razlika.

Teško nam je pratiti ga, koliko čovjek zna i s koliko strasti govori o svojim ljubimcima. Vranjiša onda spušta u malo nižu brzinu i natenane nam objašnjava čime se odlikuju njegovi vremešni ljepotani. Ide od jednoga do drugoga i govori nam... Privukao nas je automobil koji izgleda poput furgona iz "Mućki".

–To je BMW Isseta i ona je spasila tu tvrtku – ističe Vranješ:

---

image

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix
---

---

image

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix
---

– Automobil je iz 1955. ili 1956. godine. Do tada je BMW proizvodio skupe automobile, koji nisu bili za opću upotrebu, i motocikle. Smislio ga je Talijan koji proizvodi hladnjake i vrata se otvaraju od naprijed pa izgleda kao da otvarate hladnjak. Tvrtka se zvala Iso Rivolta i zato se automobil zove Isseta. Ima četiri kotača, četiri brzine i ide do 100 kilometara na sat – spremno će ovaj znalac.

Nakon toga Jakiša nam je pokazao svoj Mercedes 220 S iz 1952. godine. U vrijeme kad je on bio mlad, taj automobil niste željeli vidjeti jer su ga vozili "vojna lica" i "oni iz Ozne".

– Ovo je bila moja mladenačka želja. Ja sam imao 190 dizel, koji smo zvali "pontoni". Vojska je prodavala ovaj auto, bio je na otpadu pokraj dvorane na Gripama. Ja sam odustao, automobil je promijenio dvije-tri ruke i poslije sam ga ipak otkupio.

– Za dva janjca?

---

image

Fiat Campagnola
 

Joško Šupić /Cropix
---

– Ma to je šala. Ja sam znao da ga vlasnik neće moći rekonstruirati. Ja sve radim sam. Imam pomoć limara, a povremeno i tapetara Mira Gusića, koji je uvijek tu. Izolacija, platno za krov, sve pomaže. Na ovom je automobilu sve napravljeno ručno i godinu dana sam radio na njemu. Evo, recimo, ovaj Volkswagen Karmann Ghia, i na njemu sam sve radio sam – govori nam Jakiša.

Obnovljeni do neprepoznatljivosti

– Iza ovog automobila krije se zanimljiva priča jer je dar od rođaka – kreće naš sugovornik. Bome, svaka čast kad imate takvu rodbinu, mislimo...

– Karmann Ghia stigao je iz Novog Zelanda, to mi je isto poklonio rođak. Zamislite vi to da vam netko pronađe automobil i kaže: "Samo ga moraš dovesti." Naravno, sve sam odmah napravio. Pomoć rođaka dobro je došla, ne samo u pronalasku oldtajmera, nego i u uštedi troškova jer je ovo skup hobi – govori nam Jakiša.

– Jedan žmigavac zna biti i po tisuću eura. Dvije lajsne za automobil platio sam 680 eura u Njemačkoj. Mercedes prati trendove, ali sve je preskupo. Četiri gume za BMW platio sam 2000 eura.

– Kakav BMW?

– BMW 502 iz 1958. koji je kupljen u Njemačkoj, i to naslijepo. Nadam se da će uskoro biti gotov – kao iz topa će.

Pokazuje nam fotografije BMW-a. Svaki automobil obnovljen je do neprepoznatljivosti, od neupotrebljivog do potpuno voznog stanja. I u svakome automobilu nalaze se albumi s fotografijama kako je izgledao proces transformacije. Kao uspomena na lijepe dane, jer Jakiša sve ovo radi iz ljubavi.

---

image

Opel Kapitan
 

Joško Šupić /Cropix
---

– Automobile ne preprodajem, nego ih ostavljam svojim unucima. Imam ih sedam. Sinovi Joško i Vladimir vode automehaničarsku radionicu i ne mogu se baviti oldtajmerima, iako ih vole. Imaju oni drugog posla oko automobila, djeca moraju stati na noge. Ali stariji unuk od 15 godina uzeo je VW Golf 2 (Golf "duju") kao vlastiti projekt i radi na njemu. Želi biti automehaničar i to me čini ponosnim – objašnjava nam Jakiša.

Za obnavljanje oldtajmera kaže da je to dugotrajna i skupa procedura. U biti, to je veliki "tramak", ali upravo je taj "tramak" ono što ovom strastvenom vozaču puni baterije.

– Bez strpljenja, ljubavi, znanja i novca nećete uspjeti. Recimo, ovaj Mercedes 220 S ležao je odjavljen 40 godina. Sve je zahrđalo na njemu. Zamislite što je sve trebalo napraviti, naći dijelove... Moj je posao kao vaš novinarski. Kada vas nešto zanima, onda vi i istražite, jel tako?

Svaki komad za kromiranje, dekromiranje, poliranje, nosim preko granice, u Konjic u Bosni i Hercegovini. Jednom nas je carinik zaustavio i meni je pukao film... Rekao samu mu: "Ma, nosi sve! Pa ne nosim drogu!" – zorno nam dočarava trenutke kad u procesu ne ide sve kao podmazano.

Pitamo ga što on od bogatog voznog parka vozi i kada koji automobil dođe na red, ima li kakav raspored. Od svih oldtajmera, Jakiša ima svoj automobil za kavu: a to je "fićo" koji mu je poklonio rođak. Vozi se onaj koji je prvi u garaži i onda se napravi "rošada"; automobili se zarotiraju i prvi postaje zadnji.

– Šalu na stranu, ne vozim ove automobile, onako svakodnevno. I oni su dovoljno brzi da plaćam kazne. Pogotovo kad su novi automobili, odmah ih plaćam. Nisam od onih koji voli prebrzu vožnju, ali ne volim ni presporu. Svatko ima svoju bolest, ovo je moja.

---

image

Mercedes 230 SL
 

Joško Šupić /Cropix
---

Nastavljamo s unikatima. Jakiša još ima, kako nam govori, i "fiću" s kontravratima, "bubu" cabrio, "Kübelwagen", Golf "jedinicu" cabrio... I tako ih redom nabraja. Toliko ih ima da ne stanu svi u jednu garažu u Kaštel Kambelovcu, još ih nekoliko ima u drugoj garaži.

‘Rus je htio otkupiti sve‘

Koji je onda najskuplji primjerak i je li ikad došao u "napast" da ga proda?

– Ovaj sivi cabrio, Mercedes Pagoda, mislim da je najvrjedniji. Svaki se detalj gleda. Kad sam ga obnovio, dobio sam ponudu od 130 tisuća eura.

– I niste ga prodali?

– Ma ne. Bio mi je jedan Rus i htio je sve otkupiti. Što sam ga više odbijao, to je on više nudio. Ali rekao sam da nije stvar u novcu. Ovaj automobil imao je jedino tenisač Pilić. Tablice su mu bile ST 111 II, tako da izgledaju kao pet jedinica. Još se sjećam kao momak kad je to imao. One automobile koje sam ja napravio, pronašao dijelove, vraćao ih kući, to se ne prodaje.

Koji je najstariji od njih?

---

image

Još jedan vremešni ljepotan

Joško Šupić /Cropix
---

– Najstariji je Fiat Topolino A iz 1937. godine. Prije nekoliko godina u Padovi sam dijelove platio 2100 eura, pun kufer dijelova.

Osim automobila, na zidovima i policama vidimo i na stotine zahvalnica, pohvalnica, medalja i trofeja...

– Pogledajte akreditacije, nema gdje nisam bio. Idem na susrete u Crnoj Gori, Albaniji, Sloveniji, u Hercegovinu, Banju Luku, Zagreb, prošao sam cijeli prostor bivše države, Italiju i Njemačku, i sve to kako bih vido što ljudi rade i koje sve automobile posjeduju.

Kod nas to još nije toliko rašireno, ali u svijetu je popularnost oldtajmera jako velika i nema primjerka ili dijelova koji se ne može pronaći. Koji je gušt, da samo znate, doći na Stradun ovim automobilom i popiti kavu pored oldtajmera – oduševljeno nam prepričava.

Dok razgovaramo o modelu Mercedes 220 S s posebnim žmigavcima, Jakiša nam govori i koje su se sve slavne i poznate osobe vozile u njegovim oldtajmerima.

---

image

Mercedes 230 SL - sve je cakum-pakum
 

Joško Šupić /Cropix
---

---

image

Detalj Mercedesa 220 S
 

Joško Šupić /Cropix
---

---

image

Volkswagen Karmann Ghia
 

Joško Šupić /Cropix
---

– U ovome se vozila Kolinda kad smo bili u Imotskom na oldtajmer susretu. Svidjelo joj se. Automobile su mi koristili i filmaši, i to za snimanje arapskih filmova. Spotove u mojim automobilima snimali su Zorica Andrijašević, Vetma, Zorica Kondža...

Voli i stare motocikle

Osim automobila, ima i nekoliko motocikala. Nekima od njih ni ne zna ime, ali ispričao nam je zanimljivu priču o jednom od njih koji je, kako nam veli, pokazatelj duha vremena u desetljećima proizvodnje i korištenja.

– Zove se Zündapp Bella. Iz 1952. je. Ima dva sica. U 70-ima je bila sramota da cura sjedi kao na današnjim motorima. Cure su sjedile sa strane. Imaju stope za obje noge koje se mogu spustiti do 30 centimetara. Bila je i mrežalica ispred, moglo se i po 20 kilograma spize staviti nakon tržnice.

Zanimalo nas je planira li uskoro s kojim od svojih mnogobrojnih "junaka" uskoro na kakav put...

– Osmog i devetog rujna idem u Fojnicu kod prijatelja Krepe Stanića. Tamo idem više od 10 godina. Ne znam kojim ću automobilom otići.

---

image

Volkswagen Karmann Ghia
 

Joško Šupić /Cropix
---

– Novim BMW-om?

– BMW tek dogodine, neće još biti gotov.

---

image

Nađe se tu i pokoji motocikl
 

Joško Šupić /Cropix
---

Naše druženje završili smo uz smijeh. Kaže nam kako bi o oldtajmerima mogao pričati "do sutra".

– O svakom automobilu mogle bi se napisati jedne novine. Dva, tri ili pet sati je premalo – kaže nam.

Mi smo uspjeli napisati članak, iako smo predstavili samo dio njegove bogate riznice.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix Joško Šupić /Cropix
Joško Šupić /Cropix

BMW Isetta - četiri kotača, četiri brzine i ide do 100 kilometara na sat
 

Joško Šupić /Cropix

Fiat Campagnola
 

Joško Šupić /Cropix

Detalj Mercedesa 220 S
 

Joško Šupić /Cropix

Mercedes 230 SL - sve je cakum-pakum
 

Joško Šupić /Cropix

Koliko je nagrada i priznanja Jakiša dobio, broja im se ne zna
 

Joško Šupić /Cropix

I naš novinar ‘bacio‘ je detaljan pregled
 

Joško Šupić /Cropix

Nagrade i priznanja najbolje govore o Jakišinim trudima
 

Joško Šupić /Cropix

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix

Još jedan vremešni ljepotan

Joško Šupić /Cropix

Mercedes 220 S - zavirimo i u ‘gepek‘
 

Joško Šupić /Cropix

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix

Fiat Campagnola - unutrašnjost
 

Joško Šupić /Cropix

Fiat Campagnola - unutrašnjost
 

Joško Šupić /Cropix

Fiat Campagnola
 

Joško Šupić /Cropix

Fiat Campagnola
 

Joško Šupić /Cropix

Mercedes 190
 

Joško Šupić /Cropix

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix

Mercedes 230 SL
 

Joško Šupić /Cropix

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix

Mercedes 220 S
 

Joško Šupić /Cropix

Mercedes 190
 

Joško Šupić /Cropix

Volkswagen Karmann Ghia
 

Joško Šupić /Cropix

Volkswagen Karmann Ghia
 

Joško Šupić /Cropix

Nađe se tu i pokoji motocikl
 

Joško Šupić /Cropix

Jakiša Vranješ: ‘Automobile ne preprodajem, ostavit ću ih unucima‘
 

Joško Šupić /Cropix

Dio akreditacija s brojnih susreta oldtajmera
 

Joško Šupić /Cropix

Razvodne kape
 

Joško Šupić /Cropix

Opel Kapitan
 

Joško Šupić /Cropix

BMW Isetta
 

Joško Šupić /Cropix

Mercedes 230 SL
 

Joško Šupić /Cropix

Mercedes 230 SL
 

Joško Šupić /Cropix

Opel Kapitan
 

Joško Šupić /Cropix

Volkswagen Karmann Ghia
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/u-njegovim-oldtajmerima-vozila-se-kolinda-arapski-filmasi-rus-je-htio-otkupiti-sve-automobile-ali-nema-tih-para-1321698 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=daf407f52c2723fcd92b0cdfe3e546a0abadbb58 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+njegovim+oldtajmerima+vozila+se+Kolinda%2C+arapski+filma%C5%A1i%3A+%E2%80%98Rus+je+htio+otkupiti+sve+automobile%2C+ali+nema+tih+para%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fu-njegovim-oldtajmerima-vozila-se-kolinda-arapski-filmasi-rus-je-htio-otkupiti-sve-automobile-ali-nema-tih-para-1321698 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fu-njegovim-oldtajmerima-vozila-se-kolinda-arapski-filmasi-rus-je-htio-otkupiti-sve-automobile-ali-nema-tih-para-1321698 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BLAGO U KAŠTELIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaBLAGO U KAŠTELIMA

U njegovim oldtajmerima vozila se Kolinda, arapski filmaši: ‘Rus je htio otkupiti sve automobile, ali nema tih para!‘

Piše Božidar Lončar
10. rujna 2023. - 14:57

Već s brze ceste koja vodi od Solina prema Kaštelima teško da možete ne primijetiti veliki autoservis i mnoštvo automobila, što novih što starih, kako "uživaju" na suncu. Nije to neka obična automobilska radionica, zapravo sve je samo ne obična. Zaintrigirala nas je, odlučili smo je obići i iz prve smo se ruke uvjerili da se tamo krije sva raskoš automobila kakva se baš ne viđa svaki dan.

Većina automobila su oldtajmeri, o kojima se njihov ponosni vlasnik Jakiša Vranješ brine kao da su mu rođena djeca. Čovjek je, malo je kazati, punokrvni zaljubljenik u raritetna vozila, o kojima i govori u maniri pravog zanesenjaka. Kad je on počeo, priča je i nas ponijela...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 13:47