StoryEditorOCM
ObalaNAKON 17 GODINA

U Makarskoj se u subotu održava akcija ‘Lijek je u nama‘: ‘Dođite i spasite nečije dijete, majku, oca ili ženu!‘

Piše Dada Batinić
5. travnja 2024. - 20:13

U subotu, 6. travnja, od 10 do 14 sati na Trgu 156. brigade u Makarskoj, pored hotela "Biokovo", nakon 17 godina će se ponovo održati akcija uzimanja uzoraka darivatelja matičnih stanica za upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Sudjelovati mogu korisnici hrvatskog zdravstvenog osiguranja, dobrog zdravlja u dobi od 18 do 40 godina. Osoba koja daje uzorak ne mora biti natašte, a poželjno je uzeti više vode.

Uzorak od 7 ml krvi za tipizaciju uzima se na isti način na koji se daje krv za određivanje krvne slike. Organizatori projekta "Lijek je u nama" su Crveni križ Makarska i Zaklada Ana Rukavina.

- Dođite i spasite nečije dijete, majku, oca ili ženu! - poručuju organizatori.

- Uzorak ide na HLA tipizaciju, odnosno utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti.

Ako pristanete idete na jedan od dva postupka (Vi UVIJEK birate), a ta dva postupka su:

- Darivanje krvotvornih matičnih stanica koštane srži: koštana srž se uzima iz kostiju zdjelice. Uzimanje koštane srži radi se u općoj anesteziji u operacijskoj dvorani. Potrebno je biti u bolnici tri dana.

- Darivanje perifernih matičnih stanica postupkom leukafereze: leukafereza je postupak odvajanja perifernih matičnih stanica iz cirkulacije darivatelja. Aparat za leukaferezu sličan je dijalizatoru. Krv darivatelja iz jedne ruke ulazi u aparat, centrifugira se i odvajaju se matične stanice, dok se ostali dio krvi kroz drugu ruku vraća u cirkulaciju darivatelja.

Oba postupka su sigurna za darivatelja, ovisi o Vama koji ćete postupak odabrati. Bitno je da se darivanjem matičnih stanica na bilo koji od dva navedena načina daruje šansa za život oboljelima, a to je ono najvrijednije što možete dati - pojasnili su organizatori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:05