StoryEditorOCM
Obalapirati s resnika

Taksist ih s aerodroma doveo na krivu adresu nadomak Splita i ostavio po najvećoj žegi, a tek koliko im je naplatio...

Piše Vinko Paić
12. srpnja 2023. - 17:05

Glavni dio turističke sezone u punom je zamahu, a u javnosti se posljednjih dana neprestano čuje da je Hrvatska ove godine preskupa destinacija, u što smo se mi domaći već uvjerili, no sad je eto došao i red na strance.

Splitom se nedavno proširila priča o taksistu koji je jednom od američkih mornara naplatio vožnju od trajektne luke do Trogira čak 900 eura. Da, da, dobro ste pročitali! Nevjerojatnih 900 eura! Skoro pa nečiju plaću.

Nije za zanemariti ni ‘uspjeh‘ njegovog kolege koji je vožnju od luke do Malla naplatio oko 217 eura. Prava sramota za grad. Pitamo se ima li kraja gramzivosti splitskih taksista, ‘pirata s Resnika‘ kako ih je nedavno nazvao profesor Paško Burnać s Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Najnoviji primjer kojem je svjedočio potpisnik ovih redaka dogodio se tijekom jučerašnjeg poslijepodneva. Oko 15 sati je, vani žega, vlada toplinski udar kojeg su meteorolozi najavljivali danima prije. Odjednom pred prozorom čujem komešanje i ‘zvrndanje‘ kofera na kotačiće. Ugledam mladi bračni par s djecom. Pomislim susjedima su stigli gosti...

image

Taksist je, umjesto u ulicu Nikole Pavića u Strožancu, obitelj iz Norveške dovezao u ulicu Nikole Tavelića.

Tom Dubravec/Cropix

Međutim i nakon desetak minuta su tu, pa izađem i doznam da su upravo stigli iz Osla na desetodnevni odmor u Split.

- Ali ovdje vam nitko ne iznajmljuje apartmane, mora da ste na krivoj adresi - kažem im na engleskom.

Gospodin mi na mobitelu pokazuje adresu apartmana kojeg su iznajmili i shvatim da ih je taksist umjesto u ulicu Nikole Pavića gdje su smješteni, udaljenu skoro dva kilometra, dovezao u ulicu Nikole Tavelića.

Okej, greške se svakome događaju, ali da je obitelj s djecom, po najvećoj žegi i toplotnom udaru, taksist ostavio na krivoj adresi s četiri velika kofera, bez da je barem provjerio jesu li na dobrom mjestu - i nije mi najjasnije!

Puno putujem svijetom i kad uzimam TAXI, vozači u 99 posto slučajeva vidjevši da sam turist, ostanu kratko u vozilu dok se ne uvjere da su me ostavili na ispravnoj adresi.

Da stvar bude gora četveročlanoj norveškoj obitelji taksist je vožnju od aerodroma do krive adrese u Podstrani, točnije Strožancu (26 kilometara) naplatio gotovo 80 eura! Dobro, što je to, sad će možda reći neki od vas, kad varaju i naplaćuju puno više.

image

Vožnja od aerodroma u Resniku do krive adrese u Strožancu (26 kilometara) naplaćena je gotovo 80 eura.

Tom Dubravec/Cropix

No, samo za primjer, ista vožnja od zračne luke Split do ulice Nikole Tavelića u Strožancu, dođe tridesetak eura preko Ubera ili Bolta, dok je primjerice, vožnja regularnim taksijem od aerodroma do Omiša, koji je 21 kilometar udaljen od Strožanca - 79 eura.

Zar ne bi bilo bolje da je 50 eura koliko su mogli uštedjeti, norveška obitelj potrošila na nešto drugo? Ali ne, pohlepi naših taksista očito se još ne nazire kraj, a i pitanje je hoće li postati svjesni kakvu sliku šalju u svijet svojim gramzivim ponašanjem i ‘deranjem‘ po džepovima turista.

image

Ima li kraja gramzivosti splitskih taksista?, ‘pirata s Resnika‘ kako ih je nedavno nazvao profesor Paško Burnać s Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Tom Dubravec/Cropix

- Meni je još uvijek neobično da u 2023. godini postoje nekakve takve zaštićene skupine kojima vi ne možete stati na kraj, nazovimo ih ovom prilikom - pirati s Resnika. S obzirom da se tu radi dominantno o liniji zračna luka Resnik - Split. Neki još uvijek misle da se od par mjeseci rada u turizmu, taksiranja u sezoni, može živjeti cijelu godinu. Međutim s liberalizacijom je to vrijeme prošlo. Jedini lijek s tim u vezi je liberalizacija. Podsjetit ću na potpuni ekonomski nonsens od prije Ubera i Bolta, u kojem je broj taksista bio reguliran zakonski. Imali smo točno određen broj koncesija. To je bilo suludo. Zašto bi postojalo 50 taksija u Splitu, ako postoji potražnja za 51 - kazao je već spomenuti Paško Burnać nedavno na HRT-u.

image

Pohlepi naših taksista očito se još ne nazire kraj.

Vojko Basic/Cropix

E da, Norvežani iz ove priče sretno su na kraju stigli do svog apartmana tako što sam im naručio Bolt, a vožnju od par kilometara platili su svega - četiri eura!

Pitam se koliko bi im to naplatili ‘pirati s Resnika‘, da su ovu obitelj ugledali na suncu, iznemogle od vrućine i s četiri kofera, kako podižu ruke u želji da uhvate TAXI...

O da, cijena sigurno ne bi bila samo četiri eura!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:08