stdClass Object ( [id] => 1218566 [title] => Rektor Sveučilišta dr. Dragan Ljutić bit će počasni građanin Makarske, za priznanja su nominirani čak i gradonačelnik Paunović i njegova zamjenica, ali neće dobiti ništa... [alias] => rektor-sveucilista-dr-dragan-ljutic-bit-ce-pocasni-gradanin-makarske-za-priznanja-su-nominirani-cak-i-gradonacelnik-paunovic-i-njegova-zamjenica-ali-nece-dobiti-nista [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nagrade Grada Makarske prestale su se dodjeljivati 2009. godine i nakon punih 14 godina ponovno su uskrsnule, pa će se zaslužnim pojedincima dodijeliti ove godine na svečanoj sjednici Gradskog vijeća na Dan grada. Inače, od 2002. do 2005. godine Grad Makarska ima petoricu počasnih građana. To su njemački humanitarac koji je pomagao Makarskoj tijekom Domovinskog rata Helmut Jawurek te generali Hrvatske vojske - Janko Bobetko, Mirko Norac, Rahim Ademi i Ante Gotovina.

---

image

Antonia Radić Brkan i Zoran Paunović - prijedlozi za dodjelu priznanja neće biti razmatrani zbog funkcija koje obnašaju

Ivo Ravlić/Cropix
---

Na sjednici Odbora za dodjelu priznanja i nazive ulica i trgova razmotreni su prijedlozi pristigli na javni poziv za podnošenje inicijativa za dodjelu javnih priznanja Grada Makarske u 2022. U zakonskom roku je zaprimljeno 25 prijedloga, među kojima su nominirani čak i gradonačelnik Zoran Paunović i njegova zamjenica Antonia Radić Brkan, ali ta dva prijedloga neće biti razmatrana zbog funkcija koje obnašaju.

---

image

Pokojna predsjednica 'Lanterne' Sanja Puharić
 

Ivo Ravlić/Cropix
---

Priznanje i Sanji Puharić

Svi članovi Odbora složili su se da bi pokojna Sanja Puharić u budućnosti trebala dobiti neko posebno priznanje Grada Makarske, izvan kategorija koje su predviđene odlukom o dodjeli javnih priznanja, zbog njezina iznimnog doprinosa gradu kroz dugogodišnje djelovanje na čelu Udruge "Lanterna". Prijedlog Odbora je da se do sljedeće godine modernizira način prijavljivanja na javni poziv te da se preciziraju uvjeti za svaku kategoriju.

Nakon rasprave, članovi Odbora jednoglasno su donijeli odluku da se prof. dr. sc. Dragana Ljutića kandidira za počasnoga građanina Makarske, a Germana Legera i Marina Srzića za Nagradu Grada Makarske, dok bi plaketu Grada trebali dobiti Željko Pašalić, Valentino Gojak i dr. Suzana Čović. Tako će se na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća najavljenoj za petak naći svi prijedlozi.

Kako stoji u obrazloženju koje potpisuje Paunović, dr. Ljutić je zaslužio titulu počasnoga građanina Makarske jer je svojim iznimnim angažmanom kao rektor Sveučilišta u Splitu, kao i svojim osobnim zalaganjima omogućio da Makarska postane sveučilišni grad, te je time posebno zaslužan za promicanje položaja i ugleda grada Makarske.

Makarska je 1. listopada 2019. postala sveučilišni grad jer je službeno počeo s radom Preddiplomski studij Hotelijerstvo i gastronomija u sklopu Sveučilišta u Splitu. U odnosu na Opatiju i Dubrovnik, studij u Makarskoj čini osobitim organizacija u kojoj je najviše nastave osmišljeno kroz praktični dio, a čime će studenti nakon diplome odmah biti spremni za buduće radne izazove.

Iza otvaranja izdvojenog studija u Makarskoj, što je prvi izlazak Splitskog sveučilišta izvan Splita u 45 godina postojanja, stajao je mukotrpan rad i pripreme na više razina, ali na čelu stručnog tima Sveučilišta u kontinuitetu je bio rektor Ljutić koji je bio angažiran u svim segmentima realizacije projekta. Njegova uloga bila je ključna jer je Sveučilište potpisnik ugovora o suradnji s Franjevačkom provincijom Presvetog Otkupitelja koji su Sveučilištu dali na korištenje svoje prostore.

Zahvaljujući iznimno dobroj suradnji i komunikaciji na relaciji Sveučilište - Provincija - Grad Makarska pribavljene su sve potrebne suglasnosti i građevinska dozvola za rekonstrukciju prostorija, a do završetka adaptacije osigurani su prostori u kojima će se odvijati nastava. Nakon hotela "Park" postignut je dogovor da se nastava izvodi u prostorima Grada sve do završetka radova i uređenja prostora Franjevačkog samostana. Postignut je dogovor da se preuređeni prostori, kada nema predavanja, koriste za javna događanja, što dodatno govori o podršci koje Sveučilište daje Gradu.

Grad Makarska kao turistička destinacija sa značajnim kapacitetima u hotelskom smještaju i dalje će podupirati sve aktivnosti i potrebe Studija hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj, u financijskom i svakom drugom smislu. Ove godine Sveučilište u Splitu apliciralo je za dopusnicu da se u Makarskoj uz preddiplomski otvori i diplomski studij, za što je dobivena suglasnost. Otvaranjem diplomskog studija omogućeno je da i studenti koji su studij upisali u Makarskoj ovdje nastave školovanje kao i da u našem gradu nastave studirati studenti koji su akademsko obrazovanje započeli na drugim visokim učilištima.

- Otvaranje diplomskog studija, koji u perspektivi znači oko 500 studenata, donosi i opravdanost ulaganja u studentski dom, što je velik korak u izgradnji imidža Makarske kao studentskoga grada, a što je cilj i Grada i Sveučilišta. Imati podršku Sveučilišta koje je u samo tri godine ishodovalo suglasnost za otvaranje diplomskog studija u Makarskoj dodana je vrijednost i kvaliteta za naš grad koje ne bi bilo bez iznimne susretljivosti, angažmana i dobre volje prof. dr. sc. Dragana Ljutića s kojim Grad već dogovara novi projekt - otvaranje malakološke i botaničke zbirke za studijske potrebe Sveučilišta - kazuje Paunović.

U najtežim trenucima

Nagrada Grada pripast će Germanu Legeru, koji još od 1987. kao pročelnik za sport njemačkoga grada Steina započinje raditi na razmjeni djece između HRNK Zmaj i FC Stein. U najtežim trenucima za Republiku Hrvatsku i Grad Makarsku organizira prikupljanje pomoći za sve izbjegle i prognane, kao i naše sugrađane u teškoj socijalnoj situaciji. Osobno je sudjelovao u dovoženju humanitarne pomoći, a u jednom od kontingenata posebno je obradovao djecu brojnim poklonima koje su maleni prijatelji i njihove obitelji u Steinu i okrugu Fürth pripremili za djecu u Makarskoj. Posebno se pamti jedan od njegovih dolazaka u najžešćim danima Domovinskog rata kada je za makarsku djecu dovezao školski pribor i dresove, kao i vatrogasnu opremu za DVD Makarska.

Od 1995. pa do 2004. nogometni klubovi razmjenjuju djecu te je u Njemačkoj boravilo preko 400 djece s našeg područja. U tom razdoblju, također zahvaljujući njegovom angažmanu, u Steinu i Nürnbergu gostovale su klape Adrion, Murtela i Srdela, kao i makarski slikari, čime je Leger pomagao predstavljanju Makarske kao turističke destinacije. I danas, iako u mirovini, nastavlja raditi na povezivanju udruga dvaju gradova, posebno se zalažući za suradnju gradskih društava Crvenog križa Makarske i Steina.

---

image

Marino Srzić - neumorni kroničar i čuvar stare Makarske

 

Matko Begović/Makarska kronika/Arhiva
---

Marino Srzić, djelatnik Gradske knjižnice Makarska, nagradu Grada zaslužio je svojim dugogodišnjim radom na očuvanju kulturne i lokalne pučke baštine, a koji je nesebično dijelio s građanima objavljujući kolumne u Makarskoj kronici te sudjelujući aktivno u brojnim gradskim manifestacijama.

Svojim znanjem i ustupanjem podataka iz bogate arhive fotografija i dokumenata vezanih za povijest Makarske pomogao je u oživljavanju tradicionalnih događanja i promociji grada. Svoj dugogodišnji rad okrunio je dvjema knjigama od iznimnog značenja za Grad Makarsku. 2017. objavljena je njegova prva knjiga ''Kavalaric'' - zbirka vezana za djetinjstvo u najstarijoj makarskoj ulici u kojoj progovara o ljudima, mjestima, običajima Makarske s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina. Srzić je čitatelje oduševio i nastavkom - knjigom ''Škritorij i Maškadur'' koji donosi još pedesetak priča o stanovnicima stare Kalalarge, dok u drugom dijelu knjige - Maškadur donosi svojevrsni leksikon makarskih izraza i pojmova, izuzetno vrijedno štivo za sve Makarane, a posebno generacije koje dolaze. Time je jedan važan dio povijesti grada zauvijek sačuvao od zaborava te dao izuzetan doprinos očuvanju identiteta grada.

Sve uhvatio kamerom

Ako je itko zaslužio nagradu Grada, u ovom slučaju plaketu, to je Željko Pašalić, makarski snimatelj, autor i vlasnik impresivne videoarhive u kojoj se nalazi gotovo sve važno što se u Makarskoj dogodilo u nešto više od četiri desetljeća. Ne postoji naš sugrađanin koji barem u djeliću sekunde nije zabilježen na nekoj njegovoj snimci, niti događaj koji je bio važan za grad, a da nije snimljen barem na 20-ak sekundi.

Arhiva koju je prikupio u više u 40 godina aktivnog rada neka je vrsta kronike Makarske koja iz godine u godinu ima sve veću vrijednost. Njegove snimke vrlo brzo postale su zanimljive i regionalnim i nacionalnim televizijskim kućama za koje je neko vrijeme radio kao dopisnik ili surađivao, no uvijek je volio slobodu i samostalan rad u kojem je imao nepogrešiv njuh što je vrijedno zabilježiti.

Od 2006. urednik je emisije ''Makarska televizija'' - jedine emisije koja kontinuirano prati društveni, politički, zabavni, kulturni i sportski život grada. Snimke iz njegove arhive u posljednje vrijeme postaju najgledaniji materijal na YouTube kanalu Makarske televizije, a najpoznatija, danas antologijska, poznata je pod nazivom ''Di si bija 1991 aaaaa u Brejanskoj''. Cjelokupnim novinarskim radom, reportažama i dokumentarističkim pristupom stvorio je iznimnu filmsku zbirku koja u budućnosti mora biti valorizirana.

Plaketa odlazi u ruke dr. Suzane Čović, koja je više od tri desetljeća radila kao pedijatrica u Makarskoj, cijenjena i voljena kod djece i roditelja. Uvijek na raspolaganju, bilo na telefonu ili kućnom pragu u svako doba dana i noći, dr. Čović bila je spremna pomoći. Cijeli svoj radni vijek provela je u pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja prenoseći svoje znanje i pažnju malim pacijentima. Nesebična, posvećena potrebi djece, često, posebno zadnjih godina svog rada, odricala se godišnjeg odmora i svih prava kako bi bila utjeha i pri ruci malim pacijentima i njihovim roditeljima.

Svjesna važnosti pedijatrijske skrbi, odrekla se stečenog prava na mirovinu do dolaska pedijatrice sa specijalizacije. Danas, kada smo suočeni s masovnim odlaskom liječnika, ovakva predanost i posvećenost poslu ima još veće značenje i potrebu da se nagradi i ostane trajno zabilježena.

---

VALENTINO GOJAK

I u slobodno vrijeme
pazi na čistoću grada

Pometač Valentino Gojak također će dobiti plaketu Grada jer je iznimno vrijedan, susretljiv djelatnik koji je u Makarskom komunalcu zaposlen od 2018. Svojim pristupom poslu među brojnim sugrađanima vrlo brzo je prepoznat kao jedan od najvrjednijih djelatnika, savjestan, pedantan, uvijek nasmijan i ljubazan prema domaćima i turistima. Rezultati njegova rada vidljivi su svakog dana pa ga sugrađani svakodnevno ističu kao pozitivan primjer savjesnog obavljanja svog posla, ali i kao osobu koja svakodnevno utječe na stvaranje pozitivne slike Makarske kao turističke destinacije. Čistoća grada njemu je imperativ i kad završi radno vrijeme. I u slobodno vrijeme prošetat će makarskim kalama i provjeriti ''je li sve u redu'' i upozoriti na nesavjesno odlaganje otpada brinući cijelo vrijeme o lijepoj slici grada. Valentino je kao veliki promotor Makarske prisutan i na društvenim mrežama, aktivni je član Društva prijatelja Hajduka i često sudjeluje u brojnim humanitarnim akcijama.

---
---
image

Pometač Valentino Gojak
JVP Makarska

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON PAUZE OD 14 GODINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 552 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => MAKARSKA (552) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NAKON PAUZE OD 14 GODINA 552 2 0 9629 2 552 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-19 16:30:49 [created_by] => 3113 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-23 20:58:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-08-23 20:58:36 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 39 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/19\/20325846.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/18019270.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/12494824.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/22872692.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/10406534.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Matko Begovi\u0107\/Makarska kronika\/Arhiva","","Ivo Ravli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Rektor Sveu\u010dili\u0161ta u Splitu Dragan Ljuti\u0107 zadu\u017eio je Makarsku
\n\u00a0<\/p>","

Antonia Radi\u0107 Brkan i Zoran Paunovi\u0107 - prijedlozi za dodjelu priznanja ne\u0107e biti razmatrani zbog funkcija koje obna\u0161aju<\/p>","

Marino Srzi\u0107 - neumorni kroni\u010dar i \u010duvar stare Makarske<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Pometa\u010d Valentino Gojak
\nJVP Makarska<\/p>","

Pokojna predsjednica 'Lanterne' Sanja Puhari\u0107
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1348","hd_20325846_1920.jpg":"1920x1080","k_20325846_1280.jpg":"1280x1280","k_20325846_1024.jpg":"1024x1024","k_20325846_640.jpg":"640x640","k_20325846_480.jpg":"480x480","k_20325846_340.jpg":"340x340","k_20325846_220.jpg":"220x220","o_20325846_1280.jpg":"1280x898","o_20325846_1024.jpg":"1024x718","o_20325846_640.jpg":"640x449","o_20325846_480.jpg":"480x337","o_20325846_340.jpg":"340x238","o_20325846_220.jpg":"220x154","h_20325846_1280.jpg":"1280x854","h_20325846_1024.jpg":"1024x683","h_20325846_640.jpg":"640x427","h_20325846_480.jpg":"480x320","h_20325846_340.jpg":"340x227","h_20325846_220.jpg":"220x147","pp_20325846_1280.jpg":"1280x1628","pp_20325846_1024.jpg":"1024x1303","pp_20325846_640.jpg":"640x814","pp_20325846_480.jpg":"480x611","pp_20325846_340.jpg":"340x432","pp_20325846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18019270_1920.jpg":"1920x1080","k_18019270_1280.jpg":"1280x1280","k_18019270_1024.jpg":"1024x1024","k_18019270_640.jpg":"640x640","k_18019270_480.jpg":"480x480","k_18019270_340.jpg":"340x340","k_18019270_220.jpg":"220x220","o_18019270_1280.jpg":"1280x853","o_18019270_1024.jpg":"1024x682","o_18019270_640.jpg":"640x426","o_18019270_480.jpg":"480x320","o_18019270_340.jpg":"340x226","o_18019270_220.jpg":"220x146","h_18019270_1280.jpg":"1280x854","h_18019270_1024.jpg":"1024x683","h_18019270_640.jpg":"640x427","h_18019270_480.jpg":"480x320","h_18019270_340.jpg":"340x227","h_18019270_220.jpg":"220x147","pp_18019270_1280.jpg":"1280x1628","pp_18019270_1024.jpg":"1024x1303","pp_18019270_640.jpg":"640x814","pp_18019270_480.jpg":"480x611","pp_18019270_340.jpg":"340x432","pp_18019270_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_12494824_1920.jpg":"1920x1080","k_12494824_1280.jpg":"1280x1280","k_12494824_1024.jpg":"1024x1024","k_12494824_640.jpg":"640x640","k_12494824_480.jpg":"480x480","k_12494824_340.jpg":"340x340","k_12494824_220.jpg":"220x220","o_12494824_1280.jpg":"1280x854","o_12494824_1024.jpg":"1024x683","o_12494824_640.jpg":"640x427","o_12494824_480.jpg":"480x320","o_12494824_340.jpg":"340x227","o_12494824_220.jpg":"220x146","h_12494824_1280.jpg":"1280x854","h_12494824_1024.jpg":"1024x683","h_12494824_640.jpg":"640x427","h_12494824_480.jpg":"480x320","h_12494824_340.jpg":"340x227","h_12494824_220.jpg":"220x147","pp_12494824_1280.jpg":"1280x1628","pp_12494824_1024.jpg":"1024x1303","pp_12494824_640.jpg":"640x814","pp_12494824_480.jpg":"480x611","pp_12494824_340.jpg":"340x432","pp_12494824_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1085","hd_22872692_1920.jpg":"1920x1080","k_22872692_1280.jpg":"1280x1280","k_22872692_1024.jpg":"1024x1024","k_22872692_640.jpg":"640x640","k_22872692_480.jpg":"480x480","k_22872692_340.jpg":"340x340","k_22872692_220.jpg":"220x220","o_22872692_1280.jpg":"1280x1285","o_22872692_1024.jpg":"1024x1028","o_22872692_640.jpg":"640x642","o_22872692_480.jpg":"480x482","o_22872692_340.jpg":"340x341","o_22872692_220.jpg":"220x221","h_22872692_1280.jpg":"1280x854","h_22872692_1024.jpg":"1024x683","h_22872692_640.jpg":"640x427","h_22872692_480.jpg":"480x320","h_22872692_340.jpg":"340x227","h_22872692_220.jpg":"220x147","pp_22872692_1280.jpg":"1280x1628","pp_22872692_1024.jpg":"1024x1303","pp_22872692_640.jpg":"640x814","pp_22872692_480.jpg":"480x611","pp_22872692_340.jpg":"340x432","pp_22872692_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_10406534_1920.jpg":"1920x1080","k_10406534_1280.jpg":"1280x1280","k_10406534_1024.jpg":"1024x1024","k_10406534_640.jpg":"640x640","k_10406534_480.jpg":"480x480","k_10406534_340.jpg":"340x340","k_10406534_220.jpg":"220x220","o_10406534_1280.jpg":"1280x1920","o_10406534_1024.jpg":"1024x1536","o_10406534_640.jpg":"640x960","o_10406534_480.jpg":"480x720","o_10406534_340.jpg":"340x510","o_10406534_220.jpg":"220x330","h_10406534_1280.jpg":"1280x854","h_10406534_1024.jpg":"1024x683","h_10406534_640.jpg":"640x427","h_10406534_480.jpg":"480x320","h_10406534_340.jpg":"340x227","h_10406534_220.jpg":"220x147","pp_10406534_1280.jpg":"1280x1628","pp_10406534_1024.jpg":"1024x1303","pp_10406534_640.jpg":"640x814","pp_10406534_480.jpg":"480x611","pp_10406534_340.jpg":"340x432","pp_10406534_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15270040 Threads: 1 Questions: 3177009985 Slow queries: 7123581 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235504354 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/rektor-sveucilista-dr-dragan-ljutic-bit-ce-pocasni-gradanin-makarske-za-priznanja-su-nominirani-cak-i-gradonacelnik-paunovic-i-njegova-zamjenica-ali-nece-dobiti-nista-1218566 [printLink] => /dalmacija/obala/rektor-sveucilista-dr-dragan-ljutic-bit-ce-pocasni-gradanin-makarske-za-priznanja-su-nominirani-cak-i-gradonacelnik-paunovic-i-njegova-zamjenica-ali-nece-dobiti-nista-1218566?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 390794 [name] => Makarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska [link] => /tag/makarska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 389778 [name] => priznanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => priznanja [link] => /tag/priznanja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 413942 [name] => Dan grada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dan-grada [link] => /tag/dan-grada ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON PAUZE OD 14 GODINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [City] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 552 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => MAKARSKA (552) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Rektor Sveučilišta dr. Dragan Ljutić bit će počasni građanin Makarske, za priznanja su nominirani čak i gradonačelnik Paunović i njegova zamjenica, ali neće dobiti ništa... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3113 [name] => Dijana Turić [username] => dijana-turi [email] => dijana-turi@sd.hr [password] => $2y$10$qZ4EGSEp2Uk.BmhoIqRLyuM91VuQgaE5Gl4woUd8FFxm55Q.gbUXS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/dijana-turic-3113 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1631 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/40fd6a0e286ba7dfb1d65ceff1b05e7f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/20325846.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] =>

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić zadužio je Makarsku
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/20325846.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić zadužio je Makarsku
 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/18019270.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix

Antonia Radić Brkan i Zoran Paunović - prijedlozi za dodjelu priznanja neće biti razmatrani zbog funkcija koje obnašaju

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/12494824.jpg [title] => Matko Begović/Makarska kronika/Arhiva

Marino Srzić - neumorni kroničar i čuvar stare Makarske

 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/22872692.jpg [title] =>

Pometač Valentino Gojak
JVP Makarska

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/10406534.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix

Pokojna predsjednica 'Lanterne' Sanja Puharić
 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nagrade Grada Makarske prestale su se dodjeljivati 2009. godine i nakon punih 14 godina ponovno su uskrsnule, pa će se zaslužnim pojedincima dodijeliti ove godine na svečanoj sjednici Gradskog vijeća na Dan grada. Inače, od 2002. do 2005. godine Grad Makarska ima petoricu počasnih građana. To su njemački humanitarac koji je pomagao Makarskoj tijekom Domovinskog rata Helmut Jawurek te generali Hrvatske vojske - Janko Bobetko, Mirko Norac, Rahim Ademi i Ante Gotovina.

---

image

Antonia Radić Brkan i Zoran Paunović - prijedlozi za dodjelu priznanja neće biti razmatrani zbog funkcija koje obnašaju

Ivo Ravlić/Cropix
---

Na sjednici Odbora za dodjelu priznanja i nazive ulica i trgova razmotreni su prijedlozi pristigli na javni poziv za podnošenje inicijativa za dodjelu javnih priznanja Grada Makarske u 2022. U zakonskom roku je zaprimljeno 25 prijedloga, među kojima su nominirani čak i gradonačelnik Zoran Paunović i njegova zamjenica Antonia Radić Brkan, ali ta dva prijedloga neće biti razmatrana zbog funkcija koje obnašaju.

---

image

Pokojna predsjednica 'Lanterne' Sanja Puharić
 

Ivo Ravlić/Cropix
---

Priznanje i Sanji Puharić

Svi članovi Odbora složili su se da bi pokojna Sanja Puharić u budućnosti trebala dobiti neko posebno priznanje Grada Makarske, izvan kategorija koje su predviđene odlukom o dodjeli javnih priznanja, zbog njezina iznimnog doprinosa gradu kroz dugogodišnje djelovanje na čelu Udruge "Lanterna". Prijedlog Odbora je da se do sljedeće godine modernizira način prijavljivanja na javni poziv te da se preciziraju uvjeti za svaku kategoriju.

Nakon rasprave, članovi Odbora jednoglasno su donijeli odluku da se prof. dr. sc. Dragana Ljutića kandidira za počasnoga građanina Makarske, a Germana Legera i Marina Srzića za Nagradu Grada Makarske, dok bi plaketu Grada trebali dobiti Željko Pašalić, Valentino Gojak i dr. Suzana Čović. Tako će se na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća najavljenoj za petak naći svi prijedlozi.

Kako stoji u obrazloženju koje potpisuje Paunović, dr. Ljutić je zaslužio titulu počasnoga građanina Makarske jer je svojim iznimnim angažmanom kao rektor Sveučilišta u Splitu, kao i svojim osobnim zalaganjima omogućio da Makarska postane sveučilišni grad, te je time posebno zaslužan za promicanje položaja i ugleda grada Makarske.

Makarska je 1. listopada 2019. postala sveučilišni grad jer je službeno počeo s radom Preddiplomski studij Hotelijerstvo i gastronomija u sklopu Sveučilišta u Splitu. U odnosu na Opatiju i Dubrovnik, studij u Makarskoj čini osobitim organizacija u kojoj je najviše nastave osmišljeno kroz praktični dio, a čime će studenti nakon diplome odmah biti spremni za buduće radne izazove.

Iza otvaranja izdvojenog studija u Makarskoj, što je prvi izlazak Splitskog sveučilišta izvan Splita u 45 godina postojanja, stajao je mukotrpan rad i pripreme na više razina, ali na čelu stručnog tima Sveučilišta u kontinuitetu je bio rektor Ljutić koji je bio angažiran u svim segmentima realizacije projekta. Njegova uloga bila je ključna jer je Sveučilište potpisnik ugovora o suradnji s Franjevačkom provincijom Presvetog Otkupitelja koji su Sveučilištu dali na korištenje svoje prostore.

Zahvaljujući iznimno dobroj suradnji i komunikaciji na relaciji Sveučilište - Provincija - Grad Makarska pribavljene su sve potrebne suglasnosti i građevinska dozvola za rekonstrukciju prostorija, a do završetka adaptacije osigurani su prostori u kojima će se odvijati nastava. Nakon hotela "Park" postignut je dogovor da se nastava izvodi u prostorima Grada sve do završetka radova i uređenja prostora Franjevačkog samostana. Postignut je dogovor da se preuređeni prostori, kada nema predavanja, koriste za javna događanja, što dodatno govori o podršci koje Sveučilište daje Gradu.

Grad Makarska kao turistička destinacija sa značajnim kapacitetima u hotelskom smještaju i dalje će podupirati sve aktivnosti i potrebe Studija hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj, u financijskom i svakom drugom smislu. Ove godine Sveučilište u Splitu apliciralo je za dopusnicu da se u Makarskoj uz preddiplomski otvori i diplomski studij, za što je dobivena suglasnost. Otvaranjem diplomskog studija omogućeno je da i studenti koji su studij upisali u Makarskoj ovdje nastave školovanje kao i da u našem gradu nastave studirati studenti koji su akademsko obrazovanje započeli na drugim visokim učilištima.

- Otvaranje diplomskog studija, koji u perspektivi znači oko 500 studenata, donosi i opravdanost ulaganja u studentski dom, što je velik korak u izgradnji imidža Makarske kao studentskoga grada, a što je cilj i Grada i Sveučilišta. Imati podršku Sveučilišta koje je u samo tri godine ishodovalo suglasnost za otvaranje diplomskog studija u Makarskoj dodana je vrijednost i kvaliteta za naš grad koje ne bi bilo bez iznimne susretljivosti, angažmana i dobre volje prof. dr. sc. Dragana Ljutića s kojim Grad već dogovara novi projekt - otvaranje malakološke i botaničke zbirke za studijske potrebe Sveučilišta - kazuje Paunović.

U najtežim trenucima

Nagrada Grada pripast će Germanu Legeru, koji još od 1987. kao pročelnik za sport njemačkoga grada Steina započinje raditi na razmjeni djece između HRNK Zmaj i FC Stein. U najtežim trenucima za Republiku Hrvatsku i Grad Makarsku organizira prikupljanje pomoći za sve izbjegle i prognane, kao i naše sugrađane u teškoj socijalnoj situaciji. Osobno je sudjelovao u dovoženju humanitarne pomoći, a u jednom od kontingenata posebno je obradovao djecu brojnim poklonima koje su maleni prijatelji i njihove obitelji u Steinu i okrugu Fürth pripremili za djecu u Makarskoj. Posebno se pamti jedan od njegovih dolazaka u najžešćim danima Domovinskog rata kada je za makarsku djecu dovezao školski pribor i dresove, kao i vatrogasnu opremu za DVD Makarska.

Od 1995. pa do 2004. nogometni klubovi razmjenjuju djecu te je u Njemačkoj boravilo preko 400 djece s našeg područja. U tom razdoblju, također zahvaljujući njegovom angažmanu, u Steinu i Nürnbergu gostovale su klape Adrion, Murtela i Srdela, kao i makarski slikari, čime je Leger pomagao predstavljanju Makarske kao turističke destinacije. I danas, iako u mirovini, nastavlja raditi na povezivanju udruga dvaju gradova, posebno se zalažući za suradnju gradskih društava Crvenog križa Makarske i Steina.

---

image

Marino Srzić - neumorni kroničar i čuvar stare Makarske

 

Matko Begović/Makarska kronika/Arhiva
---

Marino Srzić, djelatnik Gradske knjižnice Makarska, nagradu Grada zaslužio je svojim dugogodišnjim radom na očuvanju kulturne i lokalne pučke baštine, a koji je nesebično dijelio s građanima objavljujući kolumne u Makarskoj kronici te sudjelujući aktivno u brojnim gradskim manifestacijama.

Svojim znanjem i ustupanjem podataka iz bogate arhive fotografija i dokumenata vezanih za povijest Makarske pomogao je u oživljavanju tradicionalnih događanja i promociji grada. Svoj dugogodišnji rad okrunio je dvjema knjigama od iznimnog značenja za Grad Makarsku. 2017. objavljena je njegova prva knjiga ''Kavalaric'' - zbirka vezana za djetinjstvo u najstarijoj makarskoj ulici u kojoj progovara o ljudima, mjestima, običajima Makarske s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina. Srzić je čitatelje oduševio i nastavkom - knjigom ''Škritorij i Maškadur'' koji donosi još pedesetak priča o stanovnicima stare Kalalarge, dok u drugom dijelu knjige - Maškadur donosi svojevrsni leksikon makarskih izraza i pojmova, izuzetno vrijedno štivo za sve Makarane, a posebno generacije koje dolaze. Time je jedan važan dio povijesti grada zauvijek sačuvao od zaborava te dao izuzetan doprinos očuvanju identiteta grada.

Sve uhvatio kamerom

Ako je itko zaslužio nagradu Grada, u ovom slučaju plaketu, to je Željko Pašalić, makarski snimatelj, autor i vlasnik impresivne videoarhive u kojoj se nalazi gotovo sve važno što se u Makarskoj dogodilo u nešto više od četiri desetljeća. Ne postoji naš sugrađanin koji barem u djeliću sekunde nije zabilježen na nekoj njegovoj snimci, niti događaj koji je bio važan za grad, a da nije snimljen barem na 20-ak sekundi.

Arhiva koju je prikupio u više u 40 godina aktivnog rada neka je vrsta kronike Makarske koja iz godine u godinu ima sve veću vrijednost. Njegove snimke vrlo brzo postale su zanimljive i regionalnim i nacionalnim televizijskim kućama za koje je neko vrijeme radio kao dopisnik ili surađivao, no uvijek je volio slobodu i samostalan rad u kojem je imao nepogrešiv njuh što je vrijedno zabilježiti.

Od 2006. urednik je emisije ''Makarska televizija'' - jedine emisije koja kontinuirano prati društveni, politički, zabavni, kulturni i sportski život grada. Snimke iz njegove arhive u posljednje vrijeme postaju najgledaniji materijal na YouTube kanalu Makarske televizije, a najpoznatija, danas antologijska, poznata je pod nazivom ''Di si bija 1991 aaaaa u Brejanskoj''. Cjelokupnim novinarskim radom, reportažama i dokumentarističkim pristupom stvorio je iznimnu filmsku zbirku koja u budućnosti mora biti valorizirana.

Plaketa odlazi u ruke dr. Suzane Čović, koja je više od tri desetljeća radila kao pedijatrica u Makarskoj, cijenjena i voljena kod djece i roditelja. Uvijek na raspolaganju, bilo na telefonu ili kućnom pragu u svako doba dana i noći, dr. Čović bila je spremna pomoći. Cijeli svoj radni vijek provela je u pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja prenoseći svoje znanje i pažnju malim pacijentima. Nesebična, posvećena potrebi djece, često, posebno zadnjih godina svog rada, odricala se godišnjeg odmora i svih prava kako bi bila utjeha i pri ruci malim pacijentima i njihovim roditeljima.

Svjesna važnosti pedijatrijske skrbi, odrekla se stečenog prava na mirovinu do dolaska pedijatrice sa specijalizacije. Danas, kada smo suočeni s masovnim odlaskom liječnika, ovakva predanost i posvećenost poslu ima još veće značenje i potrebu da se nagradi i ostane trajno zabilježena.

---

VALENTINO GOJAK

I u slobodno vrijeme
pazi na čistoću grada

Pometač Valentino Gojak također će dobiti plaketu Grada jer je iznimno vrijedan, susretljiv djelatnik koji je u Makarskom komunalcu zaposlen od 2018. Svojim pristupom poslu među brojnim sugrađanima vrlo brzo je prepoznat kao jedan od najvrjednijih djelatnika, savjestan, pedantan, uvijek nasmijan i ljubazan prema domaćima i turistima. Rezultati njegova rada vidljivi su svakog dana pa ga sugrađani svakodnevno ističu kao pozitivan primjer savjesnog obavljanja svog posla, ali i kao osobu koja svakodnevno utječe na stvaranje pozitivne slike Makarske kao turističke destinacije. Čistoća grada njemu je imperativ i kad završi radno vrijeme. I u slobodno vrijeme prošetat će makarskim kalama i provjeriti ''je li sve u redu'' i upozoriti na nesavjesno odlaganje otpada brinući cijelo vrijeme o lijepoj slici grada. Valentino je kao veliki promotor Makarske prisutan i na društvenim mrežama, aktivni je član Društva prijatelja Hajduka i često sudjeluje u brojnim humanitarnim akcijama.

---
---
image

Pometač Valentino Gojak
JVP Makarska

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Matko Begović/Makarska kronika/Arhiva Ivo Ravlić/Cropix
Paun Paunović/Cropix

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić zadužio je Makarsku
 

Ivo Ravlić/Cropix

Antonia Radić Brkan i Zoran Paunović - prijedlozi za dodjelu priznanja neće biti razmatrani zbog funkcija koje obnašaju

Matko Begović/Makarska kronika/Arhiva

Marino Srzić - neumorni kroničar i čuvar stare Makarske

 


Pometač Valentino Gojak
JVP Makarska

Ivo Ravlić/Cropix

Pokojna predsjednica 'Lanterne' Sanja Puharić
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/rektor-sveucilista-dr-dragan-ljutic-bit-ce-pocasni-gradanin-makarske-za-priznanja-su-nominirani-cak-i-gradonacelnik-paunovic-i-njegova-zamjenica-ali-nece-dobiti-nista-1218566 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6730dd0c12bbb656897b2691a2926f8876e81212 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Rektor+Sveu%C4%8Dili%C5%A1ta+dr.+Dragan+Ljuti%C4%87+bit+%C4%87e+po%C4%8Dasni+gra%C4%91anin+Makarske%2C+za+priznanja+su+nominirani+%C4%8Dak+i+gradona%C4%8Delnik+Paunovi%C4%87+i+njegova+zamjenica%2C+ali+ne%C4%87e+dobiti+ni%C5%A1ta...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Frektor-sveucilista-dr-dragan-ljutic-bit-ce-pocasni-gradanin-makarske-za-priznanja-su-nominirani-cak-i-gradonacelnik-paunovic-i-njegova-zamjenica-ali-nece-dobiti-nista-1218566 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Frektor-sveucilista-dr-dragan-ljutic-bit-ce-pocasni-gradanin-makarske-za-priznanja-su-nominirani-cak-i-gradonacelnik-paunovic-i-njegova-zamjenica-ali-nece-dobiti-nista-1218566 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAKON PAUZE OD 14 GODINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 552 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => MAKARSKA (552) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaNAKON PAUZE OD 14 GODINA

Rektor Sveučilišta dr. Dragan Ljutić bit će počasni građanin Makarske, za priznanja su nominirani čak i gradonačelnik Paunović i njegova zamjenica, ali neće dobiti ništa...

23. kolovoza 2022. - 22:58

Nagrade Grada Makarske prestale su se dodjeljivati 2009. godine i nakon punih 14 godina ponovno su uskrsnule, pa će se zaslužnim pojedincima dodijeliti ove godine na svečanoj sjednici Gradskog vijeća na Dan grada. Inače, od 2002. do 2005. godine Grad Makarska ima petoricu počasnih građana. To su njemački humanitarac koji je pomagao Makarskoj tijekom Domovinskog rata Helmut Jawurek te generali Hrvatske vojske - Janko Bobetko, Mirko Norac, Rahim Ademi i Ante Gotovina.

Na sjednici Odbora za dodjelu priznanja i nazive ulica i trgova razmotreni su prijedlozi pristigli na javni poziv za podnošenje inicijativa za dodjelu javnih priznanja Grada Makarske u 2022. U zakonskom roku je zaprimljeno 25 prijedloga, među kojima su nominirani čak i gradonačelnik...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 04:51