stdClass Object ( [id] => 1106563 [title] => Prvi put u 28 godina nije uspjelo konstituiranje Županijske skupštine; Ante Sanader pozvao mostovce ‘manje ratoborne od Bulja‘ da podrže Bobana [alias] => prvi-put-u-28-godina-nije-uspjelo-konstituiranje-zupanijske-skupstine-ante-sanader-pozvao-mostovce-manje-ratoborne-od-bulja-da-podrze-bobana [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Očekivani "cirkus" oko konstituiranja Županijske skupštine se i ostvario – svi žele dobrobit narodu, svi žele promjene, svi žele razvoj prostorno najveće županije, svi žele projekte, ali na kraju svi ne žele zajedno to i provesti.

Za mjesec dana, u zakonskom roku, ponovno će imati konstituirajuću sjednicu jer nitko, ni vladajući ni oporba, nema većinu, a ni želju da startaju s radom kao predstavnici građana u regionalnom parlamentu. Premda su dobili povjerenje birača upravo za ono što su u kampanji obećavali – bolju zdravstvenu skrb, navodnjavanje polja, prometnu povezanost, jednake uvjete školovanja, više briga za starije i nemoćne, rješenje problema s otpadom... puno toga se tada iznosilo, obećavalo, prozivalo HDZ kako vlada županijom desetljećima i to ne provodi, kako je vrijeme za promjene..

No kada su upravo ti vijećnici, u novom sazivu ih je 47, trebali izabrati predsjednika Skupštine, te uz ponovno izabranog župana Blaženka Bobana (HDZ-HSP) zajedno krenuti u rad, dogodio se svjetonazor. Domovinski pokret (DP), nova stranka u parlamentu, i to s najmanjim brojem vijećnika – tri – koji miješaju "kruške i jabuke", nije želio iskazati stav.

Nisu podržali prijedlog 16 vijećnika, neophodne trećine, da predsjednik Skupštine bude Ivica Kukavica (Most), s opravdanjem kako se ipak treba znati je li to lijevo ili desno. Oporbeni vijećnik Ante Pranić (koalicija Za) lijepo je kazao da nije bitno kada treba navodniti polje hoćemo li to napraviti s lijeve ili s desne strane, nije bitno je li lijevo ili desno, ako nemamo gdje odložiti smeće, jer na Skupštini nije provedena potrebna procedura za izgradnju Centra za gospodarenjem otpadom.

Skupština je počela uobičajenim protokolom: državna himna, himna županije, minuta šutnje za poginule branitelje, jednoglasni izbor Mandatnog povjerenstva u kojem sjede Lucija Puljak, Milan Perišić i Danica Baričević. Utvrđen je i broj vijećnika po osvojenim mandatima: HDZ-HSP 18, Most sedam, SDP šest, koalicija Za pet, Centar i HGS po četiri i Domovinski pokret tri.

Obavljene su i promjene među HDZ-ovcima koji su zamrznuli mandat pa će župana Bobana mijenjati Marko Galić, umjesto Ante Mihanovića u klupu je sjeo Ivan Bikić, Marinu Matković mijenja Siniša Marović, a Ivicu Tafru –​ Alen Gojak, dok je novi splitski gradonačelnik Ivica Puljak fotelju prepustio Martinu Grgiću, a umjesto Željka Keruma u novi saziv ušao je njegov zet Petroslav Sapunar.

Vođenje Skupštine preuzeo je Ante Sanader (HDZ), prvi s liste stranke s najviše vijećnika, a utvrđeno je da je na zasjedanju bilo 46 vijećnika, nedostajao je samo Ivica Skoko iz Centra. I oni su svi izabrali i Odbor za imenovanje u sastavu: Mate Šimundić, Mate Martinić, Petroslav Sapunar, Ivica Kusić i Ante Pranić.

Miro Bulj u ime 16 zastupnika (Most, koalicija Za i Centar) predložio je Kukavicu za predsjednika Skupštine, te Pranića za potpredsjednika. Kada je predsjedavajući Sanader pozvao na glasovanje još jednom su se vidjele skupine koje imaju svoje predstavnike u Skupštini, jer je dvorana splitskog FESB-a (ostala) podijeljena na desnu i lijevu stranu. Na desnoj su HDZ-HSP, te HGS i novi vijećnici Domovinskog pokreta, a na lijevoj svi ostali, oni koji zagovaraju promjene: Most, SDP, Centar i koalicija Za.

Dizanje ruku prošlo je očekivano – 21 (ne)službeni oporbenjak bio je za Kukavicu, a ostalih 25 vijećnika ostalo je suzdržano. Među njima i "domovinci"... Sanaderu je samo preostalo ustvrditi kako od konstituiranja Skupštine nema ništa.

Pred novinarima je zatim nastala "barufa" od prozivanja.

– Nemamo ništa protiv Kukavice, mi bismo voljeli da on postane predsjednik Županijske skupštine, ali kako smo ranije govorili – nećemo sudjelovati u formiranju većine ni na lijevu ni na desnu stranu pod određenim uvjetima. Ne želimo surađivati s HGS-om i s ljevicom na čelu s SDP-om – pokušao je pojasniti odluku Nikola Grabovac, predsjednik DP-ova županijskog ogranka, pred novinarima koji su ga uporno pitali kako su obećavali "bolje sutra svih građana županije, a ne svjetonazorske odrednice".

---

image
'Nećemo sudjelovati u formiranju većine ni na lijevu ni na desnu stranu', kazao je Nikola Grabovac (DP)
Božidar Vukičević/Cropix
---

– Imamo svoj jasan i pozitivan stav. Bez obzira na ono što se bude događalo na idućim pokušajima konstituiranja, mi nećemo pristati na trgovačke i trule sporazume osuđene na propast pa čak i po cijenu novih izbora. Mi ćemo se svog stava držati. Nećemo vamo, nećemo tamo – uporan je bio Grabovac.

No odmah je dobio i odgovor od Mira Bulja.

– Slučajno sam čuo malo veće Hrvate, a mi smo mali Hrvati i mali katolici, malo manji ljevičari i malo veći desničari. Mi smo predložili malog Hrvata, malog katolika i malog domoljuba Ivicu Kukavicu i sada netko tko je digao ruku s HDZ-om i HGS-om, želi ići s Mostom. Gospodo, Most može bez vaših ruku.

Mi možemo s HDZ-om da to želimo. Nemojte davati lažne i prevarantske izjave, recite istinu zbog čega ne želite glasovati za Kukavicu. On je mali Hrvat i domoljub? Ako ste za izbore, možemo odmah. Budite hrabri, ne tresite se! – gotovo se derao Sinjanin.

---

image
Mostovac Bulj bio je na vrućim vezama, a čeka ga i veliki posao u Sinju
Božidar Vukičević/Cropix
---

– Politika nije bukačenje i obračuni pred novinarima. Radi se o principijelnom dogovaranju u principijelnim i svjetonazorskim okvirima. Mi protiv Kukavice nemamo ništa, on je izvanredan čovjek, ali naš glas za njega danas bi bio formiranje većine koje mi ne želimo biti dio – rekao je DP-ov Mate Šimundić i dodao:

– Politika bez svjetonazora i ideologije nije prava politika. Mi u našoj županiji imamo teme gdje se očituje svjetonazor – upravljamo domovima zdravlja, ljekarnama... Tu se vidi svjetonazor. Lijeve opcije predlažu suzbijanje priziva savjesti, osiguravanje prava na abortus i druge stvari, Tomašević je to, primjerice, u kampanji jasno najavio...

– Koji Tomašević? Mi smo u Splitsko-dalmatinskoj županiji – zaustavili su novinari donedavnog kandidata za čelnika županije.

– Ponavljam, politika bez svjetonazora je trgovina. Svesti sve na asfalt i cement nije dobro – ponavljao je Šimundić, očito zaboravljajući kako se o tim temama raspravlja i donose zakoni u Saboru, te kako se u županijskim domovima zdravlja pobačaji ne obavljaju, pa nema ni priziva savjesti na lokalnom nivou.

Raspravi je prisnažio i Pranić:

– Mi smo danas imali jedinstvenu priliku konstituiranja Skupštine i da krenemo s radom, što očekuju svi građani koji su nam dali povjerenje. Meni je žao da je Domovinski pokret izdao sve ono što su govorili prije izbora. Ja ne znam, kao županijski vijećnik, što oni žele. Ako i odemo na nove izbore, izgubit ćemo tri mjeseca, a svi znamo da smo u rokovima i oko Centra za gospodarenje otpadom kod Lećevice, ali i brojnih drugih problema. Domovinski pokret bio je najveći kritičar Blaženka Bobana, išao je čak i u napade na osobnoj razini, ali očito oni, u nedostatku rješenja i onoga za što se zalažu, svrstavaju sve na lijevo i desno.

---

image
Sanader: Nismo mi baš naivni i ne trgujemo mi, nego pozivamo na suradnju
Božidar Vukičević/Cropix
---

Čelnik županijskog HDZ-a i vijećnik Sanader također je komentirao "pat-poziciju":

– Mi smo od brojnih medija, komentatora i građana čuli pozive da damo podršku ljudima koje je narod izabrao. Ta situacija se događa i u Splitu te mislim da bi bio korektan isti model i u Županiji. Ako se u Splitu pružila podrška Ivici Puljku, bilo bi logično i da se pruži podrška županu Bobanu. Izuzetno cijenim i poštujem Mostova Ivicu Kukavicu i pozivamo ga da sjednemo te zajedno podržimo župana Bobana i prijedlog demokršćanske i narodnjačke opcije!

Nakon novinarskog pitanja zašto koalicija HDZ-HSP nije dala kandidata, Sanader je odgovorio:

– Trebaju nam 24 glasa. Nismo mi baš naivni i ne trgujemo mi, nego pozivamo na suradnju. Pozivamo Kukavicu i dio Mosta, manje ratoborne od Bulja, da podrže Bobana – izbjegavši odgovor medijima, jer za predlaganje čelnika Skupštine dovoljno je imati glasove trećine vijećnika, a HDZ ima i dvije ruke više od potrebnih 16. No ne i prijedlog za predsjednika....

---

KAKO DO VEĆINE?
'Žetončići' se vrte kao u kockarnici
Sanader je pozivom "manje ratobornim mostovcima", poslao izuzetno važnu poruku koji su mnogi na kraju komentirali kako se kupnjom vremena za konstituiranje Skupštine sada "kupuju" i vijećnici. Doznajemo, naime, da je već bilo pregovaranja s pojedinim vijećnicima, jer ni HDZ-HSP ne žele uteg ni HGS-a i trgovačke koalicije, a ni Domovinskog pokreta i njihova svjetonazora, pa im itekako odgovara da im se pridruže demokršćanske i narodnjačke opcije. Doznajemo kako su iz redova dosadašnje vladajuće opcije već pušteni "probni baloni" da im se pridružuje vijećnik Toni Grbavac-Garac (HSLS), što su iz koalicije Za odmah demantirali. Stiže i sljedeća najava kako je ta Sanaderova poruka bila upućena mostovcu Ivici Grkoviću kao sudioniku pokreta "Hod za život" i svjetonazorski mu najbližem Mati Šimundiću (DP). A spominjalo se i ime mladog trogirskog mostovca Marina Rožića, čiji je punac uvaženi segetski HDZ-ovac.
I opet je na vidjelo "izišla" kalkulacija kako će HDZ-HSP "izbaciti" ime Luke Roguljića (HSP) za predsjednika Skupštine, uz još jedan kuriozitet – liječnika iz kvote HSP-a bi mogli predložiti upravo Domovinski pokret, a time bi ga podržali i neki mostovci. Puno kalkulacija, puno križaljki, pa sad treba samo čekati. No, u jedno smo sigurni: Ivica Kukavica je upravo dobio zeta – Bobana.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mi možemo s HDZ-om da to želimo. Nemojte davati lažne i prevarantske izjave, recite istinu zbog čega ne želite glasovati za Kukavicu. Ako ste za izbore, možemo odmah – gotovo se derao Bulj u svojem odgovoru ‘domovincu‘ Nikoli Grabovcu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi pokušaj u srpnju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Mi možemo s HDZ-om da to želimo. Nemojte davati lažne i prevarantske izjave, recite istinu zbog čega ne želite glasovati za Kukavicu. Ako ste za izbore, možemo odmah – gotovo se derao Bulj u svojem odgovoru ‘domovincu‘ Nikoli Grabovcu novi pokušaj u srpnju 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-17 12:02:41 [created_by] => 3202 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-17 16:11:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-06-17 16:11:03 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 87 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/17\/18226148.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/17\/18226216.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/17\/18226242.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/17\/18226108.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Dizanje ruku pro\u0161lo je o\u010dekivano: 21 (ne)slu\u017ebeni oporbenjak bio je za Kukavicu, a ostalih 25 vije\u0107nika ostalo je suzdr\u017eano","'Ne\u0107emo sudjelovati u formiranju ve\u0107ine ni na lijevu ni na desnu stranu', kazao je Nikola Grabovac (DP)","Mostovac Bulj bio je na vru\u0107im vezama, a \u010deka ga i veliki posao u Sinju","Sanader: Nismo mi ba\u0161 naivni i ne trgujemo mi, nego pozivamo na suradnju"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1207","hd_18226148_1920.jpg":"1920x1080","k_18226148_1280.jpg":"1280x1280","k_18226148_1024.jpg":"1024x1024","k_18226148_640.jpg":"640x640","k_18226148_480.jpg":"480x480","k_18226148_340.jpg":"340x340","k_18226148_220.jpg":"220x220","o_18226148_1280.jpg":"1280x804","o_18226148_1024.jpg":"1024x643","o_18226148_640.jpg":"640x402","o_18226148_480.jpg":"480x301","o_18226148_340.jpg":"340x213","o_18226148_220.jpg":"220x138","h_18226148_1280.jpg":"1280x854","h_18226148_1024.jpg":"1024x683","h_18226148_640.jpg":"640x427","h_18226148_480.jpg":"480x320","h_18226148_340.jpg":"340x227","h_18226148_220.jpg":"220x147","pp_18226148_1280.jpg":"1006x1280","pp_18226148_1024.jpg":"805x1024","pp_18226148_640.jpg":"503x640","pp_18226148_480.jpg":"377x480","pp_18226148_340.jpg":"267x340","pp_18226148_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1304","hd_18226216_1920.jpg":"1920x1080","k_18226216_1280.jpg":"1280x1280","k_18226216_1024.jpg":"1024x1024","k_18226216_640.jpg":"640x640","k_18226216_480.jpg":"480x480","k_18226216_340.jpg":"340x340","k_18226216_220.jpg":"220x220","o_18226216_1280.jpg":"1280x869","o_18226216_1024.jpg":"1024x695","o_18226216_640.jpg":"640x434","o_18226216_480.jpg":"480x326","o_18226216_340.jpg":"340x230","o_18226216_220.jpg":"220x149","h_18226216_1280.jpg":"1280x854","h_18226216_1024.jpg":"1024x683","h_18226216_640.jpg":"640x427","h_18226216_480.jpg":"480x320","h_18226216_340.jpg":"340x227","h_18226216_220.jpg":"220x147","pp_18226216_1280.jpg":"1006x1280","pp_18226216_1024.jpg":"805x1024","pp_18226216_640.jpg":"503x640","pp_18226216_480.jpg":"377x480","pp_18226216_340.jpg":"267x340","pp_18226216_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2861","hd_18226242_1920.jpg":"1920x1080","k_18226242_1280.jpg":"1280x1280","k_18226242_1024.jpg":"1024x1024","k_18226242_640.jpg":"640x640","k_18226242_480.jpg":"480x480","k_18226242_340.jpg":"340x340","k_18226242_220.jpg":"220x220","o_18226242_1280.jpg":"1280x1907","o_18226242_1024.jpg":"1024x1525","o_18226242_640.jpg":"640x953","o_18226242_480.jpg":"480x715","o_18226242_340.jpg":"340x506","o_18226242_220.jpg":"220x327","h_18226242_1280.jpg":"1280x854","h_18226242_1024.jpg":"1024x683","h_18226242_640.jpg":"640x427","h_18226242_480.jpg":"480x320","h_18226242_340.jpg":"340x227","h_18226242_220.jpg":"220x147","pp_18226242_1280.jpg":"1006x1280","pp_18226242_1024.jpg":"805x1024","pp_18226242_640.jpg":"503x640","pp_18226242_480.jpg":"377x480","pp_18226242_340.jpg":"267x340","pp_18226242_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2630","hd_18226108_1920.jpg":"1920x1080","k_18226108_1280.jpg":"1280x1280","k_18226108_1024.jpg":"1024x1024","k_18226108_640.jpg":"640x640","k_18226108_480.jpg":"480x480","k_18226108_340.jpg":"340x340","k_18226108_220.jpg":"220x220","o_18226108_1280.jpg":"1280x1753","o_18226108_1024.jpg":"1024x1402","o_18226108_640.jpg":"640x876","o_18226108_480.jpg":"480x657","o_18226108_340.jpg":"340x465","o_18226108_220.jpg":"220x301","h_18226108_1280.jpg":"1280x854","h_18226108_1024.jpg":"1024x683","h_18226108_640.jpg":"640x427","h_18226108_480.jpg":"480x320","h_18226108_340.jpg":"340x227","h_18226108_220.jpg":"220x147","pp_18226108_1280.jpg":"1006x1280","pp_18226108_1024.jpg":"805x1024","pp_18226108_640.jpg":"503x640","pp_18226108_480.jpg":"377x480","pp_18226108_340.jpg":"267x340","pp_18226108_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14987227 Threads: 7 Questions: 3149325041 Slow queries: 7028004 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234946722 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/prvi-put-u-28-godina-nije-uspjelo-konstituiranje-zupanijske-skupstine-ante-sanader-pozvao-mostovce-manje-ratoborne-od-bulja-da-podrze-bobana-1106563 [printLink] => /dalmacija/obala/prvi-put-u-28-godina-nije-uspjelo-konstituiranje-zupanijske-skupstine-ante-sanader-pozvao-mostovce-manje-ratoborne-od-bulja-da-podrze-bobana-1106563?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 607238 [name] => županijska skupština SDŽ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-30 11:57:28 [main_article_id] => 0 [alias] => zupanijska-skupstina-sdz [link] => /tag/zupanijska-skupstina-sdz ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679130 [name] => ante sanader [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-sanader [link] => /tag/ante-sanader ) [2] => stdClass Object ( [id] => 410524 [name] => Miro Bulj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miro-bulj [link] => /tag/miro-bulj ) [3] => stdClass Object ( [id] => 320204 [name] => ivica kukavica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-kukavica [link] => /tag/ivica-kukavica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mi možemo s HDZ-om da to želimo. Nemojte davati lažne i prevarantske izjave, recite istinu zbog čega ne želite glasovati za Kukavicu. Ako ste za izbore, možemo odmah – gotovo se derao Bulj u svojem odgovoru ‘domovincu‘ Nikoli Grabovcu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi pokušaj u srpnju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prvi put u 28 godina nije uspjelo konstituiranje Županijske skupštine; Ante Sanader pozvao mostovce ‘manje ratoborne od Bulja‘ da podrže Bobana [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3202 [name] => Sandra Barčot [username] => sandra-bar-ot [email] => sandra-bar-ot@sd.hr [password] => $2y$10$ckfXj8qvsyA2At..DVH26.lRpLIqCiq3cNzofsgBZCHud7TUoDgQm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandra-barcot-3202 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1720 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/240d52e561ffcd67aeb6d8536e6e8383?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/17/18226148.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Dizanje ruku prošlo je očekivano: 21 (ne)službeni oporbenjak bio je za Kukavicu, a ostalih 25 vijećnika ostalo je suzdržano [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/17/18226148.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixDizanje ruku prošlo je očekivano: 21 (ne)službeni oporbenjak bio je za Kukavicu, a ostalih 25 vijećnika ostalo je suzdržano ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/17/18226216.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix'Nećemo sudjelovati u formiranju većine ni na lijevu ni na desnu stranu', kazao je Nikola Grabovac (DP) ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/17/18226242.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixMostovac Bulj bio je na vrućim vezama, a čeka ga i veliki posao u Sinju ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/17/18226108.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixSanader: Nismo mi baš naivni i ne trgujemo mi, nego pozivamo na suradnju ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Očekivani "cirkus" oko konstituiranja Županijske skupštine se i ostvario – svi žele dobrobit narodu, svi žele promjene, svi žele razvoj prostorno najveće županije, svi žele projekte, ali na kraju svi ne žele zajedno to i provesti.

Za mjesec dana, u zakonskom roku, ponovno će imati konstituirajuću sjednicu jer nitko, ni vladajući ni oporba, nema većinu, a ni želju da startaju s radom kao predstavnici građana u regionalnom parlamentu. Premda su dobili povjerenje birača upravo za ono što su u kampanji obećavali – bolju zdravstvenu skrb, navodnjavanje polja, prometnu povezanost, jednake uvjete školovanja, više briga za starije i nemoćne, rješenje problema s otpadom... puno toga se tada iznosilo, obećavalo, prozivalo HDZ kako vlada županijom desetljećima i to ne provodi, kako je vrijeme za promjene..

No kada su upravo ti vijećnici, u novom sazivu ih je 47, trebali izabrati predsjednika Skupštine, te uz ponovno izabranog župana Blaženka Bobana (HDZ-HSP) zajedno krenuti u rad, dogodio se svjetonazor. Domovinski pokret (DP), nova stranka u parlamentu, i to s najmanjim brojem vijećnika – tri – koji miješaju "kruške i jabuke", nije želio iskazati stav.

Nisu podržali prijedlog 16 vijećnika, neophodne trećine, da predsjednik Skupštine bude Ivica Kukavica (Most), s opravdanjem kako se ipak treba znati je li to lijevo ili desno. Oporbeni vijećnik Ante Pranić (koalicija Za) lijepo je kazao da nije bitno kada treba navodniti polje hoćemo li to napraviti s lijeve ili s desne strane, nije bitno je li lijevo ili desno, ako nemamo gdje odložiti smeće, jer na Skupštini nije provedena potrebna procedura za izgradnju Centra za gospodarenjem otpadom.

Skupština je počela uobičajenim protokolom: državna himna, himna županije, minuta šutnje za poginule branitelje, jednoglasni izbor Mandatnog povjerenstva u kojem sjede Lucija Puljak, Milan Perišić i Danica Baričević. Utvrđen je i broj vijećnika po osvojenim mandatima: HDZ-HSP 18, Most sedam, SDP šest, koalicija Za pet, Centar i HGS po četiri i Domovinski pokret tri.

Obavljene su i promjene među HDZ-ovcima koji su zamrznuli mandat pa će župana Bobana mijenjati Marko Galić, umjesto Ante Mihanovića u klupu je sjeo Ivan Bikić, Marinu Matković mijenja Siniša Marović, a Ivicu Tafru –​ Alen Gojak, dok je novi splitski gradonačelnik Ivica Puljak fotelju prepustio Martinu Grgiću, a umjesto Željka Keruma u novi saziv ušao je njegov zet Petroslav Sapunar.

Vođenje Skupštine preuzeo je Ante Sanader (HDZ), prvi s liste stranke s najviše vijećnika, a utvrđeno je da je na zasjedanju bilo 46 vijećnika, nedostajao je samo Ivica Skoko iz Centra. I oni su svi izabrali i Odbor za imenovanje u sastavu: Mate Šimundić, Mate Martinić, Petroslav Sapunar, Ivica Kusić i Ante Pranić.

Miro Bulj u ime 16 zastupnika (Most, koalicija Za i Centar) predložio je Kukavicu za predsjednika Skupštine, te Pranića za potpredsjednika. Kada je predsjedavajući Sanader pozvao na glasovanje još jednom su se vidjele skupine koje imaju svoje predstavnike u Skupštini, jer je dvorana splitskog FESB-a (ostala) podijeljena na desnu i lijevu stranu. Na desnoj su HDZ-HSP, te HGS i novi vijećnici Domovinskog pokreta, a na lijevoj svi ostali, oni koji zagovaraju promjene: Most, SDP, Centar i koalicija Za.

Dizanje ruku prošlo je očekivano – 21 (ne)službeni oporbenjak bio je za Kukavicu, a ostalih 25 vijećnika ostalo je suzdržano. Među njima i "domovinci"... Sanaderu je samo preostalo ustvrditi kako od konstituiranja Skupštine nema ništa.

Pred novinarima je zatim nastala "barufa" od prozivanja.

– Nemamo ništa protiv Kukavice, mi bismo voljeli da on postane predsjednik Županijske skupštine, ali kako smo ranije govorili – nećemo sudjelovati u formiranju većine ni na lijevu ni na desnu stranu pod određenim uvjetima. Ne želimo surađivati s HGS-om i s ljevicom na čelu s SDP-om – pokušao je pojasniti odluku Nikola Grabovac, predsjednik DP-ova županijskog ogranka, pred novinarima koji su ga uporno pitali kako su obećavali "bolje sutra svih građana županije, a ne svjetonazorske odrednice".

---

image
'Nećemo sudjelovati u formiranju većine ni na lijevu ni na desnu stranu', kazao je Nikola Grabovac (DP)
Božidar Vukičević/Cropix
---

– Imamo svoj jasan i pozitivan stav. Bez obzira na ono što se bude događalo na idućim pokušajima konstituiranja, mi nećemo pristati na trgovačke i trule sporazume osuđene na propast pa čak i po cijenu novih izbora. Mi ćemo se svog stava držati. Nećemo vamo, nećemo tamo – uporan je bio Grabovac.

No odmah je dobio i odgovor od Mira Bulja.

– Slučajno sam čuo malo veće Hrvate, a mi smo mali Hrvati i mali katolici, malo manji ljevičari i malo veći desničari. Mi smo predložili malog Hrvata, malog katolika i malog domoljuba Ivicu Kukavicu i sada netko tko je digao ruku s HDZ-om i HGS-om, želi ići s Mostom. Gospodo, Most može bez vaših ruku.

Mi možemo s HDZ-om da to želimo. Nemojte davati lažne i prevarantske izjave, recite istinu zbog čega ne želite glasovati za Kukavicu. On je mali Hrvat i domoljub? Ako ste za izbore, možemo odmah. Budite hrabri, ne tresite se! – gotovo se derao Sinjanin.

---

image
Mostovac Bulj bio je na vrućim vezama, a čeka ga i veliki posao u Sinju
Božidar Vukičević/Cropix
---

– Politika nije bukačenje i obračuni pred novinarima. Radi se o principijelnom dogovaranju u principijelnim i svjetonazorskim okvirima. Mi protiv Kukavice nemamo ništa, on je izvanredan čovjek, ali naš glas za njega danas bi bio formiranje većine koje mi ne želimo biti dio – rekao je DP-ov Mate Šimundić i dodao:

– Politika bez svjetonazora i ideologije nije prava politika. Mi u našoj županiji imamo teme gdje se očituje svjetonazor – upravljamo domovima zdravlja, ljekarnama... Tu se vidi svjetonazor. Lijeve opcije predlažu suzbijanje priziva savjesti, osiguravanje prava na abortus i druge stvari, Tomašević je to, primjerice, u kampanji jasno najavio...

– Koji Tomašević? Mi smo u Splitsko-dalmatinskoj županiji – zaustavili su novinari donedavnog kandidata za čelnika županije.

– Ponavljam, politika bez svjetonazora je trgovina. Svesti sve na asfalt i cement nije dobro – ponavljao je Šimundić, očito zaboravljajući kako se o tim temama raspravlja i donose zakoni u Saboru, te kako se u županijskim domovima zdravlja pobačaji ne obavljaju, pa nema ni priziva savjesti na lokalnom nivou.

Raspravi je prisnažio i Pranić:

– Mi smo danas imali jedinstvenu priliku konstituiranja Skupštine i da krenemo s radom, što očekuju svi građani koji su nam dali povjerenje. Meni je žao da je Domovinski pokret izdao sve ono što su govorili prije izbora. Ja ne znam, kao županijski vijećnik, što oni žele. Ako i odemo na nove izbore, izgubit ćemo tri mjeseca, a svi znamo da smo u rokovima i oko Centra za gospodarenje otpadom kod Lećevice, ali i brojnih drugih problema. Domovinski pokret bio je najveći kritičar Blaženka Bobana, išao je čak i u napade na osobnoj razini, ali očito oni, u nedostatku rješenja i onoga za što se zalažu, svrstavaju sve na lijevo i desno.

---

image
Sanader: Nismo mi baš naivni i ne trgujemo mi, nego pozivamo na suradnju
Božidar Vukičević/Cropix
---

Čelnik županijskog HDZ-a i vijećnik Sanader također je komentirao "pat-poziciju":

– Mi smo od brojnih medija, komentatora i građana čuli pozive da damo podršku ljudima koje je narod izabrao. Ta situacija se događa i u Splitu te mislim da bi bio korektan isti model i u Županiji. Ako se u Splitu pružila podrška Ivici Puljku, bilo bi logično i da se pruži podrška županu Bobanu. Izuzetno cijenim i poštujem Mostova Ivicu Kukavicu i pozivamo ga da sjednemo te zajedno podržimo župana Bobana i prijedlog demokršćanske i narodnjačke opcije!

Nakon novinarskog pitanja zašto koalicija HDZ-HSP nije dala kandidata, Sanader je odgovorio:

– Trebaju nam 24 glasa. Nismo mi baš naivni i ne trgujemo mi, nego pozivamo na suradnju. Pozivamo Kukavicu i dio Mosta, manje ratoborne od Bulja, da podrže Bobana – izbjegavši odgovor medijima, jer za predlaganje čelnika Skupštine dovoljno je imati glasove trećine vijećnika, a HDZ ima i dvije ruke više od potrebnih 16. No ne i prijedlog za predsjednika....

---

KAKO DO VEĆINE?
'Žetončići' se vrte kao u kockarnici
Sanader je pozivom "manje ratobornim mostovcima", poslao izuzetno važnu poruku koji su mnogi na kraju komentirali kako se kupnjom vremena za konstituiranje Skupštine sada "kupuju" i vijećnici. Doznajemo, naime, da je već bilo pregovaranja s pojedinim vijećnicima, jer ni HDZ-HSP ne žele uteg ni HGS-a i trgovačke koalicije, a ni Domovinskog pokreta i njihova svjetonazora, pa im itekako odgovara da im se pridruže demokršćanske i narodnjačke opcije. Doznajemo kako su iz redova dosadašnje vladajuće opcije već pušteni "probni baloni" da im se pridružuje vijećnik Toni Grbavac-Garac (HSLS), što su iz koalicije Za odmah demantirali. Stiže i sljedeća najava kako je ta Sanaderova poruka bila upućena mostovcu Ivici Grkoviću kao sudioniku pokreta "Hod za život" i svjetonazorski mu najbližem Mati Šimundiću (DP). A spominjalo se i ime mladog trogirskog mostovca Marina Rožića, čiji je punac uvaženi segetski HDZ-ovac.
I opet je na vidjelo "izišla" kalkulacija kako će HDZ-HSP "izbaciti" ime Luke Roguljića (HSP) za predsjednika Skupštine, uz još jedan kuriozitet – liječnika iz kvote HSP-a bi mogli predložiti upravo Domovinski pokret, a time bi ga podržali i neki mostovci. Puno kalkulacija, puno križaljki, pa sad treba samo čekati. No, u jedno smo sigurni: Ivica Kukavica je upravo dobio zeta – Bobana.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Dizanje ruku prošlo je očekivano: 21 (ne)službeni oporbenjak bio je za Kukavicu, a ostalih 25 vijećnika ostalo je suzdržano
Božidar Vukičević/Cropix
'Nećemo sudjelovati u formiranju većine ni na lijevu ni na desnu stranu', kazao je Nikola Grabovac (DP)
Božidar Vukičević/Cropix
Mostovac Bulj bio je na vrućim vezama, a čeka ga i veliki posao u Sinju
Božidar Vukičević/Cropix
Sanader: Nismo mi baš naivni i ne trgujemo mi, nego pozivamo na suradnju
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/prvi-put-u-28-godina-nije-uspjelo-konstituiranje-zupanijske-skupstine-ante-sanader-pozvao-mostovce-manje-ratoborne-od-bulja-da-podrze-bobana-1106563 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7381fb0867175aeda96f81e201624d2a3cd24a0b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prvi+put+u+28+godina+nije+uspjelo+konstituiranje+%C5%BDupanijske+skup%C5%A1tine%3B+Ante+Sanader+pozvao+mostovce+%E2%80%98manje+ratoborne+od+Bulja%E2%80%98+da+podr%C5%BEe+Bobana&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fprvi-put-u-28-godina-nije-uspjelo-konstituiranje-zupanijske-skupstine-ante-sanader-pozvao-mostovce-manje-ratoborne-od-bulja-da-podrze-bobana-1106563 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fprvi-put-u-28-godina-nije-uspjelo-konstituiranje-zupanijske-skupstine-ante-sanader-pozvao-mostovce-manje-ratoborne-od-bulja-da-podrze-bobana-1106563 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mi možemo s HDZ-om da to želimo. Nemojte davati lažne i prevarantske izjave, recite istinu zbog čega ne želite glasovati za Kukavicu. Ako ste za izbore, možemo odmah – gotovo se derao Bulj u svojem odgovoru ‘domovincu‘ Nikoli Grabovcu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi pokušaj u srpnju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Obalanovi pokušaj u srpnju

Prvi put u 28 godina nije uspjelo konstituiranje Županijske skupštine; Ante Sanader pozvao mostovce ‘manje ratoborne od Bulja‘ da podrže Bobana

17. lipnja 2021. - 18:11
Dizanje ruku prošlo je očekivano: 21 (ne)službeni oporbenjak bio je za Kukavicu, a ostalih 25 vijećnika ostalo je suzdržanoBožidar Vukičević/Cropix

Očekivani "cirkus" oko konstituiranja Županijske skupštine se i ostvario – svi žele dobrobit narodu, svi žele promjene, svi žele razvoj prostorno najveće županije, svi žele projekte, ali na kraju svi ne žele zajedno to i provesti.

Za mjesec dana, u zakonskom roku, ponovno će imati konstituirajuću sjednicu jer nitko, ni vladajući ni oporba, nema većinu, a ni želju da startaju s radom kao predstavnici građana u regionalnom parlamentu. Premda su dobili povjerenje birača upravo za ono što su u kampanji obećavali – bolju zdravstvenu skrb, navodnjavanje polja, prometnu povezanost, jednake uvjete školovanja, više briga za starije i nemoćne, rješenje problema s otpadom... puno toga se tada iznosilo, obećavalo, prozivalo HDZ kako vlada županijom desetljećima i to ne...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:18