StoryEditorOCM
Obala‘LIJEK JE U NAMA‘

Prikupljen rekordan broj uzoraka u Makarskoj: krv dali tenisačica Tena Lukas, paraolimpijci Sven Maretić i Dino Sinovčić

Piše Dada Batinić
6. travnja 2024. - 21:00

Projekt darivanja uzoraka krvotvornih matičnih stanica koji se ove subote održao u Makarskoj pod nazivom "Lijek je u nama" pokazao je da Makarska uistinu ima veliko srce. Organizatori, Crveni križ Makarska i Zaklada Ana Rukavina uspjeli su prikupiti 112 uzoraka, što je iznenadilo i same organizatore.

image

 U Makarskoj je prikupljeno 112 uzoraka

Ivo Ravlić/Cropix

- Obično se sakupi oko 30 - 35 uzoraka tako da smo svi ostali šokirani brojem prikupljenih uzoraka - rekao nam je, ne krijući zadovoljstvo, Miroslav Dudaš iz Crvenog križa Makarska.

- Nisam mogao vjerovati! Računali smo maksimum oko četrdesetak uzoraka. Da nije bilo dobnog ograničenja, mislim da bi taj broj bio puno veći. Naime, puno osoba starijih od četrdeset godina, željelo se uključiti u akciju, ali od njih nismo uzimali uzorke.

Najviše bilo žena

Među donatorima je prevladavala ženska populacija, a posebno je bilo emotivno kad nam se javila gospođa Marija, mama Ane Rukavine, koja je ostala ugodno iznenađena brojem prikupljenih uzoraka - kazao je Teo Miočević iz Crvenog Križa.

Među darivateljima je bilo i mnogo poznatih lica, a među njima i Feliks Lukas, direktor WTA turnira u Makarskoj.

- CK Makarska nam svake godine pomaže u organizaciji WTA turnira i ne mogu dovoljno nahvaliti te krasne ljude. Posebnu zahvalnost dugujem Miroslavu Dudašu koji nam je uvijek na raspolaganju i koji nas je ujedno i obavijestio o akciji - rekao je Feliks Lukas.

image

Krv daje tenisačica Tena Lukas

Ivo Ravlić/Cropix
image

 Paraolimpijci Sven Maretić i Dino Sinovčić
 

Ivo Ravlić/Cropix

Darivanju su se odazvale i Lukasove sestre Tajna Lukas Rečić i Tena Lukas, hrvatska FED Cup reprezentativka. Odazvali su se također i paraolimpijci Sven Maretić i Dino Sinovčić.

- Cijeli dan sam provela na mjestu događaja. Sestra je povela svoje prijateljice, a pozvali smo i Svena Maretića te Lorenu Šipić.

Ja već imam iskustva s darivanjem jer sam Zakladi već dala krv iz pupkovine kad sam rađala kćerkicu. Zakladi se može donirati krv javno i privatno. Privatni dio ide na čuvanje za člana vaše obitelji, no mi smo dali javno, odnosno onome kome je potrebno -kazala  nam je Tajna.

image

Organizatori su iznenađeni odazivom Makarana

Ivo Ravlić/Cropix

- Iznenađena sam ovolikim odazivom u malom gradu poput Makarske! Zahvalila bih i gradonačelniku Zoranu Paunoviću koji je također donirao uzorak krvi, nisam to očekivala.

Uzorci otišli u Zagreb

- S uzorcima već isti dan idem za Zagreb gdje ću ih predati transfuzijskom centru, a nakon tipizacije svi će uzorci biti pohranjeni u hrvatskom i svjetskom registru uzoraka. Nakon toga će neki darivatelj iz Makarske možda dobiti poziv, a netko možda neće nikad, ovisi podudara li se uzorak s pacijentovim - rekla nam je Sandra Zeljković iz Zaklade Ana Rukavina.

Slogan "Dođi i spasi nečije dijete, majku, oca ili ženu!" u gradu pod Biokovom nije tek puka krilatica. Makarani su još jednom pokazali spremnost da pomognu onda kad je najpotrebnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:02