StoryEditorOCM
ObalaDošao je Covid...

Preko 120 godina dubrovački barkarioli su ljude prevozili od Gruža do Lapada. Ostao je samo jedan: ‘Putnike prevozim čim prvi uđe u barku. Nema čekanja‘

Piše Ahmet Kalajdžić
20. lipnja 2021. - 17:57
'Turisti na barci najčešće zaborave takuin ili saket, pa kad ih pronađemo i vratimo im, to budu nezaboravni prizori', ističe 'kapetan' gradske linije Ahmet Kalajdžić

Duže od 120 godina u Dubrovniku postoje barkarioli koji građane i turiste prevoze na relaciji od Gruža do Lapada i u suprotnom smjeru.

Dio su tradicijskih obrta koji opstaju unatoč sve ubrzanijem ritmu života i zahtjevima vremena. Međutim, ne jednom smo se uvjerili kako su svi turisti koji otkriju postojanje barkariola i njihovih plovila što se uz brektavi zvuk dizelskog stroja sporo kreću površinom Gruškog zaljeva, taj prijevoz višekratno koristili tijekom boravka u našem gradu.

Danas je posljednji preostali "kapetan" najvažnije gradske brodske linije Nebojša Jovičević. Popularni Neno strpljivo sjedi u barci i čeka putnike, ali i spremno ustaje pružiti ruku te pomoći sugrađanima ili inozemnim gostima da lakše uđu u njegovo drveno plovilo.

Priča nam kako se ovim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 23:56