StoryEditorOCM
ObalaTUŽNE VRBE

Posječen cijeli drvored u omiljenom okupljalištu Splićana, građani su u šoku; evo što kažu iz Grada: ‘Bila su opasna!‘

Piše Mia Sesartić
20. veljače 2024. - 09:29

Stanovnici Solina tijekom cijele protekle godine su upozoravali na opasnost od suhih jablanova i platana, kako onih u parku na Širini, na ulazu u grad, tako i u podnožju Gospinog otoka.

Iz gradske uprave su nam na te primjedbe više puta odgovarali kako nemaju odgovarajuću opremu za visinsko rezanje stabala i kako je potrebno angažirati ovlaštenu tvrtku s opremom i osposobljenim djelatnicima za takve zahvate.

Nevremena bi osušena stabla dodatno polomila, grane su prijetile prolaznicima, pa ih je trebalo hitno orezati. Neke i poprilično ogoliti, koliko god je mnogima bilo žao nekih stoljetnih stabala na koja su navikli, jer sigurnost mora biti na prvom mjestu.

U lipnju je jedno od stabala na Širini, pokraj autobusne stanice u Ulici Stjepana Radića palo čak i nasred ceste, ali srećom nitko nije bio ozlijeđen.

Ovih dana uslijedila su nova pitanja građana, odnosno šetača, kada je riječ o održavanju zelenila. Pitaju se gdje su vrbe koje su krasile riječne obale na Gospinu otoku, omiljenom "dnevnom boravku" i igralištu brojnih Solinjana, ali i posjetitelja iz Splita i okolice, od kojih su sada ostali samo panjevi.

image
Nikola Vilić/Cropix

Po svemu sudeći vrbe je slomilo nevrijeme, ali što je sa sadnjom novih stabala, postoje li kakvi planovi? Naime, i HDZ-ova vijećnika Renata Prkića na jednoj od ranijih sjednica lokalnog parlamenta vijeća zanimalo je što je s njegovim prijedlogom za sadnju stabala na javnim parkiralištima i površinama, oko Doma zdravlja, oko zgrada u centru, parkirališta kod Novoga groblja i slično, budući da je poželjno i za život i okoliš da se posadi što više zelenila.

- Je li napravljen plan sadnje tih stabala – pitao je Prkić, a od tog njegova traženja je protekla gotovo i cijela godina.

Gradonačelnik Dalibor Ninčević (HDZ) je u više navrata i u odgovorima na slična vijećnička pitanja navodio kako će osnivanjem vlastite komunalne tvrtke biti bolje u smislu uređenja i održavanja javnih prostora, kao i po pitanju uvjeta za nabavku opreme, a krajem prošle godine je i pokrenuta firma "Komunalno društvo Grada Solina".

U tom pravcu uputili smo pitanja Gradu, što je s vrbama i kakvi su planovi za ozelenjivanje javnih površina.

- Prema procjeni stručnih službi koje su izašle na teren, vrbe koje su krasile Gospin Otok su istrunule iznutra, a dio ih je prijetio urušavanjem, pa su uklonjene - ističu iz lokalne vlasti i navode kako se trenutno radi na planiranju obnove i razvoja zelene infrastrukture po Solinu.

- Inicijativa ne obuhvaća samo Gospin Otok, već i druge mikrolokacije u gradu - najavljuju iz Grada.

image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:17