stdClass Object ( [id] => 1255941 [title] => Pogodovanje ili... Traži se zakupac kultne dalmatinske kavane, ključni uvjet je prihod od 10 milijuna € u tri godine!? [alias] => pogodovanje-ili-trazi-se-zakupac-kultne-dalmatinske-kavane-kljucni-uvjet-je-prihod-od-10-milijuna-u-tri-godine [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Davanje u zakup kultne dubrovačke kavane "Dubravka" na Pilama na idućih pet godina ni po ničemu ne bi bilo toliko zanimljivo, pa čak i uz početnu cijenu od 50 tisuća eura mjesečno, da nije uvjeta da se na natječaj može prijaviti tvrtka, obrtnik ili privatna osoba koja je u protekle tri godine bavljenjem ugostiteljstvom ostvarila 75 milijuna kuna prihoda.

Mnogi su Dubrovčani zbog tog uvjeta zaključili da se natječaj namješta nekome "podobnom", a budući da se radi o javnoj imovini i javnom interesu, zatražili smo od najmodavca, gradske tvrtke "UTD Ragusa" pojašnjenje zbog čega su inzistirali na tih 10 milijuna eura ostvarenog prometa u 2019., 2020. i 2021. godini.

Odgovor do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo dobili, no u međuvremenu kontaktirali smo nekoliko ugostitelja i pravnika koji su nam u neformalnom razgovoru komentirali natječaj za "Dubravku".

Svi se slažu da je dokazivanje poslovne sposobnosti prihodom u određenom proteklom razdoblju vrlo dobro budući da se time otklanja mogućnost ulaska raznih mešetara, ali i sprečavanja pranja novca.

Ugostitelji s kojima smo razgovarali podsjećaju kako su upravo dubrovački mediji, ali i dio gradskih vijećnika, nebrojeno puta pisali i kritizirali "bildanje" zakupnina poslovnih prostora na natječajima od strane tvrtki i obrta koji nisu registrirane u gradu što je rezultiralo, kada je ta djelatnost u pitanju, prije svega visokim cijenama i sezonskim poslovanjem.

Mnogi su, nakon što su vidjeli da Dubrovnik baš i nije takav poslovni Eledorado kako su mislili, nakon prve sezone odustali. O tome svjedoče i mnogi zatvoreni poslovni prostori i to ne samo unutar gradskih zidina.

– "Dubravka" je vrlo kompleksan ugostiteljski objekt koji zahtjeva poprilično znanje i iskustvo u ugostiteljstvu. Ne želim nikoga podcjenjivati, ali ne može nju voditi netko tko je imao kafić ili fast food.

Radi se o velikom objektu, na jednoj od najfrekventnijih lokacija u gradu u kojem morate imati popriličan broj osoblja. I što najvažnije, Dubravka mora biti reprezentativna, ona ne "trpi" ćevape – smatra iskusni dubrovački ugostitelj s kojim smo popričali oko ove teme.

---

image

Kavana ‘Dubravka‘ traži novog unajmitelja za najmanje 50 tisuća eura mjesečno

Tonči Plazibat/Cropix
---

No, ne bi u medijma želio istupati imenom i prezimenom, jer, kako poručuje, danas se sve gleda kroz politiku, a on s politikom ne želi imati nikakve veze.

Pravnici ističu kako takav uvjet nije rijetkost u Hrvatskoj, da nije nezakonit. Zagrebački profesor prava koji je zbog osjetljivosti teme htio ostati anoniman kaže nam da uvjetovanje ostvarenim prohodima zapravo referencija.

– Radi se o referenciji koju najmodavac ima pravo tražiti. Jednako je kao i kada poslodavac od kandidata za posao traži određene referencije, pa traži preporuku od bivšeg poslodavaca, dokaze o stručnosti...

U ovom slučaju čak je važnije naglasiti da se uvjetovanjem o ostvarenim prihodima suzbija legalno poslovanje. Dakle, u slučaju "Dubravke" tih 25 milijuna kuna godišnjeg prihoda, odnosno 10 milijuna eura u tri navedene godine je prijavljeno i na njih je državi plaćeno 25 posto PDV-a, a Gradu, ako je onaj koji se javlja na natječaj radio u Dubrovniku, porez na potrošnju od tri posto – ističe naš sugovornik.

Njegov dubrovački kolega pojašnjava kako je Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora jasan kao i Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Oni i u zakupu "Dubravke" imaju prednost ako ispunjavaju sve uvjete iz natječaja među kojima je i taj o dokazivanju poslovne sposobnosti, odnosno uspješnosti.

- Ako se nekome time možda i pokušalo namjestiti kavanu treba imati na umu da prednost ima postojeći zakupac koji je, barem tako mislim, u svojih nekoliko ugostiteljskih objekata sigurno "okrenuo" 10 milijuna eura u te tri godine kao i na to da takvih tvrtki, ne računajući hotelske kuće, u Dubrovniku ima još dosta.

Treba imati na umu da se radi o prometu, a ne o dobiti nakon što se poplaćaju troškovi i porezi – kaže nam naš sugovornik koji želi ostati anoniman, obrazlažući svoju molbu riječima:

- Znate kakav je grad, ljudi sve shvaćaju osobno, pa i mišljenje o zakonima.

Naši sugovornici podsjetili su nas na nebrojene primjere, i to samo u Dubrovniku, kada su na javnim natječajima bez tog uvjeta pobjeđivale tvrtke osnovane dan prije raspisivanja nadmetanja koje su imale jednog zaposlenika i temeljni kapital od tadašnjih 20 tisuća kuna, odnosno 10 kuna od kada se omogućilo osnivanje jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću.

Pa smo se čudili zbog čega radovi, primjerice na komunalnoj infrastrukturi, traju u beskonačnost, zbog čega se već nakon nekoliko mjeseci nešto popravlja i zbog čega neki projekti još nisu realizirani. Dovoljno je pogledati što se događa s obnovom od potresa na Banovini i u Zagrebu. Upravo takvi primjeri pokazuju manjkavosti sustava javne nabave u Hrvatskoj.

---

Grad: ‘Sve je po tržišnim uvjetima‘


Budući da su se u javnom prostoru pojavile određene informacije koje su temeljene na pogrešnom i spekulativnom interpretiranju činjenica, ali i na temeljnom nerazumijevanju materije, a i s obzirom na upite medija, Grad Dubrovnik kao većinski vlasnik tvrtke "UTD Ragusa" daje sljedeće informacije:

- "UTD Ragusa" objavila je javni natječaj o zakupu poslovnog prostora restorana "Dubravka". Natječaj je izrađen, objavljen i provodi se sukladno svoj važećoj zakonskoj proceduri, uključujući Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora. Financijske propozicije i uvjeti natječaja izrađeni su na osnovu provedenih stručnih procjena i u skladu su s tržišnim uvjetima.

Početni iznos mjesečne zakupnine određen je na 40 tisuća eura, uvećano za PDV. Dosadašnji iznos mjesečne zakupnine za navedeni prostor iznosio je 15.396 eura, uvećano za PDV. To znači da će društvo u većinskom vlasništvu Grada od najma jednog poslovnog prostora godišnje uprihodovati najmanje 480 tisuća eura plus PDV. Usporedivši taj iznos s dosadašnjim godišnjim iznosom (184.752 eura), prihodi od najma navedenog prostora bilježit će indeks povećanja od 160 posto, odnosno iznosit će gotovo 300 tisuća eura više.

Takav prihod od najma vrijedne imovine Grada, primjerice, dostatan je za pokrivanje godišnjeg troška kreditnog zaduženja za kupovinu tvrtke TUP, najveće pojedinačne akvizicije Grada u posljednjih 50 godina.

Natječajni uvjet o ostvarenom prihodu od ugostiteljske djelatnosti u svakoj kod tri prethodne godine od najmanje 25 milijuna kuna, a što su zainteresirani ponuditelji dužni dokazati, propisan je iz razloga kako bi se osigurala profesionalna ozbiljnost prijavitelja koji moraju biti financijski sposobni ispunjavati obveze prema "UTD Ragusi" te biti u mogućnosti ispuniti natječajni uvjet isplate konstruktivnog ulaganja u objekt koji iznosi 480 tisuća eura plus PDV. Također, želi se osigurati i kontinuitet kvalitete ponude objekta koji se nalazi na samoj "recepciji grada".

---

---

Zlatni kvadrati


Poslovni prostor se sastoji od ukupne površine 114,74 četvorna metra, prizemlja uz izuzeće prostora "suvenirnice", ukupne površine 169 kvadrata, vanjske tarace ukupne stvarne površine 321,51 četvorni metar (površine za obračun zakupnine 114,54 kvadrata) i potkrovlja površine gotovo 110 kvadrata.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OTVORENA UTRKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => OTVORENA UTRKA 0 4865 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-11 12:13:15 [created_by] => 3099 [created_by_alias] => Anton Hauswitschka [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-12 06:31:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-01-12 06:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3842 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pogodovanje ili... Traži se zakupac kultne dalmatinske kavane, ključni uvjet je prihod od 10 milijuna € u tri godine!? [metakey] => iznajmljivanje poslovnih prostora, ugostiteljstvo, Grad Dubrovnik, Kavana Dubravka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/11\/23719398.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/11\/14398214.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Ton\u010di Plazibat\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Kavana \u2018Dubravka\u2018 tra\u017ei novog unajmitelja za najmanje 50 tisu\u0107a eura mjese\u010dno<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1308","hd_23719398_1920.jpg":"1920x1080","k_23719398_1280.jpg":"1280x1280","k_23719398_1024.jpg":"1024x1024","k_23719398_640.jpg":"640x640","k_23719398_480.jpg":"480x480","k_23719398_340.jpg":"340x340","k_23719398_220.jpg":"220x220","o_23719398_1280.jpg":"1280x872","o_23719398_1024.jpg":"1024x697","o_23719398_640.jpg":"640x436","o_23719398_480.jpg":"480x327","o_23719398_340.jpg":"340x231","o_23719398_220.jpg":"220x149","h_23719398_1280.jpg":"1280x854","h_23719398_1024.jpg":"1024x683","h_23719398_640.jpg":"640x427","h_23719398_480.jpg":"480x320","h_23719398_340.jpg":"340x227","h_23719398_220.jpg":"220x147","pp_23719398_1280.jpg":"1280x1628","pp_23719398_1024.jpg":"1024x1303","pp_23719398_640.jpg":"640x814","pp_23719398_480.jpg":"480x611","pp_23719398_340.jpg":"340x432","pp_23719398_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x927","hd_14398214_1920.jpg":"1920x1080","k_14398214_1280.jpg":"1280x1280","k_14398214_1024.jpg":"1024x1024","k_14398214_640.jpg":"640x640","k_14398214_480.jpg":"480x480","k_14398214_340.jpg":"340x340","k_14398214_220.jpg":"220x220","o_14398214_1280.jpg":"1280x618","o_14398214_1024.jpg":"1024x494","o_14398214_640.jpg":"640x309","o_14398214_480.jpg":"480x231","o_14398214_340.jpg":"340x164","o_14398214_220.jpg":"220x106","h_14398214_1280.jpg":"1280x854","h_14398214_1024.jpg":"1024x683","h_14398214_640.jpg":"640x427","h_14398214_480.jpg":"480x320","h_14398214_340.jpg":"340x227","h_14398214_220.jpg":"220x147","pp_14398214_1280.jpg":"1280x1628","pp_14398214_1024.jpg":"1024x1303","pp_14398214_640.jpg":"640x814","pp_14398214_480.jpg":"480x611","pp_14398214_340.jpg":"340x432","pp_14398214_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8105966 Threads: 1 Questions: 1676760804 Slow queries: 4993476 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112384174 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/pogodovanje-ili-trazi-se-zakupac-kultne-dalmatinske-kavane-kljucni-uvjet-je-prihod-od-10-milijuna-u-tri-godine-1255941 [printLink] => /dalmacija/obala/pogodovanje-ili-trazi-se-zakupac-kultne-dalmatinske-kavane-kljucni-uvjet-je-prihod-od-10-milijuna-u-tri-godine-1255941?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 702549 [name] => iznajmljivanje poslovnih prostora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-12 07:33:14 [main_article_id] => 0 [alias] => iznajmljivanje-poslovnih-prostora [link] => /tag/iznajmljivanje-poslovnih-prostora ) [1] => stdClass Object ( [id] => 271957 [name] => ugostiteljstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ugostiteljstvo [link] => /tag/ugostiteljstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 255573 [name] => Grad Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grad-dubrovnik [link] => /tag/grad-dubrovnik ) [3] => stdClass Object ( [id] => 630742 [name] => Kavana Dubravka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-12 07:20:16 [main_article_id] => 0 [alias] => kavana-dubravka [link] => /tag/kavana-dubravka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OTVORENA UTRKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pogodovanje ili... Traži se zakupac kultne dalmatinske kavane, ključni uvjet je prihod od 10 milijuna € u tri godine!? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3099 [name] => Anton Hauswitchka [username] => anton-hauswitchka [email] => anton-hauswitchka@sd.hr [password] => $2y$10$Bq0Up/FhqIqjZ0w3hyScJu4Zpg25hBTrGL4.JYnzT14TzWzvWfoQW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2021-06-14 11:20:03 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anton-hauswitchka-3099 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1617 [gender] => m [description] => [image] => 1617.jpg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1617.jpg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/11/23719398.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/11/23719398.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/11/14398214.jpg [title] =>

Kavana ‘Dubravka‘ traži novog unajmitelja za najmanje 50 tisuća eura mjesečno

Tonči Plazibat/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Davanje u zakup kultne dubrovačke kavane "Dubravka" na Pilama na idućih pet godina ni po ničemu ne bi bilo toliko zanimljivo, pa čak i uz početnu cijenu od 50 tisuća eura mjesečno, da nije uvjeta da se na natječaj može prijaviti tvrtka, obrtnik ili privatna osoba koja je u protekle tri godine bavljenjem ugostiteljstvom ostvarila 75 milijuna kuna prihoda.

Mnogi su Dubrovčani zbog tog uvjeta zaključili da se natječaj namješta nekome "podobnom", a budući da se radi o javnoj imovini i javnom interesu, zatražili smo od najmodavca, gradske tvrtke "UTD Ragusa" pojašnjenje zbog čega su inzistirali na tih 10 milijuna eura ostvarenog prometa u 2019., 2020. i 2021. godini.

Odgovor do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo dobili, no u međuvremenu kontaktirali smo nekoliko ugostitelja i pravnika koji su nam u neformalnom razgovoru komentirali natječaj za "Dubravku".

Svi se slažu da je dokazivanje poslovne sposobnosti prihodom u određenom proteklom razdoblju vrlo dobro budući da se time otklanja mogućnost ulaska raznih mešetara, ali i sprečavanja pranja novca.

Ugostitelji s kojima smo razgovarali podsjećaju kako su upravo dubrovački mediji, ali i dio gradskih vijećnika, nebrojeno puta pisali i kritizirali "bildanje" zakupnina poslovnih prostora na natječajima od strane tvrtki i obrta koji nisu registrirane u gradu što je rezultiralo, kada je ta djelatnost u pitanju, prije svega visokim cijenama i sezonskim poslovanjem.

Mnogi su, nakon što su vidjeli da Dubrovnik baš i nije takav poslovni Eledorado kako su mislili, nakon prve sezone odustali. O tome svjedoče i mnogi zatvoreni poslovni prostori i to ne samo unutar gradskih zidina.

– "Dubravka" je vrlo kompleksan ugostiteljski objekt koji zahtjeva poprilično znanje i iskustvo u ugostiteljstvu. Ne želim nikoga podcjenjivati, ali ne može nju voditi netko tko je imao kafić ili fast food.

Radi se o velikom objektu, na jednoj od najfrekventnijih lokacija u gradu u kojem morate imati popriličan broj osoblja. I što najvažnije, Dubravka mora biti reprezentativna, ona ne "trpi" ćevape – smatra iskusni dubrovački ugostitelj s kojim smo popričali oko ove teme.

---

image

Kavana ‘Dubravka‘ traži novog unajmitelja za najmanje 50 tisuća eura mjesečno

Tonči Plazibat/Cropix
---

No, ne bi u medijma želio istupati imenom i prezimenom, jer, kako poručuje, danas se sve gleda kroz politiku, a on s politikom ne želi imati nikakve veze.

Pravnici ističu kako takav uvjet nije rijetkost u Hrvatskoj, da nije nezakonit. Zagrebački profesor prava koji je zbog osjetljivosti teme htio ostati anoniman kaže nam da uvjetovanje ostvarenim prohodima zapravo referencija.

– Radi se o referenciji koju najmodavac ima pravo tražiti. Jednako je kao i kada poslodavac od kandidata za posao traži određene referencije, pa traži preporuku od bivšeg poslodavaca, dokaze o stručnosti...

U ovom slučaju čak je važnije naglasiti da se uvjetovanjem o ostvarenim prihodima suzbija legalno poslovanje. Dakle, u slučaju "Dubravke" tih 25 milijuna kuna godišnjeg prihoda, odnosno 10 milijuna eura u tri navedene godine je prijavljeno i na njih je državi plaćeno 25 posto PDV-a, a Gradu, ako je onaj koji se javlja na natječaj radio u Dubrovniku, porez na potrošnju od tri posto – ističe naš sugovornik.

Njegov dubrovački kolega pojašnjava kako je Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora jasan kao i Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Oni i u zakupu "Dubravke" imaju prednost ako ispunjavaju sve uvjete iz natječaja među kojima je i taj o dokazivanju poslovne sposobnosti, odnosno uspješnosti.

- Ako se nekome time možda i pokušalo namjestiti kavanu treba imati na umu da prednost ima postojeći zakupac koji je, barem tako mislim, u svojih nekoliko ugostiteljskih objekata sigurno "okrenuo" 10 milijuna eura u te tri godine kao i na to da takvih tvrtki, ne računajući hotelske kuće, u Dubrovniku ima još dosta.

Treba imati na umu da se radi o prometu, a ne o dobiti nakon što se poplaćaju troškovi i porezi – kaže nam naš sugovornik koji želi ostati anoniman, obrazlažući svoju molbu riječima:

- Znate kakav je grad, ljudi sve shvaćaju osobno, pa i mišljenje o zakonima.

Naši sugovornici podsjetili su nas na nebrojene primjere, i to samo u Dubrovniku, kada su na javnim natječajima bez tog uvjeta pobjeđivale tvrtke osnovane dan prije raspisivanja nadmetanja koje su imale jednog zaposlenika i temeljni kapital od tadašnjih 20 tisuća kuna, odnosno 10 kuna od kada se omogućilo osnivanje jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću.

Pa smo se čudili zbog čega radovi, primjerice na komunalnoj infrastrukturi, traju u beskonačnost, zbog čega se već nakon nekoliko mjeseci nešto popravlja i zbog čega neki projekti još nisu realizirani. Dovoljno je pogledati što se događa s obnovom od potresa na Banovini i u Zagrebu. Upravo takvi primjeri pokazuju manjkavosti sustava javne nabave u Hrvatskoj.

---

Grad: ‘Sve je po tržišnim uvjetima‘


Budući da su se u javnom prostoru pojavile određene informacije koje su temeljene na pogrešnom i spekulativnom interpretiranju činjenica, ali i na temeljnom nerazumijevanju materije, a i s obzirom na upite medija, Grad Dubrovnik kao većinski vlasnik tvrtke "UTD Ragusa" daje sljedeće informacije:

- "UTD Ragusa" objavila je javni natječaj o zakupu poslovnog prostora restorana "Dubravka". Natječaj je izrađen, objavljen i provodi se sukladno svoj važećoj zakonskoj proceduri, uključujući Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora. Financijske propozicije i uvjeti natječaja izrađeni su na osnovu provedenih stručnih procjena i u skladu su s tržišnim uvjetima.

Početni iznos mjesečne zakupnine određen je na 40 tisuća eura, uvećano za PDV. Dosadašnji iznos mjesečne zakupnine za navedeni prostor iznosio je 15.396 eura, uvećano za PDV. To znači da će društvo u većinskom vlasništvu Grada od najma jednog poslovnog prostora godišnje uprihodovati najmanje 480 tisuća eura plus PDV. Usporedivši taj iznos s dosadašnjim godišnjim iznosom (184.752 eura), prihodi od najma navedenog prostora bilježit će indeks povećanja od 160 posto, odnosno iznosit će gotovo 300 tisuća eura više.

Takav prihod od najma vrijedne imovine Grada, primjerice, dostatan je za pokrivanje godišnjeg troška kreditnog zaduženja za kupovinu tvrtke TUP, najveće pojedinačne akvizicije Grada u posljednjih 50 godina.

Natječajni uvjet o ostvarenom prihodu od ugostiteljske djelatnosti u svakoj kod tri prethodne godine od najmanje 25 milijuna kuna, a što su zainteresirani ponuditelji dužni dokazati, propisan je iz razloga kako bi se osigurala profesionalna ozbiljnost prijavitelja koji moraju biti financijski sposobni ispunjavati obveze prema "UTD Ragusi" te biti u mogućnosti ispuniti natječajni uvjet isplate konstruktivnog ulaganja u objekt koji iznosi 480 tisuća eura plus PDV. Također, želi se osigurati i kontinuitet kvalitete ponude objekta koji se nalazi na samoj "recepciji grada".

---

---

Zlatni kvadrati


Poslovni prostor se sastoji od ukupne površine 114,74 četvorna metra, prizemlja uz izuzeće prostora "suvenirnice", ukupne površine 169 kvadrata, vanjske tarace ukupne stvarne površine 321,51 četvorni metar (površine za obračun zakupnine 114,54 kvadrata) i potkrovlja površine gotovo 110 kvadrata.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tonči Plazibat/Cropix
Tonči Plazibat/Cropix

Kavana ‘Dubravka‘ traži novog unajmitelja za najmanje 50 tisuća eura mjesečno

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/pogodovanje-ili-trazi-se-zakupac-kultne-dalmatinske-kavane-kljucni-uvjet-je-prihod-od-10-milijuna-u-tri-godine-1255941 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c830263834aff26ee0cfca7ef831c8237f13a64b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pogodovanje+ili...+Tra%C5%BEi+se+zakupac+kultne+dalmatinske+kavane%2C+klju%C4%8Dni+uvjet+je+prihod+od+10+milijuna+%E2%82%AC+u+tri+godine%21%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fpogodovanje-ili-trazi-se-zakupac-kultne-dalmatinske-kavane-kljucni-uvjet-je-prihod-od-10-milijuna-u-tri-godine-1255941 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fpogodovanje-ili-trazi-se-zakupac-kultne-dalmatinske-kavane-kljucni-uvjet-je-prihod-od-10-milijuna-u-tri-godine-1255941 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OTVORENA UTRKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaOTVORENA UTRKA

Pogodovanje ili... Traži se zakupac kultne dalmatinske kavane, ključni uvjet je prihod od 10 milijuna € u tri godine!?

Piše Anton Hauswitschka
12. siječnja 2023. - 07:31

Davanje u zakup kultne dubrovačke kavane "Dubravka" na Pilama na idućih pet godina ni po ničemu ne bi bilo toliko zanimljivo, pa čak i uz početnu cijenu od 50 tisuća eura mjesečno, da nije uvjeta da se na natječaj može prijaviti tvrtka, obrtnik ili privatna osoba koja je u protekle tri godine bavljenjem ugostiteljstvom ostvarila 75 milijuna kuna prihoda.

Mnogi su Dubrovčani zbog tog uvjeta zaključili da se natječaj namješta nekome "podobnom", a budući da se radi o javnoj imovini i javnom interesu, zatražili smo od najmodavca, gradske tvrtke "UTD Ragusa" pojašnjenje zbog čega su inzistirali na tih 10 milijuna eura ostvarenog prometa u 2019., 2020. i 2021. godini.

Odgovor do trenutka objavljivanja ovog teksta nismo dobili, no u međuvremenu kontaktirali smo nekoliko ugostite...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 05:30