stdClass Object ( [id] => 1328342 [title] => Peronospora na Pelješcu prepolovila urod: ‘Ovakvu godinu ne pamtimo, na nekim grozdovima nema ni bobe!‘ [alias] => peronospora-na-peljescu-prepolovila-urod-ovakvu-godinu-ne-pamtimo-na-nekim-grozdovima-nema-ni-bobe [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vinogradari su na Pelješcu unatoč lošem vremenu uz veliki trud doveli lozu do berbe. Skoro su spavali uz čokote! Sad je berba završava, a mnogi urod uspoređuju s 2014. iako je ova godina čak i lošija - kaže enolog i tehnolog Poljoprivredne zadruge Putnikovići Miro Bezek.  

- Te 2014. pitali smo se može li se vino napraviti od grožđa jer hrvatski jug nikad nije vidio takve kiseline u njemu. Ipak, mnogi su kolege iz bijelih vina tad izvukli najbolje što se moglo. I osobno sam iz te berbe dosta naučio. Kakve će biti posljedice ovog stanja koje traje od početka svibnja, znat će se tek dogodine u svibnju kad se loza oreže i utvrdimo hoće li se normalno obnoviti. Zbog neodgovarajuće zaštite dijela vinograda prut na lozi nije uzrio, nego je ostao zelen. Strah me je da će se osušiti loza koja je izgubila lisnu masu i kojoj prut ne može odrvenit! - zabrinut je Bezek.

---

image

Grane oštećene peronosporom - uspjeli su samo oni koji su više od deset puta prskali lozu, što Pelješac nije vidio možda punih 40 godina

Božo Radić/Cropix
------
image

Posljednji dani berbe grožđa na poluotoku Pelješcu

Božo Radić/Cropix
---

Pelješac se ovih tjedana spominje po peronospori, a on nam kaže kako zapis korčulanskog svećenika iz 1929. govori o najtežoj zimi dotad u stoljeću i napadu peronospore (plamenjače) kad mnogi težaci nisu imali grožđa,a kamoli vina. Ali 1930. “loza ne udara u proljeće” i sušilo se dosta čokota.

Nije za crveni alarm, ali...

- Mislim da još ne treba paliti crveni alarm, ali treba paziti i bilo bi dobro, već nakon berbe aplicirati vinograde s bakrenim zaštitnim sredstvima da se radi preventive, što se nikad nije radilo, već u listopadu ili studenom odrade tretiranja loze kad temperature danju još ne padnu ispod 15 Celzija. Loza preko lista može uzeti mnoga sredstva te treba odraditi i zimska prskanja prije vegetacije i preventivno pomoći vinogradima. Sad smo praktički pri kraju berbe, bere još samo par ljudi i možda je neobran tek vagon grožđa! - kaže Bezek koji procjenjuje da je urod na Pelješcu umanjen od 30 do 40 posto, a štete trpe cijela Dalmacija i Mediteran.

- Zbog velikih troškova neki su sebi rekli: "Što Bog dade do rujna, pa ćemo vidit..." Uspjeli su oni koji su više od deset puta prskali lozu, što Pelješac nije vidio možda punih 40 godina! - dodaje.

---

image

Bivši direktor PZ Putniković Jozo Rabušić

Božo Radić/Cropix
---

O izazovima 2023. u kojoj je kiša padala od početka svibnja do polovice srpnja, priča i bivši direktor PZ Putnikovići Jozo Rabušić. Iako u mirovini, pobrinuo se očuvati čokote od bolesti kojoj pogoduju oborine. Stručnjaci upozoravaju da su prvi znaci peronospore okrugle žute uljne mrlje s gornje strane listova te bijela plijesan s donje strane. Postupno mrlje jačaju da bi na kraju bobe grožđa izgledale kao grožđice.

- Teško je očuvati vinograde i uz najteži rad. Šteta imaju svi, posebno starija kućanstva jer je zaštitu od bolesti trebalo dvostruko intenzivirati u usporedbi s prosječnom sezonom. Prosječni su urodi ipak su znatno manji. Poslije smo imali izuzetno lijepo vrijeme, što donosi dobar proizvod. Urod još nije potpuno poznat, ali očekujem 60 do 70 posto prosječne godine.

Ovakva je godina prijelomna i ostavlja dugotrajni trag. I prije smo predlagali, ali u Ministarstvu poljoprivrede RH nisu imali sluha: osnovno je iznaći namjenske kredite kao nekad, da se na vrijeme plati otkup grožđa. Još važije je paziti na crno tržište koje šteti proračunu i unosi nered na tržištu. Tražit ćemo da država namjenskim kreditima, npr. HBOR-a, omogući plaćanje proizvodnje za naplatu koje, inače, trebaju barem dvije a kod vrhunskih vina i četiri godine. Tim kreditima će se u legalnu proizvodnju usmjeriti znatan dio uroda - veli naš sugovornik.

---

image

Janjisko polje

Božo Radić/Cropix
------
image

Niko Barać iz Putnikovića dovršava ovogodišnju jematvu

Božo Radić/Cropix
---

Voditelj marketinga zadruge Tonći Rabušić ističe da su uz sve to u vinograde upadale i divlje svinje:

- Više su stradali vinogradi bliže šumi, vinogradari su ih ogradili čeličnim mrežama i postavljali "plinske topove" koji pucaju svakih 20-30 minuta. Unatoč trudu, šteta na vinogradima najvidljivija u Putnikovićima, Janjini i Potomskom polju.

Hoće li naplatiti urod?

Na lokaciji Vučićevići, dva kilometra prema Janjini u vinogradu susrećemo obitelj Barać iz zaseoka Ivušići. S 84 godine Pero Barać je najstariji berač kojeg smo zatekli u jematvi. Preživio je on zbjeg i logor El Shat na Sinaju, prisjeća se poslijeratne neimaštine i dobrih berbi 1970 do 1980. kad nije brinuo hoće li mu platiti urod:

- Ovakvu godinu ne pamtim! Koljena me izdaju, ali se još držim, volje još imam, a doma i unučad koju volim i koja me sluša. Pomažu nam dobri ljudi, a od mladosti se bavim i pčelarstvom te maslinarstvom. Uživam uvijek kad lijepo ide, ali nas je ove godine peronospora napala i lozu puno oštetila. Teška je bila i 2014. ali je ova lošija: ima parcela gdje na čokotu nema ni jedne bobe! Poljoprivreda je nezahvalni posao: lani je vrijeme mnoge "zafrkalo" i mi smo na maloj parceli imali četiri vreće sa 150 kila ekološkog uroda grožđa koje uopće nismo prskali da bi ove godine prskali četiri puta, ali nemamo ni jedne bobe. Zbog kiše je bilo i dosta trave, žali se Pero.

---

image

Tri generacije Barać u vinogradu: otac Pero, sin Niko i unuk Mario Vodopija

Bozo Radic/Cropix
---

U vinogradu su i njegov sin Niko Barać te sin Nikove sestre, nećak Maro Vodopija. Tri generacije rade s istim ciljem, kašete se brzo pune i prazne u prikolici pick upa. Niko kaže da je ove godine trebalo prskati čokote pred svaku kišu:

- Tko je to uspio, spasio ih je. Ja na većini jesam, ali je šteta svejedno 30 do 50 posto, iako ima i parcela gdje je urod čak bolji nego lani! - kaže nam Mladenka Rabušić. Dodaje da je obveza previše, ali što se voli nije muka - neće se zbog turizma odreći loze.

Benzin i plavac

Na predjelu Granice, između Potomja i Pijavičina Goranko Poljanić u jematvi je s radnicima iz BiH i Neretve. Kaže da na na predjelu Brižine ima pet tona uroda s 3500 loza, ali čim grožđe počne rusiti, uvale se divlje gude:

- Ako upadne s mladuncima, sve potaracaju! Granice su najbolja pozicija za grožđe: urod je 30 posto veći, ali sam uložio više rada i novca u lozu staru 40 godina. Daje izvrstan plavac, zadovoljan sam unatoč nemjerljivo većem ulaganju nego lani kad je kvintal umjetnog gnojiva bilo 33, a ove je godine čak 145 eura. A cijene grožđa su manje! Korčulani su pametniji jer su preklani dovodili pošip na pet i pol kuna, a ove godine ga ne prodaju ispod dva eura. Mi ga dajemo jeftino jer nemamo izbora: vinarije loše egzistiraju i ja koji sam se 22 godine bavio vinom razumijem ih da žele kupiti jeftinije.

---

image

Goranko Poljanić u berbi grožđa

Božo Radić/Cropix
---

Ali, ne razumijem državu. Ona je problem, a ne privatni vinar, jer država neshvatljivo dozvoljava da kamioni grožđa pa i vina dolaze na Pelješac: znaju im se rep i glava, ali razne inspekcije ne nadziru. Ima tu grožđa iz Makedonije, Imotskog, Ravnih kotara i Staševice koje se puni i plasira kao plavac mali! Za problem su krivi država i proizvođači: trebamo postaviti kontrole na ulazu Pelješkog mosta i reći: "Vratite grožđe!" A uvest će se puno grožđa jer ga nema! Sve se može otkriti jer postoje otpremnice i trag novca, ali nitko ne vodi računa o tome i stoga smo ugroženi. Osobno imam 25 tisuća loza i kako mogu reći djetetu da ostane jer će pristojno živjet’, kad može imat samo za kruh!? Nekad je za vagon grožđa u Dingaču vinogradar mogao kupiti četiri vozila srednje kategorije, a sad ne može niti jedno. Nekad je kilo plavca bila kao litra benzina, a sad je benzin kao 2 do 2,5 kila plavca malog - zaključuje Poljanić.

---

Ljiljana Bjelovučić: Nikad lošije godine...

Direktorica PZ Pelješki vrhovi u Janjini Ljiljana Bjelovučić kaže da se peronospora posebno raširila u Janjinskom polju, dok su položaji ‘sa strane’, imali bolji urod:- Svake godine urod je 20 do 25 vagona. Lani je godina bila izvanredna, dok je ova tako loša da to ne pamte ni najstariji mještani: urod crnih sorti manji je 40, pa i 50 posto! Bijelih sorti uopće nema i nikad ih nismo otkupljivali. PZ Pelješki vrhovi oduvijek rade crno vino, a već par godina i rose. Upravo završavamo berbu i premda imamo 60 posto grožđa u odnosu na lani, zadovoljni smo. Janjinsko polje je stradalo jer voda nije oticala, a urod je dobar na parcelama s prirodnom drenažom. Slador je 16 do više od 20 posto, ali naša djeca slabo hoće u vinograde i vinariju tijekom berbe, pošli su tražit bolji posao te sam problem riješila tako da sam našla Makedonce iz okolice Skopja, Štipa i Kočana. Za rad od 8 do 17, katkad i do 19 sati dnevnice su im 50 do 60 eura, vrijedni su i odgovorni. Dnevnice sam plaćala i zadrugarima koji trgaju vinograde.

---

---

image

Direktorica PZ Pelješki vrhovi Ljiljana Bjelovučić

Božo Radić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sumorna jematva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => sumorna jematva 2 0 7333 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-06 11:06:15 [created_by] => 3088 [created_by_alias] => Ahmet Kalajdžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-07 14:42:17 [modified_by] => 3088 [publish_up] => 2023-10-07 14:42:17 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Uspjeli su oni koji su više od deset puta prskali lozu, što Pelješac nije vidio možda punih 40 godina! [metadata] => robots= author= title=Peronospora na Pelješcu prepolovila urod: 'Ovakvu godinu ne pamtimo, na nekim grozdovima nema ni bobe' [metakey] => Pelješac, Jematva, Peronospora [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/06\/25788137.png","\/images\/slike\/2023\/10\/06\/25776612.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/06\/25776634.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/06\/25776685.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/06\/25776652.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/06\/25776627.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/06\/25776625.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/06\/25776640.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/06\/25776613.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/06\/25776617.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/06\/25776681.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/06\/25776650.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/06\/25788138.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bozo Radic\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nekad je za vagon gro\u017e\u0111a u Dinga\u010du vinogradar mogao kupiti \u010detiri vozila srednje kategorije, a sad ne mo\u017ee niti jedno<\/p>","

Tri generacije Bara\u0107 u vinogradu: otac Pero, sin Niko i unuk Mario Vodopija<\/p>","

Direktorica PZ Pelje\u0161ki vrhovi Ljiljana Bjelovu\u010di\u0107<\/p>","

Biv\u0161i direktor PZ Putnikovi\u0107 Jozo Rabu\u0161i\u0107<\/p>","

Goranko Poljani\u0107 u berbi gro\u017e\u0111a<\/p>","

Niko Bara\u0107 iz Putnikovi\u0107a dovr\u0161ava ovogodi\u0161nju jematvu<\/p>","

Mladenka Rabu\u0161i\u0107 uspijeva uskladiti obiteljske i obveze berbe<\/p>","

Janjisko polje<\/p>","

Grozd gro\u017e\u0111a pogo\u0111en peronosporom<\/p>","

Grane o\u0161te\u0107ene peronosporom - uspjeli su samo oni koji su vi\u0161e od deset puta prskali lozu, \u0161to Pelje\u0161ac nije vidio mo\u017eda punih 40 godina<\/p>","

Posljednji dani berbe gro\u017e\u0111a na poluotoku Pelje\u0161cu<\/p>","

Dio radnika za berbu do\u0161ao je iz susjedne Bosne<\/p>","

Nekad je za vagon gro\u017e\u0111a u Dinga\u010du vinogradar mogao kupiti \u010detiri vozila srednje kategorije, a sad ne mo\u017ee niti jedno<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_25788137_1920.png":"1920x1080","k_25788137_1280.png":"1280x1280","k_25788137_1024.png":"1024x1024","k_25788137_640.png":"640x640","k_25788137_480.png":"480x480","k_25788137_340.png":"340x340","k_25788137_220.png":"220x220","o_25788137_1280.png":"1280x854","o_25788137_1024.png":"1024x683","o_25788137_640.png":"640x427","o_25788137_480.png":"480x320","o_25788137_340.png":"340x227","o_25788137_220.png":"220x146","h_25788137_1280.png":"1280x854","h_25788137_1024.png":"1024x683","h_25788137_640.png":"640x427","h_25788137_480.png":"480x320","h_25788137_340.png":"340x227","h_25788137_220.png":"220x147","pp_25788137_1280.png":"1280x1628","pp_25788137_1024.png":"1024x1303","pp_25788137_640.png":"640x814","pp_25788137_480.png":"480x611","pp_25788137_340.png":"340x432","pp_25788137_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25776612_1920.jpg":"1920x1080","k_25776612_1280.jpg":"1280x1280","k_25776612_1024.jpg":"1024x1024","k_25776612_640.jpg":"640x640","k_25776612_480.jpg":"480x480","k_25776612_340.jpg":"340x340","k_25776612_220.jpg":"220x220","o_25776612_1280.jpg":"1280x854","o_25776612_1024.jpg":"1024x683","o_25776612_640.jpg":"640x427","o_25776612_480.jpg":"480x320","o_25776612_340.jpg":"340x227","o_25776612_220.jpg":"220x146","h_25776612_1280.jpg":"1280x854","h_25776612_1024.jpg":"1024x683","h_25776612_640.jpg":"640x427","h_25776612_480.jpg":"480x320","h_25776612_340.jpg":"340x227","h_25776612_220.jpg":"220x147","pp_25776612_1280.jpg":"1280x1628","pp_25776612_1024.jpg":"1024x1303","pp_25776612_640.jpg":"640x814","pp_25776612_480.jpg":"480x611","pp_25776612_340.jpg":"340x432","pp_25776612_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25776634_1920.jpg":"1920x1080","k_25776634_1280.jpg":"1280x1280","k_25776634_1024.jpg":"1024x1024","k_25776634_640.jpg":"640x640","k_25776634_480.jpg":"480x480","k_25776634_340.jpg":"340x340","k_25776634_220.jpg":"220x220","o_25776634_1280.jpg":"1280x854","o_25776634_1024.jpg":"1024x683","o_25776634_640.jpg":"640x427","o_25776634_480.jpg":"480x320","o_25776634_340.jpg":"340x227","o_25776634_220.jpg":"220x146","h_25776634_1280.jpg":"1280x854","h_25776634_1024.jpg":"1024x683","h_25776634_640.jpg":"640x427","h_25776634_480.jpg":"480x320","h_25776634_340.jpg":"340x227","h_25776634_220.jpg":"220x147","pp_25776634_1280.jpg":"1280x1628","pp_25776634_1024.jpg":"1024x1303","pp_25776634_640.jpg":"640x814","pp_25776634_480.jpg":"480x611","pp_25776634_340.jpg":"340x432","pp_25776634_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25776685_1920.jpg":"1920x1080","k_25776685_1280.jpg":"1280x1280","k_25776685_1024.jpg":"1024x1024","k_25776685_640.jpg":"640x640","k_25776685_480.jpg":"480x480","k_25776685_340.jpg":"340x340","k_25776685_220.jpg":"220x220","o_25776685_1280.jpg":"1280x854","o_25776685_1024.jpg":"1024x683","o_25776685_640.jpg":"640x427","o_25776685_480.jpg":"480x320","o_25776685_340.jpg":"340x227","o_25776685_220.jpg":"220x146","h_25776685_1280.jpg":"1280x854","h_25776685_1024.jpg":"1024x683","h_25776685_640.jpg":"640x427","h_25776685_480.jpg":"480x320","h_25776685_340.jpg":"340x227","h_25776685_220.jpg":"220x147","pp_25776685_1280.jpg":"1280x1628","pp_25776685_1024.jpg":"1024x1303","pp_25776685_640.jpg":"640x814","pp_25776685_480.jpg":"480x611","pp_25776685_340.jpg":"340x432","pp_25776685_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25776652_1920.jpg":"1920x1080","k_25776652_1280.jpg":"1280x1280","k_25776652_1024.jpg":"1024x1024","k_25776652_640.jpg":"640x640","k_25776652_480.jpg":"480x480","k_25776652_340.jpg":"340x340","k_25776652_220.jpg":"220x220","o_25776652_1280.jpg":"1280x854","o_25776652_1024.jpg":"1024x683","o_25776652_640.jpg":"640x427","o_25776652_480.jpg":"480x320","o_25776652_340.jpg":"340x227","o_25776652_220.jpg":"220x146","h_25776652_1280.jpg":"1280x854","h_25776652_1024.jpg":"1024x683","h_25776652_640.jpg":"640x427","h_25776652_480.jpg":"480x320","h_25776652_340.jpg":"340x227","h_25776652_220.jpg":"220x147","pp_25776652_1280.jpg":"1280x1628","pp_25776652_1024.jpg":"1024x1303","pp_25776652_640.jpg":"640x814","pp_25776652_480.jpg":"480x611","pp_25776652_340.jpg":"340x432","pp_25776652_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25776627_1920.jpg":"1920x1080","k_25776627_1280.jpg":"1280x1280","k_25776627_1024.jpg":"1024x1024","k_25776627_640.jpg":"640x640","k_25776627_480.jpg":"480x480","k_25776627_340.jpg":"340x340","k_25776627_220.jpg":"220x220","o_25776627_1280.jpg":"1280x854","o_25776627_1024.jpg":"1024x683","o_25776627_640.jpg":"640x427","o_25776627_480.jpg":"480x320","o_25776627_340.jpg":"340x227","o_25776627_220.jpg":"220x146","h_25776627_1280.jpg":"1280x854","h_25776627_1024.jpg":"1024x683","h_25776627_640.jpg":"640x427","h_25776627_480.jpg":"480x320","h_25776627_340.jpg":"340x227","h_25776627_220.jpg":"220x147","pp_25776627_1280.jpg":"1280x1628","pp_25776627_1024.jpg":"1024x1303","pp_25776627_640.jpg":"640x814","pp_25776627_480.jpg":"480x611","pp_25776627_340.jpg":"340x432","pp_25776627_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25776625_1920.jpg":"1920x1080","k_25776625_1280.jpg":"1280x1280","k_25776625_1024.jpg":"1024x1024","k_25776625_640.jpg":"640x640","k_25776625_480.jpg":"480x480","k_25776625_340.jpg":"340x340","k_25776625_220.jpg":"220x220","o_25776625_1280.jpg":"1280x854","o_25776625_1024.jpg":"1024x683","o_25776625_640.jpg":"640x427","o_25776625_480.jpg":"480x320","o_25776625_340.jpg":"340x227","o_25776625_220.jpg":"220x146","h_25776625_1280.jpg":"1280x854","h_25776625_1024.jpg":"1024x683","h_25776625_640.jpg":"640x427","h_25776625_480.jpg":"480x320","h_25776625_340.jpg":"340x227","h_25776625_220.jpg":"220x147","pp_25776625_1280.jpg":"1280x1628","pp_25776625_1024.jpg":"1024x1303","pp_25776625_640.jpg":"640x814","pp_25776625_480.jpg":"480x611","pp_25776625_340.jpg":"340x432","pp_25776625_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25776640_1920.jpg":"1920x1080","k_25776640_1280.jpg":"1280x1280","k_25776640_1024.jpg":"1024x1024","k_25776640_640.jpg":"640x640","k_25776640_480.jpg":"480x480","k_25776640_340.jpg":"340x340","k_25776640_220.jpg":"220x220","o_25776640_1280.jpg":"1280x854","o_25776640_1024.jpg":"1024x683","o_25776640_640.jpg":"640x427","o_25776640_480.jpg":"480x320","o_25776640_340.jpg":"340x227","o_25776640_220.jpg":"220x146","h_25776640_1280.jpg":"1280x854","h_25776640_1024.jpg":"1024x683","h_25776640_640.jpg":"640x427","h_25776640_480.jpg":"480x320","h_25776640_340.jpg":"340x227","h_25776640_220.jpg":"220x147","pp_25776640_1280.jpg":"1280x1628","pp_25776640_1024.jpg":"1024x1303","pp_25776640_640.jpg":"640x814","pp_25776640_480.jpg":"480x611","pp_25776640_340.jpg":"340x432","pp_25776640_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25776613_1920.jpg":"1920x1080","k_25776613_1280.jpg":"1280x1280","k_25776613_1024.jpg":"1024x1024","k_25776613_640.jpg":"640x640","k_25776613_480.jpg":"480x480","k_25776613_340.jpg":"340x340","k_25776613_220.jpg":"220x220","o_25776613_1280.jpg":"1280x854","o_25776613_1024.jpg":"1024x683","o_25776613_640.jpg":"640x427","o_25776613_480.jpg":"480x320","o_25776613_340.jpg":"340x227","o_25776613_220.jpg":"220x146","h_25776613_1280.jpg":"1280x854","h_25776613_1024.jpg":"1024x683","h_25776613_640.jpg":"640x427","h_25776613_480.jpg":"480x320","h_25776613_340.jpg":"340x227","h_25776613_220.jpg":"220x147","pp_25776613_1280.jpg":"1280x1628","pp_25776613_1024.jpg":"1024x1303","pp_25776613_640.jpg":"640x814","pp_25776613_480.jpg":"480x611","pp_25776613_340.jpg":"340x432","pp_25776613_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25776617_1920.jpg":"1920x1080","k_25776617_1280.jpg":"1280x1280","k_25776617_1024.jpg":"1024x1024","k_25776617_640.jpg":"640x640","k_25776617_480.jpg":"480x480","k_25776617_340.jpg":"340x340","k_25776617_220.jpg":"220x220","o_25776617_1280.jpg":"1280x854","o_25776617_1024.jpg":"1024x683","o_25776617_640.jpg":"640x427","o_25776617_480.jpg":"480x320","o_25776617_340.jpg":"340x227","o_25776617_220.jpg":"220x146","h_25776617_1280.jpg":"1280x854","h_25776617_1024.jpg":"1024x683","h_25776617_640.jpg":"640x427","h_25776617_480.jpg":"480x320","h_25776617_340.jpg":"340x227","h_25776617_220.jpg":"220x147","pp_25776617_1280.jpg":"1280x1628","pp_25776617_1024.jpg":"1024x1303","pp_25776617_640.jpg":"640x814","pp_25776617_480.jpg":"480x611","pp_25776617_340.jpg":"340x432","pp_25776617_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25776681_1920.jpg":"1920x1080","k_25776681_1280.jpg":"1280x1280","k_25776681_1024.jpg":"1024x1024","k_25776681_640.jpg":"640x640","k_25776681_480.jpg":"480x480","k_25776681_340.jpg":"340x340","k_25776681_220.jpg":"220x220","o_25776681_1280.jpg":"1280x853","o_25776681_1024.jpg":"1024x682","o_25776681_640.jpg":"640x426","o_25776681_480.jpg":"480x320","o_25776681_340.jpg":"340x226","o_25776681_220.jpg":"220x146","h_25776681_1280.jpg":"1280x854","h_25776681_1024.jpg":"1024x683","h_25776681_640.jpg":"640x427","h_25776681_480.jpg":"480x320","h_25776681_340.jpg":"340x227","h_25776681_220.jpg":"220x147","pp_25776681_1280.jpg":"1280x1628","pp_25776681_1024.jpg":"1024x1303","pp_25776681_640.jpg":"640x814","pp_25776681_480.jpg":"480x611","pp_25776681_340.jpg":"340x432","pp_25776681_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25776650_1920.jpg":"1920x1080","k_25776650_1280.jpg":"1280x1280","k_25776650_1024.jpg":"1024x1024","k_25776650_640.jpg":"640x640","k_25776650_480.jpg":"480x480","k_25776650_340.jpg":"340x340","k_25776650_220.jpg":"220x220","o_25776650_1280.jpg":"1280x854","o_25776650_1024.jpg":"1024x683","o_25776650_640.jpg":"640x427","o_25776650_480.jpg":"480x320","o_25776650_340.jpg":"340x227","o_25776650_220.jpg":"220x146","h_25776650_1280.jpg":"1280x854","h_25776650_1024.jpg":"1024x683","h_25776650_640.jpg":"640x427","h_25776650_480.jpg":"480x320","h_25776650_340.jpg":"340x227","h_25776650_220.jpg":"220x147","pp_25776650_1280.jpg":"1280x1628","pp_25776650_1024.jpg":"1024x1303","pp_25776650_640.jpg":"640x814","pp_25776650_480.jpg":"480x611","pp_25776650_340.jpg":"340x432","pp_25776650_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25788138_1920.png":"1920x1080","k_25788138_1280.png":"1280x1280","k_25788138_1024.png":"1024x1024","k_25788138_640.png":"640x640","k_25788138_480.png":"480x480","k_25788138_340.png":"340x340","k_25788138_220.png":"220x220","o_25788138_1280.png":"1280x854","o_25788138_1024.png":"1024x683","o_25788138_640.png":"640x427","o_25788138_480.png":"480x320","o_25788138_340.png":"340x227","o_25788138_220.png":"220x146","h_25788138_1280.png":"1280x854","h_25788138_1024.png":"1024x683","h_25788138_640.png":"640x427","h_25788138_480.png":"480x320","h_25788138_340.png":"340x227","h_25788138_220.png":"220x147","pp_25788138_1280.png":"1280x1628","pp_25788138_1024.png":"1024x1303","pp_25788138_640.png":"640x814","pp_25788138_480.png":"480x611","pp_25788138_340.png":"340x432","pp_25788138_220.png":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7495350 Threads: 2 Questions: 1604971196 Slow queries: 4764158 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110635919 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/peronospora-na-peljescu-prepolovila-urod-ovakvu-godinu-ne-pamtimo-na-nekim-grozdovima-nema-ni-bobe-1328342 [printLink] => /dalmacija/obala/peronospora-na-peljescu-prepolovila-urod-ovakvu-godinu-ne-pamtimo-na-nekim-grozdovima-nema-ni-bobe-1328342?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 477102 [name] => pelješac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => peljesac [link] => /tag/peljesac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 350453 [name] => Jematva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jematva [link] => /tag/jematva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 318924 [name] => Peronospora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => peronospora [link] => /tag/peronospora ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sumorna jematva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Peronospora na Pelješcu prepolovila urod: ‘Ovakvu godinu ne pamtimo, na nekim grozdovima nema ni bobe!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3088 [name] => Ahmet Kalajdžić [username] => ahmet-kalajd-i [email] => ahmet-kalajd-i@sd.hr [password] => $2y$10$YJzF73/O0qBdzW1vwEhRLOn5rEi9VrK8ctDBd6oPdd081qJbwDrgG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ahmet-kalajdzic-3088 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1606 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/42607fc892c16c91a9aed75d3e0b9426?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/06/25788137.png [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božo Radić/Cropix [mainImageDesc] =>

Nekad je za vagon grožđa u Dingaču vinogradar mogao kupiti četiri vozila srednje kategorije, a sad ne može niti jedno

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/06/25788137.png [title] =>

Nekad je za vagon grožđa u Dingaču vinogradar mogao kupiti četiri vozila srednje kategorije, a sad ne može niti jedno

Božo Radić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/06/25776612.jpg [title] =>

Tri generacije Barać u vinogradu: otac Pero, sin Niko i unuk Mario Vodopija

Bozo Radic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/06/25776634.jpg [title] =>

Direktorica PZ Pelješki vrhovi Ljiljana Bjelovučić

Božo Radić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/06/25776685.jpg [title] =>

Bivši direktor PZ Putniković Jozo Rabušić

Božo Radić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/06/25776652.jpg [title] =>

Goranko Poljanić u berbi grožđa

Božo Radić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/06/25776627.jpg [title] =>

Niko Barać iz Putnikovića dovršava ovogodišnju jematvu

Božo Radić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/06/25776625.jpg [title] =>

Mladenka Rabušić uspijeva uskladiti obiteljske i obveze berbe

Božo Radić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/06/25776640.jpg [title] =>

Janjisko polje

Božo Radić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/06/25776613.jpg [title] =>

Grozd grožđa pogođen peronosporom

Božo Radić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/06/25776617.jpg [title] =>

Grane oštećene peronosporom - uspjeli su samo oni koji su više od deset puta prskali lozu, što Pelješac nije vidio možda punih 40 godina

Božo Radić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/06/25776681.jpg [title] =>

Posljednji dani berbe grožđa na poluotoku Pelješcu

Božo Radić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/06/25776650.jpg [title] =>

Dio radnika za berbu došao je iz susjedne Bosne

Božo Radić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/06/25788138.png [title] =>

Nekad je za vagon grožđa u Dingaču vinogradar mogao kupiti četiri vozila srednje kategorije, a sad ne može niti jedno

Božo Radić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vinogradari su na Pelješcu unatoč lošem vremenu uz veliki trud doveli lozu do berbe. Skoro su spavali uz čokote! Sad je berba završava, a mnogi urod uspoređuju s 2014. iako je ova godina čak i lošija - kaže enolog i tehnolog Poljoprivredne zadruge Putnikovići Miro Bezek.  

- Te 2014. pitali smo se može li se vino napraviti od grožđa jer hrvatski jug nikad nije vidio takve kiseline u njemu. Ipak, mnogi su kolege iz bijelih vina tad izvukli najbolje što se moglo. I osobno sam iz te berbe dosta naučio. Kakve će biti posljedice ovog stanja koje traje od početka svibnja, znat će se tek dogodine u svibnju kad se loza oreže i utvrdimo hoće li se normalno obnoviti. Zbog neodgovarajuće zaštite dijela vinograda prut na lozi nije uzrio, nego je ostao zelen. Strah me je da će se osušiti loza koja je izgubila lisnu masu i kojoj prut ne može odrvenit! - zabrinut je Bezek.

---

image

Grane oštećene peronosporom - uspjeli su samo oni koji su više od deset puta prskali lozu, što Pelješac nije vidio možda punih 40 godina

Božo Radić/Cropix
------
image

Posljednji dani berbe grožđa na poluotoku Pelješcu

Božo Radić/Cropix
---

Pelješac se ovih tjedana spominje po peronospori, a on nam kaže kako zapis korčulanskog svećenika iz 1929. govori o najtežoj zimi dotad u stoljeću i napadu peronospore (plamenjače) kad mnogi težaci nisu imali grožđa,a kamoli vina. Ali 1930. “loza ne udara u proljeće” i sušilo se dosta čokota.

Nije za crveni alarm, ali...

- Mislim da još ne treba paliti crveni alarm, ali treba paziti i bilo bi dobro, već nakon berbe aplicirati vinograde s bakrenim zaštitnim sredstvima da se radi preventive, što se nikad nije radilo, već u listopadu ili studenom odrade tretiranja loze kad temperature danju još ne padnu ispod 15 Celzija. Loza preko lista može uzeti mnoga sredstva te treba odraditi i zimska prskanja prije vegetacije i preventivno pomoći vinogradima. Sad smo praktički pri kraju berbe, bere još samo par ljudi i možda je neobran tek vagon grožđa! - kaže Bezek koji procjenjuje da je urod na Pelješcu umanjen od 30 do 40 posto, a štete trpe cijela Dalmacija i Mediteran.

- Zbog velikih troškova neki su sebi rekli: "Što Bog dade do rujna, pa ćemo vidit..." Uspjeli su oni koji su više od deset puta prskali lozu, što Pelješac nije vidio možda punih 40 godina! - dodaje.

---

image

Bivši direktor PZ Putniković Jozo Rabušić

Božo Radić/Cropix
---

O izazovima 2023. u kojoj je kiša padala od početka svibnja do polovice srpnja, priča i bivši direktor PZ Putnikovići Jozo Rabušić. Iako u mirovini, pobrinuo se očuvati čokote od bolesti kojoj pogoduju oborine. Stručnjaci upozoravaju da su prvi znaci peronospore okrugle žute uljne mrlje s gornje strane listova te bijela plijesan s donje strane. Postupno mrlje jačaju da bi na kraju bobe grožđa izgledale kao grožđice.

- Teško je očuvati vinograde i uz najteži rad. Šteta imaju svi, posebno starija kućanstva jer je zaštitu od bolesti trebalo dvostruko intenzivirati u usporedbi s prosječnom sezonom. Prosječni su urodi ipak su znatno manji. Poslije smo imali izuzetno lijepo vrijeme, što donosi dobar proizvod. Urod još nije potpuno poznat, ali očekujem 60 do 70 posto prosječne godine.

Ovakva je godina prijelomna i ostavlja dugotrajni trag. I prije smo predlagali, ali u Ministarstvu poljoprivrede RH nisu imali sluha: osnovno je iznaći namjenske kredite kao nekad, da se na vrijeme plati otkup grožđa. Još važije je paziti na crno tržište koje šteti proračunu i unosi nered na tržištu. Tražit ćemo da država namjenskim kreditima, npr. HBOR-a, omogući plaćanje proizvodnje za naplatu koje, inače, trebaju barem dvije a kod vrhunskih vina i četiri godine. Tim kreditima će se u legalnu proizvodnju usmjeriti znatan dio uroda - veli naš sugovornik.

---

image

Janjisko polje

Božo Radić/Cropix
------
image

Niko Barać iz Putnikovića dovršava ovogodišnju jematvu

Božo Radić/Cropix
---

Voditelj marketinga zadruge Tonći Rabušić ističe da su uz sve to u vinograde upadale i divlje svinje:

- Više su stradali vinogradi bliže šumi, vinogradari su ih ogradili čeličnim mrežama i postavljali "plinske topove" koji pucaju svakih 20-30 minuta. Unatoč trudu, šteta na vinogradima najvidljivija u Putnikovićima, Janjini i Potomskom polju.

Hoće li naplatiti urod?

Na lokaciji Vučićevići, dva kilometra prema Janjini u vinogradu susrećemo obitelj Barać iz zaseoka Ivušići. S 84 godine Pero Barać je najstariji berač kojeg smo zatekli u jematvi. Preživio je on zbjeg i logor El Shat na Sinaju, prisjeća se poslijeratne neimaštine i dobrih berbi 1970 do 1980. kad nije brinuo hoće li mu platiti urod:

- Ovakvu godinu ne pamtim! Koljena me izdaju, ali se još držim, volje još imam, a doma i unučad koju volim i koja me sluša. Pomažu nam dobri ljudi, a od mladosti se bavim i pčelarstvom te maslinarstvom. Uživam uvijek kad lijepo ide, ali nas je ove godine peronospora napala i lozu puno oštetila. Teška je bila i 2014. ali je ova lošija: ima parcela gdje na čokotu nema ni jedne bobe! Poljoprivreda je nezahvalni posao: lani je vrijeme mnoge "zafrkalo" i mi smo na maloj parceli imali četiri vreće sa 150 kila ekološkog uroda grožđa koje uopće nismo prskali da bi ove godine prskali četiri puta, ali nemamo ni jedne bobe. Zbog kiše je bilo i dosta trave, žali se Pero.

---

image

Tri generacije Barać u vinogradu: otac Pero, sin Niko i unuk Mario Vodopija

Bozo Radic/Cropix
---

U vinogradu su i njegov sin Niko Barać te sin Nikove sestre, nećak Maro Vodopija. Tri generacije rade s istim ciljem, kašete se brzo pune i prazne u prikolici pick upa. Niko kaže da je ove godine trebalo prskati čokote pred svaku kišu:

- Tko je to uspio, spasio ih je. Ja na većini jesam, ali je šteta svejedno 30 do 50 posto, iako ima i parcela gdje je urod čak bolji nego lani! - kaže nam Mladenka Rabušić. Dodaje da je obveza previše, ali što se voli nije muka - neće se zbog turizma odreći loze.

Benzin i plavac

Na predjelu Granice, između Potomja i Pijavičina Goranko Poljanić u jematvi je s radnicima iz BiH i Neretve. Kaže da na na predjelu Brižine ima pet tona uroda s 3500 loza, ali čim grožđe počne rusiti, uvale se divlje gude:

- Ako upadne s mladuncima, sve potaracaju! Granice su najbolja pozicija za grožđe: urod je 30 posto veći, ali sam uložio više rada i novca u lozu staru 40 godina. Daje izvrstan plavac, zadovoljan sam unatoč nemjerljivo većem ulaganju nego lani kad je kvintal umjetnog gnojiva bilo 33, a ove je godine čak 145 eura. A cijene grožđa su manje! Korčulani su pametniji jer su preklani dovodili pošip na pet i pol kuna, a ove godine ga ne prodaju ispod dva eura. Mi ga dajemo jeftino jer nemamo izbora: vinarije loše egzistiraju i ja koji sam se 22 godine bavio vinom razumijem ih da žele kupiti jeftinije.

---

image

Goranko Poljanić u berbi grožđa

Božo Radić/Cropix
---

Ali, ne razumijem državu. Ona je problem, a ne privatni vinar, jer država neshvatljivo dozvoljava da kamioni grožđa pa i vina dolaze na Pelješac: znaju im se rep i glava, ali razne inspekcije ne nadziru. Ima tu grožđa iz Makedonije, Imotskog, Ravnih kotara i Staševice koje se puni i plasira kao plavac mali! Za problem su krivi država i proizvođači: trebamo postaviti kontrole na ulazu Pelješkog mosta i reći: "Vratite grožđe!" A uvest će se puno grožđa jer ga nema! Sve se može otkriti jer postoje otpremnice i trag novca, ali nitko ne vodi računa o tome i stoga smo ugroženi. Osobno imam 25 tisuća loza i kako mogu reći djetetu da ostane jer će pristojno živjet’, kad može imat samo za kruh!? Nekad je za vagon grožđa u Dingaču vinogradar mogao kupiti četiri vozila srednje kategorije, a sad ne može niti jedno. Nekad je kilo plavca bila kao litra benzina, a sad je benzin kao 2 do 2,5 kila plavca malog - zaključuje Poljanić.

---

Ljiljana Bjelovučić: Nikad lošije godine...

Direktorica PZ Pelješki vrhovi u Janjini Ljiljana Bjelovučić kaže da se peronospora posebno raširila u Janjinskom polju, dok su položaji ‘sa strane’, imali bolji urod:- Svake godine urod je 20 do 25 vagona. Lani je godina bila izvanredna, dok je ova tako loša da to ne pamte ni najstariji mještani: urod crnih sorti manji je 40, pa i 50 posto! Bijelih sorti uopće nema i nikad ih nismo otkupljivali. PZ Pelješki vrhovi oduvijek rade crno vino, a već par godina i rose. Upravo završavamo berbu i premda imamo 60 posto grožđa u odnosu na lani, zadovoljni smo. Janjinsko polje je stradalo jer voda nije oticala, a urod je dobar na parcelama s prirodnom drenažom. Slador je 16 do više od 20 posto, ali naša djeca slabo hoće u vinograde i vinariju tijekom berbe, pošli su tražit bolji posao te sam problem riješila tako da sam našla Makedonce iz okolice Skopja, Štipa i Kočana. Za rad od 8 do 17, katkad i do 19 sati dnevnice su im 50 do 60 eura, vrijedni su i odgovorni. Dnevnice sam plaćala i zadrugarima koji trgaju vinograde.

---

---

image

Direktorica PZ Pelješki vrhovi Ljiljana Bjelovučić

Božo Radić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božo Radić/Cropix Bozo Radic/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix
Božo Radić/Cropix

Nekad je za vagon grožđa u Dingaču vinogradar mogao kupiti četiri vozila srednje kategorije, a sad ne može niti jedno

Bozo Radic/Cropix

Tri generacije Barać u vinogradu: otac Pero, sin Niko i unuk Mario Vodopija

Božo Radić/Cropix

Direktorica PZ Pelješki vrhovi Ljiljana Bjelovučić

Božo Radić/Cropix

Bivši direktor PZ Putniković Jozo Rabušić

Božo Radić/Cropix

Goranko Poljanić u berbi grožđa

Božo Radić/Cropix

Niko Barać iz Putnikovića dovršava ovogodišnju jematvu

Božo Radić/Cropix

Mladenka Rabušić uspijeva uskladiti obiteljske i obveze berbe

Božo Radić/Cropix

Janjisko polje

Božo Radić/Cropix

Grozd grožđa pogođen peronosporom

Božo Radić/Cropix

Grane oštećene peronosporom - uspjeli su samo oni koji su više od deset puta prskali lozu, što Pelješac nije vidio možda punih 40 godina

Božo Radić/Cropix

Posljednji dani berbe grožđa na poluotoku Pelješcu

Božo Radić/Cropix

Dio radnika za berbu došao je iz susjedne Bosne

Božo Radić/Cropix

Nekad je za vagon grožđa u Dingaču vinogradar mogao kupiti četiri vozila srednje kategorije, a sad ne može niti jedno

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/peronospora-na-peljescu-prepolovila-urod-ovakvu-godinu-ne-pamtimo-na-nekim-grozdovima-nema-ni-bobe-1328342 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b306f659bb751a22538511faf55c74be6ac2ac59 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Peronospora+na+Pelje%C5%A1cu+prepolovila+urod%3A+%E2%80%98Ovakvu+godinu+ne+pamtimo%2C+na+nekim+grozdovima+nema+ni+bobe%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fperonospora-na-peljescu-prepolovila-urod-ovakvu-godinu-ne-pamtimo-na-nekim-grozdovima-nema-ni-bobe-1328342 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fperonospora-na-peljescu-prepolovila-urod-ovakvu-godinu-ne-pamtimo-na-nekim-grozdovima-nema-ni-bobe-1328342 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sumorna jematva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obalasumorna jematva

Peronospora na Pelješcu prepolovila urod: ‘Ovakvu godinu ne pamtimo, na nekim grozdovima nema ni bobe!‘

Piše Ahmet Kalajdžić
7. listopada 2023. - 16:42
Nekad je za vagon grožđa u Dingaču vinogradar mogao kupiti četiri vozila srednje kategorije, a sad ne može niti jednoBožo Radić/Cropix

Vinogradari su na Pelješcu unatoč lošem vremenu uz veliki trud doveli lozu do berbe. Skoro su spavali uz čokote! Sad je berba završava, a mnogi urod uspoređuju s 2014. iako je ova godina čak i lošija - kaže enolog i tehnolog Poljoprivredne zadruge Putnikovići Miro Bezek.  

- Te 2014. pitali smo se može li se vino napraviti od grožđa jer hrvatski jug nikad nije vidio takve kiseline u njemu. Ipak, mnogi su kolege iz bijelih vina tad izvukli najbolje što se moglo. I osobno sam iz te berbe dosta naučio. Kakve će biti posljedice ovog stanja koje traje od početka svibnja, znat će se tek dogodine u svibnju kad se loza oreže i utvrdimo hoće li se normalno obnoviti. Zbog neodgovarajuće zaštite dijela vinograda prut na lozi nije uzrio, nego je ostao zelen. Strah me je da će se osušiti l...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 03:53