StoryEditorOCM
ObalaMAKARSKO SUDOVANJE

Otpušteni djelatnici vode protiv Grada 4:0, bivši gradonačelnik traži od nasljednika da im plaće isplati iz svoga džepa

14. prosinca 2023. - 21:40

Četvero djelatnika Grada Makarske koji su prije manje od dvije godine dobili otkaze za sada mogu reći da su pobijedili Grad rezultatom 4:0.

Vrijedi podsjetiti da je novom sistematizacijom radnih mjesta makarski gradonačelnik Zoran Paunović dao otkaz šesterim djelatnicima Grada, a to su Marina Andačić Krivić, Hrvoje Eljuga, Andrea Ravlić, Ico Prgomet, Matej Lozina i Ivica Markota.

Stavljanje na raspolaganje

Potom su Andačić Krivić, Eljuga, Lozina i Markota podignuli tužbe protiv Grada, dok je Prgomet otišao u mirovinu, a Ravlić je pronašla novo radno mjesto.

Grad je krajem rujna donio rješenje kojim se poništavaju rješenja o prestanku službe Markote i Lozine, tako da su se oba redara morala vratiti na posao, i to po presudama Upravnog suda u Splitu, koji je presudio da se poništavaju oba rješenja Grada – o otkazu i stavljanju na raspolaganje, a protiv presude nije dopuštena žalba.

image

Edukacija za komunalne redare prije dvije godine održana je u hotelu Osejava

 

Ivo Ravlić/Cropix

Andačić Krivić dobila je presudu protiv Grada zbog stavljanja na raspolaganje, i to na radnim mjestima čistačice i portirke, te otkaz pa je vraćena na posao, gdje je bila mjesec dana bez zaduženja, a onda je opet stavljena na raspolaganje. U godinu dana dva je puta stavljena na raspolaganje, dva je puta dobila otkaz i dva je puta pokrenula sudski spor čiji se ishod još čeka.

I na koncu, i Hrvoje Eljuga nedavno je dobio spor kojim je pobijeno rješenje Grada o stavljanju na raspolaganje bez prava na žalbu i Upravni sud u Splitu odlučio je o povratku na početni postupak zbog nezakonitog davanja otkaza, tako da će se i on morati vratiti na posao, a Grad će mu, kao i Lozini i Markoti, morati isplatiti sve zaostale plaće, u ovom slučaju njih 15, godišnji odmor, dodatke na plaće, božićnicu, uskrsnicu i regres.

Otpušteni redari Markota i Lozina došli su na posao u zgradu Grada, ali prema izmjenama sistematizacije radnih mjesta, njihova radna mjesta više ne postoje, a kako nam je kazao Markota, ponuđeno im je mjesto tajnika.

– Obojica smo odbili biti tajnici pa smo odlučili prekinuti ovu prljavu igru i dvogodišnju sudsku agoniju i potpisali smo sporazumni raskid ugovora o radu. Sada još čekamo da nam Grad isplati po 30 tisuća eura svih zaostalih plaća i naknada – kazao je Markota.

Novo ustrojstvo uprave

Pitanje otpuštenih djelatnika Grada na gotovo svakoj sjednici Gradskog vijeća pokrene Jure Brkan, vijećnik HDZ-a i saborski zastupnik te bivši gradonačelnik, a tako je bilo i na posljednjoj sjednici, međutim, gradonačelnik mu ponovno nije odgovorio hoće li zaostale plaće i dodatke i četvrtom djelatniku pobjedniku, Eljugi, platiti iz svoga džepa, a ne iz gradske blagajne.

image

Bivši gradonačelnik i aktualni predsjednik makarskog HDZ-a Jure Brkan

Ivo Ravlić/Cropix

Podsjetimo, na pretprošloj sjednici Vijeća Brkan je Paunoviću postavio ovo isto pitanje, ali za Markotu i Lozinu, nakon čega je izbio skandal jer je Paunović kazao da je Brkana i HDZ-ova vijećnika Marka Ožića Bebeka ‘’prijavio’’ Ministarstvu pravosuđa i Upravnom sudu zbog sustavnih pritisaka na Sud od strane HDZ-ovaca – opasnim javnim izjavama koje je okarakterizirao kao prijetnje. Potom je Brkan izjavio kako se nada da će Paunovića “iz Grada odvesti ili u lisičinama ili u luđačkoj košulji”.

Ovaj put nije bilo skandala, ali gradonačelnik Paunović je opet izbjegao odgovor na Brkanovo pitanje pa je govorio o novom ustrojstvu gradske uprave.

– Već smo vas tri puta ja i moji kolege pitali hoćete li iz svog ili džepa svojih odvjetnika platiti izgubljene sporove zaposlenika Grada Makarske. Od zadnje sjednice do danas i Hrvoje Eljuga je dokazao da ste mu protuzakonito dali otkaz. Budući da ste vi njemu dali otkaz, kao i trojici prethodnih radnika, molio bih vas da im platite iz svog džepa da to ne moraju plaćati građani našeg grada – kazao je Brkan.

Potom je Paunović započeo priču o novoj sistematizaciji radnih mjesta u gradskoj upravi.

– Konstantno u javnosti trabunjate neistine i zagađujete javni prostor, ajmo jednom zauvijek zaključiti cjelokupnu priču oko gradske uprave i novog ustrojstva da ne komunicirate da smo zaposlili ne znam koliko ljudi i da smo dali otkaze. Radilo se novo ustrojstvo, po kojem smo rekli da ćemo napraviti kvalitetniju gradsku upravu s manje djelatnika i boljom organizacijom. To smo i napravili i u toj gradskoj upravi šest djelatnika nije našlo svoje mjesto.

Plaće su i dalje male

Od tih šest djelatnika, jedan je dobio premještaj, a drugi je sporazumno otišao svojom voljom, a s četiri djelatnika smo na sudu. Od 30. lipnja 2021. zaključno s listopadom ove godine, ukupno je 17 djelatnika izvan gradske uprave. Osam ih je otišlo u mirovinu, sporazum o premještaju zatražilo je dvoje, bio je jedan smrtni slučaj, bila su dva sporazumna raskida ugovora i četvero je bilo tehnološki višak.

Ova vaša priča o uhljebljivanju i zapošljavanju sto partijskih dužnosnika, to su jednostavno laži i neistine – kazao je Paunović, dodavši da gradska uprava funkcionira nikada bolje i nikada nije bila učinkovita kao sada.

Iako su, kako kaže, odmah povećali plaće čim su došli na vlast, one su i dalje male, a sada je na redu povećanje plaća odgojiteljima u vrtiću. Na to je Brkan napomenuo kako je zanimljivo da baš šestero zaposlenika Grada bliskih HDZ-u nije našlo mjesto u Paunovićevoj sistematizaciji.

– Mjesto je zato našlo vaših 26 djelatnika i nemojte da ih nabrajam. Znam da 26 nije konačan broj jer imate još proletera i pionira koje trebate zaposliti i u tome ste izuzetno kreativni – kazao je Brkan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:15