StoryEditorOCM
ObalaEVO GA OPET

Osuđeni dalmatinski ‘kralj nogometa‘ uskrsnuo u ulozi - vlasnika klupskih kvadrata! Propada povratak bivšeg prvoligaša?

Piše Predrag Opačić
20. studenog 2023. - 14:05

Možda je ovo moguće i u nekim drugim gradovima, ali događa se samo u Zadru: Reno Sinovčić je nepravomoćno osuđen na 32 mjeseca zatvora, među ostalim i zbog kriminala povezanog s nekadašnjim Nogometnim klubom "Zadar" koji je skončao u stečaju, gradonačelnik Branko Dukić (HDZ) se iz petnih žila trudi privatizirati "stari" klub pod novim imenom Hrvatski nogometni klub "Zadar", Gradsko vijeće stidljivo odobrava taj plan, javnost je narogušena dolaskom australskog poduzetnika Marka Ivančića, a onda ih sve zajedno šokira objava da je nekakva Sinovčićeva tvrtka postala - vlasnik klupskih prostorija!

Što slijedi, ne zna nitko. Vlasničko prokletstvo na Stanovima traje od početka 1990-ih godina kada je nekadašnji ministar Joso Škara (HDZ) u ime gradske uprave potpisao dokument iz kojeg proizlazi da je pravni slijednik NK "Zadar" privatna tvrtka "Zadarkomerc" u vlasništvu moćnog poduzetnika Ante Jurjevića.

Jurjević je zatim na račun toga podigao hipotekarni kredit kod Croatia osiguranja i nije ga vratio, pa je vlasnik prostora na stadionu na Stanovima postala velika osiguravajuća kuća. Jedno se vrijeme kao vlasnik pojavljivala i "Adriatica.net", tvrtka-kći Croatia osiguranja, pa je odjednom došao tadašnji Todorićev "Agrokor", pa "Fortenova grupa" i na kraju – s vlasničkim se listom na Stanovima pojavio Sinovčić.

Nije taj vlasnički list lišen brojnih zabilježbi koje će tek trebati raspetljavati, ali je unatoč tome izazvao konsternaciju na brojnim stranama. Uznemireni su ljudi iz garniture koja trenutno upravlja HNK "Zadar", zbunjeni su u gradskoj upravi, ali u čudu se našao i potencijalni budući vlasnik.

Navodno su svi zatečeni ovakvim raspletom događaja, jer je već poznat stav nekadašnjeg "vanjskog suradnika” i o Ivi Bokanović i Krševanu Santiniju, klupskoj predsjednici i direktoru – oni su, misli Sinovčić, dorasli za "košenje trave” i neke druge, tome slične "sofisticirane poslove", ali ne i za vođenje sportske organizacije.

image
Jure Mišković/Cropix

Nekadašnja "alkfa i omega" hrvatske nogometne sudačke organizacije nevješto krije svoju ambiciju miniranja privatizacije kluba i želju za "velikim povratkom” na Stanove. Makar dio toga dao je naslutiti kroz Antenu Zadar, lokalni medij u koji je Sinovčić nedavno ušao premda se to ne vidi iz impressuma.

Tamo i dalje stoji da je nakladnik tvrtka "Antenna" iako u registru piše da ju je Trgovački sud u Splitu izbrisao, a po podacima iz impressuma, 100-postotni vlasnik je i dalje Franko Pavić.

S druge strane, sa Stanova, stižu neslužbene informacije po kojima Santini više nije klupski direktor, a na izlaznim vratima je i predsjednica Bokanović čija sljedeća destinacija nije poznata. Malo je tko očekivao da će budući vlasnik zadržati iste ljude na istim funkcijama na kojima ih je zatekao, pa odlazak Santinija i Bokanović valja čitati kao volju Marka Ivančića.

Iako poznavatelji priče sa Stanova tvrde da je Ivančić dovoljno znao i o staroj vezi Sinovčića s klubom koji danas igra u četvrtom natjecateljskom rangu i da je pažljivo vukao svoje poteze, ostaje dojam da je i potencijalni vlasnik itekako iznenađen "Renovim povratkom” na Stanove.

I nije jedini koji je podcijenio nekadašnjega gazdu zadarskog nogometa, a mnogi bi rekli i šire, jer su to učinili i svi koji sada ne znaju što bi s njim kao vlasnikom klupskog prostora.

Radi se o 709 četvornih metara unutar kojih su klupski uredi, svlačionice, pomoćne prostorije, kafić i stan koji godinama koristi obitelj danas pokojnog trenera Miška Paunovića. Od 23. listopada sve je to u vlasništvu tvrtke "Vox Fenix Media" koju je 2015. osnovao - Sinovčić.

S obzirom na brojne zabilježbe iz mutne prošlosti, možda će za definitivno raspetljavanje vlasničkih odnosa biti potrebno neko vrijeme, ali (nepravomoćni) osuđenik bez ikakve zapreke sada može jako ometati rad HNK "Zadar". Može, na primjer, promijeniti brave na klupskim prostorijama i svlačionicama, što bi onemogućilo normalno odigravanje utakmica na Stanovima.

A to je samo minorni djelić nogometno-političko-financijskog pakla koji se može otvoriti na zadarskom travnjaku i oko njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:27