StoryEditorOCM
ObalaZATO JE ZASTARA BRZA

Neviđen skandal oko ilegalnog bankomata u centru grada: tužba komunalaca putovala 3 godine do suda udaljenog 100 metara

Piše Božana Sviličić
25. rujna 2023. - 14:31

Zbog trogodišnje zastare, Općinski sud u Zadru odbio je optužbu protiv tvrtke "Auro domus" i Anđelke Dessardo koji su 28. srpnja 2020. bez odobrenja Konzervatorskog odjela imali postavljen bankomat u okviru otvora vrata u poslovnom prostoru na adresi Ulica Špire Brusine 1 u Zadru.

Gradski Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša je spomenutog datuma izdao obavezni prekršajni nalog, no sudska referada je spis predmeta zaprimila je tek 5. svibnja ove godine, dok je zastara progona za djelo prekršaja nastupila 28. srpnja.

Budući da je prekršaj počinjen 28. srpnja 2020., od počinjenja prekršaja protekle su tri godine.

- Sud je rješavajući u redovnom postupku, a pazeći po službenoj dužnosti, našao da je od dana kada je prekršaj počinjen proteklo vrijeme od tri godine, dakle vrijeme predviđeno Prekršajnim zakonom koji propisuje da prekršajni progon zastarijeva nakon tri godine za prekršaje za koje je ovlašteni tužitelj obvezan izdati obvezni prekršajni nalog, dok je odredbom istog zakona propisano da zastara prekršajnog progona počinje teći danom kad je prekršaj počinjen.

Slijedom navedenog, valjalo je tužbu odbiti i odlučiti kao u izreci presude - navela je sutkinja Maria Stopfer Mišetić u obtrazloženju presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:30