stdClass Object ( [id] => 1142280 [title] => Nakon što je uzeo otpremninu od 60 tisuća eura od propale državne tvrtke, kaštelanski HDZ-ovac u 62. godini ‘zbrinut‘ kao inspektor u Carini [alias] => nakon-sto-je-uzeo-otpremninu-od-60-tisuca-eura-od-propale-drzavne-tvrtke-kastelanski-hdz-ovac-u-62-godini-zbrinut-kao-inspektor-u-carini [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sve je po zakonu, ali uz otvoreno pitanje - je li moralno?

- Hrvatsku "od nereda" i "rodijačkih veza" ne može nitko spasiti. Kada se ponadamo da će ići nešto bolje, kada povjerujemo u poziv premijera Plenkovića nama mladima da se ne iseljavamo iz Hrvatske i da ćemo dobiti šansu za radno mjesto po svojim kvalitetama, a ne po stranačkim iskaznicama, kad eto novog uhljebljivanja. I to čovjeka koji je dobio otpremninu u državnoj tvrtki koja je otišla u stečaj, a on se sa 62 godine života ponovno zapošljava u državnoj službi - s ogorčenjem, ali i rezignacijom tvrdi to skupina mladih Kaštelana, koji dodaju:

- Shvatite nas, moramo ostati anonimni, jer su nam već rekli kako ćemo se ispisati molbi ako želimo posao.

U konkretnom slučaju riječ je o, kako se izrijekom navodi, izvanrednom postupku prijema Jadrana Penge, dugogodišnjeg HSS-ovca, davnog županijskog vijećnika te stranke, koji je kasnije prešao u redove HDZ-a. Penga je inače nekadašnji direktor propale tvrtke "Kaštelanski staklenici", sada na neodređeno vrijeme u Carinski ured Dubrovnik, i to u Službi za nadzor, Odjel za inspekcijske i nadzorne poslove u području trošarina i posebnih poreza.

I ne sumnjamo u kvalitetu i stručnost ovog Kaštelanina, da cijela priča oko nadmetanja za upražnjeno radno mjesto – ne smrdi. Ako se radi o žurnom angažmanu u državnoj službi, kako je to navedeno u pratećoj dokumentaciji koju imamo u posjedu, kako onda natječaj može trajati pune dvije i pol godine?

Javni natječaj za izvanredni prijam u državnu službu raspisan je još 8. kolovoza 2018. godine, i to za (jedno) radno mjesto inspektora, a od kandidata se tražio "završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij prirodnih, društvenih, tehničkih, humanističkih ili biotehničkih znanosti, najmanje tri godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, položen državni stručni ispit, znanje jednog stranog jezika (engleski ili njemački ili francuski ili talijanski), te znanje rada na osobnom računalu".

Rok za podnošenje prijava trajao je do 16. kolovoza 2018. i svoju dokumentaciju je poslalo četvero kandidata, od kojih je komisija za provedbu javnog natječaja utvrdila listu od dvije osobe čije su prijave ispunjavale formalne uvjete. Zatim, 11. veljače 2019. objavljen je poziv za prvu fazu testiranja, što je provedeno 19. veljače uz prisustvo oba kandidata.

Poziv za drugu fazu testiranja objavljen je 5. travnja 2019. i taj je dio postupka obavljen 12. travnja, a pristupio mu je jedan kandidat (Penga) koji je zadovoljio prvu fazu, te ga je čekao intervju sa članovima komisije, koji je obavljen 24. svibnja.

Uslijedila je i psihološka procjena i očekivano – sve po zakonu – utvrđena je lista kandidata bez obzira što je na njoj bilo ime i prezime samo jedne osobe - Jadrana Penge - koji se sa 36,3 boda našao na prvom mjestu.

Kaštelanski HDZ-ovac, prema ocjeni članova natječajnog povjerenstva, ispunio je sve uvjete za zapošljavanje u dubrovačkoj Carini, uz probni rok od tri mjeseca, te dužnost polaganja državnog ispita druge razine za radno mjesto inspektora, najkasnije u roku od godine dana od početka rada.

Odlukom mr. Hrvoja Čovića, ravnatelja Carinske uprave, od 7. siječnja 2021. godine doneseno je rješenje o primanju Penge u radni odnos. I to dvije i pol godine nakon otvaranja javnog natječaja za "izvanredni postupak prijema u državnu službu".

Spomenutoj državnoj ustanovi poslali smo pitanja vezana uz ovaj slučaj, a glasnogovornik je potvrdio naše podatke o "ritmu" provođenja nadmetanja, te je dodao:

- Postupak prijema u državnu službu može biti redovit ili izvanredan, a potonji se primjenjuje kada postoji potreba prijema osoba s odgovarajućim iskustvom na radna mjesta utvrđena Pravilnikom o unutarnjem redu Ministarstva financija.

---

image
Split, 140321.
Posjet granicnom prijelazu Kamensko koji je sad prakticki izlaz iz Europske unije, a ulaz u Bosnu i Hercegovinu.
Foto: Paun Paunovic/CROPIX
Paun Paunovic/Cropix
---

U spomenutom Odjelu je sistematizirano šest radnih mjesta, a poslove stvarno obavljaju dva službenika, jer su drugi odsutni zbog dugotrajnih bolovanja uzrokovanih malignim oboljenjima, odnosno koriste rodiljni dopust, te je s obzirom na osobitu važnost obavljanja inspekcijskih nadzora postojala žurna potreba popunjavanja radnog mjesta.

U odgovoru iz središnjice Carinske uprave vidljiva je i dodatna informacija koja nije bila navedena u službeno objavljenom dokumentu, a to je datum psihološkog testiranja:

- Osoba koju navodite u upitu (Jadran Penga, op.a.), 30. listopada 2019. zadovoljila je na psihološkom testiranju radi procjene sposobnosti obavljanja poslova radnog mjesta inspektora te je za nju zatražena procjena postojanja sigurnosnih zapreka za rad u državnoj službi.

To je dugotrajniji i složeni postupak te je o pozitivnom mišljenju Carinska uprava obaviještena 18. veljače 2020. godine.

Od tog trenutka do samog prijema u državnu službu osobe koju navodite u upitu, a budući da smo bili suočeni s problemom uvođenja epidemioloških mjera nužnih za sprječavanje pandemije i uvođenja drukčijeg načina i organizacije rada, isto je utjecalo i na konačni završetak natječajnog postupka.

Tako je 4. travnja 2020. stupila na snagu Odluka o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih državnim proračunom i financijskim planovima izvanproračunskih korisnika državnog proračuna za 2020. godinu, pa je Carinska uprava od nadležnih institucija zatražila prethodnu suglasnost za izvanredan prijam, što je zaprimljeno 17. studenoga 2020. godine.

Nakon dobivanja suglasnosti za prijam s obzirom na činjenicu da je osoba koju navodite u upitu zadovoljila u svim fazama testiranja, tijekom provedene procjene postojanja sigurnosnih zapreka za rad u službi te posjeduje uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, za osobu je doneseno rješenje o prijmu u državnu službu na neodređeno vrijeme dana 7. siječnja 2021. godine, a osoba je započela s radom dana 15. veljače 2021. godine.

Naglašavamo da službenik i nadalje obavlja poslove u Carinskom uredu Dubrovnik – tvrde iz Carinske uprave.

Unatoč svemu, i dalje se može otvoriti pitanje – ako vam 2018. nedostaje četvero djelatnika i posao koji bi trebalo odraditi njih šestoro obavljaju tek dvoje, okončate sve natječajne procedure 24. svibnja 2019., u doba kada nismo ni znali što je koronavirus, zašto Carinska uprava tog ljeta nije u izvanrednom postupku zaposlila toliko potrebnog inspektora u Dubrovniku?

Što se čekalo još godinu i pol? Pandemija i dalje divlja, te se samo možemo pitati što bi bilo da se radilo o redovnom prijamu?

To bi sigurno trajalo godinama...

No, moramo istaknuti još jednu važnu napomenu - upravo je Pengi prije godinu dana, u studenome 2020., isplaćeno oko 441.500 kuna otpremnine, odnosno gotovo 60 tisuća eura prema aktualnoj protuvrijednosti, za posao u tvrtki "Kaštelanski staklenici", koja je od kasnog proljeća 2015. u stečaju. Kao direktor državnog poduzeća u razdoblju od studenoga 2011. do siječnja 2013. godine, dobio je među većim otpremninama (ostale su bile u rasponu od 40 tisuća do 90 tisuća kuna), što nije sporno – sve je po zakonu – no da se čekala provedba isplate pa tek onda i novo zaposlenje, također u državnom sustavu, svima je jasno.

Od naših sugovornika doznajemo kako je već dogovoreno da se Penga iz Dubrovnika nakon tri probna mjeseca "prebaci" bliže kući, na rad u carinsku ispostavu u Zračnoj luci u Resniku. Taj podatak u Carinskoj upravi odbacuju.

Suradnju s Upravom aerodroma Penga je imao prije desetak godina kao čelnik "Kaštelanskih staklenika", kada je Zračna luka kupila dio zemljišta od državne firme u propadanju, što je obavljano u više ciklusa i poslije Pengina odlaska s čela spomenutog poduzeća, pa i tijekom stečaja.

Na sve dostupne brojeve mobitela pokušali smo kontaktirati Jadrana Pengu kako bismo čuli i njegovu stranu ove priče, ali ni nakon ostavljenih poruka do zaključenja ovog teksta nismo dobili povratni poziv.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEZAMJENJIV KADAR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NEZAMJENJIV KADAR 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-04 13:56:11 [created_by] => 3202 [created_by_alias] => Sandra Barčot [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-11 17:39:08 [modified_by] => 3202 [publish_up] => 2021-11-11 17:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 508 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/04\/19952162.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/04\/17171472.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["'Ka\u0161telanski staklenici' su ve\u0107 u vrijeme kada ih je Penga vodio bili na rubu propasti","Split, 140321.
\nPosjet granicnom prijelazu Kamensko koji je sad prakticki izlaz iz Europske unije, a ulaz u Bosnu i Hercegovinu.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_19952162_1920.jpg":"1920x1080","k_19952162_1280.jpg":"1280x1280","k_19952162_1024.jpg":"1024x1024","k_19952162_640.jpg":"640x640","k_19952162_480.jpg":"480x480","k_19952162_340.jpg":"340x340","k_19952162_220.jpg":"220x220","o_19952162_1280.jpg":"1280x853","o_19952162_1024.jpg":"1024x682","o_19952162_640.jpg":"640x426","o_19952162_480.jpg":"480x320","o_19952162_340.jpg":"340x226","o_19952162_220.jpg":"220x146","h_19952162_1280.jpg":"1280x854","h_19952162_1024.jpg":"1024x683","h_19952162_640.jpg":"640x427","h_19952162_480.jpg":"480x320","h_19952162_340.jpg":"340x227","h_19952162_220.jpg":"220x147","pp_19952162_1280.jpg":"1006x1280","pp_19952162_1024.jpg":"805x1024","pp_19952162_640.jpg":"503x640","pp_19952162_480.jpg":"377x480","pp_19952162_340.jpg":"267x340","pp_19952162_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_17171472_1920.jpg":"1920x1080","k_17171472_1280.jpg":"1280x1280","k_17171472_1024.jpg":"1024x1024","k_17171472_640.jpg":"640x640","k_17171472_480.jpg":"480x480","k_17171472_340.jpg":"340x340","k_17171472_220.jpg":"220x220","o_17171472_1280.jpg":"1280x854","o_17171472_1024.jpg":"1024x683","o_17171472_640.jpg":"640x427","o_17171472_480.jpg":"480x320","o_17171472_340.jpg":"340x227","o_17171472_220.jpg":"220x146","h_17171472_1280.jpg":"1280x854","h_17171472_1024.jpg":"1024x683","h_17171472_640.jpg":"640x427","h_17171472_480.jpg":"480x320","h_17171472_340.jpg":"340x227","h_17171472_220.jpg":"220x147","pp_17171472_1280.jpg":"1006x1280","pp_17171472_1024.jpg":"805x1024","pp_17171472_640.jpg":"503x640","pp_17171472_480.jpg":"377x480","pp_17171472_340.jpg":"267x340","pp_17171472_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14955956 Threads: 5 Questions: 3146133564 Slow queries: 7016415 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234882185 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/nakon-sto-je-uzeo-otpremninu-od-60-tisuca-eura-od-propale-drzavne-tvrtke-kastelanski-hdz-ovac-u-62-godini-zbrinut-kao-inspektor-u-carini-1142280 [printLink] => /dalmacija/obala/nakon-sto-je-uzeo-otpremninu-od-60-tisuca-eura-od-propale-drzavne-tvrtke-kastelanski-hdz-ovac-u-62-godini-zbrinut-kao-inspektor-u-carini-1142280?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 656086 [name] => direktor, otpremnina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-11 18:37:43 [main_article_id] => 0 [alias] => direktor-otpremnina [link] => /tag/direktor-otpremnina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 234929 [name] => Kaštelanski staklenici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kastelanski-staklenici [link] => /tag/kastelanski-staklenici ) [2] => stdClass Object ( [id] => 454775 [name] => Kaštela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kastela [link] => /tag/kastela ) [3] => stdClass Object ( [id] => 656087 [name] => Carina Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-11 18:37:43 [main_article_id] => 0 [alias] => carina-dubrovnik [link] => /tag/carina-dubrovnik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEZAMJENJIV KADAR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nakon što je uzeo otpremninu od 60 tisuća eura od propale državne tvrtke, kaštelanski HDZ-ovac u 62. godini ‘zbrinut‘ kao inspektor u Carini [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3202 [name] => Sandra Barčot [username] => sandra-bar-ot [email] => sandra-bar-ot@sd.hr [password] => $2y$10$ckfXj8qvsyA2At..DVH26.lRpLIqCiq3cNzofsgBZCHud7TUoDgQm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandra-barcot-3202 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1720 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/240d52e561ffcd67aeb6d8536e6e8383?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/04/19952162.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] => 'Kaštelanski staklenici' su već u vrijeme kada ih je Penga vodio bili na rubu propasti [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/04/19952162.jpg [title] => 'Kaštelanski staklenici' su već u vrijeme kada ih je Penga vodio bili na rubu propasti Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/04/17171472.jpg [title] => Split, 140321.
Posjet granicnom prijelazu Kamensko koji je sad prakticki izlaz iz Europske unije, a ulaz u Bosnu i Hercegovinu.
Paun Paunovic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sve je po zakonu, ali uz otvoreno pitanje - je li moralno?

- Hrvatsku "od nereda" i "rodijačkih veza" ne može nitko spasiti. Kada se ponadamo da će ići nešto bolje, kada povjerujemo u poziv premijera Plenkovića nama mladima da se ne iseljavamo iz Hrvatske i da ćemo dobiti šansu za radno mjesto po svojim kvalitetama, a ne po stranačkim iskaznicama, kad eto novog uhljebljivanja. I to čovjeka koji je dobio otpremninu u državnoj tvrtki koja je otišla u stečaj, a on se sa 62 godine života ponovno zapošljava u državnoj službi - s ogorčenjem, ali i rezignacijom tvrdi to skupina mladih Kaštelana, koji dodaju:

- Shvatite nas, moramo ostati anonimni, jer su nam već rekli kako ćemo se ispisati molbi ako želimo posao.

U konkretnom slučaju riječ je o, kako se izrijekom navodi, izvanrednom postupku prijema Jadrana Penge, dugogodišnjeg HSS-ovca, davnog županijskog vijećnika te stranke, koji je kasnije prešao u redove HDZ-a. Penga je inače nekadašnji direktor propale tvrtke "Kaštelanski staklenici", sada na neodređeno vrijeme u Carinski ured Dubrovnik, i to u Službi za nadzor, Odjel za inspekcijske i nadzorne poslove u području trošarina i posebnih poreza.

I ne sumnjamo u kvalitetu i stručnost ovog Kaštelanina, da cijela priča oko nadmetanja za upražnjeno radno mjesto – ne smrdi. Ako se radi o žurnom angažmanu u državnoj službi, kako je to navedeno u pratećoj dokumentaciji koju imamo u posjedu, kako onda natječaj može trajati pune dvije i pol godine?

Javni natječaj za izvanredni prijam u državnu službu raspisan je još 8. kolovoza 2018. godine, i to za (jedno) radno mjesto inspektora, a od kandidata se tražio "završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij prirodnih, društvenih, tehničkih, humanističkih ili biotehničkih znanosti, najmanje tri godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, položen državni stručni ispit, znanje jednog stranog jezika (engleski ili njemački ili francuski ili talijanski), te znanje rada na osobnom računalu".

Rok za podnošenje prijava trajao je do 16. kolovoza 2018. i svoju dokumentaciju je poslalo četvero kandidata, od kojih je komisija za provedbu javnog natječaja utvrdila listu od dvije osobe čije su prijave ispunjavale formalne uvjete. Zatim, 11. veljače 2019. objavljen je poziv za prvu fazu testiranja, što je provedeno 19. veljače uz prisustvo oba kandidata.

Poziv za drugu fazu testiranja objavljen je 5. travnja 2019. i taj je dio postupka obavljen 12. travnja, a pristupio mu je jedan kandidat (Penga) koji je zadovoljio prvu fazu, te ga je čekao intervju sa članovima komisije, koji je obavljen 24. svibnja.

Uslijedila je i psihološka procjena i očekivano – sve po zakonu – utvrđena je lista kandidata bez obzira što je na njoj bilo ime i prezime samo jedne osobe - Jadrana Penge - koji se sa 36,3 boda našao na prvom mjestu.

Kaštelanski HDZ-ovac, prema ocjeni članova natječajnog povjerenstva, ispunio je sve uvjete za zapošljavanje u dubrovačkoj Carini, uz probni rok od tri mjeseca, te dužnost polaganja državnog ispita druge razine za radno mjesto inspektora, najkasnije u roku od godine dana od početka rada.

Odlukom mr. Hrvoja Čovića, ravnatelja Carinske uprave, od 7. siječnja 2021. godine doneseno je rješenje o primanju Penge u radni odnos. I to dvije i pol godine nakon otvaranja javnog natječaja za "izvanredni postupak prijema u državnu službu".

Spomenutoj državnoj ustanovi poslali smo pitanja vezana uz ovaj slučaj, a glasnogovornik je potvrdio naše podatke o "ritmu" provođenja nadmetanja, te je dodao:

- Postupak prijema u državnu službu može biti redovit ili izvanredan, a potonji se primjenjuje kada postoji potreba prijema osoba s odgovarajućim iskustvom na radna mjesta utvrđena Pravilnikom o unutarnjem redu Ministarstva financija.

---

image
Split, 140321.
Posjet granicnom prijelazu Kamensko koji je sad prakticki izlaz iz Europske unije, a ulaz u Bosnu i Hercegovinu.
Foto: Paun Paunovic/CROPIX
Paun Paunovic/Cropix
---

U spomenutom Odjelu je sistematizirano šest radnih mjesta, a poslove stvarno obavljaju dva službenika, jer su drugi odsutni zbog dugotrajnih bolovanja uzrokovanih malignim oboljenjima, odnosno koriste rodiljni dopust, te je s obzirom na osobitu važnost obavljanja inspekcijskih nadzora postojala žurna potreba popunjavanja radnog mjesta.

U odgovoru iz središnjice Carinske uprave vidljiva je i dodatna informacija koja nije bila navedena u službeno objavljenom dokumentu, a to je datum psihološkog testiranja:

- Osoba koju navodite u upitu (Jadran Penga, op.a.), 30. listopada 2019. zadovoljila je na psihološkom testiranju radi procjene sposobnosti obavljanja poslova radnog mjesta inspektora te je za nju zatražena procjena postojanja sigurnosnih zapreka za rad u državnoj službi.

To je dugotrajniji i složeni postupak te je o pozitivnom mišljenju Carinska uprava obaviještena 18. veljače 2020. godine.

Od tog trenutka do samog prijema u državnu službu osobe koju navodite u upitu, a budući da smo bili suočeni s problemom uvođenja epidemioloških mjera nužnih za sprječavanje pandemije i uvođenja drukčijeg načina i organizacije rada, isto je utjecalo i na konačni završetak natječajnog postupka.

Tako je 4. travnja 2020. stupila na snagu Odluka o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih državnim proračunom i financijskim planovima izvanproračunskih korisnika državnog proračuna za 2020. godinu, pa je Carinska uprava od nadležnih institucija zatražila prethodnu suglasnost za izvanredan prijam, što je zaprimljeno 17. studenoga 2020. godine.

Nakon dobivanja suglasnosti za prijam s obzirom na činjenicu da je osoba koju navodite u upitu zadovoljila u svim fazama testiranja, tijekom provedene procjene postojanja sigurnosnih zapreka za rad u službi te posjeduje uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, za osobu je doneseno rješenje o prijmu u državnu službu na neodređeno vrijeme dana 7. siječnja 2021. godine, a osoba je započela s radom dana 15. veljače 2021. godine.

Naglašavamo da službenik i nadalje obavlja poslove u Carinskom uredu Dubrovnik – tvrde iz Carinske uprave.

Unatoč svemu, i dalje se može otvoriti pitanje – ako vam 2018. nedostaje četvero djelatnika i posao koji bi trebalo odraditi njih šestoro obavljaju tek dvoje, okončate sve natječajne procedure 24. svibnja 2019., u doba kada nismo ni znali što je koronavirus, zašto Carinska uprava tog ljeta nije u izvanrednom postupku zaposlila toliko potrebnog inspektora u Dubrovniku?

Što se čekalo još godinu i pol? Pandemija i dalje divlja, te se samo možemo pitati što bi bilo da se radilo o redovnom prijamu?

To bi sigurno trajalo godinama...

No, moramo istaknuti još jednu važnu napomenu - upravo je Pengi prije godinu dana, u studenome 2020., isplaćeno oko 441.500 kuna otpremnine, odnosno gotovo 60 tisuća eura prema aktualnoj protuvrijednosti, za posao u tvrtki "Kaštelanski staklenici", koja je od kasnog proljeća 2015. u stečaju. Kao direktor državnog poduzeća u razdoblju od studenoga 2011. do siječnja 2013. godine, dobio je među većim otpremninama (ostale su bile u rasponu od 40 tisuća do 90 tisuća kuna), što nije sporno – sve je po zakonu – no da se čekala provedba isplate pa tek onda i novo zaposlenje, također u državnom sustavu, svima je jasno.

Od naših sugovornika doznajemo kako je već dogovoreno da se Penga iz Dubrovnika nakon tri probna mjeseca "prebaci" bliže kući, na rad u carinsku ispostavu u Zračnoj luci u Resniku. Taj podatak u Carinskoj upravi odbacuju.

Suradnju s Upravom aerodroma Penga je imao prije desetak godina kao čelnik "Kaštelanskih staklenika", kada je Zračna luka kupila dio zemljišta od državne firme u propadanju, što je obavljano u više ciklusa i poslije Pengina odlaska s čela spomenutog poduzeća, pa i tijekom stečaja.

Na sve dostupne brojeve mobitela pokušali smo kontaktirati Jadrana Pengu kako bismo čuli i njegovu stranu ove priče, ali ni nakon ostavljenih poruka do zaključenja ovog teksta nismo dobili povratni poziv.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Paun Paunovic/Cropix
Nikola Vilić/Cropix
'Kaštelanski staklenici' su već u vrijeme kada ih je Penga vodio bili na rubu propasti
Paun Paunovic/Cropix
Split, 140321.
Posjet granicnom prijelazu Kamensko koji je sad prakticki izlaz iz Europske unije, a ulaz u Bosnu i Hercegovinu.
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/nakon-sto-je-uzeo-otpremninu-od-60-tisuca-eura-od-propale-drzavne-tvrtke-kastelanski-hdz-ovac-u-62-godini-zbrinut-kao-inspektor-u-carini-1142280 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aa09331bbe94fd8d73d653f723b5438640fe6af8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nakon+%C5%A1to+je+uzeo+otpremninu+od+60+tisu%C4%87a+eura+od+propale+dr%C5%BEavne+tvrtke%2C+ka%C5%A1telanski+HDZ-ovac+u+62.+godini+%E2%80%98zbrinut%E2%80%98+kao+inspektor+u+Carini&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fnakon-sto-je-uzeo-otpremninu-od-60-tisuca-eura-od-propale-drzavne-tvrtke-kastelanski-hdz-ovac-u-62-godini-zbrinut-kao-inspektor-u-carini-1142280 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fnakon-sto-je-uzeo-otpremninu-od-60-tisuca-eura-od-propale-drzavne-tvrtke-kastelanski-hdz-ovac-u-62-godini-zbrinut-kao-inspektor-u-carini-1142280 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEZAMJENJIV KADAR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaNEZAMJENJIV KADAR

Nakon što je uzeo otpremninu od 60 tisuća eura od propale državne tvrtke, kaštelanski HDZ-ovac u 62. godini ‘zbrinut‘ kao inspektor u Carini

Piše Sandra Barčot
11. studenog 2021. - 18:37

Sve je po zakonu, ali uz otvoreno pitanje - je li moralno?

- Hrvatsku "od nereda" i "rodijačkih veza" ne može nitko spasiti. Kada se ponadamo da će ići nešto bolje, kada povjerujemo u poziv premijera Plenkovića nama mladima da se ne iseljavamo iz Hrvatske i da ćemo dobiti šansu za radno mjesto po svojim kvalitetama, a ne po stranačkim iskaznicama, kad eto novog uhljebljivanja. I to čovjeka koji je dobio otpremninu u državnoj tvrtki koja je otišla u stečaj, a on se sa 62 godine života ponovno zapošljava u državnoj službi - s ogorčenjem, ali i rezignacijom tvrdi to skupina mladih Kaštelana, koji dodaju:

- Shvatite nas, moramo ostati anonimni, jer su nam već rekli kako ćemo se ispisati molbi ako želimo posao.

U konkretnom slučaju riječ je o, kako se izrijekom navodi, izv...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:36