StoryEditorOCM
ObalaJEDINI KANDIDAT

Najdugovječniji direktor državne tvrtke stoluje pred vratima Splita i dobio je novi mandat! Tko ne bi uz ovoliku plaću?

Piše Dalmacija SD
13. listopada 2023. - 07:19

Vlada je na zatvorenom dijelu jučerašnje sjednice predložila Skupštini tvrtke "Zračna luka Split" sa sjedištem u kaštelanskom Resniku da mr. Lukšu Novaka imenuje za direktora kompanije koja upravlja najvećim dalmatinskim aerodromom.

Taj će Kaštelanin time i tijekom iduće četiri godine ostati čelni čovjek tvrtke u mješovitom državno-lokalnom vlasništvu, a izabran je, kako je obrazloženo, kao jedini kandidat koji je ispunjavao formalne uvjete iz javnog natječaja raspisanog još početkom travnja prošle godine od strane Ministarstva prometa kao resornog tijela.

Budući da je dotadašnji Novakov mandat isticao 14. travnja ove godine, Plenkovićev kabinet mu je tada produljio mandat na šest mjeseci, a sada mu je i formaliziran ostanak u fotelji na Resniku.

Upravo kako smo svojedobno i najavili, bez obzira je li ključeve Banskih dvora drži HDZ ili SDP, čvrsta je kontrola nad "Zračnom lukom Split", poduzećem čiji su suvlasnici država, Županija splitsko-dalmatinska te gradovi Split, Kaštela i Trogir, a time i povjerenje koje se ukazuje Lukši Novaku, vjerojatno do njegova odlaska u mirovinu.

image

Lukša Novak (prvi zdesna) vodi tvrtku ‘Zračna luka Split‘ od srpnja 1998. godine

Jakov Prkić/Cropix

Riječ je praktički o najdugovječnijem čelniku jedne državne tvrtke, jer taj hvarski Kaštelanin iz Lukšića vodi aerodrom još od 7. srpnja davne 1998. godine ili okruglih četvrt stoljeća, a u tom razdoblju na vlasti su se izmjenjivali HDZ (većim dijelom) i SDP manjim dijelom.

Novak je obiteljski povezan s Antonom Kovačevom, još jednim moćnim lukšićkim HDZ-ovcem, bivšim dugogodišnjim prvim čovjekom Hrvatske banke za obnovu i razvoj, ali i nekadašnjim direktorom upravo - "Zračne luke Split". Novakova pokojna supruga bila je sestra Antona Kovačeva, a zajedno su svojedobno osnovali i tvrtku "Trs" koju su poodavno i ugasili.

Prema aktualnoj imovinskoj kartici iz siječnja ove godine, Novakova neto plaća iznosi 4426 eura ili 33.345 kuna, a trenutno je (su)vlasnik niza nekretnina prijavljene vrijednosti oko 450 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:17