stdClass Object ( [id] => 1300839 [title] => Na jednu licencu vozi i više od 300 dubrovačkih taksista - samo ove godine još ih je 900 više, a taksija ukupno 8000! [alias] => na-jednu-licencu-vozi-i-vise-od-300-dubrovackih-taksista-samo-ove-godine-jos-ih-je-900-vise-a-taksija-ukupno-8000 [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Mi smo grad sa 40 tisuća stanovnika samo tri mjeseca godišnje, ostatak godine smo grad sa 100 i više tisuća stanovnika. Naša infrastruktura je nedovoljna za to, a na sve utiče i osam tisuća taksi vozila na našim ulicama. Kad im dodate kombi vozila i autobuse, a u najtežem periodu 15-18 sati i stanovnike grada te one okolnih općina koji odlaze s posla, događa se da su svi prometni pravci potpuno opterećeni. Samo je ove godine 900 taksista više!

Rezimirajući učinke šest godina obnašanja vlasti rekao je to dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Iako je najavio uvođenje reda u promet, stari dubrovački taksisti pričaju kako je među novima sve više onih koji nemaju vozilo kao osnovno sredstvo za rad, nego do njega i ostalog dolaze "magijom".

Fiktivni ugovori

Tako vozilo osiguravaju fiktivnim ugovorom o najmu s vlasnikom, a stručnu osposobljenost odlaskom u neku autoškolu s 50-60 eura za ispit i kažu da nema tko ga nije položio. U Hrvatskoj obrtničkoj komori se položi ispit za upravitelja prijevoza (200 €), a oni kojima se ispita ne da polagati, nađu susjeda koji ima položeno i s njim sklope ugovor da on bude upravitelj prijevoza u njegovoj tvrtki ili obrtu!

Treba još manje od 100 € za dozvolu lokalne samouprave i oko 100 € za licencu. Znači, sve se može riješiti za manje od 500 eura i bez kupovine skupog vozila do 7 godina starosti! U svijetu nema posla za koji treba manje novca za početak nego za taksiranje u Hrvatskoj, pa i Dubrovniku, gdje ugled grada i budućnost i reference temeljne gospodarske djelatnosti ovise o načinu obavljanja djelatnosti. Stoga tisuće vozila zagušuje promet i opterećuje ceste, što utječe na lošiju kvalitetu života i uništavanje ugleda te kvalitetu destinacije.

Paradoksalno, liberalizacija taksi tržišta ne rješava, nego gomila probleme. Platforme su često, samo uz vozačku dozvolu, omogućile pristojni dodatni rad i zaradu, uz dvojbene etičke norme i divlju trku za novcem domaćih i vozača iz unutrašnjosti koji priznaju:

- Daleko je to od prelaganog posla, kako se zamišlja: moramo voziti puno više nego što želimo, doma nismo nikako, a obitelj vidimo samo dok spavaju. Nažalost, većina vozila s DU registracijama rade preko tzv. agregatora - obrtnika i trgovačkih društava većinom iz Zagreba ili Splita koji se koncem listopada "gase", uz ogromne dugove koje država nikad ne može naplatiti jer su uglavnom osnovane bez imovine i samo s 10 kuna. Većina vozača uopće nisu ili su prijavljeni tek na sat-dva tjedno, a na jednu licencu grada Dubrovnika često vozi više od 300 vozača, mnogi zaposleni u gradskim tvrtkama - pričaju vozači vezani uz platforme i agregatore.

Iznosi doprinosa

Vozači obrtnici mjesečno plaćaju najmanje 200 € doprinosa za mirovinsko i zdravstveno, a godišnje Hrvatskoj obrtničkoj komori članarinu od 121,08 € i (ovisno o prometu iz prethodne godine) paušal Turističkoj zajednici minimalno 169,22 €. Također, jedinicama lokalne uprave svakih se pet godina za dozvolu obavljanja prijevoza plaća 100 €.

Prijevoz putnika pun je nereda i rada na crno, a zbog brojnosti mnogi prođu lišo i nikad ih se ne sankcionira. Svemu doprinose i putnici koji ne čekaju ili ne traže račun.

Inspektori su tome pokušali stati u kraj tako što su bilježili promet na Pilama i od vozača naknadno tražili račune za vožnje u točno određenim terminima. Ne znajući za inspektore, dio vozača je za kazne okrivio kolege, ali unatoč tome broj vozača nije smanjen. Naprotiv. A ceh plaćaju "redovni" taksisti jer izvise zimi kad posla skoro nema.

Neslužbeno smo doznali kako je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sa 118 tisuća stanovnika odobreno 1150 licenci, a u Splitsko-dalmatinskoj (447 tisuća stanovnika) samo 30 licenci više!

Licencu prijevozničkoj tvrtki izdaje županijski Ured državne uprave i temeljem nje se traži dozvola za taksi-prijevoz od lokalne uprave, a vlasnik licence može praktički ishoditi neograničeni broj dozvola za vozila. Svi prijevoznici-vlasnici licence moraju ažurno voditi evidenciju o vozilima: modelu, registraciji, broju šasije, godini proizvodnje i svakoj promjeni.

Učinak liberalizacije i platformi su dobrobit putnicima i pritisak lokalnoj upravi, ali će novi Zakon o turizmu za UNESCO-gradove stvoriti zakonsku osnovu regulacije prometa.

---

image

Božo Miletić iz Eko taksija ž

Željko Puhovski/Cropix
---

Kako im ući u trag?

Ovo je testna godina i očito, prema snimku stanja, u travnju 2024. slijedi nova odluka o prometu. Reda mora biti, ali i restrikcija. Rasprava tek slijedi, ali je red moguće uvesti samo smanjenjem broja vozila.

Tvrdi to i Božo Miletić iz EKO taksija:

- Podržavam zonu posebnog režima prometa oko Grada jer s liberalizacijom svi mogu svugdje raditi. Treba razlikovati one koji prevoze cijelu godinu od onih koji iznajme auto da bi sa znakom na krovu zaradili u špici sezone. Treba, kao nekad, lokalnoj samoupravi omogućiti uređenje ove djelatnosti. Brojni autotaksi prijevoznici su obrtnici ili zaposlenici društava osnovanih uz temeljni kapital od 10 kuna. Otvaranjem i zatvaranjem tzv. j.d.o.o. izbjegavaju plaćanje poreza i ostalih potraživanja, a prave vlasnike nemoguće je otkriti jer za odgovorne osobe često postavljaju strane državljane kojima se ne može ući u trag. Predlažem da se zbog prekršaja omogući rigorozno oduzimanje autotaksi dozvola, uvođenje zona posebnog prometnog režima kojima neće moći bezuvjetno prometovati sva vozila, smanjiti izdavanje dozvola po "švicarskom modelu" (kad se dvije ili više dozvola/licencija poništi, jedna se može dobiti), odrediti da autotaksi bude isključivo cjelogodišnja djelatnost, uvesti posebne (a ne "reda radi") edukacije taksi-vozača i porez na dodatni rad, a sve uz mogućnost lokalne samouprave da uredi tu djelatnost na svom području. Javno pozivam ministarstva prometa i financija te rada i mirovinskog sustava da nađemo rješenje od koristi za sve.

Broj vozača past će i do 70 posto

Iz konkurentskog Plavog taksija, za koji Dubrovčani kažu da su tamo "prvi shvatili promjene i prilagodili se pa zato dobro i kotiraju", Ivica Smoljko ističe:

- Podržavam gradonačelnika, red treba uvesti. Gradska uprava ide u pravom smjeru i mislim da ćemo mi najbolje urediti autotaksi prijevoz u Hrvatskoj. Nijedno vozilo ni vlasnik, sve udruge koje se budu natjecale za nova stajališta, a to će biti ubrzo, neće se moći natjecati dok društvo, udruga i svaki član ne dokažu potvrdom kako ništa ne duguju gradskoj upravi ili državi. Svi moraju dokazati da su zaposleni u svom obrtu ili tvrtki, a vozilo prijavljeno Uredu državne uprave. To je slično kao da vade novu licencu, što znači da će biti posebna dozvola za svako vozilo, pa i za promjenu vozila. Neće se moći natjecati oni koji su pravili prekršaje i parkirali gdje je zabranjeno. Tako će se broj vozača smanjiti za 50 do 70 posto.

---

image

Ivica Smoljko iz Plavog taksija

Cropix
---

Inače, uz sedam dispečera u Call-centru, Plavi taksi trenutačno zapošljava oko 120 vozača. Uz činjenicu da su jedna od rijetkih taksi-tvrtki koje ne odbijaju kratke ture, kažu da su ovog tjedna dali otkaz trojici vozača:

- Razlog su odbijanje vožnje i naplata. Za to nema tolerancije! Htjeli ga uzeti ili ne, građanima izdajemo račun i mogu se žaliti na sve - vožnju, čistoću vozila, ponašanje vozača i na naplatu. Mi čuvamo zapis o vremenu, ruti i cijeni "u cent" svih vožnji. Naš vozač ne može raditi ako nije prijavljen na aplikaciju!

Prije osam godina smo upozorili što će se dogoditi: pogledajte cijene oglašene na taksi-stajalištima Pile, Ploče ili luka Gruž. To može platiti samo lud čovjek! Mnogi još nisu shvatili kako se u ovom poslu opstaje samo poštenom naplatom. Ne tražimo privilegije, samo da se uvede red i stoga podržavamo gradonačelnika. Svaki vozač i vozilo se moraju kontrolirati. Tko nije prijavljen neće moći na Pile, a nova mjesta na stajalištima samo će moći koristiti oni koji ih dobiju. Jer, stajalište Pošta Lapad je postalo parking: samo stave znak "taksi" i parkiraju se - rekao nam je Smoljko koji nije komentirao agregatore jer se "u njih ne razumije".

---

Što su agregatori?

Agregatori su obrtnici ili trgovačka društva koja mogu, ali ne moraju imati svoja vozila. Ako ih imaju, iznajmljuju ih uz mjesečnu naknadu ili zapošljavaju vozače s vozilima. Agregator plaća proviziju platformi (oko 25 posto), a od angažiranih vozača naplaćuje proviziju platformi (25 posto) plus zaradu sebi (10-15 posto) koja predstavlja razliku od provizije platformi do dogovorenog iznos s vozačem.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na dubrovačkom području taksira 8 tisuća vozila, jesu li sva legalna? U najjužnijoj županiji sa 118 tisuća stanovnika odobreno je 1150 licenci za taksiranje, a u Splitsko-dalmatinskoj u kojoj je 447 tisuća stanovnika samo 30 licenci više [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKO UVESTI RED? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Na dubrovačkom području taksira 8 tisuća vozila, jesu li sva legalna? U najjužnijoj županiji sa 118 tisuća stanovnika odobreno je 1150 licenci za taksiranje, a u Splitsko-dalmatinskoj u kojoj je 447 tisuća stanovnika samo 30 licenci više KAKO UVESTI RED? 2 0 7946 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-23 14:14:35 [created_by] => 3088 [created_by_alias] => Ahmet Kalajdžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-24 11:06:29 [modified_by] => 3088 [publish_up] => 2023-06-24 11:06:29 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 634 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Na dubrovačkom području taksira 8 tisuća vozila, jesu li sva legalna? U najjužnijoj županiji sa 118 tisuća stanovnika odobreno je 1150 licenci za taksiranje, a u Splitsko-dalmatinskoj u kojoj je 447 tisuća stanovnika samo 30 licenci više [metadata] => robots= author= title=Na jednu licencu vozi i više od 300 dubrovačkih taksista - samo ove godine još ih je 900 više, a taksija ukupno 8000! [metakey] => Taksi, Dubrovnik [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25135860.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/9417474.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/23451185.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25135859.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25135857.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25135856.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/23\/25135854.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","\u017deljko Puhovski\/Cropix","Cropix","Bozo Radic\/Cropix","Bozo Radic\/Cropix","Bozo Radic\/Cropix","Bozo Radic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Katkad se u koloni na cesti u Dubrovniku nareda i desetak taksija
\n\u00a0<\/p>","

Bo\u017eo Mileti\u0107 iz Eko taksija \u017e<\/p>","

Ivica Smoljko iz Plavog taksija<\/p>","

Primarni uzro\u010dnici dubrova\u010dkih prometnih gu\u017evi su taksi vozila<\/p>","

Prekobrojna taksi vozila utje\u010du na turisti\u010dke reference<\/p>","

Zakon o turizmu mora pobolj\u0161ati polo\u017eaj UNESCO-ovih gradova<\/p>","

Glavni uzro\u010dnici ljetnih prometnih gu\u017evi u Dubrovniku su taksi vozila<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25135860_1920.jpg":"1920x1080","k_25135860_1280.jpg":"1280x1280","k_25135860_1024.jpg":"1024x1024","k_25135860_640.jpg":"640x640","k_25135860_480.jpg":"480x480","k_25135860_340.jpg":"340x340","k_25135860_220.jpg":"220x220","o_25135860_1280.jpg":"1280x853","o_25135860_1024.jpg":"1024x682","o_25135860_640.jpg":"640x426","o_25135860_480.jpg":"480x320","o_25135860_340.jpg":"340x226","o_25135860_220.jpg":"220x146","h_25135860_1280.jpg":"1280x854","h_25135860_1024.jpg":"1024x683","h_25135860_640.jpg":"640x427","h_25135860_480.jpg":"480x320","h_25135860_340.jpg":"340x227","h_25135860_220.jpg":"220x147","pp_25135860_1280.jpg":"1280x1628","pp_25135860_1024.jpg":"1024x1303","pp_25135860_640.jpg":"640x814","pp_25135860_480.jpg":"480x611","pp_25135860_340.jpg":"340x432","pp_25135860_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_9417474_1920.jpg":"1920x1080","k_9417474_1280.jpg":"1280x1280","k_9417474_1024.jpg":"1024x1024","k_9417474_640.jpg":"640x640","k_9417474_480.jpg":"480x480","k_9417474_340.jpg":"340x340","k_9417474_220.jpg":"220x220","o_9417474_1280.jpg":"1280x853","o_9417474_1024.jpg":"1024x682","o_9417474_640.jpg":"640x426","o_9417474_480.jpg":"480x320","o_9417474_340.jpg":"340x226","o_9417474_220.jpg":"220x146","h_9417474_1280.jpg":"1280x854","h_9417474_1024.jpg":"1024x683","h_9417474_640.jpg":"640x427","h_9417474_480.jpg":"480x320","h_9417474_340.jpg":"340x227","h_9417474_220.jpg":"220x147","pp_9417474_1280.jpg":"1280x1628","pp_9417474_1024.jpg":"1024x1303","pp_9417474_640.jpg":"640x814","pp_9417474_480.jpg":"480x611","pp_9417474_340.jpg":"340x432","pp_9417474_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23451185_1920.jpg":"1920x1080","k_23451185_1280.jpg":"1280x1280","k_23451185_1024.jpg":"1024x1024","k_23451185_640.jpg":"640x640","k_23451185_480.jpg":"480x480","k_23451185_340.jpg":"340x340","k_23451185_220.jpg":"220x220","o_23451185_1280.jpg":"1280x1920","o_23451185_1024.jpg":"1024x1536","o_23451185_640.jpg":"640x960","o_23451185_480.jpg":"480x720","o_23451185_340.jpg":"340x510","o_23451185_220.jpg":"220x330","h_23451185_1280.jpg":"1280x854","h_23451185_1024.jpg":"1024x683","h_23451185_640.jpg":"640x427","h_23451185_480.jpg":"480x320","h_23451185_340.jpg":"340x227","h_23451185_220.jpg":"220x147","pp_23451185_1280.jpg":"1280x1628","pp_23451185_1024.jpg":"1024x1303","pp_23451185_640.jpg":"640x814","pp_23451185_480.jpg":"480x611","pp_23451185_340.jpg":"340x432","pp_23451185_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25135859_1920.jpg":"1920x1080","k_25135859_1280.jpg":"1280x1280","k_25135859_1024.jpg":"1024x1024","k_25135859_640.jpg":"640x640","k_25135859_480.jpg":"480x480","k_25135859_340.jpg":"340x340","k_25135859_220.jpg":"220x220","o_25135859_1280.jpg":"1280x853","o_25135859_1024.jpg":"1024x682","o_25135859_640.jpg":"640x426","o_25135859_480.jpg":"480x320","o_25135859_340.jpg":"340x226","o_25135859_220.jpg":"220x146","h_25135859_1280.jpg":"1280x854","h_25135859_1024.jpg":"1024x683","h_25135859_640.jpg":"640x427","h_25135859_480.jpg":"480x320","h_25135859_340.jpg":"340x227","h_25135859_220.jpg":"220x147","pp_25135859_1280.jpg":"1280x1628","pp_25135859_1024.jpg":"1024x1303","pp_25135859_640.jpg":"640x814","pp_25135859_480.jpg":"480x611","pp_25135859_340.jpg":"340x432","pp_25135859_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25135857_1920.jpg":"1920x1080","k_25135857_1280.jpg":"1280x1280","k_25135857_1024.jpg":"1024x1024","k_25135857_640.jpg":"640x640","k_25135857_480.jpg":"480x480","k_25135857_340.jpg":"340x340","k_25135857_220.jpg":"220x220","o_25135857_1280.jpg":"1280x853","o_25135857_1024.jpg":"1024x682","o_25135857_640.jpg":"640x426","o_25135857_480.jpg":"480x320","o_25135857_340.jpg":"340x226","o_25135857_220.jpg":"220x146","h_25135857_1280.jpg":"1280x854","h_25135857_1024.jpg":"1024x683","h_25135857_640.jpg":"640x427","h_25135857_480.jpg":"480x320","h_25135857_340.jpg":"340x227","h_25135857_220.jpg":"220x147","pp_25135857_1280.jpg":"1280x1628","pp_25135857_1024.jpg":"1024x1303","pp_25135857_640.jpg":"640x814","pp_25135857_480.jpg":"480x611","pp_25135857_340.jpg":"340x432","pp_25135857_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25135856_1920.jpg":"1920x1080","k_25135856_1280.jpg":"1280x1280","k_25135856_1024.jpg":"1024x1024","k_25135856_640.jpg":"640x640","k_25135856_480.jpg":"480x480","k_25135856_340.jpg":"340x340","k_25135856_220.jpg":"220x220","o_25135856_1280.jpg":"1280x853","o_25135856_1024.jpg":"1024x682","o_25135856_640.jpg":"640x426","o_25135856_480.jpg":"480x320","o_25135856_340.jpg":"340x226","o_25135856_220.jpg":"220x146","h_25135856_1280.jpg":"1280x854","h_25135856_1024.jpg":"1024x683","h_25135856_640.jpg":"640x427","h_25135856_480.jpg":"480x320","h_25135856_340.jpg":"340x227","h_25135856_220.jpg":"220x147","pp_25135856_1280.jpg":"1280x1628","pp_25135856_1024.jpg":"1024x1303","pp_25135856_640.jpg":"640x814","pp_25135856_480.jpg":"480x611","pp_25135856_340.jpg":"340x432","pp_25135856_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25135854_1920.jpg":"1920x1080","k_25135854_1280.jpg":"1280x1280","k_25135854_1024.jpg":"1024x1024","k_25135854_640.jpg":"640x640","k_25135854_480.jpg":"480x480","k_25135854_340.jpg":"340x340","k_25135854_220.jpg":"220x220","o_25135854_1280.jpg":"1280x854","o_25135854_1024.jpg":"1024x683","o_25135854_640.jpg":"640x427","o_25135854_480.jpg":"480x320","o_25135854_340.jpg":"340x227","o_25135854_220.jpg":"220x146","h_25135854_1280.jpg":"1280x854","h_25135854_1024.jpg":"1024x683","h_25135854_640.jpg":"640x427","h_25135854_480.jpg":"480x320","h_25135854_340.jpg":"340x227","h_25135854_220.jpg":"220x147","pp_25135854_1280.jpg":"1280x1628","pp_25135854_1024.jpg":"1024x1303","pp_25135854_640.jpg":"640x814","pp_25135854_480.jpg":"480x611","pp_25135854_340.jpg":"340x432","pp_25135854_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38870904 Threads: 4 Questions: 7131305196 Slow queries: 3313125 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609201263 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/na-jednu-licencu-vozi-i-vise-od-300-dubrovackih-taksista-samo-ove-godine-jos-ih-je-900-vise-a-taksija-ukupno-8000-1300839 [printLink] => /dalmacija/obala/na-jednu-licencu-vozi-i-vise-od-300-dubrovackih-taksista-samo-ove-godine-jos-ih-je-900-vise-a-taksija-ukupno-8000-1300839?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679424 [name] => Taksi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => taksi [link] => /tag/taksi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 358947 [name] => Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovnik [link] => /tag/dubrovnik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na dubrovačkom području taksira 8 tisuća vozila, jesu li sva legalna? U najjužnijoj županiji sa 118 tisuća stanovnika odobreno je 1150 licenci za taksiranje, a u Splitsko-dalmatinskoj u kojoj je 447 tisuća stanovnika samo 30 licenci više [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKO UVESTI RED? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na jednu licencu vozi i više od 300 dubrovačkih taksista - samo ove godine još ih je 900 više, a taksija ukupno 8000! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3088 [name] => Ahmet Kalajdžić [username] => ahmet-kalajd-i [email] => ahmet-kalajd-i@sd.hr [password] => $2y$10$YJzF73/O0qBdzW1vwEhRLOn5rEi9VrK8ctDBd6oPdd081qJbwDrgG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ahmet-kalajdzic-3088 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1606 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/42607fc892c16c91a9aed75d3e0b9426?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25135860.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božo Radić/Cropix [mainImageDesc] =>

Katkad se u koloni na cesti u Dubrovniku nareda i desetak taksija
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25135860.jpg [title] =>

Katkad se u koloni na cesti u Dubrovniku nareda i desetak taksija
 

Božo Radić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/9417474.jpg [title] =>

Božo Miletić iz Eko taksija ž

Željko Puhovski/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/23451185.jpg [title] =>

Ivica Smoljko iz Plavog taksija

Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25135859.jpg [title] =>

Primarni uzročnici dubrovačkih prometnih gužvi su taksi vozila

Bozo Radic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25135857.jpg [title] =>

Prekobrojna taksi vozila utječu na turističke reference

Bozo Radic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25135856.jpg [title] =>

Zakon o turizmu mora poboljšati položaj UNESCO-ovih gradova

Bozo Radic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/23/25135854.jpg [title] =>

Glavni uzročnici ljetnih prometnih gužvi u Dubrovniku su taksi vozila

Bozo Radic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Mi smo grad sa 40 tisuća stanovnika samo tri mjeseca godišnje, ostatak godine smo grad sa 100 i više tisuća stanovnika. Naša infrastruktura je nedovoljna za to, a na sve utiče i osam tisuća taksi vozila na našim ulicama. Kad im dodate kombi vozila i autobuse, a u najtežem periodu 15-18 sati i stanovnike grada te one okolnih općina koji odlaze s posla, događa se da su svi prometni pravci potpuno opterećeni. Samo je ove godine 900 taksista više!

Rezimirajući učinke šest godina obnašanja vlasti rekao je to dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Iako je najavio uvođenje reda u promet, stari dubrovački taksisti pričaju kako je među novima sve više onih koji nemaju vozilo kao osnovno sredstvo za rad, nego do njega i ostalog dolaze "magijom".

Fiktivni ugovori

Tako vozilo osiguravaju fiktivnim ugovorom o najmu s vlasnikom, a stručnu osposobljenost odlaskom u neku autoškolu s 50-60 eura za ispit i kažu da nema tko ga nije položio. U Hrvatskoj obrtničkoj komori se položi ispit za upravitelja prijevoza (200 €), a oni kojima se ispita ne da polagati, nađu susjeda koji ima položeno i s njim sklope ugovor da on bude upravitelj prijevoza u njegovoj tvrtki ili obrtu!

Treba još manje od 100 € za dozvolu lokalne samouprave i oko 100 € za licencu. Znači, sve se može riješiti za manje od 500 eura i bez kupovine skupog vozila do 7 godina starosti! U svijetu nema posla za koji treba manje novca za početak nego za taksiranje u Hrvatskoj, pa i Dubrovniku, gdje ugled grada i budućnost i reference temeljne gospodarske djelatnosti ovise o načinu obavljanja djelatnosti. Stoga tisuće vozila zagušuje promet i opterećuje ceste, što utječe na lošiju kvalitetu života i uništavanje ugleda te kvalitetu destinacije.

Paradoksalno, liberalizacija taksi tržišta ne rješava, nego gomila probleme. Platforme su često, samo uz vozačku dozvolu, omogućile pristojni dodatni rad i zaradu, uz dvojbene etičke norme i divlju trku za novcem domaćih i vozača iz unutrašnjosti koji priznaju:

- Daleko je to od prelaganog posla, kako se zamišlja: moramo voziti puno više nego što želimo, doma nismo nikako, a obitelj vidimo samo dok spavaju. Nažalost, većina vozila s DU registracijama rade preko tzv. agregatora - obrtnika i trgovačkih društava većinom iz Zagreba ili Splita koji se koncem listopada "gase", uz ogromne dugove koje država nikad ne može naplatiti jer su uglavnom osnovane bez imovine i samo s 10 kuna. Većina vozača uopće nisu ili su prijavljeni tek na sat-dva tjedno, a na jednu licencu grada Dubrovnika često vozi više od 300 vozača, mnogi zaposleni u gradskim tvrtkama - pričaju vozači vezani uz platforme i agregatore.

Iznosi doprinosa

Vozači obrtnici mjesečno plaćaju najmanje 200 € doprinosa za mirovinsko i zdravstveno, a godišnje Hrvatskoj obrtničkoj komori članarinu od 121,08 € i (ovisno o prometu iz prethodne godine) paušal Turističkoj zajednici minimalno 169,22 €. Također, jedinicama lokalne uprave svakih se pet godina za dozvolu obavljanja prijevoza plaća 100 €.

Prijevoz putnika pun je nereda i rada na crno, a zbog brojnosti mnogi prođu lišo i nikad ih se ne sankcionira. Svemu doprinose i putnici koji ne čekaju ili ne traže račun.

Inspektori su tome pokušali stati u kraj tako što su bilježili promet na Pilama i od vozača naknadno tražili račune za vožnje u točno određenim terminima. Ne znajući za inspektore, dio vozača je za kazne okrivio kolege, ali unatoč tome broj vozača nije smanjen. Naprotiv. A ceh plaćaju "redovni" taksisti jer izvise zimi kad posla skoro nema.

Neslužbeno smo doznali kako je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sa 118 tisuća stanovnika odobreno 1150 licenci, a u Splitsko-dalmatinskoj (447 tisuća stanovnika) samo 30 licenci više!

Licencu prijevozničkoj tvrtki izdaje županijski Ured državne uprave i temeljem nje se traži dozvola za taksi-prijevoz od lokalne uprave, a vlasnik licence može praktički ishoditi neograničeni broj dozvola za vozila. Svi prijevoznici-vlasnici licence moraju ažurno voditi evidenciju o vozilima: modelu, registraciji, broju šasije, godini proizvodnje i svakoj promjeni.

Učinak liberalizacije i platformi su dobrobit putnicima i pritisak lokalnoj upravi, ali će novi Zakon o turizmu za UNESCO-gradove stvoriti zakonsku osnovu regulacije prometa.

---

image

Božo Miletić iz Eko taksija ž

Željko Puhovski/Cropix
---

Kako im ući u trag?

Ovo je testna godina i očito, prema snimku stanja, u travnju 2024. slijedi nova odluka o prometu. Reda mora biti, ali i restrikcija. Rasprava tek slijedi, ali je red moguće uvesti samo smanjenjem broja vozila.

Tvrdi to i Božo Miletić iz EKO taksija:

- Podržavam zonu posebnog režima prometa oko Grada jer s liberalizacijom svi mogu svugdje raditi. Treba razlikovati one koji prevoze cijelu godinu od onih koji iznajme auto da bi sa znakom na krovu zaradili u špici sezone. Treba, kao nekad, lokalnoj samoupravi omogućiti uređenje ove djelatnosti. Brojni autotaksi prijevoznici su obrtnici ili zaposlenici društava osnovanih uz temeljni kapital od 10 kuna. Otvaranjem i zatvaranjem tzv. j.d.o.o. izbjegavaju plaćanje poreza i ostalih potraživanja, a prave vlasnike nemoguće je otkriti jer za odgovorne osobe često postavljaju strane državljane kojima se ne može ući u trag. Predlažem da se zbog prekršaja omogući rigorozno oduzimanje autotaksi dozvola, uvođenje zona posebnog prometnog režima kojima neće moći bezuvjetno prometovati sva vozila, smanjiti izdavanje dozvola po "švicarskom modelu" (kad se dvije ili više dozvola/licencija poništi, jedna se može dobiti), odrediti da autotaksi bude isključivo cjelogodišnja djelatnost, uvesti posebne (a ne "reda radi") edukacije taksi-vozača i porez na dodatni rad, a sve uz mogućnost lokalne samouprave da uredi tu djelatnost na svom području. Javno pozivam ministarstva prometa i financija te rada i mirovinskog sustava da nađemo rješenje od koristi za sve.

Broj vozača past će i do 70 posto

Iz konkurentskog Plavog taksija, za koji Dubrovčani kažu da su tamo "prvi shvatili promjene i prilagodili se pa zato dobro i kotiraju", Ivica Smoljko ističe:

- Podržavam gradonačelnika, red treba uvesti. Gradska uprava ide u pravom smjeru i mislim da ćemo mi najbolje urediti autotaksi prijevoz u Hrvatskoj. Nijedno vozilo ni vlasnik, sve udruge koje se budu natjecale za nova stajališta, a to će biti ubrzo, neće se moći natjecati dok društvo, udruga i svaki član ne dokažu potvrdom kako ništa ne duguju gradskoj upravi ili državi. Svi moraju dokazati da su zaposleni u svom obrtu ili tvrtki, a vozilo prijavljeno Uredu državne uprave. To je slično kao da vade novu licencu, što znači da će biti posebna dozvola za svako vozilo, pa i za promjenu vozila. Neće se moći natjecati oni koji su pravili prekršaje i parkirali gdje je zabranjeno. Tako će se broj vozača smanjiti za 50 do 70 posto.

---

image

Ivica Smoljko iz Plavog taksija

Cropix
---

Inače, uz sedam dispečera u Call-centru, Plavi taksi trenutačno zapošljava oko 120 vozača. Uz činjenicu da su jedna od rijetkih taksi-tvrtki koje ne odbijaju kratke ture, kažu da su ovog tjedna dali otkaz trojici vozača:

- Razlog su odbijanje vožnje i naplata. Za to nema tolerancije! Htjeli ga uzeti ili ne, građanima izdajemo račun i mogu se žaliti na sve - vožnju, čistoću vozila, ponašanje vozača i na naplatu. Mi čuvamo zapis o vremenu, ruti i cijeni "u cent" svih vožnji. Naš vozač ne može raditi ako nije prijavljen na aplikaciju!

Prije osam godina smo upozorili što će se dogoditi: pogledajte cijene oglašene na taksi-stajalištima Pile, Ploče ili luka Gruž. To može platiti samo lud čovjek! Mnogi još nisu shvatili kako se u ovom poslu opstaje samo poštenom naplatom. Ne tražimo privilegije, samo da se uvede red i stoga podržavamo gradonačelnika. Svaki vozač i vozilo se moraju kontrolirati. Tko nije prijavljen neće moći na Pile, a nova mjesta na stajalištima samo će moći koristiti oni koji ih dobiju. Jer, stajalište Pošta Lapad je postalo parking: samo stave znak "taksi" i parkiraju se - rekao nam je Smoljko koji nije komentirao agregatore jer se "u njih ne razumije".

---

Što su agregatori?

Agregatori su obrtnici ili trgovačka društva koja mogu, ali ne moraju imati svoja vozila. Ako ih imaju, iznajmljuju ih uz mjesečnu naknadu ili zapošljavaju vozače s vozilima. Agregator plaća proviziju platformi (oko 25 posto), a od angažiranih vozača naplaćuje proviziju platformi (25 posto) plus zaradu sebi (10-15 posto) koja predstavlja razliku od provizije platformi do dogovorenog iznos s vozačem.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božo Radić/Cropix Željko Puhovski/Cropix Cropix Bozo Radic/Cropix Bozo Radic/Cropix Bozo Radic/Cropix Bozo Radic/Cropix
Božo Radić/Cropix

Katkad se u koloni na cesti u Dubrovniku nareda i desetak taksija
 

Željko Puhovski/Cropix

Božo Miletić iz Eko taksija ž

Cropix

Ivica Smoljko iz Plavog taksija

Bozo Radic/Cropix

Primarni uzročnici dubrovačkih prometnih gužvi su taksi vozila

Bozo Radic/Cropix

Prekobrojna taksi vozila utječu na turističke reference

Bozo Radic/Cropix

Zakon o turizmu mora poboljšati položaj UNESCO-ovih gradova

Bozo Radic/Cropix

Glavni uzročnici ljetnih prometnih gužvi u Dubrovniku su taksi vozila

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/na-jednu-licencu-vozi-i-vise-od-300-dubrovackih-taksista-samo-ove-godine-jos-ih-je-900-vise-a-taksija-ukupno-8000-1300839 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=36b23f29a9bad6adf77543966f5fc8bf7895f534 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+jednu+licencu+vozi+i+vi%C5%A1e+od+300+dubrova%C4%8Dkih+taksista+-+samo+ove+godine+jo%C5%A1+ih+je+900+vi%C5%A1e%2C+a+taksija+ukupno+8000%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fna-jednu-licencu-vozi-i-vise-od-300-dubrovackih-taksista-samo-ove-godine-jos-ih-je-900-vise-a-taksija-ukupno-8000-1300839 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fna-jednu-licencu-vozi-i-vise-od-300-dubrovackih-taksista-samo-ove-godine-jos-ih-je-900-vise-a-taksija-ukupno-8000-1300839 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Na dubrovačkom području taksira 8 tisuća vozila, jesu li sva legalna? U najjužnijoj županiji sa 118 tisuća stanovnika odobreno je 1150 licenci za taksiranje, a u Splitsko-dalmatinskoj u kojoj je 447 tisuća stanovnika samo 30 licenci više [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKO UVESTI RED? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaKAKO UVESTI RED?

Na jednu licencu vozi i više od 300 dubrovačkih taksista - samo ove godine još ih je 900 više, a taksija ukupno 8000!

Piše Ahmet Kalajdžić
24. lipnja 2023. - 13:06

- Mi smo grad sa 40 tisuća stanovnika samo tri mjeseca godišnje, ostatak godine smo grad sa 100 i više tisuća stanovnika. Naša infrastruktura je nedovoljna za to, a na sve utiče i osam tisuća taksi vozila na našim ulicama. Kad im dodate kombi vozila i autobuse, a u najtežem periodu 15-18 sati i stanovnike grada te one okolnih općina koji odlaze s posla, događa se da su svi prometni pravci potpuno opterećeni. Samo je ove godine 900 taksista više!

Rezimirajući učinke šest godina obnašanja vlasti rekao je to dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Iako je najavio uvođenje reda u promet, stari dubrovački taksisti pričaju kako je među novima sve više onih koji nemaju vozilo kao osnovno sredstvo za rad, nego do njega i ostalog dolaze "magijom".

Fiktivni ugovori

Tako vo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 11:00