StoryEditorOCM
ObalaKOMUNALNI NEMAR

Mještani luduju, od zime upozoravaju na opasnost na plaži: ‘Netko će sigurno nastradati!‘; Koncesionar: ‘Sve je u redu‘

Piše Dada Batinić
4. kolovoza 2023. - 07:48

Turisti koji se kupaju na plaži Kamena u Tučepima počeli su se snalaziti uz vrlo nezgodnu, da ne kažemo opasnu praksu čiji je uzrok neodgovornost komunalaca i lokalne vlasti.

Svoje kupališne ručnike vješaju preko električnih kabela koji su, blago rečeno amaterski, rastegnuti između stupova javne rasvjete na dužobalnoj šetnici. Na taj problem upozorava naša čitateljica Nives Crljen Kajtaz.

Općinski načelnik Ante Čobrnić (HDZ) kratko kaže kako je zvao Željka Radalja, vlasnika tvrtke "Elektrolux", zadužene za održavanje javne rasvjete na području Tučepi, te da je od njega "dobio odgovor kako će se stvar uskoro riješiti i da nikome ne prijeti opasnost".

Situacija se doista i "riješila" na način da je strujni kabel podignut na višu visinu. Koncesionar Radalj tvrdi da je "sigurnost kupača neupitna, jer je kabel izoliran i iz njega ne vire žice".

– Izgorio je kabel ispod zemlje i ovo je privremeno rješenje. Trenutno ne možemo raskopavati šetnicu bagerom da bismo promijenili instalaciju u zemlji. Kabel je izoliran i ne može se nikome ništa dogoditi. Još ćemo ga malo podignuti tako da onemogućimo turistima vješanje ručnika, no kabel tijekom dana nije pod naponom i nikome ne prijeti opasnost – ističe prvi čovjek "Elektroluxa".

Naša sugovornica Nives Crljen Kajtazi kaže da je zbog ovog problema načelnika kontaktirala u više navrata još od veljače kada je garbinada napravila štetu na instalacijama.

– Opravdavaju se sezonom, a zašto nisu to napravili još zimus? Ako osoba zadužena za ovaj dio komunalne opreme nije ažurna u svom poslu, može li je zamijeniti netko ažurniji?

Prije nije bilo struje dok kabele nisu zračno povezali. Dokle god se nešto ne dogodi, nitko neće maknuti prstom. Djeca se stalno motaju ovuda, izvlače kabele, upozoravamo ih da ne diraju, ali ne možemo biti stalno prisutni na šetnici.

Imali smo već slučaj na Slatini kad je prije nekoliko godina poginuo mladi Vukovarac od strujnog udara. Kada ste ih vi kontaktirali, podigli su kabel, zategnuli ga i stavili vezice. Prije je to sve stršalo i visilo. Zar stvarno treba netko nastradati ili novinari uvijek moraju reagirati da bi mjerodavni nešto poduzeli – naglašava čitateljica.

Čini se da treba. Međutim, iako nisu svi sugovornici bili raspoloženi stati pred naš novinarski notes, mnogi su rekli što misle.

– Kakvo je to opravdanje da kabel tijekom dana, sve do večeri, nije pod naponom? Može li se netko ići kupati iza, primjerice, 20.30 sati, kada se pali javna rasvjeta? Na Kamenima je još i dobro kako je na Slatini!

Hoteli su renovirani, a privatna zemljišta oko njih su u kaosu. Stavljaju kioske gdje je koga volja, vise kabeli, ruzine ima na sve strane, spužve od trampulina smrde zimi, a zaudaraju i ljeti. Kao da je bio rat, pa je neko pobjegao i ostavio sve za sobom. Prošle godine je u nekoliko navrata eksplodirala boca plina na štandu gdje se prodavao pomfrit, srećom nitko nije stradao.

Svatko može otvoriti što mu padne na pamet: kebabi, dušeci, sve može. Pogledajte i ovu samoposlugu. Zapinje se preko artikala, unutra je sve šporko i ulijepljeno, a smrdi i izvan trgovine. Stid me gostima kazati da je tu dućan – ističe jedna Tučepljanka.

Tea Šarić je već godinama ogorčena stanjem u svome mjestu.

– Inertna lokalna vlast se više brine o razmiricama na osobnoj razini negoli o mjestu. Načelnik ne ulazi u konflikte, a tako vodi i mjesto, svima daje sve. Tučepi su neuredne i šporke, a u zadnjih 15 godina se napravilo desetak nosivih zidova, jedna klupa i spomenik braniteljima.

Komunalno redarstvo postoji samo na papiru. Stipe Bušelić je bio zadnji komunalni redar koji je nešto radio, a dao je otkaz jer više nije mogao raditi u takvoj atmosferi. Ne znam zašto se naš načelnik kandidira za mjesto vodećeg čovjeka općine kada cijelim svojim bićem daje do znanja da ga za to nije briga i da to više ne želi biti – kaže Šarić.

Javne električne instalacije nisu jedini problem u Tučepima, ali svakako su potencijalno najopasnije. U svakom slučaju, kupačima za vješanje ručnika savjetujemo da radije koristite borove, odnosno zdrav razum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 07:38