StoryEditorOCM
ObalaCRVENO SVJETLO

Ministar Bačić stopira veliki dalmatinski građevinski projekt, vrijedan 13 milijuna eura: ‘Nismo dali zemljište za to!‘

Piše Dijana Turić
12. ožujka 2024. - 07:08
Prvonagrađeno rješenje planiranog izgleda predjela Peškera nazvan ‘Lete ribe na Paškeru‘Društvo arhitekata Split

Izgradnja pet objekata i troetažne garaže na priobalnom predjelu Peškera u Makarskoj, na velikoj parceli, površine gotovo 24 tisuće četvornih metara, koju je Vlada 2020. godine darovala Gradu Makarskoj, a koju konstantno potencira aktualna lokalna vlast na čelu sa Zoranom Paunovićem (SDP) nikako nije dopuštena, što nam je "uživo" potvrdio Branko Bačić (HDZ), potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ministar je potvrdio i naše ranije navode da će potencijalnu kaznenu odgovornost snositi osoba koja za glavni projekt (upravni postupak koji mora biti usklađen sa svim zakonima RH, op.a.) izda građevinsku dozvolu, kao i osoba koja izradi parcelacijski elaborat bez vidljivog pravnog interesa.

– Vlada je 2020. godine na zahtjev Grada Makarske donijela odluku kojom je ustupila i darovala Gradu nekretnine iznimne vrijednosti na Peškeri. Tada je potpisan darovni ugovor kojim je uređeno da je nekretnina već privedena namjeni, što znači da na njoj, osim redovitog održavanja, nema nikakvih drugih aktivnosti.

Prema tome, darovni ugovor treba se poštovati i još od rimskog doba ima sintagma "Pacta sunt servanda" – ugovore se treba i mora poštovati jer je ovim darovnim ugovorom utvrđeno da ako Grad koristi darovane nekretnine suprotno namjeni zbog koje ih je i dobio, onda se silom Zakona i ugovornih odredbi taj ugovor raskida i darovane nekretnine se vraćaju u vlasništvo Republike Hrvatske.

Prema tome, nema nikakvih pravnih mogućnosti da se na toj lokaciji bilo što drugo realizira osim onoga što je u trenutku potpisivanja ugovora na tim nekretninama bilo zatečeno – istaknuo je Bačić, dodavši da svatko tko zna čitati može vrlo jasno pročitati što piše u darovnom ugovoru.

image

Ministar Branko Bačić govori tijekom subotnje proslave obljetnice osnutka makarskog HDZ-a

Ivo Ravlić/Cropix

– U ovom trenutku Grad nema pravnog temelja da može na Peškeri išta drugo raditi osim održavanja zemljišta. Naše Ministarstvo je dobilo brojne upite i medija i građana Makarske koji očito znaju o čemu se tu radi, i jednostavno nije moguće ishoditi nikakav akt o gradnji.

Dakle, Grad ne može dobiti građevinsku dozvolu za gradnju na Peškeri i ako se poduzme bilo kakva radnja na tom prostoru, Državno odvjetništvo pokrenut će postupak, jer je ta institucija i dala suglasnost na darovni ugovor i nitko od nas nema pravo raditi protivno ugovoru jer time radi protivno Zakonu.

Ako bi Grad započeo proces izdavanja građevinske dozvole, Ministarstvo bi odmah reagiralo i zaustavilo taj proces jer Grad na temelju ugovora nema utvrđen pravni interes za gradnju na darovanom zemljištu. Već smo pripremili pismo koje ćemo poslati makarskom gradonačelniku kako bismo ga upozorili na zakonske odredbe kojima je jasno propisano što se može, a što ne može raditi na Peškeri – naglasio je ministar Bačić.

image

Spomenik Tuđmanu ‘čuva‘ atraktivnu lokaciju u Makarskoj

Ivo Ravlić/Cropix

Pitanje tog projekta i na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća postavio je Jure Brkan (HDZ), vijećnik i bivši prvi čovjek Makarske u čijem je mandatu HDZ-ova Vlada darovala lokalnoj zajednici teren na Peškeri. On je aktualnoga gradonačelnika Paunovića pitao jesu li "spremni svjesno prekršiti ugovor o darovanju izgradnjom betonskih mastodonata na Peškeri" i samim time promijeniti namjenu prostora, što povlači kaznenu odgovornost.

Kako je kratko izjavio Paunović, nisu spremni kršiti ugovor i rade sve po Zakonu.

U više navrata smo pisali kako na darovanoj parceli nije dopuštena nikakva gradnja. Grad i dalje nastavlja promociju projekta, a posljednja je bila u javno objavljenom videouratku u kojem se prezentira budući izgled Peškere te se postavlja pitanje hoće li se na atraktivnoj lokaciji uz glavnu gradsku plažu graditi zgrade i stanovi, što nitko nikada nije ni spominjao.

Onda se spominje izgradnja paviljonskog tipa, 80 i 90 posto zelenila, urbani park i novo parkiralište. Inače, u obuhvat nekadašnjeg državnog zemljišta ne ulazi samo planirani objekt - "riba" broj 5, koja je trebala biti duga 72 metra, a široka 22, i u njoj bi se nalazio kafić i noćni klub umjesto sadašnje "Makarane", kao ni pola planirane garaže na tri etaže.

Projekt bi, inače, uz još niz zahvata, predviđao i izmještanje spomenika predsjedniku Republike Franje Tuđmana koji se nalazi u parku. 

Podsjetimo, projekt je vrijedan 13 milijuna eura, natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja, koji je raspisala gradska uprava 2022., organiziralo je i provelo Društvo arhitekata Split, a riječ je o viziji "Lete ribe na Peškeru", pa je za nagrade arhitektima izdvojeno oko 42 tisuće eura, a prvu nagradu za izradu idejnog rješenja dobio je arhitektonski tim "Atmosfera" iz Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:02