StoryEditorOCM
Obalana prekretnici

Mandarine su postale gorke: hoće li Neretvani početi saditi slično voće, ali deset puta skuplje? Bogme im se isplati

Piše Stanislav Soldo
10. siječnja 2024. - 09:46

Što bi Neretvani mogli saditi na svojim poljima da se odmaknu od tradicionalnog uzgoja agruma? Po mišljenju stručnjaka, u pitomoj i plodnoj dolini može rasti sve, pa bi tako egzotično voće moglo zamijeniti mandarine, koje su prošle jeseni bile gorke većini proizvođača.

Mandarinu može zamijeniti i kumkvat, koji je zapravo najsličniji po izgledu i uzgoju samo je desetak puta skuplja i lako se može prodati.

image

Kumkvat "minijaturne" naranče

Trenutačno imamo preko 300 različitih vrsta cistrusa a među njima je i fantastična naranču iz Afrike, pojašnjava stručnjak za proizvodnju egzotičnog voća, Ivan Šuloga.

Kumkvat (Frotunella spp.) je stablo podrijetlom iz Kine i u svojoj domovini simbolizira prijateljstvo. Na kineskom jeziku, kumkvat znači "zlatna naranča", što savršeno opisuje karakteristične male plodove kumkvata, koji zapravo izgledaju kao minijaturne naranče ili mandarine.

Zanimljivo je da je otporan na niske zimske i visoke ljetne temperature. Konzumiraju se s korom, jednostavno se jedu čitavi.

- Neretva je svojom mikro/makrolokacijom davno klimatski vrlo dobro pozicionirana. Izbor novih kultura je jako širok, naročito ako bi se radila i plastenička proizvodnja s opcijama vrlo jeftinog grijanja.

Kulture koje su sramežljivo posađene u dolini Neretve su feijoa, mini kiwi, kumkvat. To su svakako indijanska banana, kineski dud, zmajevo voće, afrička šljiva, mini guava, surinamska trešnja, pistacija, yuzu naranča, finger limeta i bezbroj drugih citrusa, pojašnjava Šulog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:38