StoryEditorOCM
ObalaPREVENCIJA TUMORA

Makarani navalili na besplatne preglede; dr. Daniel Jerković: ‘Jedna činjenica je zbilja poražavajuća i zabrinjavajuća‘

Piše Dijana Turić
14. travnja 2024. - 22:05

Dan prevencije tumorskih bolesti, koji je Grad Makarska organizirao u suradnji s KBC-om Split u makarskom Domu zdravlja, obilježio je neviđen odaziv Makarana.

U akciji besplatnih preventivnih pregleda kože, usne šupljine i grla, s ciljem rane dijagnostike tumora, ponajviše melanoma kože i oralnog karcinoma, sudjelovalo je 18 djelatnika KBC Split - specijalisti dermatologije, specijalisti za bolesti grla, uha i nosa, oralni patolozi, oralni i maksilofacijalni kirurzi te volonteri Crvenog križa i Grada Makarske kao i Liga protiv raka Makarska rivijera.

Liječnici specijalisti su obavili 427 pregleda, od čega su 62 građana što je čak 15 posto, upućena na daljnju obradu u KBC Split zbog sumnje na tumorske promjene.

image

Veliki odaziv Makarana

Ivo Ravlić/Cropix

Prema riječima dr. sc. docenta Daniela Jerkovića, specijalista oralne kirurgije, besplatnim pregledima se odazvalo više od 700 Makarana, a baš zbog velikog odaziva, svi zainteresirani nisu uspjeli obaviti pregled pa će u suradnji s KBC-om Split uskoro biti organizirana još jedna akcija pregleda.

- Koliko su bitni preventivni pregledi dovoljno govori podatak da smo ove godine u Makarskoj 15 posto pregledanih uputili na daljnje pretrage, a prije dvije godine 20 posto, što je zbilja poražavajuća i zabrinjavajuća činjenica za Makarsku.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Pregledi usne šupljine trajali su pet minuta, a ukoliko je u obitelji pacijenta pozitivna obiteljska anamneza, njega je pregledalo troje liječnika što je trajalo i do 20 minuta kao i pregledi kože.

Stoga nam je cilj akcije bio podići svijest i razinu znanja građana o malignim bolestima i upozoriti na važnost redovitih pregleda u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti pa će se kroz naredni period u Makarskoj ponovno organizirati besplatni pregledi - kazao je dr. Jerković.

Inače, Dan prevencije tumorskih bolesti nastavak je akcije besplatnih preventivnih pregleda koje je Grad Makarska, u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Split i Medicinskim fakultetom u Splitu, prvi put organizirao 2022. na gradskoj rivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 11:40