stdClass Object ( [id] => 1296644 [title] => Lokalni HDZ-ovci zdušno za Vladin plan dovršetka autoceste do Dubrovnika; oporba skeptična i zabrinuta [alias] => lokalni-hdz-ovci-zdusno-za-vladin-plan-dovrsetka-autoceste-do-dubrovnika-oporba-skepticna-i-zabrinuta [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon najave Vlade RH da će se gradnja autoceste A1 nastaviti od Metkovića do Dubrovnika, a s obzirom na usko dubrovačko područje koje je "stiješnjeno" između mora i državne granice sa BiH, zanimalo nas je što o tome misle oporba i vladajući  u "najtanjim"  hrvatskim općinama Dubrovačkog primorja, Župe dubrovačke i Konavala te grada Dubrovnika. Posebice jer se kroz njih planira gradnja brze ceste kojom će se najprije povezati aerodrom u Čilipima i Dubrovnik. 

Capor: Nužno je reći da nisu osigurana sva sredstva

Dubrovački oporbenjak Đuro Capor iz ”Srđ je Grad” tvrdi kako je nemoguće najavu izgradnje autoceste ne promatrati u kontektu predizborne godine:

---

image

Đuro Capor

Božo Radić/cropix
---

-  Puno puta smo svjedočili otvaranju radova pa su i ove najave dio predizborne kampanje HDZ-a. Izgradnja autoceste do Osojnika rješava za HDZ vruće pitanje prolaska brze ceste kroz Rijeku dubrovačku - o čemu gradski i županijski HDZ nemaju istovjetan stav - te se nameće opravdanost izgradnje brze ceste preko Omble.

Neovisno o najavama nužno je reći da nisu osigurana sva sredstva te ne isključujem mogućnost da se nakon izbora netko u Vladi RH sjeti da je primjerenije izgraditi brzu cestu umjesto autoceste kao jeftinije rješenje. Postavlja se i pitanje gdje se i tko gradi nastavak autoceste od Osojnika i Jadransko-jonske autoceste koja će prolaziti Popovim poljem? Susjedi očito neće biti voljni to financirati jer ta jonska trasa ide znatno sjevernije te nas očekuje izgledni nelogični završetak autoceste na Osojniku koji se potom spušta na naše lokalne ceste te izgradnju lokalnog koridora. A Dubrovnik je i dalje prometno paraliziran i pitanje je kad će Vlada RH početi pomagati Dubrovniku da se unutar samog grada riješe problemi koji utječu na kvalitetu našeg života - kaže Capor. 

---

image

Mato Franković

Grad Dubrovnik
---

Franković: Ova vlada dokazala brigu za krajnji jug Hrvatske

HDZ-ov gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković ne slaže se s njime i tvrdi kako je najava skorog početka gradnje autoceste od Metkovića do grada Dubrovnika nastavak realizacije velikih infrastrukturnih projekata povezivanja juga Hrvatske koji provodi Vlada RH na čelu s premijerom Plenkovićem. 

- Upravo je ova vlada dokazala brigu i sluh za krajnji jug Hrvatske nikad dosad nismo imali toliko projekata od cestovne infrastrukture kao i ostalih javnih infrastrukturnih projekata i smatram da to treba jasno istaknuti. Autocesta je bila do sada najavljivana puno puta ponekad je ona u Vladi Milanovića podsjetit ću trebala ići drugim koridorima pa nas je tako tadašnji ministar Hajdaš Dončić usporedio sa kokošinjcem na pitanje zašto autocesta kroz drugu državu a za Dubrovnik samo odvojak: isti je rekao ”pa nećemo cestu voditi do svakog kokošinjca”. Konačno naš grad i jug županije ima premijera i Vladu koji prepoznaju značaj juga Hrvatske i oni su jedini jamac da će se ovaj put autocesta u istinu i izgraditi - poručuje Franković.

---

image

Božo Lasić

Božo Radić/Cropix
---

Lasić: Nije nužan klasični autoput, nego brza cesta

Načelnika općine Konavle Boža Lasića, također iz redova HDZ-a,  raduju odluka o refinanciranju duga i zaduživanju da bi se dovršila autocesta. 

- Nisam urbanist da procjenjujem o mogućoj šteti za teritorij, ali politički i poučeni dosadašnjim povijesnim iskustvom - što često brzo zaboravimo - dobro je i od bitnog je strateškog interesa da autocesta ide preko našeg teritorija. Naravno, kad BiH bude u EU kao i države u okruženju drugačije ćemo se povezivati, ali i tad će biti značajno da je cesta na našem teritoriju. Svi svoj teritorij štite i mudro čuvaju, što je normalno i ljudski razumljivo. Puno su veće koristi od nedostataka.

Osobno mislim da nije nužan klasični autoput, nego brza cesta, što može biti i prednost, kao što su brze pristupne ceste vrhunski napravljene i nisu rane u prostoru. JTC (D8) je i danas atraktivna, ali se dogodio niz propusta jer je išla kroz sama naselja (primjer s Split i Omiš te ovdje Župa i Zvekovica) i načinjena je nesaglediva šteta. Ali, preporodila je Dalmaciju, samo da se izgradi jer je ovako neodrživo! - ističe Lasić

Bagoje: Treba brinuti o okolišu i ljudima u primorskim selima

Predsjednik SDP-a  Konavala Antonio Bagoje ističe brojne nedoumice:

- Aktualna vlast zagovara izgradnju kroz Primorje, ali su velike nedoumice sa Studijom utjecaja na okoliš, a koju Hrvatske ceste ocjenjuju stručnom. Nisam siguran da je dobra ideja toliko cesta ugurati u tako skučen prostor. Autocesta će dodatno smanjiti prostor između D-8 i sela koje će naći u "sendviču" te ostati izolirana, a tome se ne pristupa analitički. Treba brinuti o okolišu i ljudima u primorskim selima, a koji su temelj razvoja zapadnog dijela naše županije. Otvaranja i predizborni trikovi počeli su sa Sanaderom i traju već 15 godina, a sve se radi stihijski i po istom receptu jer vlast već 16 godina isto obećava a nismo se pomakli jer nema ni idejnog projekta trase. Vlast obećava, a ništa ne izvršava. Slično je i s 20 kilometara brze ceste koje najavljujemo već 40 godina - kaže Bagoje.

---

image

Antun Bašić

DV
---

Bašić: Prvenstveno treba uvažavati argumente lokalnog stanovništva

Vođa župske oporbe, Antun Bašić iz stranke Župka ne zna koliko se vladajućima uopće može vjerovati za izgradnju autoceste.

- Sjetimo se otvaranja radova na Osojniku: tad je navodno tad bila otvorena i građevinska knjiga, što se pokušava iskoristiti za ubrzanje cijelog procesa. Puno je argumenata za i protiv trase kroz Primorje, ali prvenstveno treba uvažavati argumente lokalnog stanovništva. Treba razmišljati i o alternativama, a Župskoj stranki prioritet je brza cesta: ne treba birati najjeftinije rješenje, nego ono koje ima najmanje utjecaja na pučanstvo, a stav očuvanja okoliša odnosi se i na autocestu koja ne smije ugroziti najljepši dio Hrvatske. Ne smiju se odnositi političke odluke bez utjecaja stanovnika. Kad se to konačno izgradi, više nema povratka.

Interes je oživjeti Primorje te omogućiti pučanstvu da se tamo naseli, a jeftinog rješenja nema te sve treba integralno promatrati. Ako se može jamčiti oživljavanje i naseljavanje Primorja, podržavam izgradnju tom trasom - ističe Bašić. 

Nardelli: U prvoj fazi dovoljna izgradnja brze ceste 

HDZ-ov načelnik općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli  podržava planiranje izgradnje autoceste, ali isključivo prema prostorno-planskoj dokumentaciji.

- Uvjeren sam da nam je u prvoj fazi dovoljna izgradnja brze ceste i da je to sasvim dovoljno rješenje za Dubrovnik. Ali, bez iznimke, prioritet stavljam na nužnost izgradnje dvotračne brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke jer bi samo ona riješila sve veće probleme s kojima se suočavaju stanovnici Dubrovnika, Župe i Konavala. Apsolutno sam protiv izgradnje četverotračne ceste preko teritorija Župe dubrovačke jer bi ista učinila nemjerljivu štetu, a eventualno rješavanje međunarodnog prometa i tranzita treba riješiti zaleđem. Moram naglasiti da u strukturi prometa tranzit čini puno manji postotak od dnevnog prometa koji uzrokuju stanovnici i posjetitelji - kaže Nardeli. 

---

image

Nikola Knežić

Tonči Plazibat/Cropix
---

Knežić: Brzom cestom ne bi ništa riješili

Njegov stranački kolega, načelnik općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić, pak bezuvjetno podržava stratešku odluku Vlade RH o gradnji autoceste.

- Kroz Dubrovačko primorje ona bi išla od Rudina do Osojnika. Ucrtali smo je u sve prostorne planove i ne možemo dočekati da se prostorno riješi prostorno povezivanje krajnjeg juga domovine s maticom zemlje. Nakon Pelješkog mosta i pristupnih cesta moramo nastaviti širiti cestovnu vezu a ne ovisiti o magistrali završenoj 1963. i zbog gužvi na JTC ne možemo adekvatno pratiti razvoj turizma. Prostora ima, a 2009. kad sam postao načelnik dočekala me lokacijska dozvola za autocestu koja ide brdima i ne dira nijedno naselje.

Brzom cestom ne bi ništa riješili, a dobili bi lošije rješenje od autoceste. Početak je na Rudinama i sva će naselja biti povezana te nema štete za Dubrovačko primorje. Naprotiv, imat ćemo korist u novim zapošljavanjima i ostalom bez negativnih utjecaja, pa ni ekoloških. Autocesta će prije utjecati na naseljavanje, a sa samo 15 minuta vožnje pozitivno će utjecati na veću populaciju - poručuje Knežić.

---

image

Pero Grošeta

Mihael Barišić/Cropix
---

Grošeta: To su sve bajke, a cesta je navodno otvorena još 2007.

Primorska oporba pak nije optimistična... 

- To je još jedan predizborni trik vladajućih: župan je rekao do 2030. da bi ga premijer ispravio: desetogodišnje razdoblje. To su sve bajke, a cesta je otvorena još 2007., što sam sa smijehom popratio, kao i sad. Član sam građanske inicijative ”Pravo na zavičaj” i pratim utjecaj investicija na okoliš, uvijek sam za ceste, ali bi nam sasvim dovoljna bila stvarna, a ne ono što oni zovu brza cesta i puno bolje bi doprinijela razvoju Primorja. Uz to, preuzak je pojas Primorja i strah me da će ljudi teže do baštine - smatra nezavisni vijećnik u Općinskom vijeću Dubrovačkog primorja, Pero Grošeta

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A1 DO KRAJNJEG JUGA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => A1 DO KRAJNJEG JUGA? 2 0 8872 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-07 11:56:36 [created_by] => 3088 [created_by_alias] => Ahmet Kalajdžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-08 05:39:11 [modified_by] => 3088 [publish_up] => 2023-06-08 05:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 530 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Lokalni HDZ-ovci zdušno za Vladin plan dovršetka autoceste do Dubrovnika; oporba skeptična i zabrinuta [metakey] => dovršetak autoceste, stav oporbe, stav vladajućih, Đuro Capor, Mato Franković, Božo Lasić, antonio bagoje, Antun Bašić, SILVIO NARDELLI, nikola knežić, Pero Grošeta [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/07\/25018052.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/25017346.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/24965960.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/25005224.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/24038507.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/17224458.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/24204185.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/07\/24983550.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Ivo Ravlic\/Cropix ","Bo\u017eo Radi\u0107\/cropix","Grad Dubrovnik","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","DV","Ton\u010di Plazibat\/Cropix","Mihael Bari\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

ILUSTRACIJA<\/p>","

Zagvozd, 020623.
\nPrometna nesreca na autocesti A1 blizu izlaza Zagvozd u kojoj su ucestvovali kamion i kombi te je vise osoba ozlijedjeno.
","

\u0110uro Capor<\/p>","

Mato Frankovi\u0107<\/p>","

Bo\u017eo Lasi\u0107<\/p>","

Antun Ba\u0161i\u0107<\/p>","

Nikola Kne\u017ei\u0107<\/p>","

Pero Gro\u0161eta<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1268","hd_25018052_1920.jpg":"1920x1080","k_25018052_1280.jpg":"1280x1280","k_25018052_1024.jpg":"1024x1024","k_25018052_640.jpg":"640x640","k_25018052_480.jpg":"480x480","k_25018052_340.jpg":"340x340","k_25018052_220.jpg":"220x220","o_25018052_1280.jpg":"1280x845","o_25018052_1024.jpg":"1024x676","o_25018052_640.jpg":"640x422","o_25018052_480.jpg":"480x317","o_25018052_340.jpg":"340x224","o_25018052_220.jpg":"220x145","h_25018052_1280.jpg":"1280x854","h_25018052_1024.jpg":"1024x683","h_25018052_640.jpg":"640x427","h_25018052_480.jpg":"480x320","h_25018052_340.jpg":"340x227","h_25018052_220.jpg":"220x147","pp_25018052_1280.jpg":"1280x1628","pp_25018052_1024.jpg":"1024x1303","pp_25018052_640.jpg":"640x814","pp_25018052_480.jpg":"480x611","pp_25018052_340.jpg":"340x432","pp_25018052_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25017346_1920.jpg":"1920x1080","k_25017346_1280.jpg":"1280x1280","k_25017346_1024.jpg":"1024x1024","k_25017346_640.jpg":"640x640","k_25017346_480.jpg":"480x480","k_25017346_340.jpg":"340x340","k_25017346_220.jpg":"220x220","o_25017346_1280.jpg":"1280x853","o_25017346_1024.jpg":"1024x682","o_25017346_640.jpg":"640x426","o_25017346_480.jpg":"480x320","o_25017346_340.jpg":"340x226","o_25017346_220.jpg":"220x146","h_25017346_1280.jpg":"1280x854","h_25017346_1024.jpg":"1024x683","h_25017346_640.jpg":"640x427","h_25017346_480.jpg":"480x320","h_25017346_340.jpg":"340x227","h_25017346_220.jpg":"220x147","pp_25017346_1280.jpg":"1280x1628","pp_25017346_1024.jpg":"1024x1303","pp_25017346_640.jpg":"640x814","pp_25017346_480.jpg":"480x611","pp_25017346_340.jpg":"340x432","pp_25017346_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24965960_1920.jpg":"1920x1080","k_24965960_1280.jpg":"1280x1280","k_24965960_1024.jpg":"1024x1024","k_24965960_640.jpg":"640x640","k_24965960_480.jpg":"480x480","k_24965960_340.jpg":"340x340","k_24965960_220.jpg":"220x220","o_24965960_1280.jpg":"1280x853","o_24965960_1024.jpg":"1024x682","o_24965960_640.jpg":"640x426","o_24965960_480.jpg":"480x320","o_24965960_340.jpg":"340x226","o_24965960_220.jpg":"220x146","h_24965960_1280.jpg":"1280x854","h_24965960_1024.jpg":"1024x683","h_24965960_640.jpg":"640x427","h_24965960_480.jpg":"480x320","h_24965960_340.jpg":"340x227","h_24965960_220.jpg":"220x147","pp_24965960_1280.jpg":"1280x1628","pp_24965960_1024.jpg":"1024x1303","pp_24965960_640.jpg":"640x814","pp_24965960_480.jpg":"480x611","pp_24965960_340.jpg":"340x432","pp_24965960_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25005224_1920.jpg":"1920x1080","k_25005224_1280.jpg":"1280x1280","k_25005224_1024.jpg":"1024x1024","k_25005224_640.jpg":"640x640","k_25005224_480.jpg":"480x480","k_25005224_340.jpg":"340x340","k_25005224_220.jpg":"220x220","o_25005224_1280.jpg":"1280x853","o_25005224_1024.jpg":"1024x682","o_25005224_640.jpg":"640x426","o_25005224_480.jpg":"480x320","o_25005224_340.jpg":"340x226","o_25005224_220.jpg":"220x146","h_25005224_1280.jpg":"1280x854","h_25005224_1024.jpg":"1024x683","h_25005224_640.jpg":"640x427","h_25005224_480.jpg":"480x320","h_25005224_340.jpg":"340x227","h_25005224_220.jpg":"220x147","pp_25005224_1280.jpg":"1280x1628","pp_25005224_1024.jpg":"1024x1303","pp_25005224_640.jpg":"640x814","pp_25005224_480.jpg":"480x611","pp_25005224_340.jpg":"340x432","pp_25005224_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24038507_1920.jpg":"1920x1080","k_24038507_1280.jpg":"1280x1280","k_24038507_1024.jpg":"1024x1024","k_24038507_640.jpg":"640x640","k_24038507_480.jpg":"480x480","k_24038507_340.jpg":"340x340","k_24038507_220.jpg":"220x220","o_24038507_1280.jpg":"1280x852","o_24038507_1024.jpg":"1024x682","o_24038507_640.jpg":"640x426","o_24038507_480.jpg":"480x319","o_24038507_340.jpg":"340x226","o_24038507_220.jpg":"220x146","h_24038507_1280.jpg":"1280x854","h_24038507_1024.jpg":"1024x683","h_24038507_640.jpg":"640x427","h_24038507_480.jpg":"480x320","h_24038507_340.jpg":"340x227","h_24038507_220.jpg":"220x147","pp_24038507_1280.jpg":"1280x1628","pp_24038507_1024.jpg":"1024x1303","pp_24038507_640.jpg":"640x814","pp_24038507_480.jpg":"480x611","pp_24038507_340.jpg":"340x432","pp_24038507_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1080","hd_17224458_1920.jpg":"1920x1080","k_17224458_1280.jpg":"1280x1280","k_17224458_1024.jpg":"1024x1024","k_17224458_640.jpg":"640x640","k_17224458_480.jpg":"480x480","k_17224458_340.jpg":"340x340","k_17224458_220.jpg":"220x220","o_17224458_1280.jpg":"1280x1280","o_17224458_1024.jpg":"1024x1024","o_17224458_640.jpg":"640x640","o_17224458_480.jpg":"480x480","o_17224458_340.jpg":"340x340","o_17224458_220.jpg":"220x220","h_17224458_1280.jpg":"1280x854","h_17224458_1024.jpg":"1024x683","h_17224458_640.jpg":"640x427","h_17224458_480.jpg":"480x320","h_17224458_340.jpg":"340x227","h_17224458_220.jpg":"220x147","pp_17224458_1280.jpg":"1280x1628","pp_17224458_1024.jpg":"1024x1303","pp_17224458_640.jpg":"640x814","pp_17224458_480.jpg":"480x611","pp_17224458_340.jpg":"340x432","pp_17224458_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24204185_1920.jpg":"1920x1080","k_24204185_1280.jpg":"1280x1280","k_24204185_1024.jpg":"1024x1024","k_24204185_640.jpg":"640x640","k_24204185_480.jpg":"480x480","k_24204185_340.jpg":"340x340","k_24204185_220.jpg":"220x220","o_24204185_1280.jpg":"1280x853","o_24204185_1024.jpg":"1024x682","o_24204185_640.jpg":"640x426","o_24204185_480.jpg":"480x320","o_24204185_340.jpg":"340x226","o_24204185_220.jpg":"220x146","h_24204185_1280.jpg":"1280x854","h_24204185_1024.jpg":"1024x683","h_24204185_640.jpg":"640x427","h_24204185_480.jpg":"480x320","h_24204185_340.jpg":"340x227","h_24204185_220.jpg":"220x147","pp_24204185_1280.jpg":"1280x1628","pp_24204185_1024.jpg":"1024x1303","pp_24204185_640.jpg":"640x814","pp_24204185_480.jpg":"480x611","pp_24204185_340.jpg":"340x432","pp_24204185_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24983550_1920.jpg":"1920x1080","k_24983550_1280.jpg":"1280x1280","k_24983550_1024.jpg":"1024x1024","k_24983550_640.jpg":"640x640","k_24983550_480.jpg":"480x480","k_24983550_340.jpg":"340x340","k_24983550_220.jpg":"220x220","o_24983550_1280.jpg":"1280x854","o_24983550_1024.jpg":"1024x683","o_24983550_640.jpg":"640x427","o_24983550_480.jpg":"480x320","o_24983550_340.jpg":"340x227","o_24983550_220.jpg":"220x146","h_24983550_1280.jpg":"1280x854","h_24983550_1024.jpg":"1024x683","h_24983550_640.jpg":"640x427","h_24983550_480.jpg":"480x320","h_24983550_340.jpg":"340x227","h_24983550_220.jpg":"220x147","pp_24983550_1280.jpg":"1280x1628","pp_24983550_1024.jpg":"1024x1303","pp_24983550_640.jpg":"640x814","pp_24983550_480.jpg":"480x611","pp_24983550_340.jpg":"340x432","pp_24983550_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14866287 Threads: 2 Questions: 3137399151 Slow queries: 6990784 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234718564 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/lokalni-hdz-ovci-zdusno-za-vladin-plan-dovrsetka-autoceste-do-dubrovnika-oporba-skepticna-i-zabrinuta-1296644 [printLink] => /dalmacija/obala/lokalni-hdz-ovci-zdusno-za-vladin-plan-dovrsetka-autoceste-do-dubrovnika-oporba-skepticna-i-zabrinuta-1296644?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 719027 [name] => dovršetak autoceste [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-07 18:24:57 [main_article_id] => 0 [alias] => dovrsetak-autoceste [link] => /tag/dovrsetak-autoceste ) [1] => stdClass Object ( [id] => 719028 [name] => stav oporbe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-07 18:24:57 [main_article_id] => 0 [alias] => stav-oporbe [link] => /tag/stav-oporbe ) [2] => stdClass Object ( [id] => 719029 [name] => stav vladajućih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-07 18:24:57 [main_article_id] => 0 [alias] => stav-vladajucih [link] => /tag/stav-vladajucih ) [3] => stdClass Object ( [id] => 609806 [name] => Đuro Capor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-05 11:20:38 [main_article_id] => 0 [alias] => duro-capor [link] => /tag/duro-capor ) [4] => stdClass Object ( [id] => 259213 [name] => MATO FRANKOVIĆ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mato-frankovic [link] => /tag/mato-frankovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 321180 [name] => božo lasić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bozo-lasic [link] => /tag/bozo-lasic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 719030 [name] => antonio bagoje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-07 18:24:57 [main_article_id] => 0 [alias] => antonio-bagoje [link] => /tag/antonio-bagoje ) [7] => stdClass Object ( [id] => 622089 [name] => Antun Bašić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-02 15:49:39 [main_article_id] => 0 [alias] => antun-basic [link] => /tag/antun-basic ) [8] => stdClass Object ( [id] => 311935 [name] => Silvio Nardelli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => silvio-nardelli [link] => /tag/silvio-nardelli ) [9] => stdClass Object ( [id] => 601032 [name] => Nikola Knežić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nikola-knezic [link] => /tag/nikola-knezic ) [10] => stdClass Object ( [id] => 611522 [name] => Pero Grošeta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 15:13:19 [main_article_id] => 0 [alias] => pero-groseta [link] => /tag/pero-groseta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A1 DO KRAJNJEG JUGA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lokalni HDZ-ovci zdušno za Vladin plan dovršetka autoceste do Dubrovnika; oporba skeptična i zabrinuta [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3088 [name] => Ahmet Kalajdžić [username] => ahmet-kalajd-i [email] => ahmet-kalajd-i@sd.hr [password] => $2y$10$YJzF73/O0qBdzW1vwEhRLOn5rEi9VrK8ctDBd6oPdd081qJbwDrgG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ahmet-kalajdzic-3088 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1606 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/42607fc892c16c91a9aed75d3e0b9426?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/25018052.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

ILUSTRACIJA

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/25018052.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

ILUSTRACIJA

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/25017346.jpg [title] => Ivo Ravlic/Cropix

Zagvozd, 020623.
Prometna nesreca na autocesti A1 blizu izlaza Zagvozd u kojoj su ucestvovali kamion i kombi te je vise osoba ozlijedjeno.
) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/24965960.jpg [title] => Božo Radić/cropix

Đuro Capor

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/25005224.jpg [title] => Grad Dubrovnik

Mato Franković

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/24038507.jpg [title] => Božo Radić/Cropix

Božo Lasić

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/17224458.jpg [title] => DV

Antun Bašić

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/24204185.jpg [title] => Tonči Plazibat/Cropix

Nikola Knežić

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/07/24983550.jpg [title] => Mihael Barišić/Cropix

Pero Grošeta

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nakon najave Vlade RH da će se gradnja autoceste A1 nastaviti od Metkovića do Dubrovnika, a s obzirom na usko dubrovačko područje koje je "stiješnjeno" između mora i državne granice sa BiH, zanimalo nas je što o tome misle oporba i vladajući  u "najtanjim"  hrvatskim općinama Dubrovačkog primorja, Župe dubrovačke i Konavala te grada Dubrovnika. Posebice jer se kroz njih planira gradnja brze ceste kojom će se najprije povezati aerodrom u Čilipima i Dubrovnik. 

Capor: Nužno je reći da nisu osigurana sva sredstva

Dubrovački oporbenjak Đuro Capor iz ”Srđ je Grad” tvrdi kako je nemoguće najavu izgradnje autoceste ne promatrati u kontektu predizborne godine:

---

image

Đuro Capor

Božo Radić/cropix
---

-  Puno puta smo svjedočili otvaranju radova pa su i ove najave dio predizborne kampanje HDZ-a. Izgradnja autoceste do Osojnika rješava za HDZ vruće pitanje prolaska brze ceste kroz Rijeku dubrovačku - o čemu gradski i županijski HDZ nemaju istovjetan stav - te se nameće opravdanost izgradnje brze ceste preko Omble.

Neovisno o najavama nužno je reći da nisu osigurana sva sredstva te ne isključujem mogućnost da se nakon izbora netko u Vladi RH sjeti da je primjerenije izgraditi brzu cestu umjesto autoceste kao jeftinije rješenje. Postavlja se i pitanje gdje se i tko gradi nastavak autoceste od Osojnika i Jadransko-jonske autoceste koja će prolaziti Popovim poljem? Susjedi očito neće biti voljni to financirati jer ta jonska trasa ide znatno sjevernije te nas očekuje izgledni nelogični završetak autoceste na Osojniku koji se potom spušta na naše lokalne ceste te izgradnju lokalnog koridora. A Dubrovnik je i dalje prometno paraliziran i pitanje je kad će Vlada RH početi pomagati Dubrovniku da se unutar samog grada riješe problemi koji utječu na kvalitetu našeg života - kaže Capor. 

---

image

Mato Franković

Grad Dubrovnik
---

Franković: Ova vlada dokazala brigu za krajnji jug Hrvatske

HDZ-ov gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković ne slaže se s njime i tvrdi kako je najava skorog početka gradnje autoceste od Metkovića do grada Dubrovnika nastavak realizacije velikih infrastrukturnih projekata povezivanja juga Hrvatske koji provodi Vlada RH na čelu s premijerom Plenkovićem. 

- Upravo je ova vlada dokazala brigu i sluh za krajnji jug Hrvatske nikad dosad nismo imali toliko projekata od cestovne infrastrukture kao i ostalih javnih infrastrukturnih projekata i smatram da to treba jasno istaknuti. Autocesta je bila do sada najavljivana puno puta ponekad je ona u Vladi Milanovića podsjetit ću trebala ići drugim koridorima pa nas je tako tadašnji ministar Hajdaš Dončić usporedio sa kokošinjcem na pitanje zašto autocesta kroz drugu državu a za Dubrovnik samo odvojak: isti je rekao ”pa nećemo cestu voditi do svakog kokošinjca”. Konačno naš grad i jug županije ima premijera i Vladu koji prepoznaju značaj juga Hrvatske i oni su jedini jamac da će se ovaj put autocesta u istinu i izgraditi - poručuje Franković.

---

image

Božo Lasić

Božo Radić/Cropix
---

Lasić: Nije nužan klasični autoput, nego brza cesta

Načelnika općine Konavle Boža Lasića, također iz redova HDZ-a,  raduju odluka o refinanciranju duga i zaduživanju da bi se dovršila autocesta. 

- Nisam urbanist da procjenjujem o mogućoj šteti za teritorij, ali politički i poučeni dosadašnjim povijesnim iskustvom - što često brzo zaboravimo - dobro je i od bitnog je strateškog interesa da autocesta ide preko našeg teritorija. Naravno, kad BiH bude u EU kao i države u okruženju drugačije ćemo se povezivati, ali i tad će biti značajno da je cesta na našem teritoriju. Svi svoj teritorij štite i mudro čuvaju, što je normalno i ljudski razumljivo. Puno su veće koristi od nedostataka.

Osobno mislim da nije nužan klasični autoput, nego brza cesta, što može biti i prednost, kao što su brze pristupne ceste vrhunski napravljene i nisu rane u prostoru. JTC (D8) je i danas atraktivna, ali se dogodio niz propusta jer je išla kroz sama naselja (primjer s Split i Omiš te ovdje Župa i Zvekovica) i načinjena je nesaglediva šteta. Ali, preporodila je Dalmaciju, samo da se izgradi jer je ovako neodrživo! - ističe Lasić

Bagoje: Treba brinuti o okolišu i ljudima u primorskim selima

Predsjednik SDP-a  Konavala Antonio Bagoje ističe brojne nedoumice:

- Aktualna vlast zagovara izgradnju kroz Primorje, ali su velike nedoumice sa Studijom utjecaja na okoliš, a koju Hrvatske ceste ocjenjuju stručnom. Nisam siguran da je dobra ideja toliko cesta ugurati u tako skučen prostor. Autocesta će dodatno smanjiti prostor između D-8 i sela koje će naći u "sendviču" te ostati izolirana, a tome se ne pristupa analitički. Treba brinuti o okolišu i ljudima u primorskim selima, a koji su temelj razvoja zapadnog dijela naše županije. Otvaranja i predizborni trikovi počeli su sa Sanaderom i traju već 15 godina, a sve se radi stihijski i po istom receptu jer vlast već 16 godina isto obećava a nismo se pomakli jer nema ni idejnog projekta trase. Vlast obećava, a ništa ne izvršava. Slično je i s 20 kilometara brze ceste koje najavljujemo već 40 godina - kaže Bagoje.

---

image

Antun Bašić

DV
---

Bašić: Prvenstveno treba uvažavati argumente lokalnog stanovništva

Vođa župske oporbe, Antun Bašić iz stranke Župka ne zna koliko se vladajućima uopće može vjerovati za izgradnju autoceste.

- Sjetimo se otvaranja radova na Osojniku: tad je navodno tad bila otvorena i građevinska knjiga, što se pokušava iskoristiti za ubrzanje cijelog procesa. Puno je argumenata za i protiv trase kroz Primorje, ali prvenstveno treba uvažavati argumente lokalnog stanovništva. Treba razmišljati i o alternativama, a Župskoj stranki prioritet je brza cesta: ne treba birati najjeftinije rješenje, nego ono koje ima najmanje utjecaja na pučanstvo, a stav očuvanja okoliša odnosi se i na autocestu koja ne smije ugroziti najljepši dio Hrvatske. Ne smiju se odnositi političke odluke bez utjecaja stanovnika. Kad se to konačno izgradi, više nema povratka.

Interes je oživjeti Primorje te omogućiti pučanstvu da se tamo naseli, a jeftinog rješenja nema te sve treba integralno promatrati. Ako se može jamčiti oživljavanje i naseljavanje Primorja, podržavam izgradnju tom trasom - ističe Bašić. 

Nardelli: U prvoj fazi dovoljna izgradnja brze ceste 

HDZ-ov načelnik općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli  podržava planiranje izgradnje autoceste, ali isključivo prema prostorno-planskoj dokumentaciji.

- Uvjeren sam da nam je u prvoj fazi dovoljna izgradnja brze ceste i da je to sasvim dovoljno rješenje za Dubrovnik. Ali, bez iznimke, prioritet stavljam na nužnost izgradnje dvotračne brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke jer bi samo ona riješila sve veće probleme s kojima se suočavaju stanovnici Dubrovnika, Župe i Konavala. Apsolutno sam protiv izgradnje četverotračne ceste preko teritorija Župe dubrovačke jer bi ista učinila nemjerljivu štetu, a eventualno rješavanje međunarodnog prometa i tranzita treba riješiti zaleđem. Moram naglasiti da u strukturi prometa tranzit čini puno manji postotak od dnevnog prometa koji uzrokuju stanovnici i posjetitelji - kaže Nardeli. 

---

image

Nikola Knežić

Tonči Plazibat/Cropix
---

Knežić: Brzom cestom ne bi ništa riješili

Njegov stranački kolega, načelnik općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić, pak bezuvjetno podržava stratešku odluku Vlade RH o gradnji autoceste.

- Kroz Dubrovačko primorje ona bi išla od Rudina do Osojnika. Ucrtali smo je u sve prostorne planove i ne možemo dočekati da se prostorno riješi prostorno povezivanje krajnjeg juga domovine s maticom zemlje. Nakon Pelješkog mosta i pristupnih cesta moramo nastaviti širiti cestovnu vezu a ne ovisiti o magistrali završenoj 1963. i zbog gužvi na JTC ne možemo adekvatno pratiti razvoj turizma. Prostora ima, a 2009. kad sam postao načelnik dočekala me lokacijska dozvola za autocestu koja ide brdima i ne dira nijedno naselje.

Brzom cestom ne bi ništa riješili, a dobili bi lošije rješenje od autoceste. Početak je na Rudinama i sva će naselja biti povezana te nema štete za Dubrovačko primorje. Naprotiv, imat ćemo korist u novim zapošljavanjima i ostalom bez negativnih utjecaja, pa ni ekoloških. Autocesta će prije utjecati na naseljavanje, a sa samo 15 minuta vožnje pozitivno će utjecati na veću populaciju - poručuje Knežić.

---

image

Pero Grošeta

Mihael Barišić/Cropix
---

Grošeta: To su sve bajke, a cesta je navodno otvorena još 2007.

Primorska oporba pak nije optimistična... 

- To je još jedan predizborni trik vladajućih: župan je rekao do 2030. da bi ga premijer ispravio: desetogodišnje razdoblje. To su sve bajke, a cesta je otvorena još 2007., što sam sa smijehom popratio, kao i sad. Član sam građanske inicijative ”Pravo na zavičaj” i pratim utjecaj investicija na okoliš, uvijek sam za ceste, ali bi nam sasvim dovoljna bila stvarna, a ne ono što oni zovu brza cesta i puno bolje bi doprinijela razvoju Primorja. Uz to, preuzak je pojas Primorja i strah me da će ljudi teže do baštine - smatra nezavisni vijećnik u Općinskom vijeću Dubrovačkog primorja, Pero Grošeta

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Ivo Ravlic/Cropix Božo Radić/cropix Grad Dubrovnik Božo Radić/Cropix DV Tonči Plazibat/Cropix Mihael Barišić/Cropix
Jakov Prkić/Cropix

ILUSTRACIJA

Ivo Ravlic/Cropix

Zagvozd, 020623.
Prometna nesreca na autocesti A1 blizu izlaza Zagvozd u kojoj su ucestvovali kamion i kombi te je vise osoba ozlijedjeno.

Božo Radić/cropix

Đuro Capor

Grad Dubrovnik

Mato Franković

Božo Radić/Cropix

Božo Lasić

DV

Antun Bašić

Tonči Plazibat/Cropix

Nikola Knežić

Mihael Barišić/Cropix

Pero Grošeta

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/lokalni-hdz-ovci-zdusno-za-vladin-plan-dovrsetka-autoceste-do-dubrovnika-oporba-skepticna-i-zabrinuta-1296644 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e25b8e84859e319f50f904e34831bca0ca4c4380 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lokalni+HDZ-ovci+zdu%C5%A1no+za+Vladin+plan+dovr%C5%A1etka+autoceste+do+Dubrovnika%3B+oporba+skepti%C4%8Dna+i+zabrinuta&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Flokalni-hdz-ovci-zdusno-za-vladin-plan-dovrsetka-autoceste-do-dubrovnika-oporba-skepticna-i-zabrinuta-1296644 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Flokalni-hdz-ovci-zdusno-za-vladin-plan-dovrsetka-autoceste-do-dubrovnika-oporba-skepticna-i-zabrinuta-1296644 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A1 DO KRAJNJEG JUGA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaA1 DO KRAJNJEG JUGA?

Lokalni HDZ-ovci zdušno za Vladin plan dovršetka autoceste do Dubrovnika; oporba skeptična i zabrinuta

Piše Ahmet Kalajdžić
8. lipnja 2023. - 07:30

Nakon najave Vlade RH da će se gradnja autoceste A1 nastaviti od Metkovića do Dubrovnika, a s obzirom na usko dubrovačko područje koje je "stiješnjeno" između mora i državne granice sa BiH, zanimalo nas je što o tome misle oporba i vladajući  u "najtanjim"  hrvatskim općinama Dubrovačkog primorja, Župe dubrovačke i Konavala te grada Dubrovnika. Posebice jer se kroz njih planira gradnja brze ceste kojom će se najprije povezati aerodrom u Čilipima i Dubrovnik. 

Capor: Nužno je reći da nisu osigurana sva sredstva

Dubrovački oporbenjak Đuro Capor iz ”Srđ je Grad” tvrdi kako je nemoguće najavu izgradnje autoceste ne promatrati u kontektu predizborne godine:

-  Puno puta smo svjedočili otvaranju radova pa su i ove najave dio...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 12:42