stdClass Object ( [id] => 1268730 [title] => ‘Kraljici luksuznih vila‘ zaustavili bagere pod Biokovom: ‘Imamo dozvole, a napravili su nam balvan revoluciju!‘ [alias] => kraljici-luksuznih-vila-zaustavili-bagere-pod-biokovom-imamo-dozvole-a-napravili-su-nam-balvan-revoluciju [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Više od četiri mjeseca Makarka Edita Vučko vodi borbu s dvije tučepske obitelji koje joj ne daju prići zemljištu na predjelu Blato u Tučepima, ostavštini njezina pokojnog djeda, na kojem namjerava graditi trokatnicu.

Problem je nastao jer vlasnici kuća tvrde da je put do parcele, koja se vodi kao općinska nerazvrstana cesta stara 50 godina, neadekvatan za prolazak kamiona i teške mehanizacije, pa se boje da će im se urušiti i put i kuće. Svaki put kad bi Vučko unajmila teretna vozila, na lokalnu cestu između kuća stali bi pobunjeni stanari dviju kuća i prosvjedovali, tako da je sva tri puta bila primorana pozvati policiju, zadnji put 17. veljače.

Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje Županije splitsko-dalmatinske,odnosno njegova ispostava u Makarskoj, izdao je građevinsku dozvolu Editi Vučko i Tanji Guliji Jujnović, široj javnosti poznatoj poduzetnici u sektoru iznajmljivanja luksuznih vila na Jadranu, u lipnju 2022. za građenje stambenog objekta na 325 četvornih metara, koji bi uključivao prizemlje i tri kata s ukupno pet stanova, dok bi u prizemlju bila garaža s četiri parkirališna mjesta.

Nakon posljednjeg incidenta, tučepski načelnik Ante Čobrnić (HDZ), čija je administracija dala suglasnost za izdavanje građevinske dozvole, održao je sastanak s investitorima i vlasnicima nekoliko kuća s Blata.

– Cesta nema karakteristike da bi bila dvosmjerna, ali koristi se kao dvosmjerna i moguće ju je proširiti. Ne znam kakvu bi korist imali pobunjeni vlasnici kuća da se ne sagradi zgrada Edite Vučko, naše Tučepke po majci?

Jedini je način da obje strane održe sastanak i diplomatski se dogovore oko ceste i njezina korištenja jer se odugovlačenjem i svađama ništa neće riješiti – kazao je Čobrnić.

---

image

Tučepski načelnik Ante Čobrnić

Ivo Ravlić/Cropix
---

Na osnovi načelnikova zahtjeva zatražena je procjena stanja nosivosti trupa Ulice Blato. Kako se navodi u dopisu statičara Prvenka Bušelića, vizualnim pregledom na terenu utvrđeno je da je cesta, izgrađena preko potoka i privatnih parcela, izvedena bez projektne dokumentacije i stručnog izvođača, kao i kolni prilaz naselju iznad Magistrale.

– Kod takve izvedbe upitna je kvaliteta i nosivost kolničke konstrukcije, a cesta je bez pravilnog poprečnog presjeka i s nepropisnim radijusima krivine, od kojih su neke i do 90 stupnjeva i s malom širinom pa je nemoguć prolazak većih vozila – kamiona.

U dosadašnjem korištenju služi za prolazak osobnih vozila stanara, manjih komunalnih vozila, manjih kamiona i mehanizacije za izgradnju objekta na tom području – stoji u izvješću.

Kako nam je kazala Vučko, nije mogla ni zamisliti da će joj građevinsko zemljište naslijeđeno od majke (rođena Grubišić) i izgradnja kuće priuštiti pravu noćnu moru.

– Više od 20 godina zbog zdravstvenih problema živim na relaciji Tučepi – Makarska – Zagreb i mogu reći da se nikad nisam teže osjećala. Nakon šest godina borbe s administracijom dobila sam dozvolu za gradnju manje kuće s tri stambene etaže, sukladno najnovijem Prostornom planu Općine Tučepi. Građevinska je dozvola pravomoćna od kolovoza 2022. godine.

Gradnja je planirana sukladno komunalnom redu Općine u listopadu 2022., nakon prestanka zabrane radova za vrijeme turističke sezone. Gradnja je, na naše iznenađenje, netom i obustavljena.

Od listopada se kontinuirano ponavljaju postupci koji podsjećaju na ‘"balvan-revoluciju"’, fizički, agresivno, suprotno svim pozitivnim propisima Republike Hrvatske, ograničava se prometovanje javnom površinom kojom se koristi 13 stambenih objekata. Na naše veliko iznenađenje, prolazak cestom ograničavaju osobe koje nam nisu niti susjedi.

---

image

Oštećeni kolnik u Ulici Blato

Ivo Ravlić/Cropix
---

Da stvar bude gora, te osobe izgradile su veće kuće od naše uz sam rub ceste, što je u suprotnosti sa svim pravilima struke, te ih nisu legalizirali. Još više me žalosti činjenica što smo moj dida, a i ja omogućili prolazak do mnogih kuća u Tučepima te smo sudjelovali s više od 200 četvornih metara u postojećoj cesti – ističe Vučko, dodavši da se nastojanjem dviju obitelji želi u potpunosti zabraniti prometovanje kamionima, što bi bio nezamisliv presedan, odnosno svim bi se vlasnicima nedovršenih kuća onemogućili bilo kakvi građevinski radovi.

– I dalje vjerujem da će prevladati razum te da neće biti potrebe da sudskim putem utužimo značajne troškove koji su nam uzrokovali postupci “susjeda” – kaže Vučko.

S druge strane, odvjetnica Marija Bajamić, koja zastupa Jakova i Tonku Maras te Slobodanku Radočaj, u ime svojih punomoćnika prijavila je investitorice Državnom inspektoratu, od kojeg traži zabranu korištenja puta kamionima i teškoj mehanizaciji potrebnoj za izgradnju zgrade, a županijskom Odjelu za graditeljstvo dostavila je prijedlog za obnovu postupka izdavanja građevinske dozvole.

Od Općine je tražila hitnu zabranu prolaska na predjelu Blato većih vozila i mehanizacije jer, kako navodi, put zbog lošeg stanja i kvalitete te slabe i loše nosivosti kolničke konstrukcije, kao i male širine i nepropisnih radijusa krivina, ni u kojem slučaju ne može služiti za prolaz kamiona i ostale mehanizacije.

Također, odvjetnica tvrdi da bi prolaz "miksera", betonske pumpe i bagera vrlo vjerojatno doveo do teškog oštećenja kolnika i njegova urušavanja, kao i narušavanja statike i konstrukcije, a tako i mogućeg oštećenja objekata uz sami put, pa tako i kuća obitelji Maras i Radočaj. Tu su, navodi, i oštećenja kanalizacijskih i vodovodnih cijevi položenih u tom putu.

Kako kaže Bajamić, traži se zabrana prolaska dok se ne izradi projektna dokumentacija i elaborati kojima će se utvrditi je li put uopće moguće dovesti do stanja adekvatnosti za prolaz većih vozila i mehanizacije.

Ako je to moguće, onda se mora sanirati, kao i cijevi za vodu i kanalizaciju, položene nisko ispod puta.

– Druga je opcija da investitori nađu drugi adekvatan put, kao što je protupožarni. Ali vlasnicima kuća i dalje treba omogućiti uvid u spis i projektnu dokumentaciju na koju bi se mogli očitovati, posebno u pogledu narušavanja statike njihovih objekata i nastanka štete na njima. Susjedima investitora nije do novca, nego do zaštite imovine i puta – rekla je Bajamić, dodavši da je na sastanku s načelnikom iznijela konkretne prijedloge koje je Općina ignorirala.

– Čobrnić je na određeni način govorio u ime investitora koji su nazočili sastanku, zbog čega smo se odlučili povući jer sve to nije imalo nikakvog smisla – ističe Bajamić, te kaže da od lokalne vlasti još nije dobila nikakav odgovor vezan uz hitnu zabranu prolaska većim vozilima.

– Neposredna susjeda nekretnine na kojoj se planira gradnja podnijela je zahtjev za obnovu postupka u kojem je izdana građevinska dozvola, jer joj nije dana mogućnost za sudjelovanje u upravnom postupku u kojem je izdana građevinska dozvola za gradnju objekta Editi Vučko i Tanji Guliji Jujnović.

Smatramo da u tom slučaju nije bilo mjesta primjeni odredbe Zakona o gradnji koja govori o obavijesti strankama o uvidu u spis javnim pozivom, koji se trebao dostaviti strankama osobnom dostavom, što u konkretnom slučaju nije učinjeno.

Zahtjev je podnesen i nakon saznanja za novu činjenicu, odnosno dokaz – očitovanje (procjena) ovlaštenog inženjera građevinarstva Prvenka Bušelića o stanju nosivosti trupa puta (izrađenom po zahtjevu Općine), koje je dano u prosincu 2022., dakle nakon donošenja građevinske dozvole, a koji bi, da je ta činjenica bila iznesena u upravnom postupku u kojem je donesena dozvola, mogla dovesti do drugačijeg rješenja – odbijanja zahtjeva za izdavanje dozvole – objašnjava Bajamić.

– Sastanak u Općini je od strane inicijatora bio usmjeren na uvjeravanje mojih stranaka i susjeda da odustanu od svojih zahtjeva, bez obzira na štetu koja može nastati na putu te na njihovoj imovini, što je zaista nevjerojatno.

Moje će stranke i dalje nastaviti poduzimati sve pravne radnje potrebne u svrhu zaštite njihovih prava i interesa – kazala je odvjetnica.

---

image
Ivo Ravlić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RADOVI NA DIDOVINI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RADOVI NA DIDOVINI 2 0 7820 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-27 11:57:12 [created_by] => 3113 [created_by_alias] => Dijana Turić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-28 11:05:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-28 11:05:05 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 536 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Kraljici luksuznih vila' zaustavili bagere pod Biokovom: 'Imamo dozvole, a napravili su nam balvan revoluciju!' [metakey] => građevinsko zemljište, izgradnja kuća, Tučepi Makarska, Ante Čobrnić, Tanja Gulija Jujnović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/27\/24384789.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/27\/24384798.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/27\/24384793.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/27\/13819518.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

O\u0161te\u0107eni kolnik u Ulici Blato<\/p>","","

Tu\u010depski na\u010delnik Ante \u010cobrni\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24384789_1920.jpg":"1920x1080","k_24384789_1280.jpg":"1280x1280","k_24384789_1024.jpg":"1024x1024","k_24384789_640.jpg":"640x640","k_24384789_480.jpg":"480x480","k_24384789_340.jpg":"340x340","k_24384789_220.jpg":"220x220","o_24384789_1280.jpg":"1280x853","o_24384789_1024.jpg":"1024x682","o_24384789_640.jpg":"640x426","o_24384789_480.jpg":"480x320","o_24384789_340.jpg":"340x226","o_24384789_220.jpg":"220x146","h_24384789_1280.jpg":"1280x854","h_24384789_1024.jpg":"1024x683","h_24384789_640.jpg":"640x427","h_24384789_480.jpg":"480x320","h_24384789_340.jpg":"340x227","h_24384789_220.jpg":"220x147","pp_24384789_1280.jpg":"1280x1628","pp_24384789_1024.jpg":"1024x1303","pp_24384789_640.jpg":"640x814","pp_24384789_480.jpg":"480x611","pp_24384789_340.jpg":"340x432","pp_24384789_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24384798_1920.jpg":"1920x1080","k_24384798_1280.jpg":"1280x1280","k_24384798_1024.jpg":"1024x1024","k_24384798_640.jpg":"640x640","k_24384798_480.jpg":"480x480","k_24384798_340.jpg":"340x340","k_24384798_220.jpg":"220x220","o_24384798_1280.jpg":"1280x853","o_24384798_1024.jpg":"1024x682","o_24384798_640.jpg":"640x426","o_24384798_480.jpg":"480x320","o_24384798_340.jpg":"340x226","o_24384798_220.jpg":"220x146","h_24384798_1280.jpg":"1280x854","h_24384798_1024.jpg":"1024x683","h_24384798_640.jpg":"640x427","h_24384798_480.jpg":"480x320","h_24384798_340.jpg":"340x227","h_24384798_220.jpg":"220x147","pp_24384798_1280.jpg":"1280x1628","pp_24384798_1024.jpg":"1024x1303","pp_24384798_640.jpg":"640x814","pp_24384798_480.jpg":"480x611","pp_24384798_340.jpg":"340x432","pp_24384798_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24384793_1920.jpg":"1920x1080","k_24384793_1280.jpg":"1280x1280","k_24384793_1024.jpg":"1024x1024","k_24384793_640.jpg":"640x640","k_24384793_480.jpg":"480x480","k_24384793_340.jpg":"340x340","k_24384793_220.jpg":"220x220","o_24384793_1280.jpg":"1280x853","o_24384793_1024.jpg":"1024x682","o_24384793_640.jpg":"640x426","o_24384793_480.jpg":"480x320","o_24384793_340.jpg":"340x226","o_24384793_220.jpg":"220x146","h_24384793_1280.jpg":"1280x854","h_24384793_1024.jpg":"1024x683","h_24384793_640.jpg":"640x427","h_24384793_480.jpg":"480x320","h_24384793_340.jpg":"340x227","h_24384793_220.jpg":"220x147","pp_24384793_1280.jpg":"1280x1628","pp_24384793_1024.jpg":"1024x1303","pp_24384793_640.jpg":"640x814","pp_24384793_480.jpg":"480x611","pp_24384793_340.jpg":"340x432","pp_24384793_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_13819518_1920.jpg":"1920x1080","k_13819518_1280.jpg":"1280x1280","k_13819518_1024.jpg":"1024x1024","k_13819518_640.jpg":"640x640","k_13819518_480.jpg":"480x480","k_13819518_340.jpg":"340x340","k_13819518_220.jpg":"220x220","o_13819518_1280.jpg":"1280x1920","o_13819518_1024.jpg":"1024x1536","o_13819518_640.jpg":"640x960","o_13819518_480.jpg":"480x720","o_13819518_340.jpg":"340x510","o_13819518_220.jpg":"220x330","h_13819518_1280.jpg":"1280x854","h_13819518_1024.jpg":"1024x683","h_13819518_640.jpg":"640x427","h_13819518_480.jpg":"480x320","h_13819518_340.jpg":"340x227","h_13819518_220.jpg":"220x147","pp_13819518_1280.jpg":"1280x1628","pp_13819518_1024.jpg":"1024x1303","pp_13819518_640.jpg":"640x814","pp_13819518_480.jpg":"480x611","pp_13819518_340.jpg":"340x432","pp_13819518_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7819773 Threads: 4 Questions: 1639839353 Slow queries: 4874287 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111495788 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/kraljici-luksuznih-vila-zaustavili-bagere-pod-biokovom-imamo-dozvole-a-napravili-su-nam-balvan-revoluciju-1268730 [printLink] => /dalmacija/obala/kraljici-luksuznih-vila-zaustavili-bagere-pod-biokovom-imamo-dozvole-a-napravili-su-nam-balvan-revoluciju-1268730?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 465562 [name] => građevinsko zemljište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradevinsko-zemljiste [link] => /tag/gradevinsko-zemljiste ) [1] => stdClass Object ( [id] => 707182 [name] => izgradnja kuća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-23 16:16:46 [main_article_id] => 0 [alias] => izgradnja-kuca [link] => /tag/izgradnja-kuca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 707653 [name] => Tučepi Makarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-28 12:05:18 [main_article_id] => 0 [alias] => tucepi-makarska [link] => /tag/tucepi-makarska ) [3] => stdClass Object ( [id] => 492481 [name] => Ante Čobrnić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-cobrnic [link] => /tag/ante-cobrnic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 707654 [name] => Tanja Gulija Jujnović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-28 12:05:18 [main_article_id] => 0 [alias] => tanja-gulija-jujnovic [link] => /tag/tanja-gulija-jujnovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RADOVI NA DIDOVINI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Kraljici luksuznih vila‘ zaustavili bagere pod Biokovom: ‘Imamo dozvole, a napravili su nam balvan revoluciju!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3113 [name] => Dijana Turić [username] => dijana-turi [email] => dijana-turi@sd.hr [password] => $2y$10$qZ4EGSEp2Uk.BmhoIqRLyuM91VuQgaE5Gl4woUd8FFxm55Q.gbUXS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/dijana-turic-3113 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1631 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/40fd6a0e286ba7dfb1d65ceff1b05e7f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/27/24384789.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/27/24384789.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/27/24384798.jpg [title] =>

Oštećeni kolnik u Ulici Blato

Ivo Ravlić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/27/24384793.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/27/13819518.jpg [title] =>

Tučepski načelnik Ante Čobrnić

Ivo Ravlić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Više od četiri mjeseca Makarka Edita Vučko vodi borbu s dvije tučepske obitelji koje joj ne daju prići zemljištu na predjelu Blato u Tučepima, ostavštini njezina pokojnog djeda, na kojem namjerava graditi trokatnicu.

Problem je nastao jer vlasnici kuća tvrde da je put do parcele, koja se vodi kao općinska nerazvrstana cesta stara 50 godina, neadekvatan za prolazak kamiona i teške mehanizacije, pa se boje da će im se urušiti i put i kuće. Svaki put kad bi Vučko unajmila teretna vozila, na lokalnu cestu između kuća stali bi pobunjeni stanari dviju kuća i prosvjedovali, tako da je sva tri puta bila primorana pozvati policiju, zadnji put 17. veljače.

Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje Županije splitsko-dalmatinske,odnosno njegova ispostava u Makarskoj, izdao je građevinsku dozvolu Editi Vučko i Tanji Guliji Jujnović, široj javnosti poznatoj poduzetnici u sektoru iznajmljivanja luksuznih vila na Jadranu, u lipnju 2022. za građenje stambenog objekta na 325 četvornih metara, koji bi uključivao prizemlje i tri kata s ukupno pet stanova, dok bi u prizemlju bila garaža s četiri parkirališna mjesta.

Nakon posljednjeg incidenta, tučepski načelnik Ante Čobrnić (HDZ), čija je administracija dala suglasnost za izdavanje građevinske dozvole, održao je sastanak s investitorima i vlasnicima nekoliko kuća s Blata.

– Cesta nema karakteristike da bi bila dvosmjerna, ali koristi se kao dvosmjerna i moguće ju je proširiti. Ne znam kakvu bi korist imali pobunjeni vlasnici kuća da se ne sagradi zgrada Edite Vučko, naše Tučepke po majci?

Jedini je način da obje strane održe sastanak i diplomatski se dogovore oko ceste i njezina korištenja jer se odugovlačenjem i svađama ništa neće riješiti – kazao je Čobrnić.

---

image

Tučepski načelnik Ante Čobrnić

Ivo Ravlić/Cropix
---

Na osnovi načelnikova zahtjeva zatražena je procjena stanja nosivosti trupa Ulice Blato. Kako se navodi u dopisu statičara Prvenka Bušelića, vizualnim pregledom na terenu utvrđeno je da je cesta, izgrađena preko potoka i privatnih parcela, izvedena bez projektne dokumentacije i stručnog izvođača, kao i kolni prilaz naselju iznad Magistrale.

– Kod takve izvedbe upitna je kvaliteta i nosivost kolničke konstrukcije, a cesta je bez pravilnog poprečnog presjeka i s nepropisnim radijusima krivine, od kojih su neke i do 90 stupnjeva i s malom širinom pa je nemoguć prolazak većih vozila – kamiona.

U dosadašnjem korištenju služi za prolazak osobnih vozila stanara, manjih komunalnih vozila, manjih kamiona i mehanizacije za izgradnju objekta na tom području – stoji u izvješću.

Kako nam je kazala Vučko, nije mogla ni zamisliti da će joj građevinsko zemljište naslijeđeno od majke (rođena Grubišić) i izgradnja kuće priuštiti pravu noćnu moru.

– Više od 20 godina zbog zdravstvenih problema živim na relaciji Tučepi – Makarska – Zagreb i mogu reći da se nikad nisam teže osjećala. Nakon šest godina borbe s administracijom dobila sam dozvolu za gradnju manje kuće s tri stambene etaže, sukladno najnovijem Prostornom planu Općine Tučepi. Građevinska je dozvola pravomoćna od kolovoza 2022. godine.

Gradnja je planirana sukladno komunalnom redu Općine u listopadu 2022., nakon prestanka zabrane radova za vrijeme turističke sezone. Gradnja je, na naše iznenađenje, netom i obustavljena.

Od listopada se kontinuirano ponavljaju postupci koji podsjećaju na ‘"balvan-revoluciju"’, fizički, agresivno, suprotno svim pozitivnim propisima Republike Hrvatske, ograničava se prometovanje javnom površinom kojom se koristi 13 stambenih objekata. Na naše veliko iznenađenje, prolazak cestom ograničavaju osobe koje nam nisu niti susjedi.

---

image

Oštećeni kolnik u Ulici Blato

Ivo Ravlić/Cropix
---

Da stvar bude gora, te osobe izgradile su veće kuće od naše uz sam rub ceste, što je u suprotnosti sa svim pravilima struke, te ih nisu legalizirali. Još više me žalosti činjenica što smo moj dida, a i ja omogućili prolazak do mnogih kuća u Tučepima te smo sudjelovali s više od 200 četvornih metara u postojećoj cesti – ističe Vučko, dodavši da se nastojanjem dviju obitelji želi u potpunosti zabraniti prometovanje kamionima, što bi bio nezamisliv presedan, odnosno svim bi se vlasnicima nedovršenih kuća onemogućili bilo kakvi građevinski radovi.

– I dalje vjerujem da će prevladati razum te da neće biti potrebe da sudskim putem utužimo značajne troškove koji su nam uzrokovali postupci “susjeda” – kaže Vučko.

S druge strane, odvjetnica Marija Bajamić, koja zastupa Jakova i Tonku Maras te Slobodanku Radočaj, u ime svojih punomoćnika prijavila je investitorice Državnom inspektoratu, od kojeg traži zabranu korištenja puta kamionima i teškoj mehanizaciji potrebnoj za izgradnju zgrade, a županijskom Odjelu za graditeljstvo dostavila je prijedlog za obnovu postupka izdavanja građevinske dozvole.

Od Općine je tražila hitnu zabranu prolaska na predjelu Blato većih vozila i mehanizacije jer, kako navodi, put zbog lošeg stanja i kvalitete te slabe i loše nosivosti kolničke konstrukcije, kao i male širine i nepropisnih radijusa krivina, ni u kojem slučaju ne može služiti za prolaz kamiona i ostale mehanizacije.

Također, odvjetnica tvrdi da bi prolaz "miksera", betonske pumpe i bagera vrlo vjerojatno doveo do teškog oštećenja kolnika i njegova urušavanja, kao i narušavanja statike i konstrukcije, a tako i mogućeg oštećenja objekata uz sami put, pa tako i kuća obitelji Maras i Radočaj. Tu su, navodi, i oštećenja kanalizacijskih i vodovodnih cijevi položenih u tom putu.

Kako kaže Bajamić, traži se zabrana prolaska dok se ne izradi projektna dokumentacija i elaborati kojima će se utvrditi je li put uopće moguće dovesti do stanja adekvatnosti za prolaz većih vozila i mehanizacije.

Ako je to moguće, onda se mora sanirati, kao i cijevi za vodu i kanalizaciju, položene nisko ispod puta.

– Druga je opcija da investitori nađu drugi adekvatan put, kao što je protupožarni. Ali vlasnicima kuća i dalje treba omogućiti uvid u spis i projektnu dokumentaciju na koju bi se mogli očitovati, posebno u pogledu narušavanja statike njihovih objekata i nastanka štete na njima. Susjedima investitora nije do novca, nego do zaštite imovine i puta – rekla je Bajamić, dodavši da je na sastanku s načelnikom iznijela konkretne prijedloge koje je Općina ignorirala.

– Čobrnić je na određeni način govorio u ime investitora koji su nazočili sastanku, zbog čega smo se odlučili povući jer sve to nije imalo nikakvog smisla – ističe Bajamić, te kaže da od lokalne vlasti još nije dobila nikakav odgovor vezan uz hitnu zabranu prolaska većim vozilima.

– Neposredna susjeda nekretnine na kojoj se planira gradnja podnijela je zahtjev za obnovu postupka u kojem je izdana građevinska dozvola, jer joj nije dana mogućnost za sudjelovanje u upravnom postupku u kojem je izdana građevinska dozvola za gradnju objekta Editi Vučko i Tanji Guliji Jujnović.

Smatramo da u tom slučaju nije bilo mjesta primjeni odredbe Zakona o gradnji koja govori o obavijesti strankama o uvidu u spis javnim pozivom, koji se trebao dostaviti strankama osobnom dostavom, što u konkretnom slučaju nije učinjeno.

Zahtjev je podnesen i nakon saznanja za novu činjenicu, odnosno dokaz – očitovanje (procjena) ovlaštenog inženjera građevinarstva Prvenka Bušelića o stanju nosivosti trupa puta (izrađenom po zahtjevu Općine), koje je dano u prosincu 2022., dakle nakon donošenja građevinske dozvole, a koji bi, da je ta činjenica bila iznesena u upravnom postupku u kojem je donesena dozvola, mogla dovesti do drugačijeg rješenja – odbijanja zahtjeva za izdavanje dozvole – objašnjava Bajamić.

– Sastanak u Općini je od strane inicijatora bio usmjeren na uvjeravanje mojih stranaka i susjeda da odustanu od svojih zahtjeva, bez obzira na štetu koja može nastati na putu te na njihovoj imovini, što je zaista nevjerojatno.

Moje će stranke i dalje nastaviti poduzimati sve pravne radnje potrebne u svrhu zaštite njihovih prava i interesa – kazala je odvjetnica.

---

image
Ivo Ravlić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix
Ivo Ravlić/Cropix

Oštećeni kolnik u Ulici Blato

Ivo Ravlić/Cropix

Tučepski načelnik Ante Čobrnić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/kraljici-luksuznih-vila-zaustavili-bagere-pod-biokovom-imamo-dozvole-a-napravili-su-nam-balvan-revoluciju-1268730 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bfa7889963a4b66cab209f40171c6f1a9e2bc2d8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Kraljici+luksuznih+vila%E2%80%98+zaustavili+bagere+pod+Biokovom%3A+%E2%80%98Imamo+dozvole%2C+a+napravili+su+nam+balvan+revoluciju%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fkraljici-luksuznih-vila-zaustavili-bagere-pod-biokovom-imamo-dozvole-a-napravili-su-nam-balvan-revoluciju-1268730 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fkraljici-luksuznih-vila-zaustavili-bagere-pod-biokovom-imamo-dozvole-a-napravili-su-nam-balvan-revoluciju-1268730 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RADOVI NA DIDOVINI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaRADOVI NA DIDOVINI

‘Kraljici luksuznih vila‘ zaustavili bagere pod Biokovom: ‘Imamo dozvole, a napravili su nam balvan revoluciju!‘

Piše Dijana Turić
28. veljače 2023. - 12:05

Više od četiri mjeseca Makarka Edita Vučko vodi borbu s dvije tučepske obitelji koje joj ne daju prići zemljištu na predjelu Blato u Tučepima, ostavštini njezina pokojnog djeda, na kojem namjerava graditi trokatnicu.

Problem je nastao jer vlasnici kuća tvrde da je put do parcele, koja se vodi kao općinska nerazvrstana cesta stara 50 godina, neadekvatan za prolazak kamiona i teške mehanizacije, pa se boje da će im se urušiti i put i kuće. Svaki put kad bi Vučko unajmila teretna vozila, na lokalnu cestu između kuća stali bi pobunjeni stanari dviju kuća i prosvjedovali, tako da je sva tri puta bila primorana pozvati policiju, zadnji put 17. veljače.

Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje Županije splitsko-dalmatinske,odnosno njegova ispostava u Makarskoj, izda...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 22:00