StoryEditorOCM
ObalaRUDINE SU BRDO

Kontroverzna školska ravnateljica iz okolice Splita izazvala gnjev roditelja: ‘Našu je djecu zakinula za važnu stvar!‘

Piše Jadranka Matić
17. svibnja 2023. - 08:02

Imamo problem s prijevozom naše djece u školu, obraćali smo se nadležnim institucijama; odgovor ni rješenje nismo dobili pa smo se zato obratili medijima.

Bio bi to u jednoj rečenici sažet veliki problem roditelja školaraca koji žive u Rudinama u Kaštel Novom, iznesen na jučerašnjem susretu s novinarima u Kaštel Sućurcu. Dakle, djeca iz Rudina, učenici 4.c razreda Osnovne škole “Bijaći” u Kaštel Novom nastavu pohađaju u “putničkoj smjeni”, iz koje će, po riječima svojih majki biti premješteni u suprotnu smjenu i kao “petaši” ostati bez prijevoza.

Iznenađeni, već mjesecima šalju dopise na brojne adrese, kako odgovore nisu dobili, a kamoli došli do rješenja problema, odlučili su o tome progovoriti u javnosti.

–​ Jadranka Šošić, ravnateljica OŠ “Bijaći”, ukida već postojeći prijevoz koji Županija organizira našoj djeci u 4.c razredu. Ona kaže da je to učinila zbog organizacije nastave – kazala je Martina Dujmov, jedna od prisutnih majki, obrazlažući da su “četvrtaši” organizirani u četiri odjeljenja, od toga su dva “putnička”, po jedno u drugoj nastavnoj smjeni i s produženim boravkom.

I što se dogodilo. Ravnateljica, naglasila je Dujmov uz prisnaživanje ostalih majki, jednim je potezom odjeljenje s produženim boravkom prebacila u “putničku smjenu” zbog čega su učenici-putnici iz 4.c ostali bez prijevoza do škole i natrag, a roditelji su se našli u problemima.

image

Jadranka Šošic, ravnateljica OŠ ‘Bijaći‘ iz Kaštel Novog

Ante Čizmić/Cropix

Ako, naime, žele da im djeca i sljedeće školske godine ostanu u školi u Novome, umjesto da se prebace u OŠ “Filip Lukas” u Starome, moraju se sami snaći kako će dolaziti na nastavu, što uopće nije jednostavno. Osim toga, osmoljetka u Starom je derutna i neuvjetna i za postojeće tamošnje učenike.

Nogostupa nema, mračno je

– Računajte da to nije šetnica, Rudine su brdo, ide se uzbrdo i djeci treba od kuće do škole više od 40 minuta, a na putu im je i Jadranska magistrala. Županija već ima prijevoz, plaća ga, a ravnateljica nam ga ukida, ne da nam da ga više koristimo – ogorčena je Dujmov.

Treba dodati i da ulice kroz sve naseljenije Rudine nemaju nogostupe niti kvalitetnu rasvjetu čime su djeca-pješaci izravno ugroženi. Majka Nikolina Bobaš dodala je:

– Odgovorila nam je samo pravobraniteljica za djecu. Ona nema alate da riješi problem pa se i sama obratila Županiji, ali bezuspješno. Nova školska godina se bliži, a mi još ne znamo na čemu smo.

image

Majke iz ‘putničkog’ 4.c razreda o problemu su obavijestile sve razine vlasti, odgovor su dobile samo od pravobraniteljice za djecu

Teodor Gavrić

Meni je najveći problem što imam dijete s posebnim potrebama, a dijete koje je sada u 4.c ostaje bez prijevoza, znači da ću biti primorana voziti ga u školu koja je duplo dalje i ostavljati dijete s posebnim potrebama samo kod kuće ili ga voziti sa sobom.

I to mi nema smisla, tu imamo novu školu, a svoju ćemo djecu morati slati u školu u Kaštel Stari.

I kao da to nije dovoljno, više roditelja ima “uduplani” problem, jedno dijete im je u 4.c, a drugo se upisuje u prvi razred, pa će imati dvoje “putnika”, što bi logično podrazumijevalo da su u istoj školi i u istoj smjeni, dakle onoj “putničkoj”. Hoće li tako biti, kako su kazali, još ne znaju, a kraj nastavne godine se bliži.

Susret s medijima roditeljima je organizirala gradska organizacija SDP-a Kaštela, kojoj su se, među ostalima, obratili za pomoć.

– Ta djeca imaju prevalit velik i opasan put do škole. Ako ih se ostavi bez prijevoza, to ne možemo popraviti kad počne nova školska godina, moramo to riješit ranije.

Ljudski i pedagoški minimum

Sve što tražimo je osnovni ljudski i pedagoški minimum, da ravnateljica udovolji zahtjevu, a prijevoz već postoji i plaćen je, da se ima sluha za probleme roditelja – istaknula je Ivana Perišin, predsjednica lokalnog SDP-a.

Ružica Jakšić (SDP) kazala je da je kao županijska vijećnica poslala županu Blaženku Bobanu (HDZ), njegovim zamjenicima i resornom pročelniku dopis i u prilogu sve što su roditelji pisali, i zatražila da joj u poslovničkom roku od 15 dana odgovore rade li na rješavanju problema i dokle se stiglo.

image

SDP-ovci Damir Barbir, Ivana Perišin, čelnica stranačke organizacije u Kaštelima, te Ružica Jakšić, županijska vijećnica

Teodor Gavrić+

– Nitko uopće na to ne odgovara – naglasila je Jakšić.

Damir Barbir, tajnik SDP-a za Dalmaciju, upozorio je:

– Dvije su poruke ovih majki: nama su naša djeca važna i mi brinemo za svoju djecu. Pokušale su doći do rješenja razgovorom, nisu uspjele, a današnji susret je poziv za pomoć. Ako to ne urodi plodom, opcija je građanski neposluh, da ta djeca mjesec dana ne dolaze u školu, pa je pitanje hoće li nadležne za to biti briga.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:29