StoryEditorOCM
ObalaBOMBAMA NA SUĆURAC

Kaštelani se sjećaju jednog od najcrnjih dana u novijoj povijesti grada, evo kako će obilježiti 80 godina stradavanja

Piše Ivan Ugrin
4. prosinca 2023. - 14:46

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić predvodi u utorak, 5. prosinca, u 17 sati, misu zadušnicu u župnoj crkvi u Kaštel Sućurcu za 80. obljetnicu stradanja nedužnih žrtava poginulih u savezničkom bombardiranju Sućurca.

Tragični događaj zbio se 5. prosinca 1943. točno u 15.05 sati. Komemoraciju organiziraju Grad Kaštela i župa sv. Jurja mučenika, pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i Županije splitsko-dalmatinske.

Nakon mise, Marijan Jerkunica će predstaviti dio monodrame "Sućuraška Golgota", autorice Renate Dobrić. Slijedi potom procesija sa svijećama od crkve do starog kampanela i molitva odrješenja za pokojne.

U 18 sati je znanstveni skup u Nadbiskupskom kaštelu, Trg Gospojske Štrade 1, na kojem će uvodnu riječ kazati prof. dr. Mihovil Biočić, a na temu bombardiranja u Sućurcu predavači su dr. Tihomir Rajčić i dr. Krešimir Kužić.

Na istom mjestu, sat poslije, u organizaciji Muzeja grada Kaštela, bit će otvaranje izložbe fotografija o savezničkom bombardiranju Sućurca. Katalog izložbe, autorice Ade Danek, predstavit će prof. Ankica Babin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 12:51