StoryEditorOCM
Obalasmrdi na politiku

Kako je ova nagrađivana nastavnica dobila otkaz? Otkrivamo pozadinu skandala u školi kraj Splita, uključena i policija

Piše Gabrijela Radanović
30. svibnja 2023. - 17:19

Naprasni izvanredni otkaz Zrinki Perković Dodig, nastavnici iz Osnovne škole “Strožanac” uzrujao je dio javnosti, pojedine roditelje i učenike koji su jučer pred školom stali u obranu dugogodišnje prosvjetne djelatnice.

“Ne damo vam Zrinku”, “Ne damo razrednicu Zrinku” – neki su od transparenata s kojima su djeca iskazala podršku nastavnici i razrednici koja je dvije godine za redom dobila nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja za najboljeg odgojno-obrazovnog djelatnika 2020. i 2021. godine.

Kako je došlo do toga da jedna od najboljih djelatnica postane predmet rasprave Školskog odbora koji je dao suglasnost ravnateljici Žani Prizmić za izvanredno otkazivanje ugovora o radu nastavnici? Najveći problem je sumnja da je riječ isključivo o političkoj odluci, a ne o odluci koja je trebala služiti dobrobiti djece.

image

Žana Prizmić, ravnateljica Osnovne škole Strožanac

Augustin Markota

Članovi Školskog odbora u ponedjeljak, 29. svibnja, izglasali su radikalan potez unatoč upozorenju iz Županije splitsko-dalmatinske, koja je osnivač škole, da se ne donosi takva odluka.

– Upozorili smo članove Školskog odbora u ime osnivača i preporučili da se ne donose ishitrene odluke, pogotovo ne mjere izvanrednog otkaza ugovora o radu. Školski odbor je odlučio kako je odlučio i ako nastane šteta, snosit će posljedice svojih odluka – rekao je Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Županije splitsko-dalmatinske.

image

Tomislav Đonlić

Tom Dubravec/Cropix

Na pitanje što ako se kasnije pokaže da je odluka bila neregularna.

– Bit će smijenjeni – kratko je odgovorio, a što se tiče mogućih financijskih posljedica rekao je da ne želi prejudicirati eventualne odluke suda, ako do toga dođe.

Propust u odlukama

Nema sumnje da je došlo do propusta u odlukama škole, samo je pitanje koji su i koliko ih je bilo. Pritom ne mislimo (samo) na izvanredni otkaz nastavnici i razrednici, već i na tretman škole prema učeniku kojem je dijagnosticiran ADHD, kao i reakcijama stručnih službi na probleme koji su se manifestirali na ostale đake u tom odjeljenju. Ova priča neće imati “sretan” kraj, jer je izvor problema krenuo od odnosa prema dječaku. Djetetu koje bi nakon svega trebalo nastaviti pohađati tu školu, o kojem sada pišu nacionalni mediji, a primoran je danas, sutra i prekosutra sjesti u razred s učenicima koji su prosvjedovali zbog otkaza nastavnici. Istovremeno, apsolutno je opravdan strah roditelja koji već neko vrijeme vape za rješenjem, a otkaz nastavnici koja je pozvala policiju zbog nedavnog incidenta u školi, postigao je potpuno drugi efekt. Situacija je, najblaže rečeno, eskalirala. Ponavljamo, nema sretnoga kraja u ovoj priči…

– Nije se smjelo dogoditi da dođe do ove točke usijanja gdje su svi jako uznemireni – djeca, roditelji, nastavnici pa i političari koji su se tu uključili. Ne smijemo ovakve stvari rješavati na ovakav način. Ne ulazeći u konkretan slučaj, po mom dugogodišnjem iskustvu puno se stvari može riješiti međusobnim kontaktom i komunikacijom, a skoro uvijek je riječ o manjku komunikacije između škole i roditelja. Bilo da pričamo o djetetu s posebnim potrebama ili djetetu urednog razvoja. Nema te međusobne komunikacije i poštivanja, a žao mi je što je to tako, ali, nažalost, vrlo često u svojoj praksi nailazim na jako lošu komunikaciju ili nedostatak komunikacije između škole i roditelja – kazala je Žana Pavlović, magistra struke školske i predškolske psihologije. Naglasila je i kako su se problemi trebale rješavati puno ranije i, prema dostupnim informacijama, čini joj se da u školi nisu to najbolje odradili.

image

Dječja psihologinja Žana Pavlović

Daniela Rudan Velat

Inače je riječ o iznimno zahtjevnom periodu za učenike, nastavnike i roditelje koji jedva čekaju kraj školske godine i posljednje školsko zvono, tako da ovakav način rješavanja problema nikome nije mogao donijeti dobro.

Kako neslužbeno doznajemo od roditelja koji su upoznati s odnosima u školi, već duže vremena postoji animozitet između ravnateljice i nastavnice koja je dobila otkaz. Kazali su nam da je zbog ovog slučaja ravnateljica konačno “dobila razlog da se riješi Zrinke Perković Dodig”.

Okrutan način

Nevjerojatno je da je čak i priča o mogućem vršnjačkom nasilju u ovom slučaju poprimila političke razmjere.

– Škola bi trebala biti mjesto nulte tolerancije na nasilje. Nažalost, kako vidimo u OŠ “Strožanac” se događa upravo suprotno, ravnateljica i stručne službe škole pokušavaju zataškati vršnjačko nasilje. I to rade na jedan okrutan način. Naime, učiteljici koja je jedina u školi reagirala na vršnjačko nasilje ravnateljica želi izvanredno otkazati ugovor o radu. Tako ravnateljica želi prebaciti svu odgovornost na učiteljicu i sačuvati svoju poziciju. U cijelu priču se uključila prosvjetna inspekcija za koju sam prije nekoliko mjeseci izjavio da je tumor hrvatskog školstva, a razlog tome je što radi pod palicom HDZ-a – rekao je Ante Popović, vijećnik Splitsko-dalmatinske županije iz redova Mosta. Naglasio je kako su pojedini članovi Školskog odbora, kao i sama ravnateljica, članovi HDZ-a te su vrlo aktivni u Podstrani. No, zbog toga je još manje jasna njihova odluka da se ogluše na preporuke iz Županije koja je pod HDZ-om te su odlučili potpuno suprotno od onog što im je sugerirao ovlašteni pročelnik.

image

Ante Popović

Vojko Bašić/Cropix

Popović je naveo kako je cijeli prošli tjedan aktivno uključen u ovaj slučaj, razgovarao je s osobama koje imaju saznanja o događanjima u i oko škole, prikupljao je određenu dokumentaciju.

– Iz svega toga mogu izvući zaključak kako ravnateljica Žana Prižmić, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju, ne može više biti ravnateljica škole jer radi suprotno interesu djece i zaposlenika škole. Ostaje za vidjeti hoće li reagirati prosvjetna inspekcija i osnivač škole tako da razriješe ravnateljicu ili će štiti stranačke interese – kazao je Popović, ali je nakon toga smijenjena nastavnica.

– Veliki problem u svemu navedenom je politika, a ta ista politika postavlja članove Školskog odbora koji donose odluke o školi, odlučuju o sudbinama djece, djelatnika škole, štiteći ravnatelje koji su politički imenovani, stavljajući na prvo mjesto sitne političke interese –​ naveo je Popović, koji se angažirao oko ovog slučaja i stao u obranu svoje kolegice, nakon što je i sam bio žrtva višegodišnjeg spora zbog nelegalnog otkaza u Osnovnoj školi kneza Branimira u Muću, o čemu smo više puta pisali.

– Prošao sam sličnu priču i dobio izvanredni otkaz koji sam na kraju pravomoćno osporio. Zbog toga smatram da joj mogu pomoći, imamo još prostora za reakciju na određene načine prije nego što dođe na sud – najavio je Popović.

Dobili smo i nastavnicu Zrinku Perković Dodig koja nam je samo kratko rekla da za sada ne može ništa komentirati. 

Policija uključena od početka

Provjere, razgovori, dokumentacija...

Pitali smo i policiju što su poduzeli oko nedavnih događanja u Osnovnoj školi "Strožanac" i pritužbi na ponašanje jednog od učenika? Osim toga, naveli smo i kako su se roditelji požalili da je policija bila pozvana, ali da ništa nije napravila po tom pitanju.

– Od ožujka ove godine aktivno smo uključeni u događaje u ovoj obrazovnoj ustanovi. Nakon zaprimanja informacija, poduzeli smo sve potrebne radnje iz naše nadležnosti, i to obavljanje većeg broja razgovora, prikupljanje dokumentacije te obavljanje provjera. O svemu što smo utvrdili obavijestili smo nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Splitu pisanim putem u formi posebnog izvješća.

Nakon zaprimanja informacije o događaju u svibnju, odmah smo započeli postupak obavljanja provjera i opet započeli s poduzimanjem radnji kako bismo utvrdili što se točno dogodilo. Postupak koji je u ovom trenutku u tijeku zahtijeva poduzimanje još nekih radnji koje će biti obavljene u najkraćem mogućem roku, nakon čega će nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu biti upućena nadopuna ranije podnesenog posebnog izvješća, kako bismo ih, kao i do sada, u cijelosti informirali i uključili u događaje.

Kao što vidite, od samog saznanja za ovu situaciju aktivno smo uključeni i poduzimamo sve potrebne mjere i radnje. Nadalje, kroz model međuresorne suradnje surađujemo sa svim partnerskim službama, aktivno surađujemo sa svim institucijama, odgovornim osobama i pojedincima koji su involvirani u ove događaje.

Zaštita djece i mladih zadaća je koja svakako zaslužuje prioritet kada govorimo o policijskim poslovima i uvjeravamo vas da ćemo u svakom slučaju poduzeti sve mjere iz naše nadležnosti. Po saznanju za događaje koji se odnose na djecu i maloljetnike, a posebno u obrazovnim ustanovama, uvijek poduzimamo i poduzimat ćemo sve potrebne mjere i radnje iz naše nadležnosti, ali i aktivno surađivati s institucijama koje se brinu o zaštiti djece.

O detaljima postupanja u obrazovnim ustanovama ne možemo javno govoriti, niti izvješćivati javnost s obzirom na to da se radi o djeci i maloljetnicima, radi čega nismo u mogućnosti pružiti vam detalje koje tražite – odgovorili su iz PU splitsko-dalmatinske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 03:46