stdClass Object ( [id] => 1318576 [title] => Jesu li aktivisti protuzakonito srušili ‘zid razdora‘? Dubrovčane frustrira, ali ima dozvolu? ‘Sudski ćemo to dokazati‘ [alias] => jesu-li-aktivisti-protuzakonito-srusili-zid-razdora-dubrovcane-frustrira-ali-ima-dozvolu-sudski-cemo-to-dokazati [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nekoliko dana nakon što je u Dubrovniku, na kraju Šetališta Nika i Meda Pucića, ekoaktivist Igor Legaz uz pomoć motofleksa ispilio željeznu ogradu i kameni zid kako bi se oslobodio prolaz do plaže ispod Ville Elite, odnosno pomorskog javnog dobra, netko se potrudio te postavio rukom ispisani putokaz za plažu.

Iako nije krasopis, poruka je rječita te novi, a zapravo stari prolaz do mula i plaže ispod Ville, osim Dubrovčana, koriste i strani turisti. I njih je oduvijek privlačila arhitektura prvoga luksuznog smještajnog objekta, koji je još 1936. za naručitelja, bogatoga slovenskog stomatologa Janeza Valentinčiča, nadahnut dubrovačkom renesansnom ladanjskom arhitekturom, projektirao poznati slovenski arhitekt Jože Plečnik.

Villa Elita nalazi se na isturenom dijelu poluotoka Babin kuk i prvotno je izgrađena kao jednokatna ljetna kuća, ali investitor se u međuvremenu predomislio te ju je prenamijenio u pansion. Oko nje su, u duhu ladanjske arhitekture Dubrovačke Republike, uređeni taraca s balustradom i pergolom te đardin, a okružena je ogradom od kovanog željeza. Nešto više od desetljeća uoči Domovinskog rata (u kojem je teško oštećena i granatama s plovila jugomornarice) vila je adaptirana te je ugošćivala najuglednije goste.

Prestižna plaža

Nakon rata dugo je vremena bila izvan uporabe, da bi s privatizacijom postala vlasništvo tvrtke “Importanne”, koja je u portfelju hrvatsko-kanadskog biznismena Cirila Zovka. S ponovnim je otvorenjem 2007. godine u fokus javnosti došla ne samo zahvaljujući blještavom sjaju, nego i zbog cijene najma od 12 tisuća eura za noć.

Međutim, privatizacija je Dubrovčanima stvorila osjećaj “građana drugog reda” jer su, zbog produženja zida i na njemu postavljene ograde, morali dolaziti zaobilazno do nekad prestižne plaže i mula, s kojeg su lokalni mladići drsko skakali u more dok su na najdomišljatije načine pokušavali zadiviti zgodne Dubrovkinje.

Istina, postojala su još dva pristupa do plaže, ali jedan je bio kozja staza preko strmih stijena oštrih bridova, a drugi nerijetko zaključan i prolazio je pokraj željeznih vrata s obavijesti da je riječ o privatnom vlasništvu. Poštujući tu tablu, mnogi su u startu odustajali od prolaza kako bi izbjegli da se nepotrebno objašnjavaju sa zaštitarima hotelskog resorta. Zbog svega su mnogi odustajali od kupanja ispod Elite te je ta plaža najčešće bila poluprazna.

---

image

Đivo Burđelez na kupalištu koje je okupljalo generacije Dubrovčana

 

Tonči Plazibat/Cropix
---

Kupači su dulje od desetljeća upozoravali na ogradu, da bi Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša naložila njezino uklanjanje jer potvrdom glavnog projekta ograda nije bila predviđena te je žalba “Importannea” odbijena 4. studenoga 2008. godine.

No frustracija zbog nemogućnosti pristupa pomorskom javnom dobru i plaži na kojoj su se od davnina kupali njihovi očevi i djedovi i koja je, kako su mnogi zaključili, “okupirana” aktom privatizacije, među građanima je samo rasla. Sve je kulminiralo akcijom aktivista koji su odlučili uzeti stvar u svoje ruke. Legaz je akciju zakonski prijavio nadležnima te su joj nazočili i policijski službenici, koji su ga u konačnici i zaštitili od nasrtljivog zaštitara koji si je dao prevelike ovlasti u poslu koji obavlja.

Nelogične granice

Nakon Legazove akcije, kad su srušeni kameni zid i željezna ograda Ville Elite, oglasio se bivši direktor hotela “Dubrovnik President” na Babinu kuku Davor Njirić te kao bivši zaposlenik više ministarstava i aktualni savjetnik ministra turizma upozorio na, kako je ustvrdio, nelogičnost u određivanju granice pomorskog dobra kod Ville Elite. Njirić tvrdi da je Villa jedan od tri dubrovačka slučaja za koje je granica pomorskog javnog dobra određena pogrešno, a ne prema kriterijima zakona te da dio zida i đardina Ville nikako ne mogu biti pomorsko dobro.

Podsjetivši da prati problem određivanja granice pomorskog dobra i da su “na području Dubrovačke rivijere pogrešno, tj. nezakonito utvrđenom granicom nekim vlasnicima oduzete legalno stečene nekretnine bez naknade, dok je istodobno nekima koji su na golim stijenama (pomorskom dobru) nelegalno izgradili vile s apartmanima” poklonjen taj dio pomorskog dobra, Njirić naglašava kako je “riječ je o zidom ograđenoj zgradi i vrtu koji su legalno izgrađeni izvan ‘stare’ granice pomorskog dobra te su bili u temeljnom kapitalu dioničkog društva prilikom privatizacije (koju je investitor kupio od države), a dio vrta sa šetnicom u vrtu i terasom s vidikovcem koji se oduzimaju su funkcionalna cjelina vile bez kojih ona gubi na privatnosti i atraktivnosti te stvarno prestaje biti vila. Ako se provede ova apsurdna granica pomorskog dobra, investitoru će se nanijeti nesaglediva šteta”, nakon čega je Njirić inicirao pokretanje revizije postupka određivanja granice pomorskog dobra, pri čemu bi se ispravile pogreške.

---

image

Villa Elita za koju je najam i po 12 tisuća eura za noć

Tonči Plazibat/Cropix
---

Zamolili smo upravu tvrtke “Royal Hotels & Resort” d.o.o. (kako se sad naziva “Importanne”) za komentar tih tvrdnji, da bi nam direktor marketinga Petar Krvarić odgovorio kako su neki sudski procesi u tijeku te “stoga nije svrsishodno iznositi daljnje komentare. U međuvremenu, predlažemo preispitivanje načina određivanja nove linije pomorskog dobra”.

– Zid ima pripadajuću dozvolu i sve je u skladu sa zakonima Republike Hrvatske, što ćemo sudski i dokazati. Zid stoji na istom mjestu već desetljećima i dio je funkcionalne cjeline Ville Elite. Svrha zida je zaštititi prolaznike od mogućeg pada u provaliju.

Pristup pomorskom dobru našim sugrađanima je omogućen cijelo vrijeme. I to kroz dvije staze koje su jedini sigurni način dolaska do plaže. Iz svega se nameće zaključak kako je rušenje zida opasno za građane-prolaznike. Cijela rušilačka akcija je protuzakonita i konceptualno promašena”, rekao je Krvarić te obrazložio protuzakonitost akcije.

Suglasnost konzervatora

– Srušen je zid koji ima pripadajuću dozvolu, a nalazi se na istom mjestu nekoliko desetljeća i dio je funkcionalne cjeline građevine. Prilikom njegove obnove prije 15 godina morao je i dobio je pripadajuću suglasnost Konzervatorskog odjela u Dubrovniku u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.

U našem daljnjem postupanju legalizirana je i ta naša dozvola. Uvijek se postupalo protokolarno i na vrijeme. Tijekom cijelog tog perioda do danas, zakonodavna tijela nisu naložila izmjene ili premještanje bilo kojeg dijela zida ili ograde, upravo iz razloga jer je važeća dozvola na snazi.

Glede pitanja pomorskog dobra Krvarić tvrdi da se u ovom slučaju “tumačenja geodeta razilaze po pitanju definiranja precizne granice pomorskog dobra, ali koncept pomorskog dobra ne isključuje postojanje zida i ograde koji imaju svoju svrhu. Zid i ograda, osim što štite prolaznike od opasnosti hodanja uz rub, dio su i funkcionalne cjeline vile.

Postavlja se kriva teza kako zid i ograda onemogućuju pristup plaži. To su neistine, budući su oduvijek postojala i danas postoje dvije pješačke staze do plaže, a koje su na znatno manje opasnom mjestu”.

Očito, akcija aktivista imat će sudski epilog i još će odvjetnici na njoj koplja lomiti, te nije isključeno kako će i ovaj dubrovački slučaj postati ogledni za slične primjere širom jadranske obale. 

---

Prolaz treba potpuno urediti

Plažu Ville Elite za brži oporavak tijekom bolovanja koristi automehaničar Đivo Burđelez (38). Na toj se plaži kupa već gotovo tri desetljeća i nakon burnih događaja novi stari prolaz do kupališta koristi s djecom:

– Podržavam akciju ponovnog otvaranja puta i žalosno je da su građani morali uzeti stvar u svoje ruke da riješe posao presporih institucija države. Ali, put je oduvijek bio tu. Smatram da put treba kvalitetno dovršiti jer sad je ipak rizično. Volio bih da se konačno uvede red u prostoru i da od iduće godine konačno nema sličnih problema.

Dosad sam tu dolazio okolnim strmim puteljcima širokim niti 30 centimetara, zbog čega je prije nekoliko godina jedna žena tu slomila nogu. Sramota je i da je mul zapušten i da se sve raspada. Prije su bili žali na kojima smo igrali nogomet.

Skoro svaki dan sam ovdje s djecom na kupanju. Gabrijel (10) i Vita (7) obožavaju kupalište i oduševljeni su novim putem te sad po dva-tri puta idu po sladoled u “Levanat” i žele upoznati novi put.

Problem je i to što iz bazena Ville Elite stalno curi voda, stvara se pjena koje prije nije bilo. Tko zna što su te kemikalije?

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => legazova akcija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => legazova akcija 2 0 7160 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-28 15:23:33 [created_by] => 3088 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-29 09:19:59 [modified_by] => 3088 [publish_up] => 2023-08-29 09:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Jesu li aktivisti protuzakonito srušili 'zid razdora'? Dubrovčane frustrira, ali ima dozvolu? 'Sudski ćemo to dokazati' [metakey] => Turistička sezona 2023., Dubrovnik, VILLA ELITA, pomorsko javno dobro, Igor Legaz [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/28\/25523979.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/28\/25523966.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/28\/25523957.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ton\u010di Plazibat\/Cropix","Ton\u010di Plazibat\/Cropix","Ton\u010di Plazibat\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Novi prolaz do pla\u017ee kroz vrtove Ville i fri\u0161ko postavljen natpis sa smjerokazom<\/p>","

Villa Elita za koju je najam i po 12 tisu\u0107a eura za no\u0107<\/p>","

\u0110ivo Bur\u0111elez na kupali\u0161tu koje je okupljalo generacije Dubrov\u010dana<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25523979_1920.jpg":"1920x1080","k_25523979_1280.jpg":"1280x1280","k_25523979_1024.jpg":"1024x1024","k_25523979_640.jpg":"640x640","k_25523979_480.jpg":"480x480","k_25523979_340.jpg":"340x340","k_25523979_220.jpg":"220x220","o_25523979_1280.jpg":"1280x853","o_25523979_1024.jpg":"1024x682","o_25523979_640.jpg":"640x426","o_25523979_480.jpg":"480x320","o_25523979_340.jpg":"340x226","o_25523979_220.jpg":"220x146","h_25523979_1280.jpg":"1280x854","h_25523979_1024.jpg":"1024x683","h_25523979_640.jpg":"640x427","h_25523979_480.jpg":"480x320","h_25523979_340.jpg":"340x227","h_25523979_220.jpg":"220x147","pp_25523979_1280.jpg":"1280x1628","pp_25523979_1024.jpg":"1024x1303","pp_25523979_640.jpg":"640x814","pp_25523979_480.jpg":"480x611","pp_25523979_340.jpg":"340x432","pp_25523979_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25523966_1920.jpg":"1920x1080","k_25523966_1280.jpg":"1280x1280","k_25523966_1024.jpg":"1024x1024","k_25523966_640.jpg":"640x640","k_25523966_480.jpg":"480x480","k_25523966_340.jpg":"340x340","k_25523966_220.jpg":"220x220","o_25523966_1280.jpg":"1280x853","o_25523966_1024.jpg":"1024x682","o_25523966_640.jpg":"640x426","o_25523966_480.jpg":"480x320","o_25523966_340.jpg":"340x226","o_25523966_220.jpg":"220x146","h_25523966_1280.jpg":"1280x854","h_25523966_1024.jpg":"1024x683","h_25523966_640.jpg":"640x427","h_25523966_480.jpg":"480x320","h_25523966_340.jpg":"340x227","h_25523966_220.jpg":"220x147","pp_25523966_1280.jpg":"1280x1628","pp_25523966_1024.jpg":"1024x1303","pp_25523966_640.jpg":"640x814","pp_25523966_480.jpg":"480x611","pp_25523966_340.jpg":"340x432","pp_25523966_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25523957_1920.jpg":"1920x1080","k_25523957_1280.jpg":"1280x1280","k_25523957_1024.jpg":"1024x1024","k_25523957_640.jpg":"640x640","k_25523957_480.jpg":"480x480","k_25523957_340.jpg":"340x340","k_25523957_220.jpg":"220x220","o_25523957_1280.jpg":"1280x853","o_25523957_1024.jpg":"1024x682","o_25523957_640.jpg":"640x426","o_25523957_480.jpg":"480x320","o_25523957_340.jpg":"340x226","o_25523957_220.jpg":"220x146","h_25523957_1280.jpg":"1280x854","h_25523957_1024.jpg":"1024x683","h_25523957_640.jpg":"640x427","h_25523957_480.jpg":"480x320","h_25523957_340.jpg":"340x227","h_25523957_220.jpg":"220x147","pp_25523957_1280.jpg":"1280x1628","pp_25523957_1024.jpg":"1024x1303","pp_25523957_640.jpg":"640x814","pp_25523957_480.jpg":"480x611","pp_25523957_340.jpg":"340x432","pp_25523957_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15269397 Threads: 3 Questions: 3176954223 Slow queries: 7123391 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235503320 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/jesu-li-aktivisti-protuzakonito-srusili-zid-razdora-dubrovcane-frustrira-ali-ima-dozvolu-sudski-cemo-to-dokazati-1318576 [printLink] => /dalmacija/obala/jesu-li-aktivisti-protuzakonito-srusili-zid-razdora-dubrovcane-frustrira-ali-ima-dozvolu-sudski-cemo-to-dokazati-1318576?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 701917 [name] => Turistička sezona 2023. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-05 07:31:41 [main_article_id] => 0 [alias] => turisticka-sezona-2023 [link] => /tag/turisticka-sezona-2023 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 358947 [name] => Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovnik [link] => /tag/dubrovnik ) [2] => stdClass Object ( [id] => 727393 [name] => VILLA ELITA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-23 10:10:36 [main_article_id] => 0 [alias] => villa-elita [link] => /tag/villa-elita ) [3] => stdClass Object ( [id] => 713910 [name] => pomorsko javno dobro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-25 16:46:16 [main_article_id] => 0 [alias] => pomorsko-javno-dobro [link] => /tag/pomorsko-javno-dobro ) [4] => stdClass Object ( [id] => 610421 [name] => Igor Legaz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-14 12:12:49 [main_article_id] => 0 [alias] => igor-legaz [link] => /tag/igor-legaz ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => legazova akcija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jesu li aktivisti protuzakonito srušili ‘zid razdora‘? Dubrovčane frustrira, ali ima dozvolu? ‘Sudski ćemo to dokazati‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3088 [name] => Ahmet Kalajdžić [username] => ahmet-kalajd-i [email] => ahmet-kalajd-i@sd.hr [password] => $2y$10$YJzF73/O0qBdzW1vwEhRLOn5rEi9VrK8ctDBd6oPdd081qJbwDrgG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ahmet-kalajdzic-3088 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1606 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/42607fc892c16c91a9aed75d3e0b9426?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/28/25523979.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tonči Plazibat/Cropix [mainImageDesc] =>

Novi prolaz do plaže kroz vrtove Ville i friško postavljen natpis sa smjerokazom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/28/25523979.jpg [title] => Tonči Plazibat/Cropix

Novi prolaz do plaže kroz vrtove Ville i friško postavljen natpis sa smjerokazom

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/28/25523966.jpg [title] => Tonči Plazibat/Cropix

Villa Elita za koju je najam i po 12 tisuća eura za noć

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/28/25523957.jpg [title] => Tonči Plazibat/Cropix

Đivo Burđelez na kupalištu koje je okupljalo generacije Dubrovčana

 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nekoliko dana nakon što je u Dubrovniku, na kraju Šetališta Nika i Meda Pucića, ekoaktivist Igor Legaz uz pomoć motofleksa ispilio željeznu ogradu i kameni zid kako bi se oslobodio prolaz do plaže ispod Ville Elite, odnosno pomorskog javnog dobra, netko se potrudio te postavio rukom ispisani putokaz za plažu.

Iako nije krasopis, poruka je rječita te novi, a zapravo stari prolaz do mula i plaže ispod Ville, osim Dubrovčana, koriste i strani turisti. I njih je oduvijek privlačila arhitektura prvoga luksuznog smještajnog objekta, koji je još 1936. za naručitelja, bogatoga slovenskog stomatologa Janeza Valentinčiča, nadahnut dubrovačkom renesansnom ladanjskom arhitekturom, projektirao poznati slovenski arhitekt Jože Plečnik.

Villa Elita nalazi se na isturenom dijelu poluotoka Babin kuk i prvotno je izgrađena kao jednokatna ljetna kuća, ali investitor se u međuvremenu predomislio te ju je prenamijenio u pansion. Oko nje su, u duhu ladanjske arhitekture Dubrovačke Republike, uređeni taraca s balustradom i pergolom te đardin, a okružena je ogradom od kovanog željeza. Nešto više od desetljeća uoči Domovinskog rata (u kojem je teško oštećena i granatama s plovila jugomornarice) vila je adaptirana te je ugošćivala najuglednije goste.

Prestižna plaža

Nakon rata dugo je vremena bila izvan uporabe, da bi s privatizacijom postala vlasništvo tvrtke “Importanne”, koja je u portfelju hrvatsko-kanadskog biznismena Cirila Zovka. S ponovnim je otvorenjem 2007. godine u fokus javnosti došla ne samo zahvaljujući blještavom sjaju, nego i zbog cijene najma od 12 tisuća eura za noć.

Međutim, privatizacija je Dubrovčanima stvorila osjećaj “građana drugog reda” jer su, zbog produženja zida i na njemu postavljene ograde, morali dolaziti zaobilazno do nekad prestižne plaže i mula, s kojeg su lokalni mladići drsko skakali u more dok su na najdomišljatije načine pokušavali zadiviti zgodne Dubrovkinje.

Istina, postojala su još dva pristupa do plaže, ali jedan je bio kozja staza preko strmih stijena oštrih bridova, a drugi nerijetko zaključan i prolazio je pokraj željeznih vrata s obavijesti da je riječ o privatnom vlasništvu. Poštujući tu tablu, mnogi su u startu odustajali od prolaza kako bi izbjegli da se nepotrebno objašnjavaju sa zaštitarima hotelskog resorta. Zbog svega su mnogi odustajali od kupanja ispod Elite te je ta plaža najčešće bila poluprazna.

---

image

Đivo Burđelez na kupalištu koje je okupljalo generacije Dubrovčana

 

Tonči Plazibat/Cropix
---

Kupači su dulje od desetljeća upozoravali na ogradu, da bi Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša naložila njezino uklanjanje jer potvrdom glavnog projekta ograda nije bila predviđena te je žalba “Importannea” odbijena 4. studenoga 2008. godine.

No frustracija zbog nemogućnosti pristupa pomorskom javnom dobru i plaži na kojoj su se od davnina kupali njihovi očevi i djedovi i koja je, kako su mnogi zaključili, “okupirana” aktom privatizacije, među građanima je samo rasla. Sve je kulminiralo akcijom aktivista koji su odlučili uzeti stvar u svoje ruke. Legaz je akciju zakonski prijavio nadležnima te su joj nazočili i policijski službenici, koji su ga u konačnici i zaštitili od nasrtljivog zaštitara koji si je dao prevelike ovlasti u poslu koji obavlja.

Nelogične granice

Nakon Legazove akcije, kad su srušeni kameni zid i željezna ograda Ville Elite, oglasio se bivši direktor hotela “Dubrovnik President” na Babinu kuku Davor Njirić te kao bivši zaposlenik više ministarstava i aktualni savjetnik ministra turizma upozorio na, kako je ustvrdio, nelogičnost u određivanju granice pomorskog dobra kod Ville Elite. Njirić tvrdi da je Villa jedan od tri dubrovačka slučaja za koje je granica pomorskog javnog dobra određena pogrešno, a ne prema kriterijima zakona te da dio zida i đardina Ville nikako ne mogu biti pomorsko dobro.

Podsjetivši da prati problem određivanja granice pomorskog dobra i da su “na području Dubrovačke rivijere pogrešno, tj. nezakonito utvrđenom granicom nekim vlasnicima oduzete legalno stečene nekretnine bez naknade, dok je istodobno nekima koji su na golim stijenama (pomorskom dobru) nelegalno izgradili vile s apartmanima” poklonjen taj dio pomorskog dobra, Njirić naglašava kako je “riječ je o zidom ograđenoj zgradi i vrtu koji su legalno izgrađeni izvan ‘stare’ granice pomorskog dobra te su bili u temeljnom kapitalu dioničkog društva prilikom privatizacije (koju je investitor kupio od države), a dio vrta sa šetnicom u vrtu i terasom s vidikovcem koji se oduzimaju su funkcionalna cjelina vile bez kojih ona gubi na privatnosti i atraktivnosti te stvarno prestaje biti vila. Ako se provede ova apsurdna granica pomorskog dobra, investitoru će se nanijeti nesaglediva šteta”, nakon čega je Njirić inicirao pokretanje revizije postupka određivanja granice pomorskog dobra, pri čemu bi se ispravile pogreške.

---

image

Villa Elita za koju je najam i po 12 tisuća eura za noć

Tonči Plazibat/Cropix
---

Zamolili smo upravu tvrtke “Royal Hotels & Resort” d.o.o. (kako se sad naziva “Importanne”) za komentar tih tvrdnji, da bi nam direktor marketinga Petar Krvarić odgovorio kako su neki sudski procesi u tijeku te “stoga nije svrsishodno iznositi daljnje komentare. U međuvremenu, predlažemo preispitivanje načina određivanja nove linije pomorskog dobra”.

– Zid ima pripadajuću dozvolu i sve je u skladu sa zakonima Republike Hrvatske, što ćemo sudski i dokazati. Zid stoji na istom mjestu već desetljećima i dio je funkcionalne cjeline Ville Elite. Svrha zida je zaštititi prolaznike od mogućeg pada u provaliju.

Pristup pomorskom dobru našim sugrađanima je omogućen cijelo vrijeme. I to kroz dvije staze koje su jedini sigurni način dolaska do plaže. Iz svega se nameće zaključak kako je rušenje zida opasno za građane-prolaznike. Cijela rušilačka akcija je protuzakonita i konceptualno promašena”, rekao je Krvarić te obrazložio protuzakonitost akcije.

Suglasnost konzervatora

– Srušen je zid koji ima pripadajuću dozvolu, a nalazi se na istom mjestu nekoliko desetljeća i dio je funkcionalne cjeline građevine. Prilikom njegove obnove prije 15 godina morao je i dobio je pripadajuću suglasnost Konzervatorskog odjela u Dubrovniku u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.

U našem daljnjem postupanju legalizirana je i ta naša dozvola. Uvijek se postupalo protokolarno i na vrijeme. Tijekom cijelog tog perioda do danas, zakonodavna tijela nisu naložila izmjene ili premještanje bilo kojeg dijela zida ili ograde, upravo iz razloga jer je važeća dozvola na snazi.

Glede pitanja pomorskog dobra Krvarić tvrdi da se u ovom slučaju “tumačenja geodeta razilaze po pitanju definiranja precizne granice pomorskog dobra, ali koncept pomorskog dobra ne isključuje postojanje zida i ograde koji imaju svoju svrhu. Zid i ograda, osim što štite prolaznike od opasnosti hodanja uz rub, dio su i funkcionalne cjeline vile.

Postavlja se kriva teza kako zid i ograda onemogućuju pristup plaži. To su neistine, budući su oduvijek postojala i danas postoje dvije pješačke staze do plaže, a koje su na znatno manje opasnom mjestu”.

Očito, akcija aktivista imat će sudski epilog i još će odvjetnici na njoj koplja lomiti, te nije isključeno kako će i ovaj dubrovački slučaj postati ogledni za slične primjere širom jadranske obale. 

---

Prolaz treba potpuno urediti

Plažu Ville Elite za brži oporavak tijekom bolovanja koristi automehaničar Đivo Burđelez (38). Na toj se plaži kupa već gotovo tri desetljeća i nakon burnih događaja novi stari prolaz do kupališta koristi s djecom:

– Podržavam akciju ponovnog otvaranja puta i žalosno je da su građani morali uzeti stvar u svoje ruke da riješe posao presporih institucija države. Ali, put je oduvijek bio tu. Smatram da put treba kvalitetno dovršiti jer sad je ipak rizično. Volio bih da se konačno uvede red u prostoru i da od iduće godine konačno nema sličnih problema.

Dosad sam tu dolazio okolnim strmim puteljcima širokim niti 30 centimetara, zbog čega je prije nekoliko godina jedna žena tu slomila nogu. Sramota je i da je mul zapušten i da se sve raspada. Prije su bili žali na kojima smo igrali nogomet.

Skoro svaki dan sam ovdje s djecom na kupanju. Gabrijel (10) i Vita (7) obožavaju kupalište i oduševljeni su novim putem te sad po dva-tri puta idu po sladoled u “Levanat” i žele upoznati novi put.

Problem je i to što iz bazena Ville Elite stalno curi voda, stvara se pjena koje prije nije bilo. Tko zna što su te kemikalije?

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tonči Plazibat/Cropix Tonči Plazibat/Cropix Tonči Plazibat/Cropix
Tonči Plazibat/Cropix

Novi prolaz do plaže kroz vrtove Ville i friško postavljen natpis sa smjerokazom

Tonči Plazibat/Cropix

Villa Elita za koju je najam i po 12 tisuća eura za noć

Tonči Plazibat/Cropix

Đivo Burđelez na kupalištu koje je okupljalo generacije Dubrovčana

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/jesu-li-aktivisti-protuzakonito-srusili-zid-razdora-dubrovcane-frustrira-ali-ima-dozvolu-sudski-cemo-to-dokazati-1318576 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1a46915c803715d96cc98565f9ea58d2b1d836ef [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jesu+li+aktivisti+protuzakonito+sru%C5%A1ili+%E2%80%98zid+razdora%E2%80%98%3F+Dubrov%C4%8Dane+frustrira%2C+ali+ima+dozvolu%3F+%E2%80%98Sudski+%C4%87emo+to+dokazati%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fjesu-li-aktivisti-protuzakonito-srusili-zid-razdora-dubrovcane-frustrira-ali-ima-dozvolu-sudski-cemo-to-dokazati-1318576 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fjesu-li-aktivisti-protuzakonito-srusili-zid-razdora-dubrovcane-frustrira-ali-ima-dozvolu-sudski-cemo-to-dokazati-1318576 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => legazova akcija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obalalegazova akcija

Jesu li aktivisti protuzakonito srušili ‘zid razdora‘? Dubrovčane frustrira, ali ima dozvolu? ‘Sudski ćemo to dokazati‘

29. kolovoza 2023. - 11:04

Nekoliko dana nakon što je u Dubrovniku, na kraju Šetališta Nika i Meda Pucića, ekoaktivist Igor Legaz uz pomoć motofleksa ispilio željeznu ogradu i kameni zid kako bi se oslobodio prolaz do plaže ispod Ville Elite, odnosno pomorskog javnog dobra, netko se potrudio te postavio rukom ispisani putokaz za plažu.

Iako nije krasopis, poruka je rječita te novi, a zapravo stari prolaz do mula i plaže ispod Ville, osim Dubrovčana, koriste i strani turisti. I njih je oduvijek privlačila arhitektura prvoga luksuznog smještajnog objekta, koji je još 1936. za naručitelja, bogatoga slovenskog stomatologa Janeza Valentinčiča, nadahnut dubrovačkom renesansnom ladanjskom arhitekturom, projektirao poznati slovenski arhitekt Jože Plečnik.

Villa Elita nalazi se na isturenom dijelu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 04:40