StoryEditorOCM
ObalaPREDRAG FRED MATIĆ

Ilegalni ribolov može dovesti do gubitka poslova i prihoda, ali i ugroziti gospodarsku stabilnost lokalnih zajednica

Piše Ljubica Vuko
18. siječnja 2024. - 13:42
Predrag Fred Matić: Kada se morska staništa obnove, naglo će se povećati i riblji fondUred zastupnika Predraga Matića

"Ilegalni ribolov može dovesti do gubitka poslova i prihoda, ali i ugroziti gospodarsku stabilnost lokalnih zajednica", napominje Predrag Fred Matić, potpredsjednik Odbora za ribarstvo i autor rezolucije o utjecaju nezakonitog ribolova na sigurnost hrane, koja je danas usvojena u Europskom parlamentu.

Posljedice nezakonitog ribolova protežu se i na ekonomske aspekte ribarske industrije. Mnoga hrvatska manja mjesta, naglašava, ovise o ribolovu kao primarnoj djelatnosti koja im osigurava prihode i egzistenciju. Kada riblje populacije opadnu zbog nezakonitog ribolova, to rezultira ne samo gubitkom radnih mjesta u ribarstvu već i ekonomskim padom u lokalnim zajednicama. Nezakoniti ribolov često dovodi do degradacije morskog okoliša, ugrožavajući ne samo ribe već i druge morske organizme. Kada su morski ekosustavi narušeni, izazove se lančana reakcija koja može potaknuti smanjenu dostupnost hrane kao i gubitak biološke raznolikosti u Jadranu, navodi u priopćenju za medije.

"Hrvatska ima dugu tradiciju ribarenja, ključnu za naše gospodarstvo i kulturu. Upravo zbog toga nelegalni ribolov u Hrvatskoj može stvoriti veće probleme za naše ribarstvo nego u drugim državama", tvrdi eurozastupnik.

Rezolucija koja je danas usvojena vrlo je usklađena s novom Uredbom o kontroli ribarstva i podsjeća države članice da im je europski fond za ribarstvo na raspolaganju, a sve u svrhu praćenja i kontrole ilegalnih aktivnosti na moru. Korištenje ilegalnih ribolovnih alata uvelike utječe na devastiranje morskog okoliša, kao i povećanja slučajnog ulova i ujedno smanjenja biološke raznolikosti našeg ribljeg fonda. Upravo je to, pojašnjava, jedan od glavnih razloga zašto se ove godine uz novu Uredbu o kontroli ribarstva, donosi i Uredba o obnovi prirode.

Navodi i kako je Europska unija preuzela odgovornost u borbi protiv nezakonitog ribolova, a obnova prirode igra ogromnu ulogu u dugoročnoj opskrbi morske hrane te sprječavanju gubitka radnih mjesta u ribarskom, turističkom I prehrambenom sektoru.

"U situaciji kada su pojedina morska staništa devastirana, a ništa se godinama ne poduzima, prioritet nam je usmjeren na borbu protiv nezakonitog ribolova, te na obnovu morskih staništa i biološke raznolikosti. Kada se morska staništa obnove, naglo će se povećati i riblji fond i osigurati dugoročna opskrba ribom" – zaključuje Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:11