StoryEditorOCM
Obalanema mile-lale

Hrvatske škole sve više učenicima brane korištenje mobitela. U jednoj dalmatinskoj je ‘stvar otišla predaleko‘...

Piše vijesti sd
26. siječnja 2024. - 23:01

Od 1. veljače, učenici Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje bit će ograničeni u korištenju mobitela unutar škole. Prema novim pravilima, učenici moraju isključiti svoje mobitele pri ulasku u školu i pohraniti ih u torbe.

Tijekom nastave, mobiteli se smiju koristiti samo u obrazovne svrhe, ali samo uz izričitu dozvolu učitelja. Iznimku čine učenici s poteškoćama u razvoju i dijabetičari koji koriste mobilne aplikacije. Neovlašteno korištenje mobitela kažnjavat će se pedagoškim mjerama.

Ova odluka je privukla veliku pozornost javnosti, iako ovo nije prva škola u Hrvatskoj, pa čak ni u Zadru, koja je donijela takvu odluku. Novinar portala Index posjetio je školu kako bi dobio detalje ove nove politike, piše Index.

“Škola je do 1. veljače u prijelaznom razdoblju gdje se učenici pomalo navikavaju na nova pravila. Ako se nakon tog datuma dogodi da učenik ima upaljen mobitel bez prave potrebe, treba ga predati u pedagošku službu i škola će onda zvati ravnatelja koji može doći i uzeti mobitel. Ako se ta situacija dogodi drugi put ide opomena, a za treći put ide malo teža pedagoška mjera, ukor, jer smatramo da nakon tri puta to više nije slučajnost. Iz naše dosadašnje prakse, kome se dogodi jednom, taj više ne ponavlja grešku“, kaže ravnatelj Dražen Adžić.

Nova pravila učenicima su prenijeli razrednici, a objavljena su i putem oglasne knjige te i web i Facebook stranice škole. Osim toga, cijeli grad bruji o tome.

"Baš sam jutros naišao na dva učenika koja su ranije ušla u hol škole jer je bila kiša. Gledali su svaki u svoj mobitel pa sam ih podsjetio na vrijeme prilagodbe i odmah su ih spremili. Sve je to vrlo dobronamjerno. Mi jesmo tu da djeci damo obrazovanje, ali i da im damo odgoj. Da budemo više savjetodavni, a manje restriktivni. Ja bih bio najsretniji kada nijedan mobitel ne bi završio kod pedagoga. I vidim da su učenici savjesni i iz razgovora s njima čini mi se da im to neće biti problem", kaže Adžić.

image


 

Srdjan Vrancic/Cropix

Škola Benje, s populacijom od 1100 učenika, organizira nastavu u tri smjene. Za razliku od nekih škola koje su primjenjivale praksu sakupljanja mobitela u kutiju pri ulasku u razred, ovdje ta metoda nije prihvaćena. Razlog tome leži u neizvjesnosti oko mogućnosti krađe tuđih mobitela, što je potaknulo školu na donošenje odluke o novom pristupu.

"Mislim da je preko 98 posto ljudi pozitivno komentiralo našu odluku. Nisam to očekivao, baš nisam. Mislila sam da će biti pola-pola. Neki su pitali što ako se nešto dogodi učeniku, ne može se javiti roditeljima… Može. Ima i profesore i mene i svi smo tu da alarmiramo roditelje ako nešto bude", dodaje ravnatelj.

Zabrana korištenja mobitela u okviru školskih pravila postoji već dva desetljeća, ali je bila predmet određenih prilagodbi. U to doba mobilni telefoni nisu bili tako rašireni, a platforme poput TikToka i Snapchata, kao ni druge društvene mreže, nisu ni postojale.

"Imali smo mi sličnih primjera kao sa snimanjem profesora u Zagrebu, samo nije toliko eskaliralo da bi došlo u sve medije. Imali smo roditelje koji se bune jer je njihovo dijete završilo na snimci drugog djeteta koja je objavljena na internetu. Bilo je i angažiranja odvjetnika i zvanja policije. Sve to skupa nije dobro niti za našu djecu niti za naše roditelje", naglašava.

Roditelji u Vijeću roditelja su bili potaknuti videozapisima objavljenim na društvenim mrežama koji su ih potaknuli na donošenje prijedloga ovoj odluci. Ana Vidić, majka troje djece, od kojih dvoje trenutno pohađa školu, obnaša funkciju predsjednice Vijeća roditelja.

"Nas četrdeset roditelja je jednoglasno donijelo ovu odluku i pristali smo na ravnateljev prijedlog o vremenu prilagodbe. Cijela situacija s mobitelima je otišla predaleko. Bilo je snimanja vršnjaka i objavljivanja, bilo je snimanja profesora za vrijeme nastave i izrade stickera s njihovim licima…", kaže Vidić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 17:24