StoryEditorOCM
ObalaŠOK U MAKARSKOJ

Gradska dvorana postaje gradilište, 300 sportaša seli u Vrgorac ili Ploče: Tko će nam platiti put i najam prostora?!

23. kolovoza 2023. - 22:41

Prije godinu dana, odlukom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Gradu Makarskoj odobrena su bespovratna sredstva za projekt "Sunčana elektrana Gradska sportska dvorana Makarska".

Rezultat je to uspješne projektne prijave na javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije, koju je pripremila Makarska razvojna agencija MARA u suradnji s Gradskim sportskim centrom Makarska. Ukupna procijenjena vrijednost radova na elektrani iznosi 479 tisuća eura, dok je iznos bespovratnih sredstava 186 tisuća kuna, što je maksimalan iznos dodijeljene potpore.

Skupo održavanje

Kako se radi o sportskom objektu koji koristi veliki broj korisnika, kako sportskih klubova, tako i samih građana, održavanje objekta iznimno je skupo, a najveći dio troškova odnosi se na bazen koji nije komercijalnog tipa.

Ugradnjom fotonaponskih panela bit će omogućene značajne uštede, ali i kvalitetnije upravljanje objektom. Sredstva za ugradnju fotonaponskih panela na krov gradske sportske dvorane još nisu utrošena, a prvi natječaj za izvođača radova prošao je neslavno jer se nije nitko prijavio budući da se tražila garancija od 25 godina.

Drugi natječaj je završen, ali iz Grada Makarske i Javne ustanove Gradski sportski centar vlada šutnja pa je nepoznato tko je izabran od šest prijavitelja. Drugi natječaj obuhvaća sanaciju krova gradske sportske dvorane kao i bazena te postavljanje fotonaponskih panela.

Iako je bilo logično izvođenje radova u svibnju pa bi do rujna oni bili gotovi, kako doznajemo, radovi će početi u listopadu te će trajati četiri mjeseca.

O radovima svi šute – od ravnatelja Javne ustanove GSC Makarska Joška Kosovića, koji nam se, inače, mjesecima ne javlja na telefon, do Grada Makarske i predsjednika Upravnog vijeća JU-a GSC Stjepana Zelića, inače gradonačelnikova savjetnika za sport, koji nas je uputio na obraćanje Gradu, a Matko Pandžić, voditelj dvorane, još nema nikakvih službenih informacija.

Sve informacije doznali smo od potencijalnih izvođača radova i predstavnika sportskih klubova koji bi uskoro trebali početi trenirati u dvorani.

Kako kažu, zbog radova će bez mogućnosti korištenja dvorane ostati najmanje 300 sportaša, koji će treninge i utakmice morati održavati u dvoranama u Vrgorcu ili Pločama, pa se pitaju tko će im platiti putovanja i najam dvorane.

– Zbog popravka krova i ugradnje panela, a potom i radova na izmjeni parketa, u dvorani neće moći trenirati rukometaši i rukometašice, odbojkaši i malonogometaši, što je vrlo neozbiljno od strane Grada i GSC-a jer su se radovi mogli započeti izvoditi u svibnju i do rujna bi bili dovršeni.

Sada smo svi u neizvjesnosti jer nam nitko ništa ne govori, a svi znaju da radovi počinju – kazali su nam treneri i predsjednici klubova.

Igra gluhih telefona

Inače, kako smo doznali od prijavljenih izvođača radova, potpisivanje ugovora s izabranim izvođačem bit će u rujnu, a mjesec dana im treba za pripremu, što znači da radovi počinju u listopadu, a završit će početkom godine.

Ugradnja panela na krovu od 3500 četvornih metara koštat će 200 tisuća eura, a izmjena parketa 50 tisuća eura. Međutim, prije ugradnje panela, potrebno je obaviti sanaciju krova, koji se sastoji od tri sloja – lima, termoizolacije i opet lima, a potrebno je provesti i hidroizolaciju.

Sve u svemu, radovi na dvorani postali su javna tajna iz nepoznatih razloga, što je vidljivo u igri gluhih telefona na relaciji JU GSC i Grad Makarska, koji nam ne odgovara na upite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 02:15