StoryEditor
ObalaDESETO IZDANJE

Festival Mike oduševio stare i mlade Makarane, kruna fešte nastup domaćeg benda Rezerve i Damira Urbana & 4

Piše Dada Batinić
8. svibnja 2022. - 22:19

Da su volonteri iz makarske Udruge Mike osobe s najvećim osmijehom, pokazalo se i na 10. memorijalnom festivalu Mike koji se održao na Sportskom centru u Makarskoj. Organizatori su osmislili sadržaj za sve uzraste, pa su tete iz vrtića pripremile program za najmlađe, a članice FA Tempet priredile su za stariju djecu tradicionalne makarske igre u kojima se preskakalo preko laštika, potezao konop i gurali željezni obruči, odnosno kola od barila.

Mate Kovačević, jedan od utemeljitelja Udruge Mike, kazao je kako je u igrama sudjelovalo preko tristo djece, što je najveći odaziv dosad. Stariji su se nadmetali u bućama i "na male branke", gdje je prvenstveno bilo važno sudjelovati.

Sokova, piva, kao i raznih vrsta kolača, moglo se kupiti po simboličnoj cijeni, pa ste tako punu kesicu suhih kolača (koje su Udruzi donirali iz Matice umirovljenika) mogli dobiti za 20 kuna. Za gurmane je Joko Talaja pripremio 170 porcija gulaša s manistrom, a da je falilo, skuhao bi, kaže, još.

- Ja san 2010. demonstrira publici svoj prvi gulaš. Pobijedio sam s njin na Marendinu i osvojio pehar, a kad su se puste televizije skupile oko mene, zafalio san svojoj ženi Milki. Da kome ću?! Znate da s marendinima ne morete doć doma prije dvi ure iza ponoći, pa san odnio pehar mojoj Milki u sobu. Zaslužila ga je i ona. Nego, pusti govoranciju, uzmi gulaš, probaj! - inzistira Joke. Nakon degustacije dileme nije bilo - pehar je zasluženo pripao Joki.

Osim spize, na štandovima su se prodavale i majice s logom udruge, a lutriju su nudile najmlađe volonterke. Zita Žanetić nam je rekla da je svaka srećka dobitna, pa ste za 10 kuna mogli osvojiti poklon bon ili dječji citat o ljubavi u kojem vam Duje (6) kaže da je ljubav kad se muškarac i žena drže za ruke.

- Ove godine nismo imali jednu glavnu nagradu, već više "sporednih". Bilo je dosta kreativnih nagrada, među kojima je svjetski poznata street art umjetnica Tea Jurišić donirala oslikavanje zida - rekla nam je Marija Ivanković, članica Udruge.

Glazba je privlačila i znatiželjne turiste koji su željeli vidjeti što se događa na Sportskom centru, a obol glazbenom dijelu programa dali su Magic time vinyl, Dragan Puharić, Ivo Fistonić, M. Bušelić Čendo i legendarni makarski DJ Zoran Spajić, koji je uz udrugu Mike od prvog festivala.

- Kiša je malo pomaknula termine, pa smo počeli tek oko 11 sati. Puštao sam glazbu do 15 sati, a onda su me zamijenile kolege. Subotom inače tradicionalno nastupam u pivnici, a i na bračkoj motorijadi sam u ulozi DJ-a već dvanaest godina - rekao nam je Zoran.

Glavne zvijezde glazbenog programa bili su makarski bend Rezerve koji nakon dvogodišnje pauze imaju novi hit "Sve u sol" (singl sa novog albuma koji bi u izdanju Croatia Recordsa trebao izići početkom sljedeće godine) te Urban & 4, koji su ove godine nagrađeni s četiri Porina.

- Napokon smo izašli iz izolacije na stage. Puni smo pozitivnog uzbuđenja i jedva smo čekali popeti se na pozornicu - govori nam Ante Puharić, gitarist u bendu.

- Mi živimo za glazbu i više nam vrijede dva koncerta negoli stotinu probi. Svi oni koji nam uzvrate energiju na svirkama - naši su sponzori! Oni koji ulete kada treba posuditi auto, kabel, pojačalo ili mikrofon - naši su sponzori! Hvala vam ljudi na svemu! - rekao je Tomo Miladinović, bubnjar u bendu.

Čini se da prema viđenom Rezerve imaju mnogo "sponzora", jer je njihov frontmen Ivo Vujčić Vujo, nekadašnji član poznate makarske grupe Zbunjeni, izvukao iz publike, ali i iz sebe, apsolutni maksimum. Nakon njih, na pozornicu su se popeli Damir Urban i njegova grupa 4 te ponešto smirili atmosferu među posjetiteljima koji su uživali u pjesama popularnog izvođača.

Nakon subotnje večeri, nisu samo volonteri iz Udruge Mike osobe s najvećim osmijehom. Isti takav osmijeh je i na licima tristo djece, kao i odraslih, koji su ovog vikenda bili na Sportskom centru u Makarskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2022 16:46