StoryEditorOCM
ObalaDVA KOMBIJA

Điro u diru: u Makarskoj napokon kružni linijski prijevoz; u travnju besplatne vožnje, a nakon toga karta za 50 centi...

2. travnja 2024. - 17:46

Prvi put na području Makarske i Velikog Brda, s prometovanjem je započeo kružni linijski prijevoz i to, za sada, od Dugiša do Velikog Brda.

Tijekom travnja, vožnja će svim građanima biti besplatna, a prijevoz obavlja gradska tvrtka Makarski komunalac koja je nabavila dva kombija sa po osam sjedala s time da dvije rute voze paralelno, tako da ne bi trebalo biti dugih čekanja na sljedeću liniju.

Dva kombija Đira zaustavljat će se na osam stajališta i to Dugišu, gradskoj tržnici, Sinokoši, Duminoj ledini, Ratcu, Velikom Brdu, dvjema lokacijama na Zelenki te pored zgrada POS-a.

Nema prijevoza do Volicije

Iako su građani iskazali potrebe za vožnjom do drugih lokacija, primjerice, Volicije gdje se nalaze trgovački centri i kino, iz Grada kazuju da će se međufazama otvarati nove stanice, a sada je najvažnije da koncept zaživi i građani shvate prednosti ovakvog sustava vožnje.

Od 1. svibnja do 15. lipnja đir Đirom će se naplaćivati po zimskoj cijeni karte koja iznosi 0,50 eura po vožnji, a za vrijeme sezone od 15. lipnja do 15. rujna, cijena vožnje iznosit će 2 eura. Umirovljenici, studenti te socijalno ugrožene osobe, uz pomoć pokaza će se voziti za 1 euro mjesečno.

image

Zoran Paunović

 

Ivo Ravlić/Cropix

Kako je kazao gradonačelnik Zoran Paunović, Điro će olakšati kretanje gradom, doprinijeti i smanjenju prometnih gužvi i emisija stakleničkih plinova.

- Za početak smo osigurali dva kombija 8+1, a cilj je organizacija sveobuhvatnog električnog kružnog prijevoza. Prioritet nam je minimalizirati trošak, stoga nismo krenuli megalomanski, ali s vremenom ćemo, kad procijenimo potrebu na terenu, proširiti opseg - kazao je Paunović dodavši da će jedna kružna linija predviđenim voznim redom uključivati stanicu Veliko Brdo, dok će druga linija prometovati samo na području Makarske, kako bi se osigurala visoka učestalost polazaka.

Električni minibusevi

- Điro je trenutno u prvoj fazi, a u konačnici ćemo imati kružni prijevoz koji će se obavljati uz pomoć električnih minibuseva. Kako vrijeme bude odmicalo, dobit ćemo više informacija o preferencijama građana i naših gostiju te prilagođavati stanice i učestalost polazaka.

Učinkovit javni prijevoz jedan je od ključnih preduvjeta poboljšanja prometne situacije u bilo kojem gradu, a posebno mi je drago zbog naših umirovljenika, kojima će Điro zasigurno podići kvalitetu života - kazao je gradonačelnik.

Inače, na web stranici giro travel, građani i turisti mogu pronaći sve dodatne informacije o voznom redu Đira.

image

Kombi Đira za kružni prijevoz

 

Grad Makarska
image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 13:18