stdClass Object ( [id] => 1308464 [title] => Dio iznajmljivača na dubrovačkom području snižava cijene, i do 20 posto! Je li sezona podbacila, ili je u pitanju...? [alias] => dio-iznajmljivaca-na-dubrovackom-podrucju-snizava-cijene-i-do-20-posto-je-li-sezona-podbacila-ili-je-u-pitanju [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ima li tome kraja? Dokle se može ovako? Hoćemo li baš svaki kvadratni metar pretvoriti u onaj turističke namjene?

Dubrovačke gradske vlasti nedavno su obznanile da smo ovogodišnju turističku sezonu dočekali sa skoro 1500 novih postelja! Tisuću i pol više u samo jednoj godini!

U aktualnoj situaciji recesije i poremećenih tržišnih odnosa, unatoč službeno objavljenom podatku o većem broju turista, jednostavno nije lako popuniti tu masu kreveta u jednakom omjeru kao prethodnih sezona.

Ne ulazeći u to jesmo li sa zahuktalom apartmanizacijom dosegnuli "plafon" i je li sazrelo vrijeme da tržište konačno "odradi svoje", može se zaključiti da su znatno povećane cijene smještaja, u sprezi s poskupljenjem svih životnih troškova, u znatnoj mjeri utjecale na stvaranje dojma o lošijoj sezoni.

A onda je krenulo i - snižavanje cijena. Dobro, za sada je trend uočen uglavnom na području Župe dubrovačke, ali neki pokazatelji govore o tome da će ih sniziti i dio iznajmljivača u Gružu, pa i Lapadu. Sve bliže centru.

Jer, pretvaranje garaže u smještajni objekt koji se potom ukrasi tablom za "obični" ili studio apartman za koje vlasnici traže čak 150 do 200 eura dnevno, ne samo da nosi realni rizik slabije popunjenosti, nego utječe i na rejting cjelokupne destinacije. 

Garaža pa studio apartman. Kao da su turisti slijepi kraj zdravih očiju. I još nešto, valja priznati da su turističke zajednice malo ili nimalo poradile na tome. Jednostavno su sve prepustile tržišnoj regulaciji.

---

image

Nino Dubretić, osnivač i suvlasnik agencije Direct Booker: Staro je pravilo: ako si prazan - spuštaš cijenu da bi se napunio!

Tonći Plazibat/Cropix
---

Evo što kaže struka. Nino Dubretić, direktor dubrovačke turističke agencije "Direct booker", koja posluje u sklopu indijskog OYO-a kao jedne od najvećih svjetskih multinacionalnih internet-platformi za turistički smještaj ističe: Osim u srcu visoke sezone (koja je sad pred nama) i kad je sve manje-više rasprodano pa nema tko što "spuštat", svake je godine dolazilo do pojave "spuštanja" cijena.

Staro je pravilo: ako si prazan - spuštaš cijenu da bi se napunio! Ako na nekoj od vodećih tražilica smještaja načinimo pretragu, npr. po pitanju dolazaka koji slijede za dva dana, možemo utvrditi da tražilica pokazuje kako grad Dubrovnik za tri noćenja, u periodu 21. do 24. srpnja ima samo 187 slobodnih objekata, što znači da je dostupno 7 posto svih postojećih objekata.

Drugim riječima: 93 posto objekata je zauzeto. To govori o visokoj popunjenosti destinacije Dubrovnik, tako da nije loša situacija. Istodobno, s druge strane to daje i odgovor na pitanje hoće li vlasnici ovih 7 posto smještajnih kapaciteta spuštati cijene smještaja: vjerojatno hoće! Neki su vjerojatno već i spustili.

Jer, sad je vrijeme da se cijene snize kako bi se kapaciteti popunili. Oni koji su prazni uvijek su spremni spustiti cijene smještaja, pa tako i sada. Slobodnih, odnosno dostupnih objekata sad ima, ali to što 7 posto objekata može za dva dana primiti turiste, nije neko kritično stanje, kaže Dubretić i ukazuje na jednu zanimljivost:

- Manje-više su skoro svi iznajmljivači oglašeni na stranici booking.com, na kojoj je lani bilo oglašeno oko 2500 objekata, da bi ih prije mjesec dana bilo čak 2975, što je povećanje od nekih 20 posto!

Upravo je to ovu famu o manjku gostiju učinilo još većom, iz jednostavnog razloga što je zakon brojeva takav da, ako je broj kapaciteta narastao za 20 posto, to pojedini iznajmljivači moraju osjetiti na svojoj koži i u rekordnoj sezoni!

No, postoji još jedna zanimljivost: ako je početkom lipnja u ponudi bilo 2975 objekata, sad ih je u srpnju već 3060, što znači da se skoro stotinu novih objekata prijavilo u samom srcu sezone! To su uglavnom kvalitetni objekti i pokupit će dio rezervacija, ali će dio ostalih svakako biti prazan tako da će ti vlasnici reći - ah, sezona je loša!

Međutim, sezona nije tako loša nego je konstantan porast smještajnih kapaciteta, što se osjeti na dijelu iznajmljivača, posebno na onom dijelu koji je pretjerao s cijenama ili ima lošiji smještaj, a moguće da već imaju i loše ocjene.

---

image

Predsjednica HGK županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić: Gosti od 3 i 4 zvjezdice cjenovno su iznimno elastični, što znači da na povećane cijene reagiraju na način da radije izabiru jeftiniju destinaciju

Cropix
---

Na odnos cijena smještaja i popunjenosti ukazuje i predsjednica Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić te podsjeća da su početkom godine ulazne rezervacije išle vrlo intenzivno: To je bio signal iznajmljivačima da je, unatoč povećanju, cijena dobro postavljena te da će biti odlična popunjenost, kako u predsezoni, tako i u samoj sezoni. Cijene se formiraju temeljem tržišnih signala.

U međuvremenu su se tržišne okolnosti promijenile: otvorila su se receptivna tržišta južnog Mediterana s vrlo atraktivnim, odnosno jeftinim ponudama.

Zatim je došlo do recesije te pada standarda građana u našim vrlo važnim europskim emitivnim tržištima, a u isto je vrijeme došlo i do povećanja broja kreveta u privatnom smještaju u našoj županiji. Svi ti faktori zajedno utjecali su na smanjenu popunjenost kapaciteta, kaže čelnica županijske Gospodarske komore te naglašava da treba biti svjestan da kod nas prevladava struktura smještajnih kapaciteta od 3 i 4 zvjezdice:

- Upravo su gosti od 3 i 4 zvjezdice cjenovno iznimno elastični, što znači da na povećane cijene reagiraju na način da radije izabiru neku drugu, jeftiniju destinaciju, dok gosti od 5 zvjezdica nisu cjenovno elastični.

Kod njih cijena neće biti presudan čimbenik izbora destinacije, nego odnos vrijednosti za novac, tj. faktor zadovoljstva dobivenom uslugom i doživljajem. Ovo navedeno je formula poslovnog ponašanja.

Tako netko tko želi imati popunjenost, a ima smještaj od 3 ili 4 zvjezdice, mora pronaći cijenu koju je gost iz te kategorije spreman platiti. Jer, prazan krevet je najskuplji krevet. Ako netko misli da je iznajmljivanje privatnog smještaja ili hotela jednostavan posao, vjerujem da će mu ova sezona biti škola.

I ovdje, kao u svemu, treba imati znanja i dobro osluškivati nove tržišne trendove, pratiti što gosti traže. Ako treba smanjiti cijenu za bolju popunjenost, pa što, nije ni to smak svijeta!

A s druge strane, ako iznajmljivač smatra da mu je spuštanje cijene neisplativo, ima alternativu i može smještaj dati u dugotrajni najam! Turističko tržište je prevrtljivo.

Iz razgovora s privatnim iznajmljivačima doznajemo da su iznajmljivači na području Župe dubrovačke cijene korigirali za 10 do 20 posto te da su na korekcije u rasponu 10 do 15 posto bili prisiljeni i vlasnici soba i apartmana na području Dubrovnika. Javna je tajna da su za nižim cijenama, stidljivo i bez pompe ali ipak, posegnuli i malobrojni vlasnici objekata u povijesnoj jezgri, i to prvenstveno oni koji u njihovo održavanje već neko vrijeme nisu ništa ili su uložili vrlo malo.

---

image

Slavica Grkeš, turistička poduzetnica: Naravno da će oni koji ne ulažu imati niske ocjene i slabiju prodaju, što je ljepota slobodnog tržišta

Tonći Plazibat/cropix
---

O popunjenosti smještaja i mogućem sniženju cijena pitali smo i potpredsjednicu Strukovne grupe putničkih agencija pri županijskoj HGK Slavicu Grkeš koja, podsjetivši na šaroliku situaciju i činjenicu da je dio smještaja, uz veće cijene, još iza Nove godine bio u cijelosti rasprodan za cijelu sezonu, ističe:

- Trudimo se ocjene gostiju držati na visokoj razini. Najbitnije su nam one za uslugu i čistoću, dok na neke nekad ne možemo utjecati, kao npr. na lokaciju, internet, opremljenost i slično. Upravo zbog visokih ocjena i stalnih ulaganja u naše ili smještajne jedinice vlasnika, nemamo uopće problema s prodajom.

Naravno da će oni koji ne ulažu imati niske ocjene i slabiju prodaju, što je ljepota slobodnog tržišta.

Dubrovnik ima jako puno novih kreveta u privatnom smještaju te smo proteklih godina imali i jako puno ulaganja u smještaj te se na tržištu nalaze fantastični objekti koji opet, ako se dogodi neka rupa, imaju prostora za spuštanje cijena. Prosjek još ide, ispodprosječni ne rade i to je logično, kaže Grkeš te podsjeća na neobičnu konkurenciju dubrovačkim privatnim iznajmljivačima:

---

image
Tonći Plazibat /Cropix
---

- Brojne krevete gostima iznajmljuje i Studentski dom, dok je "Dubrovačka baština" opremila 11 soba u Arhivu, tako da se afitavanjem bavi i javni sektor.

Inače, po broju rezervacija i financijski travanj i svibanj su bili i jači nego 2019., dok je lipanj malo zakazao. Za srpanj bih rekla da svi nekako guramo: moja agencija nema toliko problema, ali na portalima za oglašavanje vidim jako puno praznog smještaja.

Nema toliko last minute rezervacija za objekte koji su prazni, ali nije to toliko do potražnje koliko do trenutačno velike ponude, gdje se za iste novce mogu naći objekti koji su nedavno imali velika ulaganja. Kako god, najveći ulog u posao su dobre ocjene i treba se namučiti kako bi se došlo do njih i treba ih održavati, ali će se sve to kasnije isplatiti.

Ukratko - tržište radi svoje, koliko tko uloži, toliko će i dobiti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRŽIŠTE SVE ČISTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => TRŽIŠTE SVE ČISTI 2 0 8549 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-19 13:16:42 [created_by] => 3088 [created_by_alias] => Ahmet Kalajdžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-21 08:12:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-21 08:12:18 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dio iznajmljivača na dubrovačkom području snižava cijene, i do 20 posto! Je li sezona podbacila, ili je u pitanju...? [metakey] => Turistička sezona 2023., cijene smještaja, uticaj tržišta, Dubrovnik, apartmanizacija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25248485.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/22066854.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/21301130.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/23520458.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/19\/25268464.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ton\u0107i Plazibat \/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Nino Dubreti\u0107, osniva\u010d i suvlasnik agencije Direct Booker: Staro je pravilo: ako si prazan - spu\u0161ta\u0161 cijenu da bi se napunio!<\/p>","

Predsjednica HGK \u017eupanijske komore Dubrovnik Nikolina Troji\u0107: Gosti od 3 i 4 zvjezdice cjenovno su iznimno elasti\u010dni, \u0161to zna\u010di da na pove\u0107ane cijene reagiraju na na\u010din da radije izabiru jeftiniju destinaciju<\/p>","

Slavica Grke\u0161, turisti\u010dka poduzetnica: Naravno da \u0107e oni koji ne ula\u017eu imati niske ocjene i slabiju prodaju, \u0161to je ljepota slobodnog tr\u017ei\u0161ta<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25248485_1920.jpg":"1920x1080","k_25248485_1280.jpg":"1280x1280","k_25248485_1024.jpg":"1024x1024","k_25248485_640.jpg":"640x640","k_25248485_480.jpg":"480x480","k_25248485_340.jpg":"340x340","k_25248485_220.jpg":"220x220","o_25248485_1280.jpg":"1280x853","o_25248485_1024.jpg":"1024x682","o_25248485_640.jpg":"640x426","o_25248485_480.jpg":"480x320","o_25248485_340.jpg":"340x226","o_25248485_220.jpg":"220x146","h_25248485_1280.jpg":"1280x854","h_25248485_1024.jpg":"1024x683","h_25248485_640.jpg":"640x427","h_25248485_480.jpg":"480x320","h_25248485_340.jpg":"340x227","h_25248485_220.jpg":"220x147","pp_25248485_1280.jpg":"1280x1628","pp_25248485_1024.jpg":"1024x1303","pp_25248485_640.jpg":"640x814","pp_25248485_480.jpg":"480x611","pp_25248485_340.jpg":"340x432","pp_25248485_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22066854_1920.jpg":"1920x1080","k_22066854_1280.jpg":"1280x1280","k_22066854_1024.jpg":"1024x1024","k_22066854_640.jpg":"640x640","k_22066854_480.jpg":"480x480","k_22066854_340.jpg":"340x340","k_22066854_220.jpg":"220x220","o_22066854_1280.jpg":"1280x853","o_22066854_1024.jpg":"1024x682","o_22066854_640.jpg":"640x426","o_22066854_480.jpg":"480x320","o_22066854_340.jpg":"340x226","o_22066854_220.jpg":"220x146","h_22066854_1280.jpg":"1280x854","h_22066854_1024.jpg":"1024x683","h_22066854_640.jpg":"640x427","h_22066854_480.jpg":"480x320","h_22066854_340.jpg":"340x227","h_22066854_220.jpg":"220x147","pp_22066854_1280.jpg":"1280x1628","pp_22066854_1024.jpg":"1024x1303","pp_22066854_640.jpg":"640x814","pp_22066854_480.jpg":"480x611","pp_22066854_340.jpg":"340x432","pp_22066854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1437x958","hd_21301130_1920.jpg":"1920x1080","k_21301130_1280.jpg":"1280x1280","k_21301130_1024.jpg":"1024x1024","k_21301130_640.jpg":"640x640","k_21301130_480.jpg":"480x480","k_21301130_340.jpg":"340x340","k_21301130_220.jpg":"220x220","o_21301130_1280.jpg":"1280x853","o_21301130_1024.jpg":"1024x682","o_21301130_640.jpg":"640x426","o_21301130_480.jpg":"480x320","o_21301130_340.jpg":"340x226","o_21301130_220.jpg":"220x146","h_21301130_1280.jpg":"1280x854","h_21301130_1024.jpg":"1024x683","h_21301130_640.jpg":"640x427","h_21301130_480.jpg":"480x320","h_21301130_340.jpg":"340x227","h_21301130_220.jpg":"220x147","pp_21301130_1280.jpg":"1280x1628","pp_21301130_1024.jpg":"1024x1303","pp_21301130_640.jpg":"640x814","pp_21301130_480.jpg":"480x611","pp_21301130_340.jpg":"340x432","pp_21301130_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23520458_1920.jpg":"1920x1080","k_23520458_1280.jpg":"1280x1280","k_23520458_1024.jpg":"1024x1024","k_23520458_640.jpg":"640x640","k_23520458_480.jpg":"480x480","k_23520458_340.jpg":"340x340","k_23520458_220.jpg":"220x220","o_23520458_1280.jpg":"1280x853","o_23520458_1024.jpg":"1024x682","o_23520458_640.jpg":"640x426","o_23520458_480.jpg":"480x320","o_23520458_340.jpg":"340x226","o_23520458_220.jpg":"220x146","h_23520458_1280.jpg":"1280x854","h_23520458_1024.jpg":"1024x683","h_23520458_640.jpg":"640x427","h_23520458_480.jpg":"480x320","h_23520458_340.jpg":"340x227","h_23520458_220.jpg":"220x147","pp_23520458_1280.jpg":"1280x1628","pp_23520458_1024.jpg":"1024x1303","pp_23520458_640.jpg":"640x814","pp_23520458_480.jpg":"480x611","pp_23520458_340.jpg":"340x432","pp_23520458_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25268464_1920.jpg":"1920x1080","k_25268464_1280.jpg":"1280x1280","k_25268464_1024.jpg":"1024x1024","k_25268464_640.jpg":"640x640","k_25268464_480.jpg":"480x480","k_25268464_340.jpg":"340x340","k_25268464_220.jpg":"220x220","o_25268464_1280.jpg":"1280x854","o_25268464_1024.jpg":"1024x683","o_25268464_640.jpg":"640x427","o_25268464_480.jpg":"480x320","o_25268464_340.jpg":"340x227","o_25268464_220.jpg":"220x146","h_25268464_1280.jpg":"1280x854","h_25268464_1024.jpg":"1024x683","h_25268464_640.jpg":"640x427","h_25268464_480.jpg":"480x320","h_25268464_340.jpg":"340x227","h_25268464_220.jpg":"220x147","pp_25268464_1280.jpg":"1280x1628","pp_25268464_1024.jpg":"1024x1303","pp_25268464_640.jpg":"640x814","pp_25268464_480.jpg":"480x611","pp_25268464_340.jpg":"340x432","pp_25268464_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15159819 Threads: 2 Questions: 3166291544 Slow queries: 7087683 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235276284 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /dalmacija/obala/dio-iznajmljivaca-na-dubrovackom-podrucju-snizava-cijene-i-do-20-posto-je-li-sezona-podbacila-ili-je-u-pitanju-1308464 [printLink] => /dalmacija/obala/dio-iznajmljivaca-na-dubrovackom-podrucju-snizava-cijene-i-do-20-posto-je-li-sezona-podbacila-ili-je-u-pitanju-1308464?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 701917 [name] => Turistička sezona 2023. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-05 07:31:41 [main_article_id] => 0 [alias] => turisticka-sezona-2023 [link] => /tag/turisticka-sezona-2023 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 382547 [name] => cijene smještaja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cijene-smjestaja [link] => /tag/cijene-smjestaja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 724058 [name] => uticaj tržišta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-21 10:12:32 [main_article_id] => 0 [alias] => uticaj-trzista [link] => /tag/uticaj-trzista ) [3] => stdClass Object ( [id] => 358947 [name] => Dubrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovnik [link] => /tag/dubrovnik ) [4] => stdClass Object ( [id] => 1726 [name] => apartmanizacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => apartmanizacija [link] => /tag/apartmanizacija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRŽIŠTE SVE ČISTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dio iznajmljivača na dubrovačkom području snižava cijene, i do 20 posto! Je li sezona podbacila, ili je u pitanju...? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3088 [name] => Ahmet Kalajdžić [username] => ahmet-kalajd-i [email] => ahmet-kalajd-i@sd.hr [password] => $2y$10$YJzF73/O0qBdzW1vwEhRLOn5rEi9VrK8ctDBd6oPdd081qJbwDrgG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ahmet-kalajdzic-3088 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1606 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/42607fc892c16c91a9aed75d3e0b9426?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25248485.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tonći Plazibat /Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25248485.jpg [title] => Tonći Plazibat /Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/22066854.jpg [title] =>

Nino Dubretić, osnivač i suvlasnik agencije Direct Booker: Staro je pravilo: ako si prazan - spuštaš cijenu da bi se napunio!

Tonći Plazibat/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/21301130.jpg [title] =>

Predsjednica HGK županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić: Gosti od 3 i 4 zvjezdice cjenovno su iznimno elastični, što znači da na povećane cijene reagiraju na način da radije izabiru jeftiniju destinaciju

Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/23520458.jpg [title] =>

Slavica Grkeš, turistička poduzetnica: Naravno da će oni koji ne ulažu imati niske ocjene i slabiju prodaju, što je ljepota slobodnog tržišta

Tonći Plazibat/cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/19/25268464.jpg [title] => Božo Radić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ima li tome kraja? Dokle se može ovako? Hoćemo li baš svaki kvadratni metar pretvoriti u onaj turističke namjene?

Dubrovačke gradske vlasti nedavno su obznanile da smo ovogodišnju turističku sezonu dočekali sa skoro 1500 novih postelja! Tisuću i pol više u samo jednoj godini!

U aktualnoj situaciji recesije i poremećenih tržišnih odnosa, unatoč službeno objavljenom podatku o većem broju turista, jednostavno nije lako popuniti tu masu kreveta u jednakom omjeru kao prethodnih sezona.

Ne ulazeći u to jesmo li sa zahuktalom apartmanizacijom dosegnuli "plafon" i je li sazrelo vrijeme da tržište konačno "odradi svoje", može se zaključiti da su znatno povećane cijene smještaja, u sprezi s poskupljenjem svih životnih troškova, u znatnoj mjeri utjecale na stvaranje dojma o lošijoj sezoni.

A onda je krenulo i - snižavanje cijena. Dobro, za sada je trend uočen uglavnom na području Župe dubrovačke, ali neki pokazatelji govore o tome da će ih sniziti i dio iznajmljivača u Gružu, pa i Lapadu. Sve bliže centru.

Jer, pretvaranje garaže u smještajni objekt koji se potom ukrasi tablom za "obični" ili studio apartman za koje vlasnici traže čak 150 do 200 eura dnevno, ne samo da nosi realni rizik slabije popunjenosti, nego utječe i na rejting cjelokupne destinacije. 

Garaža pa studio apartman. Kao da su turisti slijepi kraj zdravih očiju. I još nešto, valja priznati da su turističke zajednice malo ili nimalo poradile na tome. Jednostavno su sve prepustile tržišnoj regulaciji.

---

image

Nino Dubretić, osnivač i suvlasnik agencije Direct Booker: Staro je pravilo: ako si prazan - spuštaš cijenu da bi se napunio!

Tonći Plazibat/Cropix
---

Evo što kaže struka. Nino Dubretić, direktor dubrovačke turističke agencije "Direct booker", koja posluje u sklopu indijskog OYO-a kao jedne od najvećih svjetskih multinacionalnih internet-platformi za turistički smještaj ističe: Osim u srcu visoke sezone (koja je sad pred nama) i kad je sve manje-više rasprodano pa nema tko što "spuštat", svake je godine dolazilo do pojave "spuštanja" cijena.

Staro je pravilo: ako si prazan - spuštaš cijenu da bi se napunio! Ako na nekoj od vodećih tražilica smještaja načinimo pretragu, npr. po pitanju dolazaka koji slijede za dva dana, možemo utvrditi da tražilica pokazuje kako grad Dubrovnik za tri noćenja, u periodu 21. do 24. srpnja ima samo 187 slobodnih objekata, što znači da je dostupno 7 posto svih postojećih objekata.

Drugim riječima: 93 posto objekata je zauzeto. To govori o visokoj popunjenosti destinacije Dubrovnik, tako da nije loša situacija. Istodobno, s druge strane to daje i odgovor na pitanje hoće li vlasnici ovih 7 posto smještajnih kapaciteta spuštati cijene smještaja: vjerojatno hoće! Neki su vjerojatno već i spustili.

Jer, sad je vrijeme da se cijene snize kako bi se kapaciteti popunili. Oni koji su prazni uvijek su spremni spustiti cijene smještaja, pa tako i sada. Slobodnih, odnosno dostupnih objekata sad ima, ali to što 7 posto objekata može za dva dana primiti turiste, nije neko kritično stanje, kaže Dubretić i ukazuje na jednu zanimljivost:

- Manje-više su skoro svi iznajmljivači oglašeni na stranici booking.com, na kojoj je lani bilo oglašeno oko 2500 objekata, da bi ih prije mjesec dana bilo čak 2975, što je povećanje od nekih 20 posto!

Upravo je to ovu famu o manjku gostiju učinilo još većom, iz jednostavnog razloga što je zakon brojeva takav da, ako je broj kapaciteta narastao za 20 posto, to pojedini iznajmljivači moraju osjetiti na svojoj koži i u rekordnoj sezoni!

No, postoji još jedna zanimljivost: ako je početkom lipnja u ponudi bilo 2975 objekata, sad ih je u srpnju već 3060, što znači da se skoro stotinu novih objekata prijavilo u samom srcu sezone! To su uglavnom kvalitetni objekti i pokupit će dio rezervacija, ali će dio ostalih svakako biti prazan tako da će ti vlasnici reći - ah, sezona je loša!

Međutim, sezona nije tako loša nego je konstantan porast smještajnih kapaciteta, što se osjeti na dijelu iznajmljivača, posebno na onom dijelu koji je pretjerao s cijenama ili ima lošiji smještaj, a moguće da već imaju i loše ocjene.

---

image

Predsjednica HGK županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić: Gosti od 3 i 4 zvjezdice cjenovno su iznimno elastični, što znači da na povećane cijene reagiraju na način da radije izabiru jeftiniju destinaciju

Cropix
---

Na odnos cijena smještaja i popunjenosti ukazuje i predsjednica Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić te podsjeća da su početkom godine ulazne rezervacije išle vrlo intenzivno: To je bio signal iznajmljivačima da je, unatoč povećanju, cijena dobro postavljena te da će biti odlična popunjenost, kako u predsezoni, tako i u samoj sezoni. Cijene se formiraju temeljem tržišnih signala.

U međuvremenu su se tržišne okolnosti promijenile: otvorila su se receptivna tržišta južnog Mediterana s vrlo atraktivnim, odnosno jeftinim ponudama.

Zatim je došlo do recesije te pada standarda građana u našim vrlo važnim europskim emitivnim tržištima, a u isto je vrijeme došlo i do povećanja broja kreveta u privatnom smještaju u našoj županiji. Svi ti faktori zajedno utjecali su na smanjenu popunjenost kapaciteta, kaže čelnica županijske Gospodarske komore te naglašava da treba biti svjestan da kod nas prevladava struktura smještajnih kapaciteta od 3 i 4 zvjezdice:

- Upravo su gosti od 3 i 4 zvjezdice cjenovno iznimno elastični, što znači da na povećane cijene reagiraju na način da radije izabiru neku drugu, jeftiniju destinaciju, dok gosti od 5 zvjezdica nisu cjenovno elastični.

Kod njih cijena neće biti presudan čimbenik izbora destinacije, nego odnos vrijednosti za novac, tj. faktor zadovoljstva dobivenom uslugom i doživljajem. Ovo navedeno je formula poslovnog ponašanja.

Tako netko tko želi imati popunjenost, a ima smještaj od 3 ili 4 zvjezdice, mora pronaći cijenu koju je gost iz te kategorije spreman platiti. Jer, prazan krevet je najskuplji krevet. Ako netko misli da je iznajmljivanje privatnog smještaja ili hotela jednostavan posao, vjerujem da će mu ova sezona biti škola.

I ovdje, kao u svemu, treba imati znanja i dobro osluškivati nove tržišne trendove, pratiti što gosti traže. Ako treba smanjiti cijenu za bolju popunjenost, pa što, nije ni to smak svijeta!

A s druge strane, ako iznajmljivač smatra da mu je spuštanje cijene neisplativo, ima alternativu i može smještaj dati u dugotrajni najam! Turističko tržište je prevrtljivo.

Iz razgovora s privatnim iznajmljivačima doznajemo da su iznajmljivači na području Župe dubrovačke cijene korigirali za 10 do 20 posto te da su na korekcije u rasponu 10 do 15 posto bili prisiljeni i vlasnici soba i apartmana na području Dubrovnika. Javna je tajna da su za nižim cijenama, stidljivo i bez pompe ali ipak, posegnuli i malobrojni vlasnici objekata u povijesnoj jezgri, i to prvenstveno oni koji u njihovo održavanje već neko vrijeme nisu ništa ili su uložili vrlo malo.

---

image

Slavica Grkeš, turistička poduzetnica: Naravno da će oni koji ne ulažu imati niske ocjene i slabiju prodaju, što je ljepota slobodnog tržišta

Tonći Plazibat/cropix
---

O popunjenosti smještaja i mogućem sniženju cijena pitali smo i potpredsjednicu Strukovne grupe putničkih agencija pri županijskoj HGK Slavicu Grkeš koja, podsjetivši na šaroliku situaciju i činjenicu da je dio smještaja, uz veće cijene, još iza Nove godine bio u cijelosti rasprodan za cijelu sezonu, ističe:

- Trudimo se ocjene gostiju držati na visokoj razini. Najbitnije su nam one za uslugu i čistoću, dok na neke nekad ne možemo utjecati, kao npr. na lokaciju, internet, opremljenost i slično. Upravo zbog visokih ocjena i stalnih ulaganja u naše ili smještajne jedinice vlasnika, nemamo uopće problema s prodajom.

Naravno da će oni koji ne ulažu imati niske ocjene i slabiju prodaju, što je ljepota slobodnog tržišta.

Dubrovnik ima jako puno novih kreveta u privatnom smještaju te smo proteklih godina imali i jako puno ulaganja u smještaj te se na tržištu nalaze fantastični objekti koji opet, ako se dogodi neka rupa, imaju prostora za spuštanje cijena. Prosjek još ide, ispodprosječni ne rade i to je logično, kaže Grkeš te podsjeća na neobičnu konkurenciju dubrovačkim privatnim iznajmljivačima:

---

image
Tonći Plazibat /Cropix
---

- Brojne krevete gostima iznajmljuje i Studentski dom, dok je "Dubrovačka baština" opremila 11 soba u Arhivu, tako da se afitavanjem bavi i javni sektor.

Inače, po broju rezervacija i financijski travanj i svibanj su bili i jači nego 2019., dok je lipanj malo zakazao. Za srpanj bih rekla da svi nekako guramo: moja agencija nema toliko problema, ali na portalima za oglašavanje vidim jako puno praznog smještaja.

Nema toliko last minute rezervacija za objekte koji su prazni, ali nije to toliko do potražnje koliko do trenutačno velike ponude, gdje se za iste novce mogu naći objekti koji su nedavno imali velika ulaganja. Kako god, najveći ulog u posao su dobre ocjene i treba se namučiti kako bi se došlo do njih i treba ih održavati, ali će se sve to kasnije isplatiti.

Ukratko - tržište radi svoje, koliko tko uloži, toliko će i dobiti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tonći Plazibat /Cropix Tonći Plazibat/Cropix Cropix Tonći Plazibat/cropix Božo Radić/Cropix
Tonći Plazibat/Cropix

Nino Dubretić, osnivač i suvlasnik agencije Direct Booker: Staro je pravilo: ako si prazan - spuštaš cijenu da bi se napunio!

Cropix

Predsjednica HGK županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić: Gosti od 3 i 4 zvjezdice cjenovno su iznimno elastični, što znači da na povećane cijene reagiraju na način da radije izabiru jeftiniju destinaciju

Tonći Plazibat/cropix

Slavica Grkeš, turistička poduzetnica: Naravno da će oni koji ne ulažu imati niske ocjene i slabiju prodaju, što je ljepota slobodnog tržišta

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/dio-iznajmljivaca-na-dubrovackom-podrucju-snizava-cijene-i-do-20-posto-je-li-sezona-podbacila-ili-je-u-pitanju-1308464 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=13dc943e7219a7a9f766486b9631a32dda865e8e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dio+iznajmljiva%C4%8Da+na+dubrova%C4%8Dkom+podru%C4%8Dju+sni%C5%BEava+cijene%2C+i+do+20+posto%21+Je+li+sezona+podbacila%2C+ili+je+u+pitanju...%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fdio-iznajmljivaca-na-dubrovackom-podrucju-snizava-cijene-i-do-20-posto-je-li-sezona-podbacila-ili-je-u-pitanju-1308464 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fdio-iznajmljivaca-na-dubrovackom-podrucju-snizava-cijene-i-do-20-posto-je-li-sezona-podbacila-ili-je-u-pitanju-1308464 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRŽIŠTE SVE ČISTI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaTRŽIŠTE SVE ČISTI

Dio iznajmljivača na dubrovačkom području snižava cijene, i do 20 posto! Je li sezona podbacila, ili je u pitanju...?

Piše Ahmet Kalajdžić
21. srpnja 2023. - 10:12

Ima li tome kraja? Dokle se može ovako? Hoćemo li baš svaki kvadratni metar pretvoriti u onaj turističke namjene?

Dubrovačke gradske vlasti nedavno su obznanile da smo ovogodišnju turističku sezonu dočekali sa skoro 1500 novih postelja! Tisuću i pol više u samo jednoj godini!

U aktualnoj situaciji recesije i poremećenih tržišnih odnosa, unatoč službeno objavljenom podatku o većem broju turista, jednostavno nije lako popuniti tu masu kreveta u jednakom omjeru kao prethodnih sezona.

Ne ulazeći u to jesmo li sa zahuktalom apartmanizacijom dosegnuli "plafon" i je li sazrelo vrijeme da tržište konačno "odradi svoje", može se zaključiti da su znatno povećane cijene smještaja, u sprezi s poskupljenjem svih životnih troškova, u znatnoj mjeri utjecale na stvaranje dojma o lošijoj se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:14