StoryEditorOCM
Obala‘CASA BLANKA‘

Dalmatinski grad u crkvenom prostoru dobiva atraktivni hotel s 4 zvjezdice, u igri je bio i šef zagrebačkog podzemlja

15. travnja 2024. - 17:36

Prije deset mjeseci smo pisali kako je u Makarskoj promijenjen ulaz na ljetnu pozornicu na koju se umjesto s rive, ulazi sa stražnje strane kina jer su objekti u kojima se nekoć nalazilo zimsko kino, restoran "Veliki Mornar" te prostorije šahovskog kluba i ogranka Matice hrvatska otprije nekoliko godina su u vlasništvu Nadbiskupije splitsko-makarske, a ne više Župe svetog Marka.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Potom je Nadbiskupija sve te prostore prije tri godine dala u najam privatniku na rok od 20 godina, a koji tu već gradi heritage hotel ‘‘Casa Blanka‘‘ sa 22 sobe i četiri zvjezdice, dok će nekadašnji prostor restorana ‘‘Veliki Mornar‘‘ sa štekatom na rivi, vrata otvoriti ovog ljeta.

Strogi propisi

Investitor milijunskog projekta je tvrtka ‘‘Antoine Makarska‘‘ čiji je vlasnik Ante Ćaleta, projektant hotela je "Lukić projekt", odnosno ovlaštena projektantica Lucija Lukić, a izvođač tvrtka ‘‘Blanka‘‘ Makarska.

Kako nam je pojasnila arhitektica Sanda Lončar-Lukić, hotel baština koji je zaštićeno kulturno dobro, vrata će otvoriti dogodine, a sve ostaje u dosadašnjim gabaritima i pod strogom kontrolom Konzervatorskog odjela Split koji je dao prethodno odobrenje.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Staro kino, stari restoran ‘‘Veliki Mornar‘‘, nekadašnja brijačnica i drugi prostori u povijesnoj građevini će se prenamijeniti u hotel sa 22 smještajne jedinice i restoranom otvorenog tipa koji vrata otvara ovog ljeta.

Na 1. i 2. katu će se nalaziti po 11 soba različitih kvadratura što je ovisilo o postojećim starim kamenim zidovima, konstrukciji i "slaganju-kruženju " oko atrija građevine starog samostana.

Staro kino je dobilo jednu novu međukonstrukcijsku ploču i novih sedam soba na sjeveru drugog kata. Na tavanu nismo mogli niti smjeli išta raditi, iako se predviđa mijenjanje skoro cijele krovne konstrukciju i pokrova.

Baština hoteli su inače vrlo skupi u izvođenju, podliježu nadzoru konzervatora u svim strukama koje projektiraju s nama, i tu se ne smije dirnuti u kamen niti se smije probiti ili vidjeti instalacija. Dozvoljena su samo manja odstupanja u kvadraturama soba vezano za kategorizaciju.

image
Ivo Ravlić/Cropix

U prizemlju hotela će se nalaziti atrij, recepcija, kuhinja, blagovaonica i restoran otvorenog tipa - pojasnila je arhitektica Lončar-Lukić.

Prema riječima vlasnika hotela Ante Ćalete, zgrada je stara 250 godina i prilikom rekonstrukcije su najveći problem svi zaštićeni dijelovi, pa tako nijednu utičnicu ne mogu postaviti bez dozvole konzervatora, a velikih problema su imali sa atestima i instalacijama.

Višemjesečni izvidi

- Samo osam mjeseci su trajali izvidi arheologa, arhitekata i konzervatora kako bismo ishodili potvrde, mjerenja i dobili nadzor. Sve je trebalo raditi posebnim alatima, a strogo smo morali paziti na stari kamen. Doslovno je svaka rupa trebala odobrenje konzervatora, ali, eto, upustili smo se u investiciju i sada ne možemo odustati.

image

Tabla s podacima o projektu na ulazu

Ivo Ravlić/Cropix

Parking hotela će se nalaziti gdje se i sada nalazi, sa sjeverne strane i nadam se otvorenju dogodine, dok sada obavljamo pripreme za otvaranje restorana sa štekatom na rivi koji je godinama pripadao restoranu ‘‘Veliki Mornar‘‘ - kazao nam je Ćaleta, koji nam nije htio otkriti o kojoj se točno investiciji radi.

image

Vlado Rajić i Vinko Žuljević Klica dolaze na suđenje kao svjedoci

Goran Mehkek/Cropix

Inače, kako smo već pisali, u cijeloj ovoj priči oko unajmljivanja crkvenih kvadrata u Makarskoj zanimljivo je da se Nadbiskupija već bila spremila potpisati predugovor o zakupu s Vinkom Žuljevićem Klicom, koji je ubijen 2015. godine.

Međutim, iz Nadbiskupije su naglo odustali od najma atraktivnog prostora, Žuljević Klica je često punio stupce crne kronike, a ubijen je u Sesvetama prije devet godina, i to nakon nedjeljne mise. U zagrebačkim kuloarima spominjalo ga se uglavnom kao jednog od glavnih ljudi ubijenog Vjeke Sliška.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:23