StoryEditorOCM
ObalaSMJEŠTEN U BOLNICI

Dalmatinski grad dobio Centar za djecu s poteškoćama, za ranu intervenciju: ‘Na žalost, imamo sve više takve djece‘

Piše Stanislav Soldo
9. travnja 2024. - 17:02
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i predsjednik udruge ‘Prijatelj‘ Nikola Popovac tijekom potpisivanja ugovoraMetković.hr

Metković je dobio Centar za djecu sa poteškoćama u razvoju. Ugovor o korištenju prostora Centra potpisali su župan Nikola Dobroslavić i Nikola Popovac, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom "Prijatelj" Metković.

Potpisivanju ugovora nazočili su gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, županijska pročelnica za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević, ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić, ravnatelj Doma zdravlja Metković Vjekoslav Čuvalo, gradonačelnici i načelnici iz doline Neretve te ostali dionici koji se u svome radu susreću s djecom i osobama s poteškoćama.

Centar je smješten u neiskorištenome dijelu zgrade Dnevne bolnice Metković, a u njemu će se pružati usluge djeci s poteškoćama u razvoju iz Metkovića i doline Neretve, ali i iz ostalih dijelova Dubrovačko-neretvanske županije.

Rana detekcija

Centar će omogućiti ranu detekciju problema te ranu intervenciju, a usluge će pružati terapeuti Udruge "Prijatelj" koja je izabrana putem javnoga natječaja. Vrijednost investicije je 450 tisuća eura. Veći dio sufinancira Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Metković participira s 33 tisuće eura, a dio sredstava je osigurano putem natječaja Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te donacije PBZ-a, piše metkovic.hr.

image

Dnevna bolnica u Metkoviću

Jakov Prkić/Cropix

- S velikim zadovoljstvom sam danas s Udrugom "Prijatelj" potpisao Ugovor o korištenju prostora Centra za djecu s poteškoćama u razvoju. Među brojnim projektima koje radi Dubrovačko-neretvanska županija, uz veliku potporu Vlade RH, ovo je jedan od financijski ne toliko velikih, međutim, emotivno ga doživljavamo kao jedan od najvažnijih.

Naša Udruga "Prijatelj" čiji je rad i do sada prepoznat, otvorenjem Centra imat će najbolje moguće uvjete za rad, a znatno će olakšati našim malih sugrađanima s poteškoćama te njihovim roditeljima.

Nakon projekta "Dva skalina" u Dubrovniku, planiramo još dva ovakva centra na području Županije. Naime, iz Programa Vlade RH za razvoj otoka, kandidirana su dva slična projekta - u Putnikovićima i Gradu Korčuli te vjerujem da će se realizirati, s obzirom da su osigurana sredstva iz toga Programa - kazao je župan Dobroslavić.

Udruga osoba s invaliditetom "Prijatelj" Metković osnovana je 2003. te više od 20 godina brine o osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama, provodi različite projekte te zapošljava osobe s invaliditetom. Udrugu čini stručni, rehabilitacijski i administrativni tim koji se sastoji od djelatnika različitih struka, iskustava i profesija.

Radna terapija

- Usluge koje ćemo pružati u centru su logopedske, radna terapija, neurofeedback terapija, senzorna terapija i defektološke usluge.

Mi trenutno imamo sedam zaposlenih terapeuta, a sukladno potrebama, a potreba je u dolini Neretve sve više, ići ćemo i u daljnje zapošljavanje stručnoga kadra. Ovo je mnogo opremljeniji prostor nego što smo do sada imali. Korisnici, a posebice naši terapeuti će biti iznimno zadovoljni i jednostavno - ovo je poboljšanje rada za sve nas - istaknuo je Nikola Popovac, predsjednik Udruge "Prijatelj".

- Iznimno sam sretan što se danas u Metkoviću otvorio Centar za djecu s poteškoćama. Složio bi se sa županom koji je rekao kako mu je ovo jedan od najdražih projekata. Nažalost, u Metkoviću i dolini Neretve imamo sve veći broj djece s poteškoćama u razvoju, a upravo će ovaj Centar toj djeci omogućiti ranu detekciju i najvažnije - ranu intervenciju.

Zahvalio bih se Županiji, Županu i Ministarstvu na ovome projektu te želim čestitati Udruzi "Prijatelj", Nikoli Popovcu te ostalim djelatnicima koji su zaista dobili kvalitetan prostor za rad - kazao je gradonačelnik Milan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:04