StoryEditorOCM
ObalaUDAR NA NOVČANIKE

Cijene parkinga u srcu velikoga dalmatinskoga grada veće nego u Splitu, stanari ogorčeni: ‘Laž je da smo mi to tražili‘

Piše Ana Petrić
9. veljače 2024. - 16:30

S prvim danom veljače iz šibenskog su Gradskog parkinga stigle novosti vezane za cijene parkinga na većini parkirališta u užem centru grada.

Kao razlog povećanja cijena parkinga iz tog su poduzeća naveli kako su to učinili "na inicijativu građana", odnosno kako bi zaštitili stanare užeg centra grada, predstavljajući poskupljenje kao njihovu želju i zahtjev. A i kako bi se smanjile nesnosne ljetne gužve. I kako bi se povećala fluktuacija vozila na parkiralištima.

Dakle, u nultoj parkirnoj zoni (Obala, Dolac) i parkiralištu gat Krka cijene su se u zimskom razdoblju, od 1. listopada do 31. svibnja, povećale za 20 centi, što znači da ćete sada na tim parkiralištima jedan sat platiti jedan euro.

U sezoni, od 1. lipnja do 30. rujna, sat parkiranja na parkiralištima u nultoj zoni povećat će se za 50 centi, odnosno koštat će dva i pol eura.

Povlaštene karte

Nadalje, iz Gradskog su parkinga poručili kako su u 1. zoni i 1+ zoni cijene parkiranja veće za 20 centi u zimskom i ljetnom razdoblju, dok se na rampom reguliranim parkiralištima (Željeznički kolodvor, Izgradnja, Draga) cijene povećavaju za 30 centi u zimskom razdoblju, odnosno 60 centi u ljetnoj sezoni.

Točnije, zimi ćete u tim zonama jedan sat parkiranja platiti jedan euro, ljeti dva, a nepromijenjene ostaju cijene parkiranja u garaži na Poljani te svim parkiralištima u obuhvatu II. zone parkiranja. Istovremeno, korisnicima povlaštenih parkirnih karata cijene se neće mijenjati.

No, vratimo se razlozima povećanja cijena parkiranja na pojedinim parkiralištima u centru Krešimirova grada.

Sudeći po komentarima na društvenim mrežama, a koji su se nanizali na navod da su cijene parkirnih karata korigirane u svrhu zaštite stanara gradske jezgre, u to malo tko vjeruje. Također, vladaju i mišljenja da ovakvo poskupljenje neće ništa promijeniti, već da će gosti, turisti i oni koji to žele, u centru grada parkirati bez obzira na cijenu.

Osim toga, predstavnici Gradske četvrti Stari grad, a na čiji je zahtjev, navodno, Gradski parking povisio cijene parkirnih karata, tvrde kako je zapravo riječ o zloupotrebi njihovih prijedloga.

- Sve što mi radimo u ovoj Gradskoj četvrti, radimo zajednički pa tako imamo i zajedničko mišljenje o ovoj situaciji, a to je da je to laž. A ako nije laž, onda je u najmanju ruku zloupotreba naših zahtjeva.

Zastupajući interese stanara gradske četvrti Stari grad, dakle njezinih stalnih, a ne povremenih korisnika, napisali smo Gradu što predlažemo u svrhu poboljšanja uvjeta života u tom dijelu grada. Imali smo sedam ili osam točaka u zapisniku i za svaku je postojala rasprava i odluka i svaka je naša odluka poslana Gradu.

Tako je sedma odluka bila poskupjeti parking u zimskom i ljetnom razdoblju samo da posjetitelje odvratimo od toga da autom uđu baš u staru gradsku jezgru, već da parkiraju negdje dalje i onda će minibus te ljude odvesti u centar grada. Tako bi se smanjile gužve i stanarima se ne bi krala parkirna mjesta.

Suradnja s Gradom

S Gradom zaista aktivno surađujemo i kao predstavnici stanara često predlažemo što treba napraviti da se zaštite naši interesi, no gradska uprava se na to očito oglušuje i ne znam čije interese štiti - kazuje nam Davor Živković, predsjednik Gradske četvrti Stari grad, dodavši kako je cilj nešto većeg povećanja cijena parkirnih karata bio reducirati broj vozila koji ulaze na rivu, ali prije toga bi, naravno, trebalo osigurati druga parkirna mjesta.

image

Davor Živković: Gradski parking je zloupotrijebio ono što piše i rekao ‘mi smo poskupjeli parking na zahtjev stanara‘

Nikša Stipaničev/Cropix

- Nije točno da je Gradska četvrt rekla da želi poskupljenje parkinga. To je bio samo naš prijedlog za razgovor. Gradski parking je zloupotrijebio ono što piše i rekao "mi smo poskupjeli parking na zahtjev stanara".

A povećali su cijene na parkinzima i u Dragi i na Željezničkom kolodvoru, na parkiralištima koja i nisu u našoj ingerenciji. Izvukli su naš prijedlog iz konteksta i iskoristili ga kao opravdanje za poskupljenje koje neće ništa promijeniti - revoltirano će Živković.

- U navedenoj odluci gradska četvrt Stari grad donosi odluku da se značajno poveća cijena parkinga zbog prevelikog broja posjetitelja, kako bi isti umjesto osobnih automobila više koristili gradski prijevoz.

image

Goran Bulat, direktor Gradskog parkinga: Prijedlog je bio izvan sezone 5 eura, a u sezoni 10 eura po satu

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Prijedlog cijene izvan sezone 5 eura, a u sezoni 10 eura po satu. Mišljenja smo da je, unatoč gužvi, tražena cijena od 5 i 10 eura previsoka - odgovor je koji nam je stigao iz Gradskog parkinga.

- Mišljenja sam da će nove cijene ubrzati izmjenu vozila na parkiralištima te da će stanari lakše pronaći parkirališno mjesto - dodao je direktor tog poduzeća Goran Bulat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:28