stdClass Object ( [id] => 1349967 [title] => Bosanski franjevci preuzeli trogirski samostan; ‘Nadam se da ću okupiti mlade, za početak na balunu...‘ [alias] => bosanski-franjevci-preuzeli-trogirski-samostan-nadam-se-da-cu-okupiti-mlade-za-pocetak-na-balunu [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad bismo zaključili kako su se prije mjesec i nešto dana fratri provincije Bosne Srebrene prvi put naselili u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, bilo bi to vrlo dvojbeno.

Naime, ova prastara franjevačka redodržava prostirala se nekoć od jadranskih obala do Budima, a nastala je 1514. godine podjelom Bosanske franjevačke vikarije na Bosnu Hrvatsku i Bosnu Srebrenu. Prije pada Bosne pod osmansku vlast ova je provincija imala preko 40 samostana, a danas ih je u Bosni osamnaest, s tim da su prije tridesetak godina ponovno prešli granice Hrvatske, pa pored Zagreba, imaju samostane ili kuće u Cavtatu, Gornjim Bogićevcima, Križpolju, Vojniću, Sućurju, Gvozdu i Okučanima.

Odnedavno i u Trogiru, na čiovskoj strani gdje su od Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru, preuzeli staru crkvu svetoga Ante na Dridu i samostan Uznesenja Marijina, te župu svetoga Jakova Apostola.

---

image

Fra Ivan Jelić ispred crkve sv. Ante i samostana Drid: Pokazalo se da fratara u Bosni još uvijek ima dovoljno da bismo pokrili naše župe samostane i preuzeli neke izvan zemlje, primjerice u Hrvatskoj, Australiji i Africi

Tom Dubravec/Cropix
---

Kada je sagrađena prva crkva na Dridu nije poznato, ali u mletačkim dokumentima iz 1432. spominje se da je posvećena sv. Antunu Opatu i svetoj Mariji Magdaleni, čiji se kip, rad Ivana Duknovića iz 15. stoljeća, čuva u samostanu. Godine 1500. u crkvu je donesena čudotvorna Gospina slika s Drida kod Bosiljine (Marine) i od tada se crkva naziva Sveta Marija od Drida, te okuplja hodočasnike iz grada i trogirske okolice. Franjevci su se vratili na Drid 1623. godine i kod crkve sagradili samostan i dogradili crkvu. Samostan je 1948. godine stradao od požara kojeg su podmetnuli komunistički aktivisti, a posljednji put je obnovljen krajem devedesetih godina. Ispod njega je pećina, koja je u srednjem vijeku bila dom pustinjaka.

Crkvica u čast trogirske pobjede

Tako čitamo dok čekamo sastanak s novim župnikom i predstojnikom samostana fra Ivanom Jelićem (48), rodom iz Rame, koji je prije Trogira služio u svojoj Bosni i Hercegovini i Austriji.

- Zasad imam funkciju predstojnika, da bih bio gvardijan samostana trebali bismo imati ovdje barem tri fratra. Pokazalo se da fratara u Bosni još uvijek ima dovoljno da bismo pokrili naše župe samostane i preuzeli neke izvan zemlje, primjerice u Hrvatskoj, Australiji i Africi gdje ima franjevaca Bosne Srebrene.

---

image

Fra Ivan Jelić: Privatno možemo biti malo više liberalni ili malo više konzervativni, ali kršćanin ima deset zapovijedi i to je to

Tom Dubravec/Cropix
---

Ali i naša su zvanja sve "tanja", kad sam ja studirao u drugoj polovici devedesetih bilo je po 60,70 studenata, a sada petnaestak. A kad se pojavila informacija da preuzimamo trogirski samostan od zadarskih fratara, javio sam se provincijalu i izrazio želju da idem, bio je to neki novi izazov za mene. I tako, evo me – objasnio nam je fra Ivan koji je na Dridu nešto više od mjesec dana i trudi se upoznati župljane kojih je oko 2700.

- Ovdje je još sa mnom i fra Matija Matošević, dosadašnji upravitelj samostana i pripadnik zadarske provincije koji će uskoro na službu u njihov samostan na splitski Poljud. Došao sam taman u vrijeme blagoslova obitelji, pa je i to prilika da upoznam vjernike iz prve ruke. Dočekali su me srdačno i na tome sam im zahvalan. Naši franjevački trećoreci pomažu u božićnom kićenju crkve na Dridu, a vjernici se brinu i za druge crkve na području župe – veli fra Ivan, u čijoj je župi niz starih, većih i manjih crkava.

---

image

Crkva svetog Ante i samostan Drid

Tom Dubravec/Cropix
---

Župna crkva svetog Jakova Apostola je niže, u središtu starog naselja, a izgrađena je 1709. na mjestu starije. Glavni oltar posvećen je Svetom Križu, a na njemu je u baroknoj niši gotičko raspelo iz 15. stoljeća. U crkvi se ranije čuvao poznati poliptih s drvenim reljefom sv. Jakova, rad Trogiranina Blaža Jurjeva iz 1436. godine, koji je izložen u pinakoteci u crkvi sv. Ivana Krstitelja.

Crkva svetog Josipa je iz 1625. godine, a na njezinu se mjestu nalazila crkva sv. Lazara s dvije kućice za gubavce, sagrađena 1417. godine, koju su franjevci konventualci početkom 16. stoljeća proširili i kod nje sagradili samostan. Konventualci su napustili samostan 1796. godine, a u njemu je otvorena gimnazija, kasnije pretvorena u gradsku ubožnicu. Godine 1909. sagrađena je nova ubožnica koja je poslije Drugog svjetskog rata nazvana Dom starih i nemoćnih.

Nema privatno, imaš deset zapovijedi...

Crkva svetog Petra je iz 15. stoljeća, crkva sv. Nikole je iz 16. stoljeća, crkvica svetog Andrije na Balanu potječe iz ranokršćanskog razdoblja, šestog ili sedmog stoljeća i uz nju je bila sagrađena utvrda, a u 13. stoljeću ženski benediktinski samostan. Crkvica Gospe kraj mora je dijelom starohrvatska, dijelom nadograđena u 13. stoljeću na uspomenu pobjede Trogirana nad Splićanima, a poznata je i kao Gospe od mlika, kojoj hodočaste mlade majke. Uz more je i kapelica svetoga Jeronima Dalmatinca iz 15. stoljeća u maniri venecijanske gotike.

Dakle na nevelikom prostoru čak osam crkava i crkvica. Treba to obići. Mi smo pored svetoga Ante na Dridu sa župnikom razgledali Sv. Jakova i Sv. Josipa. Pitamo župnika je li sreo ljudi iz Bosne.

- Ima i njih, kako ne. Ali svi ovdašnji vjernici jako su otvoreni i spremni pomoći, razumiju da sam u novoj sredini i žele mi olakšati početak. Nadam se da ću okupiti i mlade, barem ćemo se za početak okušati u balunu, a tu nisam neiskusan, bio sam član svećeničke nogometne reprezentacije BiH i mislim da imam što pokazati na terenu – smije se fra Ivan Jelić, dodajući kako je za krizmu prijavljeno 27 srednjoškolaca, a za pričest petnaestak, što je – dobro.

- Malo je nezgoda što su djeca u dvosmjenskoj školi pa nam je teško organizirati vjeronauk, tako da ostaje subota, to im je jedini slobodni dan a onda su i oni na različitim aktivnostima i obavezama.

A za bosanske fratre se kaže da vode svoju politiku!

- Nema to kod mene, privatno možemo biti malo više liberalni ili malo više konzervativni, ali kršćanin ima deset zapovijedi i to je to.

Falit će vam snijeg?

- Možda, ali more je vrlo dobra zamjena, a već sam ga doživio u Dalmaciji, kad smo kao đaci frajevačke klasične gimnazije u Visokom zbog rata bili privremeno u Baškoj Vodi, bilo ga je dvadesetak centimetara na rivi, a vidio sam ga i na Vidovoj gori na Braču. Znači, možemo ga očekivati.

---

image

Fra Ivan Jelić s djecom iz dječjeg vrtića Maslina u crkvi sv. Jakova, evo ih u izradi jaslica

Tom Dubravec/Cropix
---

Nek se obiknem...

Kako se snađete oko kuhanja?

- Ma nisam oko toga izbirljiv, za sada jedva stignem jesti koliko je posla. Ali fino sam se snašao, uzmem obrok u Domu za starije, obilno je i ukusno.

U kakvom je stanju stari samostan na Dridu?

- Koliko sam vidio, jako dobrom. Možda bi trebalo koji prozor promijeniti...

Niste baš ćakulono, al ipak smo nešto o vama iščačkali: veliki ste ljubitelj umjetnosti i to suvremene!

- E istina, to mi je jedna vrsta hobija, zanimacije, relaksacije. Ponosam sam što sm prijateljevao s velikim hrvatskim umjetnicima poput Josipa Biffela i Đure Sedera, a podružim se i sa Stjepanom Šandrkom, Martinom Grlić, Matkom Vekićem, Vatroslavom Kulišem, Mladenom Ivešićem... U crkvama koje su u ovoj župi ima vrijednih umjetnina, naravno starih, a one najvrjednije pod zaštitom su Ministarstva kulture i izložene u stalnim postavima u Trogiru.

Pola sata ste nam dali, idete dalje?

- Moram, ispovijedi, dogovori, obveze. Ajd kad prođe malo vremena dok se obiknem, pa ćemo na duže pričat...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => fra Ivan Jelić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => fra Ivan Jelić 2 0 7039 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-19 06:48:37 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Damir Šarac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-24 06:59:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-24 06:58:50 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bosanski franjevci preuzeli trogirski samostan; 'Nadam se da ću okupiti mlade, za početak na balunu...' page_title=Bosanski franjevci preuzeli trogirski samostan; 'Nadam se da ću okupiti mlade, za početak na balunu...' [metakey] => bosanski franjevci, samostan, trogir, drid, fra ivan jelić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/19\/26227052.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/26227086.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/26227064.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/26227043.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/26227041.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/26227026.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/26227022.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/26227029.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Fra Ivan Jeli\u0107 s djecom iz dje\u010djeg vrti\u0107a Maslina - treba bor ukrasit ispred crkve<\/p>","

Crkva svetog Ante i samostan Drid<\/p>","

Fra Ivan Jeli\u0107 s djecom iz dje\u010djeg vrti\u0107a Maslina u crkvi sv. Jakova, evo ih u izradi jaslica<\/p>","

Fra Ivan Jeli\u0107 ispred crkve sv. Ante i samostana Drid: Pokazalo se da fratara u Bosni jo\u0161 uvijek ima dovoljno da bismo pokrili na\u0161e \u017eupe samostane i preuzeli neke izvan zemlje, primjerice u Hrvatskoj, Australiji i Africi<\/p>","

Fra Ivan Jeli\u0107 u crkvi sv. Ante: Ne brinem ja za snijege, ve\u0107 sam ga do\u017eivio u Dalmaciji, kad smo kao \u0111aci frajeva\u010dke klasi\u010dne gimnazije u Visokom zbog rata bili privremeno u Ba\u0161koj Vodi<\/p>","

Fra Ivan Jeli\u0107: Privatno mo\u017eemo biti malo vi\u0161e liberalni ili malo vi\u0161e konzervativni, ali kr\u0161\u0107anin ima deset zapovijedi i to je to<\/p>","

Fra Ivan Jeli\u0107: Umjetnost mi je jedna vrsta hobija, zanimacije, relaksacije<\/p>","

Fra Ivan Jeli\u0107 i na\u0161 reporter Damir \u0160arac u samostanu Drid<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1250","hd_26227052_1920.jpg":"1920x1080","k_26227052_1280.jpg":"1280x1280","k_26227052_1024.jpg":"1024x1024","k_26227052_640.jpg":"640x640","k_26227052_480.jpg":"480x480","k_26227052_340.jpg":"340x340","k_26227052_220.jpg":"220x220","o_26227052_1280.jpg":"1280x833","o_26227052_1024.jpg":"1024x666","o_26227052_640.jpg":"640x416","o_26227052_480.jpg":"480x312","o_26227052_340.jpg":"340x221","o_26227052_220.jpg":"220x143","h_26227052_1280.jpg":"1280x854","h_26227052_1024.jpg":"1024x683","h_26227052_640.jpg":"640x427","h_26227052_480.jpg":"480x320","h_26227052_340.jpg":"340x227","h_26227052_220.jpg":"220x147","pp_26227052_1280.jpg":"1280x1628","pp_26227052_1024.jpg":"1024x1303","pp_26227052_640.jpg":"640x814","pp_26227052_480.jpg":"480x611","pp_26227052_340.jpg":"340x432","pp_26227052_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1165","hd_26227086_1920.jpg":"1920x1080","k_26227086_1280.jpg":"1280x1280","k_26227086_1024.jpg":"1024x1024","k_26227086_640.jpg":"640x640","k_26227086_480.jpg":"480x480","k_26227086_340.jpg":"340x340","k_26227086_220.jpg":"220x220","o_26227086_1280.jpg":"1280x776","o_26227086_1024.jpg":"1024x621","o_26227086_640.jpg":"640x388","o_26227086_480.jpg":"480x291","o_26227086_340.jpg":"340x206","o_26227086_220.jpg":"220x133","h_26227086_1280.jpg":"1280x854","h_26227086_1024.jpg":"1024x683","h_26227086_640.jpg":"640x427","h_26227086_480.jpg":"480x320","h_26227086_340.jpg":"340x227","h_26227086_220.jpg":"220x147","pp_26227086_1280.jpg":"1280x1628","pp_26227086_1024.jpg":"1024x1303","pp_26227086_640.jpg":"640x814","pp_26227086_480.jpg":"480x611","pp_26227086_340.jpg":"340x432","pp_26227086_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1369","hd_26227064_1920.jpg":"1920x1080","k_26227064_1280.jpg":"1280x1280","k_26227064_1024.jpg":"1024x1024","k_26227064_640.jpg":"640x640","k_26227064_480.jpg":"480x480","k_26227064_340.jpg":"340x340","k_26227064_220.jpg":"220x220","o_26227064_1280.jpg":"1280x912","o_26227064_1024.jpg":"1024x730","o_26227064_640.jpg":"640x456","o_26227064_480.jpg":"480x342","o_26227064_340.jpg":"340x242","o_26227064_220.jpg":"220x156","h_26227064_1280.jpg":"1280x854","h_26227064_1024.jpg":"1024x683","h_26227064_640.jpg":"640x427","h_26227064_480.jpg":"480x320","h_26227064_340.jpg":"340x227","h_26227064_220.jpg":"220x147","pp_26227064_1280.jpg":"1280x1628","pp_26227064_1024.jpg":"1024x1303","pp_26227064_640.jpg":"640x814","pp_26227064_480.jpg":"480x611","pp_26227064_340.jpg":"340x432","pp_26227064_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1248","hd_26227043_1920.jpg":"1920x1080","k_26227043_1280.jpg":"1280x1280","k_26227043_1024.jpg":"1024x1024","k_26227043_640.jpg":"640x640","k_26227043_480.jpg":"480x480","k_26227043_340.jpg":"340x340","k_26227043_220.jpg":"220x220","o_26227043_1280.jpg":"1280x832","o_26227043_1024.jpg":"1024x665","o_26227043_640.jpg":"640x416","o_26227043_480.jpg":"480x312","o_26227043_340.jpg":"340x221","o_26227043_220.jpg":"220x143","h_26227043_1280.jpg":"1280x854","h_26227043_1024.jpg":"1024x683","h_26227043_640.jpg":"640x427","h_26227043_480.jpg":"480x320","h_26227043_340.jpg":"340x227","h_26227043_220.jpg":"220x147","pp_26227043_1280.jpg":"1280x1628","pp_26227043_1024.jpg":"1024x1303","pp_26227043_640.jpg":"640x814","pp_26227043_480.jpg":"480x611","pp_26227043_340.jpg":"340x432","pp_26227043_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1188","hd_26227041_1920.jpg":"1920x1080","k_26227041_1280.jpg":"1280x1280","k_26227041_1024.jpg":"1024x1024","k_26227041_640.jpg":"640x640","k_26227041_480.jpg":"480x480","k_26227041_340.jpg":"340x340","k_26227041_220.jpg":"220x220","o_26227041_1280.jpg":"1280x792","o_26227041_1024.jpg":"1024x633","o_26227041_640.jpg":"640x396","o_26227041_480.jpg":"480x297","o_26227041_340.jpg":"340x210","o_26227041_220.jpg":"220x136","h_26227041_1280.jpg":"1280x854","h_26227041_1024.jpg":"1024x683","h_26227041_640.jpg":"640x427","h_26227041_480.jpg":"480x320","h_26227041_340.jpg":"340x227","h_26227041_220.jpg":"220x147","pp_26227041_1280.jpg":"1280x1628","pp_26227041_1024.jpg":"1024x1303","pp_26227041_640.jpg":"640x814","pp_26227041_480.jpg":"480x611","pp_26227041_340.jpg":"340x432","pp_26227041_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26227026_1920.jpg":"1920x1080","k_26227026_1280.jpg":"1280x1280","k_26227026_1024.jpg":"1024x1024","k_26227026_640.jpg":"640x640","k_26227026_480.jpg":"480x480","k_26227026_340.jpg":"340x340","k_26227026_220.jpg":"220x220","o_26227026_1280.jpg":"1280x853","o_26227026_1024.jpg":"1024x682","o_26227026_640.jpg":"640x426","o_26227026_480.jpg":"480x320","o_26227026_340.jpg":"340x226","o_26227026_220.jpg":"220x146","h_26227026_1280.jpg":"1280x854","h_26227026_1024.jpg":"1024x683","h_26227026_640.jpg":"640x427","h_26227026_480.jpg":"480x320","h_26227026_340.jpg":"340x227","h_26227026_220.jpg":"220x147","pp_26227026_1280.jpg":"1280x1628","pp_26227026_1024.jpg":"1024x1303","pp_26227026_640.jpg":"640x814","pp_26227026_480.jpg":"480x611","pp_26227026_340.jpg":"340x432","pp_26227026_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1209","hd_26227022_1920.jpg":"1920x1080","k_26227022_1280.jpg":"1280x1280","k_26227022_1024.jpg":"1024x1024","k_26227022_640.jpg":"640x640","k_26227022_480.jpg":"480x480","k_26227022_340.jpg":"340x340","k_26227022_220.jpg":"220x220","o_26227022_1280.jpg":"1280x806","o_26227022_1024.jpg":"1024x644","o_26227022_640.jpg":"640x403","o_26227022_480.jpg":"480x302","o_26227022_340.jpg":"340x214","o_26227022_220.jpg":"220x138","h_26227022_1280.jpg":"1280x854","h_26227022_1024.jpg":"1024x683","h_26227022_640.jpg":"640x427","h_26227022_480.jpg":"480x320","h_26227022_340.jpg":"340x227","h_26227022_220.jpg":"220x147","pp_26227022_1280.jpg":"1280x1628","pp_26227022_1024.jpg":"1024x1303","pp_26227022_640.jpg":"640x814","pp_26227022_480.jpg":"480x611","pp_26227022_340.jpg":"340x432","pp_26227022_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1251","hd_26227029_1920.jpg":"1920x1080","k_26227029_1280.jpg":"1280x1280","k_26227029_1024.jpg":"1024x1024","k_26227029_640.jpg":"640x640","k_26227029_480.jpg":"480x480","k_26227029_340.jpg":"340x340","k_26227029_220.jpg":"220x220","o_26227029_1280.jpg":"1280x834","o_26227029_1024.jpg":"1024x667","o_26227029_640.jpg":"640x417","o_26227029_480.jpg":"480x312","o_26227029_340.jpg":"340x221","o_26227029_220.jpg":"220x143","h_26227029_1280.jpg":"1280x854","h_26227029_1024.jpg":"1024x683","h_26227029_640.jpg":"640x427","h_26227029_480.jpg":"480x320","h_26227029_340.jpg":"340x227","h_26227029_220.jpg":"220x147","pp_26227029_1280.jpg":"1280x1628","pp_26227029_1024.jpg":"1024x1303","pp_26227029_640.jpg":"640x814","pp_26227029_480.jpg":"480x611","pp_26227029_340.jpg":"340x432","pp_26227029_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15177868 Threads: 1 Questions: 3167789750 Slow queries: 7092688 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235308046 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/bosanski-franjevci-preuzeli-trogirski-samostan-nadam-se-da-cu-okupiti-mlade-za-pocetak-na-balunu-1349967 [printLink] => /dalmacija/obala/bosanski-franjevci-preuzeli-trogirski-samostan-nadam-se-da-cu-okupiti-mlade-za-pocetak-na-balunu-1349967?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 609286 [name] => bosanski franjevci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-29 07:36:33 [main_article_id] => 0 [alias] => bosanski-franjevci [link] => /tag/bosanski-franjevci ) [1] => stdClass Object ( [id] => 449901 [name] => samostan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => samostan [link] => /tag/samostan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 404460 [name] => Trogir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trogir [link] => /tag/trogir ) [3] => stdClass Object ( [id] => 741050 [name] => drid [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-19 14:33:36 [main_article_id] => 0 [alias] => drid [link] => /tag/drid ) [4] => stdClass Object ( [id] => 741051 [name] => fra ivan jelić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-19 14:33:36 [main_article_id] => 0 [alias] => fra-ivan-jelic [link] => /tag/fra-ivan-jelic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => fra Ivan Jelić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bosanski franjevci preuzeli trogirski samostan; ‘Nadam se da ću okupiti mlade, za početak na balunu...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26227052.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Fra Ivan Jelić s djecom iz dječjeg vrtića Maslina - treba bor ukrasit ispred crkve

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26227052.jpg [title] =>

Fra Ivan Jelić s djecom iz dječjeg vrtića Maslina - treba bor ukrasit ispred crkve

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26227086.jpg [title] =>

Crkva svetog Ante i samostan Drid

Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26227064.jpg [title] =>

Fra Ivan Jelić s djecom iz dječjeg vrtića Maslina u crkvi sv. Jakova, evo ih u izradi jaslica

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26227043.jpg [title] =>

Fra Ivan Jelić ispred crkve sv. Ante i samostana Drid: Pokazalo se da fratara u Bosni još uvijek ima dovoljno da bismo pokrili naše župe samostane i preuzeli neke izvan zemlje, primjerice u Hrvatskoj, Australiji i Africi

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26227041.jpg [title] =>

Fra Ivan Jelić u crkvi sv. Ante: Ne brinem ja za snijege, već sam ga doživio u Dalmaciji, kad smo kao đaci frajevačke klasične gimnazije u Visokom zbog rata bili privremeno u Baškoj Vodi

Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26227026.jpg [title] =>

Fra Ivan Jelić: Privatno možemo biti malo više liberalni ili malo više konzervativni, ali kršćanin ima deset zapovijedi i to je to

Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26227022.jpg [title] =>

Fra Ivan Jelić: Umjetnost mi je jedna vrsta hobija, zanimacije, relaksacije

Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/26227029.jpg [title] =>

Fra Ivan Jelić i naš reporter Damir Šarac u samostanu Drid

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad bismo zaključili kako su se prije mjesec i nešto dana fratri provincije Bosne Srebrene prvi put naselili u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, bilo bi to vrlo dvojbeno.

Naime, ova prastara franjevačka redodržava prostirala se nekoć od jadranskih obala do Budima, a nastala je 1514. godine podjelom Bosanske franjevačke vikarije na Bosnu Hrvatsku i Bosnu Srebrenu. Prije pada Bosne pod osmansku vlast ova je provincija imala preko 40 samostana, a danas ih je u Bosni osamnaest, s tim da su prije tridesetak godina ponovno prešli granice Hrvatske, pa pored Zagreba, imaju samostane ili kuće u Cavtatu, Gornjim Bogićevcima, Križpolju, Vojniću, Sućurju, Gvozdu i Okučanima.

Odnedavno i u Trogiru, na čiovskoj strani gdje su od Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru, preuzeli staru crkvu svetoga Ante na Dridu i samostan Uznesenja Marijina, te župu svetoga Jakova Apostola.

---

image

Fra Ivan Jelić ispred crkve sv. Ante i samostana Drid: Pokazalo se da fratara u Bosni još uvijek ima dovoljno da bismo pokrili naše župe samostane i preuzeli neke izvan zemlje, primjerice u Hrvatskoj, Australiji i Africi

Tom Dubravec/Cropix
---

Kada je sagrađena prva crkva na Dridu nije poznato, ali u mletačkim dokumentima iz 1432. spominje se da je posvećena sv. Antunu Opatu i svetoj Mariji Magdaleni, čiji se kip, rad Ivana Duknovića iz 15. stoljeća, čuva u samostanu. Godine 1500. u crkvu je donesena čudotvorna Gospina slika s Drida kod Bosiljine (Marine) i od tada se crkva naziva Sveta Marija od Drida, te okuplja hodočasnike iz grada i trogirske okolice. Franjevci su se vratili na Drid 1623. godine i kod crkve sagradili samostan i dogradili crkvu. Samostan je 1948. godine stradao od požara kojeg su podmetnuli komunistički aktivisti, a posljednji put je obnovljen krajem devedesetih godina. Ispod njega je pećina, koja je u srednjem vijeku bila dom pustinjaka.

Crkvica u čast trogirske pobjede

Tako čitamo dok čekamo sastanak s novim župnikom i predstojnikom samostana fra Ivanom Jelićem (48), rodom iz Rame, koji je prije Trogira služio u svojoj Bosni i Hercegovini i Austriji.

- Zasad imam funkciju predstojnika, da bih bio gvardijan samostana trebali bismo imati ovdje barem tri fratra. Pokazalo se da fratara u Bosni još uvijek ima dovoljno da bismo pokrili naše župe samostane i preuzeli neke izvan zemlje, primjerice u Hrvatskoj, Australiji i Africi gdje ima franjevaca Bosne Srebrene.

---

image

Fra Ivan Jelić: Privatno možemo biti malo više liberalni ili malo više konzervativni, ali kršćanin ima deset zapovijedi i to je to

Tom Dubravec/Cropix
---

Ali i naša su zvanja sve "tanja", kad sam ja studirao u drugoj polovici devedesetih bilo je po 60,70 studenata, a sada petnaestak. A kad se pojavila informacija da preuzimamo trogirski samostan od zadarskih fratara, javio sam se provincijalu i izrazio želju da idem, bio je to neki novi izazov za mene. I tako, evo me – objasnio nam je fra Ivan koji je na Dridu nešto više od mjesec dana i trudi se upoznati župljane kojih je oko 2700.

- Ovdje je još sa mnom i fra Matija Matošević, dosadašnji upravitelj samostana i pripadnik zadarske provincije koji će uskoro na službu u njihov samostan na splitski Poljud. Došao sam taman u vrijeme blagoslova obitelji, pa je i to prilika da upoznam vjernike iz prve ruke. Dočekali su me srdačno i na tome sam im zahvalan. Naši franjevački trećoreci pomažu u božićnom kićenju crkve na Dridu, a vjernici se brinu i za druge crkve na području župe – veli fra Ivan, u čijoj je župi niz starih, većih i manjih crkava.

---

image

Crkva svetog Ante i samostan Drid

Tom Dubravec/Cropix
---

Župna crkva svetog Jakova Apostola je niže, u središtu starog naselja, a izgrađena je 1709. na mjestu starije. Glavni oltar posvećen je Svetom Križu, a na njemu je u baroknoj niši gotičko raspelo iz 15. stoljeća. U crkvi se ranije čuvao poznati poliptih s drvenim reljefom sv. Jakova, rad Trogiranina Blaža Jurjeva iz 1436. godine, koji je izložen u pinakoteci u crkvi sv. Ivana Krstitelja.

Crkva svetog Josipa je iz 1625. godine, a na njezinu se mjestu nalazila crkva sv. Lazara s dvije kućice za gubavce, sagrađena 1417. godine, koju su franjevci konventualci početkom 16. stoljeća proširili i kod nje sagradili samostan. Konventualci su napustili samostan 1796. godine, a u njemu je otvorena gimnazija, kasnije pretvorena u gradsku ubožnicu. Godine 1909. sagrađena je nova ubožnica koja je poslije Drugog svjetskog rata nazvana Dom starih i nemoćnih.

Nema privatno, imaš deset zapovijedi...

Crkva svetog Petra je iz 15. stoljeća, crkva sv. Nikole je iz 16. stoljeća, crkvica svetog Andrije na Balanu potječe iz ranokršćanskog razdoblja, šestog ili sedmog stoljeća i uz nju je bila sagrađena utvrda, a u 13. stoljeću ženski benediktinski samostan. Crkvica Gospe kraj mora je dijelom starohrvatska, dijelom nadograđena u 13. stoljeću na uspomenu pobjede Trogirana nad Splićanima, a poznata je i kao Gospe od mlika, kojoj hodočaste mlade majke. Uz more je i kapelica svetoga Jeronima Dalmatinca iz 15. stoljeća u maniri venecijanske gotike.

Dakle na nevelikom prostoru čak osam crkava i crkvica. Treba to obići. Mi smo pored svetoga Ante na Dridu sa župnikom razgledali Sv. Jakova i Sv. Josipa. Pitamo župnika je li sreo ljudi iz Bosne.

- Ima i njih, kako ne. Ali svi ovdašnji vjernici jako su otvoreni i spremni pomoći, razumiju da sam u novoj sredini i žele mi olakšati početak. Nadam se da ću okupiti i mlade, barem ćemo se za početak okušati u balunu, a tu nisam neiskusan, bio sam član svećeničke nogometne reprezentacije BiH i mislim da imam što pokazati na terenu – smije se fra Ivan Jelić, dodajući kako je za krizmu prijavljeno 27 srednjoškolaca, a za pričest petnaestak, što je – dobro.

- Malo je nezgoda što su djeca u dvosmjenskoj školi pa nam je teško organizirati vjeronauk, tako da ostaje subota, to im je jedini slobodni dan a onda su i oni na različitim aktivnostima i obavezama.

A za bosanske fratre se kaže da vode svoju politiku!

- Nema to kod mene, privatno možemo biti malo više liberalni ili malo više konzervativni, ali kršćanin ima deset zapovijedi i to je to.

Falit će vam snijeg?

- Možda, ali more je vrlo dobra zamjena, a već sam ga doživio u Dalmaciji, kad smo kao đaci frajevačke klasične gimnazije u Visokom zbog rata bili privremeno u Baškoj Vodi, bilo ga je dvadesetak centimetara na rivi, a vidio sam ga i na Vidovoj gori na Braču. Znači, možemo ga očekivati.

---

image

Fra Ivan Jelić s djecom iz dječjeg vrtića Maslina u crkvi sv. Jakova, evo ih u izradi jaslica

Tom Dubravec/Cropix
---

Nek se obiknem...

Kako se snađete oko kuhanja?

- Ma nisam oko toga izbirljiv, za sada jedva stignem jesti koliko je posla. Ali fino sam se snašao, uzmem obrok u Domu za starije, obilno je i ukusno.

U kakvom je stanju stari samostan na Dridu?

- Koliko sam vidio, jako dobrom. Možda bi trebalo koji prozor promijeniti...

Niste baš ćakulono, al ipak smo nešto o vama iščačkali: veliki ste ljubitelj umjetnosti i to suvremene!

- E istina, to mi je jedna vrsta hobija, zanimacije, relaksacije. Ponosam sam što sm prijateljevao s velikim hrvatskim umjetnicima poput Josipa Biffela i Đure Sedera, a podružim se i sa Stjepanom Šandrkom, Martinom Grlić, Matkom Vekićem, Vatroslavom Kulišem, Mladenom Ivešićem... U crkvama koje su u ovoj župi ima vrijednih umjetnina, naravno starih, a one najvrjednije pod zaštitom su Ministarstva kulture i izložene u stalnim postavima u Trogiru.

Pola sata ste nam dali, idete dalje?

- Moram, ispovijedi, dogovori, obveze. Ajd kad prođe malo vremena dok se obiknem, pa ćemo na duže pričat...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Fra Ivan Jelić s djecom iz dječjeg vrtića Maslina - treba bor ukrasit ispred crkve

Tom Dubravec/Cropix

Crkva svetog Ante i samostan Drid

Tom Dubravec/Cropix

Fra Ivan Jelić s djecom iz dječjeg vrtića Maslina u crkvi sv. Jakova, evo ih u izradi jaslica

Tom Dubravec/Cropix

Fra Ivan Jelić ispred crkve sv. Ante i samostana Drid: Pokazalo se da fratara u Bosni još uvijek ima dovoljno da bismo pokrili naše župe samostane i preuzeli neke izvan zemlje, primjerice u Hrvatskoj, Australiji i Africi

Tom Dubravec/Cropix

Fra Ivan Jelić u crkvi sv. Ante: Ne brinem ja za snijege, već sam ga doživio u Dalmaciji, kad smo kao đaci frajevačke klasične gimnazije u Visokom zbog rata bili privremeno u Baškoj Vodi

Tom Dubravec/Cropix

Fra Ivan Jelić: Privatno možemo biti malo više liberalni ili malo više konzervativni, ali kršćanin ima deset zapovijedi i to je to

Tom Dubravec/Cropix

Fra Ivan Jelić: Umjetnost mi je jedna vrsta hobija, zanimacije, relaksacije

Tom Dubravec/Cropix

Fra Ivan Jelić i naš reporter Damir Šarac u samostanu Drid

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/bosanski-franjevci-preuzeli-trogirski-samostan-nadam-se-da-cu-okupiti-mlade-za-pocetak-na-balunu-1349967 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1e341c02f1a50cc789147ae0c4393de2d35ed494 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bosanski+franjevci+preuzeli+trogirski+samostan%3B+%E2%80%98Nadam+se+da+%C4%87u+okupiti+mlade%2C+za+po%C4%8Detak+na+balunu...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fbosanski-franjevci-preuzeli-trogirski-samostan-nadam-se-da-cu-okupiti-mlade-za-pocetak-na-balunu-1349967 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fbosanski-franjevci-preuzeli-trogirski-samostan-nadam-se-da-cu-okupiti-mlade-za-pocetak-na-balunu-1349967 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => fra Ivan Jelić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obalafra Ivan Jelić

Bosanski franjevci preuzeli trogirski samostan; ‘Nadam se da ću okupiti mlade, za početak na balunu...‘

Piše Damir Šarac
24. prosinca 2023. - 07:58

Kad bismo zaključili kako su se prije mjesec i nešto dana fratri provincije Bosne Srebrene prvi put naselili u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, bilo bi to vrlo dvojbeno.

Naime, ova prastara franjevačka redodržava prostirala se nekoć od jadranskih obala do Budima, a nastala je 1514. godine podjelom Bosanske franjevačke vikarije na Bosnu Hrvatsku i Bosnu Srebrenu. Prije pada Bosne pod osmansku vlast ova je provincija imala preko 40 samostana, a danas ih je u Bosni osamnaest, s tim da su prije tridesetak godina ponovno prešli granice Hrvatske, pa pored Zagreba, imaju samostane ili kuće u Cavtatu, Gornjim Bogićevcima, Križpolju, Vojniću, Sućurju, Gvozdu i Okučanima.

Odnedavno i u Trogiru, na čiovskoj strani gdje su od Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 03:15