StoryEditorOCM
ObalaDAROVNICA

Bačić u ime države Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji prepustio 285 nekretnina: ‘Vi ćete najbolje upravljati‘

Piše Ahmet Kalajdžić
23. veljače 2024. - 20:33

Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić je u pratnji državne tajnice Sanje Bošnjak u palači Ranjina županu dubrovačko-neretvanskom Nikoli Dobroslaviću i dubrovačkom gradonačelniku Matu Frankoviću na daljnje raspolaganje uručio predmete državne imovine.

Tako je Dubrovačko-neretvanskoj županiji prema novom Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske dato na daljnje postupanje 60 zahtjeva koji se odnose na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa temeljem zahtjeva svih jedinica lokalne samouprave na dubrovačkom gradskom te području županije.

Također, Bačić je Dobroslaviću na postupanje predao 175 predmeta, a Frankoviću 50 predmeta koji se odnose na zahtjeve za raspolaganje nekretninama fizičkih i pravnih osoba sa područja županije, odnosno Grada Dubrovnika.

Decentralizacija upravljanja

Novim je zakonom omogućena funkcionalna i financijska decentralizacija upravljanja nekretninama i pokretninama u vlasništvu države. Postavljeni su i limiti te će župan i gradonačelnik odlučivati imovinom vrijednosti do 130 tisuća eura, a županijska Skupština i Gradsko vijeće o imovini vrijednoj do milijun eura.

Naše Ministarstvo državne imovine upravljat će imovinom vrijednom milijun do milijun i pol eura, a Vlada RH onom vrjednijom od milijun i pol eura. To je učinjeno zbog decentralizacije državne uprave, a gradonačelnik i župan najbolje su najbolje upoznati s tim projektom jer u svakom zahtjevu leži predmet koji podrazumijeva rješavanje ili izgradnju objekta obiteljske kuće ili infrastrukturnog objekta.

- Oni koji tu žive najbrže će i najažurnije to rješavati - rekao je ministar Bačić i naglasio kako će se tako svrsishodnije upravljati nekretninama koje su poticaj gospodarskom rastu.

Brdo neriješenih predmeta

Bačić je podsjetio da je po dolasku u ministarstvo našao 43 tisuće neriješenih predmeta, ali se godišnje zaprima više od deset tisuća novih predmeta. Takvom će decentralizacijom o imovini odlučivati 46 upravnih odjela: 20 u županijama i 21 u sjedištima županija te još u pet velikih gradova Hrvatske.

Ti uredi imaju daleko više zaposlenih od Ministarstva državne imovine i lakše će odgovoriti na deset tisuća zahtjeva godišnje.

On je naglasio da je uvjeren da će čelnici lokalne uprave pažnjom dobrog gospodara upravljati i državnom imovinom. Ažurnije raspolaganje imovinom iziskivat će i dodatno zapošljavanje, što će se financirati na način da neovisno o tome tko odlučuje, 60 posto sredstava "financijskog kolača" ostati državi, a po 20 posto dodijeliti županijama i jedinicama lokalne samouprave.

No, Bačić je najavio i podizanje limita imovine u drugoj fazi decentralizacije jer vrijednost nekretnina u Dubrovniku i u kontinentalnoj dijelu Hrvatske nije ista jer će dubrovački župan i gradonačelnik posljedično upravljati nešto manjom površinom nego u slavonskim županijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:07