Ovako teška godina se ne pamti, sa svih strana stižu vijesti da jedva da će biti i deseti dio uroda normalnih godina. Zlatne savjete koji će vam i te kako koristiti ovih dana u berbi potražite u časopisu Maslina, a na stranicama Masline saznat ćete i zašto inače nije loše brati ranije i koje su prednosti ulja zelenih plodova.
“Na kakvoću maslinovog ulja utječu slijedeći čimbenici: sorta 20 %, stupanj zrelosti 30 %, način berbe 5 %, način transporta 5 %, način i trajanje skladištenja 10 % i sustav prerade 30 %”, piše u Maslini poznati maslinarski znalac mr.sc. Marijan Tomac.
“Zriobom maslina povećavaju se antocijani, a smanjuje se klorofil, osobito polifenoli, dakle sastojci o kojima ovisi aroma i okus maslinovog ulja. Ranijom berbom dobiva se ulje s ukupnom kiselinom manjom od jedan posto, peroksidni broj je također uvijek manji od 20 meq O2/kg. Omjer oleinske i linolenske kiseline uvijek je > 7.
Zriobom plodova se gube organoleptička svojstva maslinovog ulja. Ako želimo zadržati mirisne tvari u ulju, što daju osnovu za tipičnost ulja nekog područja, mora se početi ranijom berbom.
Optimalni trenutak berbe masline povezan je s pigmentacijom ploda. Prvi vanjski znak procesa zrenja je promjena boje pokožice.
Vlaga utječe na zriobu
Ta promjena ne događa se u svih plodova istodobno, jer i svi plodovi nisu u isto vrijeme zametnuti. Mijenjanje boje ploda obično počinje od vrha ka peteljci. Dozrijevanje počinje prije na starim stablima nego na mlađim stablima. Na istoj grančici prije dozrijevaju niži plodovi, a kasnije plodovi pri vrhu grančice. Oštećeni plodovi počinju ranije sazrijevati, kao i plodovi na granama koje su prstenovane.
Na vapnenastim tlima maslina daje više ulja bolje kvalitete. Na vlažnijim, svijetlim tlima daje manje ulja, a i kvaliteta je lošija. Prekomjerne količine dušičnih gnojiva usporavaju zriobu. Plitka, siromašna tla pospješuju zrenje, a plodna, duboka tla odgađaju je. Raspoloživa količina vlage znatno utječe na zriobu. Prekomjerna količina usporava je i plodovi sadrže više vode, što prividno smanjuje količinu nakupljenoga ulja”, piše mr.sc. Marijan Tomac.
Ove i još zlatnih savjeta za berbu pročitajte u njegovom tekstu u časopisu Maslina koji je na kioscima.
MERI ŠILOVIĆ
Foto: Arhiv CROPIX
Foto: Arhiv CROPIX