StoryEditorOCM
DalmacijaSTIŽU INVESTICIJE

Nijemci nude pakete ulaganja u turizam, graditeljstvo i infrastrukturu, Splićani dobru volju

6. listopada 2016. - 18:26
NASLOVNA KOMORA.JPG

Njemačka je naš značajan partner, znamo kvalitete jedni drugih, a prostora za proširenje suradnje ima na svim mogućim planovima od turizma do novih ulaganja i u infrastrukturu i graditeljstvo. Znamo koliko možemo zajedno svi više, kazala je Katija Buličić, predsjednica HGK - Županijske komore Split prilikom Hrvatsko-njemačkih gospodarskih susreta, koji su održani u četvrtak u sklopu posjeta Bavarskog gospodarskog izaslanstva Republici Hrvatskoj, koje traje od 2. do 6. listopada.

Nicolas Baron Adamovich, predsjednik Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, koja je uz Županijsku komoru, organizator ovih susreta, kazao je također da ne treba sve biti koncentrirano na turizam već ima i drugih područja s velikim potencijalom za gospodarsku suradnju, primjerice industrije, energetike, obnovljivih izvora energije.

- Mi kao komora možemo povezati firme, ostvariti kontakte, ne očekujem da ćemo danas potpisivati ugovore, ali u ovim razgovorima se otvaraju nove mogućnosti za razvoj - istaknuo je.

Skup je pozdravio i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar koji je naglasio da je bio više puta u Njemačkoj, a posebno je u kontaktima s Munchenskim sajmištem jer Split se misli razvijati u toj posebnoj vrsti turizma.

- Nemojte se obeshrabriti, neke smo stvari doveli u red, otklanjamo probleme - poručio je Baldasar njemačkim investitorima dok je splitsko-dalmatinski dožupan Ante Šošić ukazao na ogromne perspektive ovog prostora za koji je planirano 98 turističkih zona, 74 nautičke luke, 37 vjetroparkova, 26 zona za solarnu energiju, 28 poduzetničkih zona..

- Hrvatska je provela mnoge reforme, ali imamo još mnogo izazova. Nadamo se da će nova hrvatska Vlada nakon što se formira nastaviti reformskim putem, da će se osnažiti investicijska klima i da će se to proširiti na regiju. Važna je pravna sigurnost za strane ulagače. Posvetite se obrazovanju, to će vam dati konkurentsku prednost, a mi vam nudimo mogućnost dualnog obrazovanja i programe stipendija i prakse - poručio je Thomas E. Schultze, veleposlanik Savezne republike Njemačke u Hrvatskoj.

Gunther Neubert, direktor Njemačko-hrvatske komore ukazao je na mogućnosti koje se pružaju članovima, a među njima je danas 45.000 tvrtki u 90 država. Ukupno 1700 djelatnika godišnje obradi 500.000 upita. Vesna Friedl, direktorica Županijske komore informirala je bavarske gospodarstvenike o gospodarskom potencijalu Splitsko-dalmatinske županije, a razlozi zašto ovdje investirati su, između ostalih, moderna prometna infrastruktura, lakši put do EU i svjetskih tržišta, visokoobrazovana radna snaga, poticajna poslovna klima i visoka kvaliteta života.

U B2B razgovorima na jednoj strani stola sjedili su predstavnici 14 bavarskih tvrtki među kojima je i Airbus Grupa, a s druge strane izmijenjivalo se 20-tak predstavnika tvrtki ili ustanova s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Na popisu sugovornika zainteresiranih za razgovore s njemačkim gospodarstvenicima bio je i vrgorački gradonačelnik Ante Pranić.

Bernhard Wodl, odnedavno je novi generalni direktor Lufthansa Grupe za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Sloveniju, sa sjedištem u Zagrebu. Veli nam da uči hrvatski jezik, a na gospodarski susret u Split došao je kako bi čuo koje su sve potrebe gospodarstvenika. Lufthansa ima 245 letova tjedno u ovoj regiji, a stalno se nastoje prilagoditi potrebama putnika.

- Na proljeće iduće godine Eurowings, koji posluje u sastavu Lufthansa Grupe, uvodi novu liniju koja će povezati Beč i Zadar - kazao nam je Bernhard Wodl.

Baldasar: Za 10 godina postajemo cjelogodišnja turistička destinacija

Gradonačelnik Ivo Baldasar primio je u velikoj vijećnici Gradske uprave u nastupni posjet veleposlanika SR Njemačke Thomasa E. Schultzea, kojeg je zanimalo kako prvi čovjek Splita vidi svoj grad 2025. godine.

– Industriju vidim izvan Splita, to je zapravo već gotovo završen proces. Planiramo se razvijati kao cjelogodišnja turistička destinacija, no za to nam je potreban ciklus od najmanje osam godina. Prvi zadatak je izgradnja hotela s ukupno 5000 kreveta, zatim veliki kongresni centar u luci te ozbiljan sajamski prostor. 

- Simultano s tim dodatno ćemo razvijati Sveučilište, povećavati broj stranih studenata te planirati velike manifestacije koje bi turiste privlačile i nakon ljetnih mjeseci. Na istočnoj obali luke planiraju se veliki hoteli, pa ćemo trebati vašu pomoć jednom kad se raspiše natječaj kako bi za njega doznali bogati ulagači – kazao je Baldasar, te zamolio da njemačka mornarica pošalje u posjet koji brod, za što je i dobio obećanje kako će o tome biti obaviješten njemački vojni ataše.

Veleposlanik Schultze, koji je uoči dolaska u Banovinu posjetio i župana Zlatka Ževrnju, otkrio je da rado boravi u Splitu i da je ovog ljeta jedrilicom obišao otoke. Smatra kako postoji velik potencijal u dovođenju starijih Nijemaca tijekom cijele godine, jer oni uživaju u pješačenju i wellnessu, vole obilaziti muzeje i jesti u dobrim restoranima.

– Upoznat sam sa situacijom u tvrtki "European Coastal Airlines", idućeg tjedna ću se ponovno susresti s njemačkim investitorima koji je vode. Smatram da su ideja i projekt sjajni, a ponudit ću im podršku ako je njihovo poslovanje u skladu s hrvatskim propisima – komentirao je veleposlanik situaciju oko hidroaviona koji su prizemljeni do daljnjega.

Ivan Kaštelan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 05:11