StoryEditorOCM
Dalmacijapučiška ženska inicijativa od predsjednika općinskog vijeća ivice nižetića traži referendum o (ne)povjerenju načelniku i njegovu zamjeniku

NEMIRNI ŠKOJ ‘Žene kamene’ smjenjuju čelnike Pučišća

Piše PSD.
29. veljače 2012. - 19:01

Inicijativa “Žene kamene” iz Pučišća prikupila je 501 potpis za sazivanje referenduma o iskazivanju nepovjerenja općinskom načelniku Marinu Kaštelanu i donačelniku Alenu Parunovu, obojici članovima HDZ-a.

U pismu upućenom predsjedniku pučiškog Općinskog vijeća Ivici Nižetiću traži se da se poštuje volja birača i raspiše referendum koji će pokazati uživa li sadašnja općinska vlast povjerenje naroda.

Prikupljeni broj popisa, stoji u pismu, veći je od broja glasova koje su načelnik Kaštelan i njegova stranačka lista dobili na lokalnim izborima. Vlast je, naime, izabrana sa 480 glasova tajnim izjašnjavanjem, a sada više od 500 ljudi s punim identitetom traži da ta vlast odstupi, i to bez upletanja i podrške bilo koje političke opcije.

‘Odluke koje nisu u skladu i s voljom i interesima birača’

Postupak za opoziv općinske vlasti Inicijativa “Žene kamene” počela je zbog, kako tvrde, indicija da obnašatelji vlasti donose samovoljne odluke koje nisu u skladu s voljom i interesima birača. Velik broj birača dolazio je na popisna mjesta dati podršku popisivačima i reći koliko su nezadovoljni općinskom vlašću, ali su odustali od potpisa zbog straha od posljedica.

Taj strah nas je zabrinuo, pojašnjavaju “Žene kamene”, i ukazao na katastrofalno stanje stvari i privatizaciju poslovanja u pučiškoj općini. Do sada ste mogli, stoji na kraju pisma upućenog predsjedniku Općinskoga vijeća Ivici Nižetiću, ignorirati i tvrditi kako su nezadovoljni u manjini te da je vlast izabrana voljom naroda. Sad imate dokaze da je volja naroda suprotna od vaše. Ako se oglušite o volju birača, bit će to pravi dokaz da lokalna vlast ne zastupa narod, nego interesne skupine povezane s načelnikom i većinom u Općinskome vijeću čiju podršku uživa.

 ivica radić

Marino Kaštelan: Mirno čekam referendum i njegove rezultate

Načelnik općine Pučišća Marino Kaštelan (HDZ) na peticiju inicijative “Žene kamene” uzvraća:

- Inicijativa je legitimna, ali su se organizatori preračunali, jer su najavljivali kako će njihova akcija biti podržana s preko tisuću potpisa. Rezultati govore posve drugačije. Moglo bi se dosta pričati i o tome na koji su način sve prikupljeni potpisi. Na izborima za načenika za mene je glasovao 691 birač te mirno očekujem najavljeni referendum i njegove rezultate. U općinskom parlamentu HDZ sa svojim partnerima ima stabilnu većinu. Najvažniji razlog zbog čega se išlo na peticiju leži u činjenici što općinska vlast nije željela podržati nerazumne akcije Nezavisnog sindikata “Jadrankamena” koji su doveli do toga da radnici tri mjeseca nisu dobili plaću, a poduzeće je korak do stečaja. Mi smo na sve to upozoravali i, nažalost, bili u pravu. Previše je bilo igranja sudbinom “Jadrankamena” o kojemu u mnogočemu ovisi i opstojnost naše općine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2024 02:05