StoryEditorOCM
Dalmacijasmrad u djeliću raja

Mještani Ruskamena: Gosti nam biže, kanalizacija curi direkt na plažu!

Piše PSD.
9. srpnja 2014. - 00:34
Kanalizacija priko plaže curi direktno u more. Gosti biže, smrad je neopisiv, a stanje neizdrživo. Komunalci su još prije osan dana obećali da će hitno riješit problem, a od tada se niko nije pojavija. Ako nan “Slobodna” ne pomogne, ne znan ko će - zove, kuka, viče Neno Kuzmanić iz omiške Lokve Rogoznice.

Na Ruskamenu smo, jednome od najlipših predjela Omiške rivijere. Nekoć su se tamo kupali bogati strani golaći - ni A ni B domaća dica još ne bi znala, a odma bi naučila šta znači FKK - a danas sve redon familije s punon opremon. Šugamani, madraci, rukavice, pumpe i, ka dodatna oprema, štipalice. Za začepit nos.

- Samo se vi zaj...ite, a mi ćemo poludit! - bisni Kuzmanić.

Ilegalni spojevi

A di neće. Smrad se doslovno skorija na koritu zelenoga potoka šta je naša sebi put do mora. Za vidit je grozno, a za čut još gore.

- Problem imamo od osmoga miseca prošle godine. Gradski komunalci obećali su da će sve riješit na jesen, kad završi sezona, ali kako tad, tako i sad. Samo obećaju, a niko ne dolazi odradit posal - govori Kuzmanić.

Kanalizacija se u Lokvi radila sedandesetih godina, skupa s tamošnjin hotelon. Dio je platija hotel, zapravo “Dalma”, ka njegov tadašnji vlasnik, a dio mještani koji su na račun toga dobili pravo služnosti. Mještani koji nisu tili platit ostali su, fala Bogu, bez Kanalizacije.

E, ali... S vrimenon su se neki Lokvari - nećemo sad gledat jesu li bili domaći ili došljaci, nego ćemo samo reć da ih nije bilo malo - na crno spojili na Kanalizaciju. A ona je, bidna, to trpila sve do lani, kad joj je pod silnin tereton sabirna jama, a to joj dođe ka nama mjehur, naprosto pukla.
- Sve je to bilo uredno napravljeno, po zanatu, ispust je iša daleko i u veliku dubinu i nikad ništa nije smrdilo. A sad ne možemo živit. Fekalije bez pristanka cure, miris je za ispovraćat se, kad je meštral čuje se na plaži, a kad je južina krepaje se u hotelu. Gosti se žale, prite da će otić, vikendaši iz Splita su pristali dolazit, a mi, šta je najgore, ne znamo šta nam je činit - grozi se Kuzmanić.

Učinili su zapisnik

Direktorica omiške Turističke zajednice Petra Bartulović priznaje da je situacija katastrofična. I nedopustiva. Ali, šta će, ona može samo slat mejlove i dosađivat komunalcima na telefon. Puna joj je kapa opravdanja i pribacivanja odgovornosti.

- Nije sad bitno ko je kriv, bitno je da se sabirna jama šta prije sanira i da sezona ne pati - kratko i jasno će direktorica.

Nediljko Ribičić, voditelj komunalnih redara, potvrđuje, pak, da su ilegalni priključci uzrok curenja.

- Nemamo se šta lagat, nezakoniti ispusti fekalija iz septičkih jama, odnosno priključci na hotelsku Kanalizaciju, koja, da se razumimo, nema ništa s gradskon, doveli su do toga da sabirna jama to više ne može izdržat.

Mi smo sastavili zapisnik, uputili ga Sanitarnoj inspekciji i sad čekamo da oni nešto poduzmu, jer, ponavljan, to nije gradska Kanalizacija, šta, naravno, ne znači da nećemo učinit sve šta možemo da se problem riješi - zaključuje Ribičić.

Vinko Vuković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:23