StoryEditorOCM
DalmacijaOPĆINSKE VLASTI HRVACA KRENULE U ZAHTJEVAN POSAO

Legalizacija: vikendice na Vrdovu - po zakonu

Piše PSD.
6. srpnja 2009. - 16:16

Nakon izmjere zemljišta  i procjene vrijednosti zemljišta pokrenut će se kupnja i uknjižbe

Općinske vlasti u Hrvacama pokrenule su postupak legalizacije vikend naselja na predjelu Vrdovo u podnožju Kamešnice. Na sastanku održanom s vlasnicima vikend planinskih kuća dogovoreno je kako će nakon izmjere zemljišta od geometara te određivanja površine i nakon procjene vrijednosti zemljišta od Porezne uprave, vlasnici moći pokrenuti proceduru kupnje i uknjižbe zemljišta kao svog vlasništva.

- Zemljište će otkupljivati po cijenama koje odrede iz Porezne uprave, a novac će uplaćivati u državni proračun, s obzirom na to da će zemljište prodavati u ime države Središnji državni ured za raspolaganje nekretninama.

Moram naglasiti da uz vikendaše na ovaj način rješavamo i vlasnike kuća u udaljenijim zaseocima naše općine kojima su obiteljske kuće dislocirane zbog obnove nakon rata. Ovim potezom bit ćemo svi zadovoljni. Država jer će uprihoditi novac u proračun, vikendaši jer više neće biti na crno, a i mi u Općini jer ćemo sada moći dalje uređivati taj dio, ulagati u komunalnu infrastrukturu, te kroz poreze, komunalne naknade i ostalo puniti općinski proračun - rekao je načelnik općine Hrvace Dinko Bošnjak.

I vikendaši, kojih na Vrdovu ima stotinjak, zadovoljni su ovakvim ishodom jer, kako su rekli, za puno manje novca nego što bi potrošili u slučaju rušenja vikendica moći će legalizirati svoje objekte.

Inače prve vikendice na Vrdovu su se počele graditi još prije Domovinskog rata, a nakon 1995./96. godine počelo je intenzivnije naseljavanje tog prelijepog platoa u podnožju Kamešnice.

Zadnjih godina dobar dio puta koji vodi do vikend naselja je asfaltiran, a u planu je dovođenje struje i vode kada to okolnosti budu dozvoljavale, kako su rekli u općinskoj upravi.

Ozbiljnije se razmišlja i o projektima seoskog turizma, planinarskim domovima i izletničko-planinarskim turama, što bi zasigurno upotpunilo turističku ponudu cetinskog kraja. Prema procjenama iz općinske uprave vikendaši bi za legalizaciju objekata trebali izdvojiti od 10.000 do 15.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:04